Компактни дигитални

Canon PowerShot V10

Спецификации

Работни услови
0 – 40 °C
Димензии (Ш x В x Д)
Прибл. 63,4 × 90,0 × 34,3 mm
Тежина
211 g
PowerShot_V10_gallery_image_01
PowerShot_V10_gallery_image_02
PowerShot_V10_gallery_image_03
PowerShot_V10_gallery_image_04
PowerShot_V10_gallery_image_05
PowerShot_V10_gallery_image_06

Спецификации

 • Компактен и лесен со тежина од 211 g

  Држете го во рака, чувајте го во џеб

 • Квалитетно снимање во 4K UHD-резолуција

  Извонредни содржини со филмски квалитет

 • Широкоаголен објектив за видео

  Доловете повеќе во кадарот без да ја истегнувате раката

 • Моќни стерео микрофони

  Јасен и прекрасен звук од сите насоки

 • Вграден држач

  Снимајте стабилно од повеќе положби9

 • Поврзување

  Wi-Fi и Bluetooth за директно поврзување со вашиот телефон и многу повеќе

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип
  CMOS-сензор со голема чувствителност (и задно осветлување)
 • Ефективна големина на сензорот
  1,0 инчи
 • Ефективни пиксели
  Прибл. 13,1 мегапиксели (при снимање Full HD-видео со сооднос на слика 16:9)
  Прибл. 15,2 мегапиксели (при снимање фотографии)
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 20,9 мегапиксели
 • Тип на филтер за бои
  Филтри за основни RGB-бои

Процесор за слика

 • Тип
  DIGIC X

Објектив

 • Фокусна должина
  6,6 mm (прибл. еквивалент од 19 mm, еквивалент на форматот од 35 mm; при снимање Full HD-видео со сооднос на слика 16:9)
  6,6 mm (прибл. еквивалент од 18 mm, еквивалент на форматот од 35 mm; при снимање фотографии)
 • Зум
  Дигитален зум (исклучено / 1,5× / 2,0× / 3,0×)1
 • Максимална решетка
  f/2,8
 • Агол на гледање (хориз., верт., дијаг.)
  97,5° (при снимање Full HD-видео со сооднос на слика 16:9)
  100,2° (при снимање фотографии)
 • Конструкција
  8 елементи во 7 групи (вклучувајќи 3 асферични леќи и ND-филтер, еквивалент на 3 чекори)
 • Стабилизација на слика
  Само дигитална (исклучено/вклучено/подобрено)

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип
  Откривање контраст
 • Ракување со AF (фотографии)
  AF со една снимка
 • Ракување со AF (видео)
  Servo AF за видео
 • AF систем / точки
  Прибл. 100% вертикална и хоризонтална покриеност
 • AF режими
  AF со следење лица, AF во определен кадар2
 • Избор на AF точка
  Субјектите што сакате да се следат ги избирате со допирање
 • AF заклучување
  Допрете за активирање/запирање на AF3
 • Најмало растојание на фокусирање
  0,05 m

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење
  Мерење со проценка во 384 зони (24×16) користејќи го сензорот за слика
 • Компензација на експозиција
  Режим за видео со рачна експозиција
  ±3 чекори (во чекори на зголемување од 1/3)
 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  Опсег на автоматско ISO за видеозаписи:
  - Full HD ISO 125–6400 (во чекори на зголемување од 1/3)
  - 4K ISO 125–3200 (во чекори на зголемување од 1/3)
  Опсег на рачно ISO за видеозаписи со рачна експозиција:
  - Full HD ISO 125–6400 (во чекори на зголемување од 1/3)
  - 4K ISO 125–3200 (во чекори на зголемување од 1/3)
  Опсег на автоматско ISO за фотографии: ISO 125–12800 (во чекори на зголемување од 1/3)

Бленда

 • Брзина
  Видеозаписи: 1/4000 до 1/8 сек. (во чекори на зголемување од 1/3)
  * Се разликува во зависност од режимот за снимање видео или стапката на слики.
  Фотографии: 1/2000 до 1,0 сек. (во чекори на зголемување од 1/3)
  * Се разликува во зависност од сцената.

Баланс на белата боја

 • Тип
  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор
 • Поставки
  AWB (приоритет на амбиент/приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно (ефикасно и во самрак и на зајдисонце), вештачка светлина, бела флуоресцентна светлина, температура на боите, поместување на балансот на белата боја (може да се прилагоди во [Тон на боите] при користење компатибилни режими.):
  1. Сина/килибар +/-9
  2. Магента/зелена +/-9

LCD-монитор

 • Тип
  Прибл. TFT-монитор во боја од течни кристали, со 460.000 точки, од 2,0 инчи (сооднос на слика 3:2)
 • Покриеност
  Прибл. 100% вертикално и хоризонтално
 • Прилагодување на осветленост
  Рачно прилагодување во опсег од 1–5
 • Ракување преку екран на допир
  Избирање субјект со допир / бленда на допир (оневозможи / овозможи) / контрола на допир за мени со поставки / брза контрола на допир
 • Опции на екран
  Закосување прибл. 180° нагоре

Фотографирање

 • Режими
  Снимање фотографии: автоматска фотографија (еквивалент на режимот за интелигентно автоматско откривање сцени/A+) Снимање видео:
  • Автоматско видео
  • Видео со рамномерност на кожа4 5
  • Режим за стабилизација на слика за видео
  • Видео со рачна експозиција
 • Стилови на слика
  14 филтри во боја:
  За надворешно снимање на сончев ден, како сцена од кафе-бар со ладовина и сенки:
  - StoryTeal&Orange: ги збогатува боите со нијанси на зелено-сина/портокалова боја и создава филмски сенки.
  - StoryMagenta: ги збогатува боите со нијанси на магента боја и создава филмски сенки.
  - StoryBlue: ги збогатува боите со нијанси на сина боја и создава филмски сенки.
  - PaleTeal&Orange: нијанси на зелено-сина/портокалова боја, со минимално количество на сино-бели тонови.
  За урбани сцени и пејзажи со небо:
  - RetroGreen: применува носталгичен ефект, со зелени нијанси.
  - Sepiatone: применува ефект со тонови на сепија.
  - AccentRed: применува ефект што ги придушува сите бои освен црвените.
  За топла храна и благо:
  - TastyWarm: применува ефект со килибарни нијанси и зголемена заситеност, наменет за фотографирање вкусна храна што има златно-кафена боја или што се сервира додека е топла.
  - TastyCool: применува ефект со бели нијанси и зголемена заситеност, наменет за фотографирање вкусна блага храна или друга храна со живописни бои.
  За снимање во затворени простории со индиректна светлина и ноќни сцени со субјекти кои пешачат:
  - BrightAmber: ги збогатува сцените со нијанси на килибарна боја, а притоа ги осветлува темните сцени, сцените со индиректна светлина или сцените осветлени со свеќи.
  - BrightWhite: ги збогатува сцените со нијанси на бела боја, а притоа ги осветлува темните сцени, сцените со индиректна светлина или сцените осветлени со свеќи.
  Светли градски ноќни сцени и затворени простории со сончеви зраци:
  - ClearLightBlue: ги збогатува сцените со нијанси на сина боја, а притоа го намалува контрастот и ги осветлува сенките за да создаде јасна слика.
  - ClearPurple: ги збогатува сцените со нијанси на виолетова боја, а притоа го намалува контрастот и ги осветлува сенките за да создаде јасна слика.
  - ClearAmber: ги збогатува сцените со нијанси на килибарна боја, а притоа го намалува контрастот и ги осветлува сенките за да создаде јасна слика.
 • Режими на фотографирање
  Единечно фотографирање / тајмер за снимател: 10 сек. / тајмер за снимател: 2 сек.

Типови на фајлови

 • Типови на фотографии
  JPEG: 8 бита (компатибилност со Design rule for Camera File system 2.0 и Exif 2.31)
 • Тип на видео
  MP4: 8 бита (H.264 / MPEG-4 AVC IPB Standard / IPB Light со AAC-звук со компресија)

Резолуција при снимање / компресија

 • Големина на слика
  3:2 - (L) 5472 x 3648, (M) 3648 x 2432, (S1) 2736 x 1824, (S2) 2400 x 1600
  4:3 - (L) 4864 x 3648, (M) 3248 x 2432, (S1) 2432 x 1824, (S2) 2112 x 1600
  16:9 - (L) 5472 x 3072, (M) 3648 x 2048, (S1) 2736 x 1536, (S2) 2400 x 1344
  1:1 - (L) 3648 x 3648, (M) 2432 x 2432, (S1) 1824 x 1824, (S2) 1600 x 16006
 • Големина на видео
  4K UHD (16:9) 3840 x 2160 (29,97, 25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри (IPB) / (IPB Light)
  Full HD (16:9) 1920 x 1080 (59,94, 50, 29,97, 25 fps) компресија на повеќе кадри (IPB) / (IPB Light) | (25, 23,98 fps) компресија на повеќе кадри (IPB)
 • Должина на видео снимки
  Макс. достапно време на континуирано снимање видео од 1 час7.
  Режим за видео со рамномерност на кожа (4K): макс. 5 мин.
  Нема ограничувања за датотеки до 4 GB со exFAT SD-картичка.
 • Бит-стапка / Mbps
  4K (29,97p/25,00p/23,98p): IPB прибл. 120 Mbps8
  4K (29,97p/25,00p/23,98p): IPB (Light) прибл. 60 Mbps9
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB прибл. 60 Mbps10
  Full HD (59,94p/50,00p): IPB (Light) прибл. 35 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p): IPB прибл. 30 Mbps
  Full HD (29,97p/25,00p): IPB (лесно) прибл. 12 Mbps
  Full HD (23,98p): IPB прибл. 30 Mbps
 • Микрофон
  Вграден стерео микрофон (48 Khz, 16 бита x 2 канали)
  Влез за надворешен микрофон од 3,5 mm (влезна импеданса од 2,2 kΩ, стандардна влезна јачина –63 dBV, максимална влезна јачина –23 dBV)
 • Звучник
  Вграден моно звучник (јачина на звук за репродукција на видеозаписи: 0 (без звук) до 10)
 • HDMI екран
  Излез само за надворешен монитор (приказ на слики/видеозаписи и информации за фотографирањето, сликите/видеозаписите се снимаат на картичката)
 • HDMI излез
  Излез за надворешен монитор и екран на фотоапаратот (не се снимаат содржини на картичката, екранот на фотоапаратот прикажува слики/видеозаписи со информации за фотографирањето):
  Автоматски / 1080p
  YCbCr без компресија, 4:2:0, 8 бита, поддршка за BT.709, кога е поврзан со компатибилни монитори. Функцијата за истовремен приказ на екранот и преку HDMI не е поддржана кога е избрана опцијата [Видео со рамномерност на кожа].
 • ФОКУСИРАЊЕ
  Континуиран автоматски фокус со откривање контраст
  Ракување со AF: Servo AF за видео
  Метод на AF: AF со следење лица / AF во определен кадар
  Заклучување на AF: допрете за активирање/запирање на AF
  Рачен фокус (MF): нема поддршка
 • ISO
  Опсег на автоматско ISO за видеозаписи:
  - Full HD ISO 125–6400 (во чекори на зголемување од 1/3)
  - 4K ISO 125–3200 (во чекори на зголемување од 1/3)
  Опсег на рачно ISO за видеозаписи со рачна експозиција:
  - Full HD ISO 125–6400 (во чекори на зголемување од 1/3)
  - 4K ISO 125–3200 (во чекори на зголемување од 1/3)
  Опсег на автоматско ISO за фотографии: ISO 125–12800 (во чекори на зголемување од 1/3)

Други карактеристики

 • GPS
  GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен паметен телефон)
 • Интелигентен сензор за ориентација
  Да
 • Хистограм
  Да (светлина во режим за репродукција)
 • Самостоен тајмер
  Прибл. 2, 10 сек.
 • Јазици на мени
  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, украински, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, виетнамски, хинди, романски, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, малајски, индонезиски, персиски, еврејски и јапонски

Поврзување

 • Жично поврзување
  HighSpeed USB (еквивалент на USB 2.0) USB Type-C-приклучокот се користи и за комуникација со компјутери / полнење или напојување преку USB.
 • Безжично поврзување
  Безжичен LAN (IEEE802.11b/g/n) (2,4 GHz)32, со поддршка за Bluetooth 4.2. Поддржани функции - паметен телефон, вчитување во image.canon, проследување во живо11
 • Апликации
  Апликација Canon Camera Connect (iOS/Android)
 • Друго
  Микро HDMI-излез (Type D, HDMI-CEC не е поддржано)
  Влез за надворешен микрофон (3,5 mm стерео мини приклучок)
  USB Type-C-приклучок компатибилен со UVC/UAC12

Директно печатење

 • PictBridge
  Не е поддржано
 • Печатачи од Canon
  Не е поддржано

Простор за складирање

 • Тип
  SD/SDHC/SDXC и UHS-I13

Софтвер

 • Друго
  Апликација Canon Camera Connect (iOS/Android)
  Апликација image.canon (iOS/Android)

Извор на напојување со енергија

 • Батерии
  Вградена литиум-јонска батерија на полнење
 • Издржливост на батеријата
  Број на можни слики: прибл. 29014
  Време за снимање 4K-видео: прибл. 55 мин.
  Време за снимање Full HD-видео: прибл. 1 ч. 20 мин.
  Време за репродукција со 4K-резолуција: прибл. 2 ч. 40 мин.
 • Индикатор на батерија
  Индикатор за 4 нивоа
 • Заштеда на енергија
  Исклучување на екранот: 30 сек. / 1 мин. / 3 мин. / 5 мин. / оневозможи15
  Автоматско исклучување на напојувањето: 30 сек. / 1 мин. / 3 мин. / 5 мин. / 10 мин. / оневозможи
 • Напојување со енергија и полначи за батерии
  USB-адаптер за напојување PD-E1 (фотоапаратот поддржува и Type-C-полначи компатибилни со PD и полначи што не се компатибилни со PD.16)

Издржливост на батеријата

 • Време на гледање
  Време за репродукција со 4K-резолуција: прибл. 2 ч. 40 мин.
 • Број на можни слики
  Прибл. 290
 • Време за снимање видео
  Време за снимање 4K-видео: прибл. 55 мин.
  Време за снимање Full HD-видео: прибл. 1 ч. 20 мин.

Дополнителна опрема

 • Мека торбичка / водоотпорна торбичка
  Мека торбичка
 • Напојување со енергија и полначи за батерии (изборно)
  USB-адаптер за напојување PD-E1
 • Далечински контролор / преклопник
  Безжичен далечински управувач BR-E1, паметен телефон (преку апликацијата Canon Camera Connect)
 • Друго
  Стерео микрофон DM-E1 / DM-E100, статив со држач HG-100TBR, кабел за интерфејс IFC-100U, кабел за интерфејс IFC-400U, ременче за на зглоб WS-800

Физички спецификации

 • Работни услови
  0 – 40 °C
 • Опсег на влажност
  10%–90%
 • Отпорност на вода/прав
  Не
 • Лежиште за статив
  1/4 (ISO 1222)
 • Димензии (Ш x В x Д)
  Прибл. 63,4 × 90,0 × 34,3 mm
 • Тежина
  211 g
Adobe е заштитен знак на Adobe Systems Incorporated. Microsoft и Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји. App Store и macOS се заштитни знаци на Apple Inc., регистрирани во САД. и други земји. Google Play и Android се заштитни знаци на Google LLC. IOS e заштитен знак или регистриран заштитен знак на Cisco во САД и други држави и се користи под лиценца. QR Code е регистриран заштитен знак на DENSO WAVE INCORPORATED, логото на SDXC е заштитен знак на SD-3C LLC. HDMI, логото за HDMI и High-Definition Multimedia Interface се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на HDMI Licensing LLC. USB Type-C™ и USB-C™ се заштитни знаци на USB Implementers Forum. Логото Wi-Fi CERTIFIED и ознаката Wi-Fi Protected Setup се заштитни знаци на Wi-Fi Alliance. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици. Сите други заштитни знаци им припаѓаат на нивните соодветни сопственици.

Опремен со технологија Bluetooth® со мала потрошувачка на енергија. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Europe Ltd. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици. Wi-Fi®е регистриран заштитен знак на Wi-Fi Alliance. Зборот во ознаката Bluetooth® и лого ознаките на Bluetooth се регистрирани заштитни знаци во сопственост на Bluetooth SIG, Inc. и секое користење на тие знаци од страна на Canon Inc. е дозволено со лиценца. Другите заштитни знаци и заштитни имиња им припаѓаат на нивните сопственици.
 1. Не може да се комбинира со стабилизација на слика или автоматска нивелација.
 2. Функцијата за AF во определен кадар е достапна само во режимот за снимање видео.
 3. Достапно само во режимот за снимање видео. Иконата за заклучување на AF се прикажува само на екранот со детални информации.
 4. Посилниот ефект на мазна кожа ќе ја намали резолуцијата на трепките, косата и другите региони во близина на кожата.
 5. Во влажни услови е можно да се создаде кондензација во објективот на фотоапаратот додека фотографирате во режимот за рамномерност на кожа со 4K-резолуција.
 6. Бидејќи се врши корекција на изобличувањето, бројот на ефикасни пиксели на фотоапаратот може да биде помал од бројот на пиксели на сликата.
 7. Ако внатрешната температура на фотоапаратот стане премногу висока, максималното време на снимање може да се намали. Снимање во 4K UHD со 29,97p за прибл. 20 минути без ограничување на топлина, што е возможно ако се започнува од +23°C. Во другите режими (освен при снимање 4K-видео во режимот за рамномерност на кожа што е ограничено на 5 мин.) нема ограничувања поради топлина.
 8. Бит-стапката важи само за излезниот видеосигнал, но не и за звукот или метаподатоците.
 9. Снимањето видео запира кога ќе се достигне максималното време на снимање по видео.
 10. Не се снима звук во прибл. двата последни кадри доколку поставите метод за компресија IPB (Standard) или IPB (Light) за квалитетот на видеозаписите што ќе ги снимате. Исто така, видеото и звукот може да бидат малку несинхронизирани ако ги репродуцирате видеозаписите во Windows.
 11. Ве молиме имајте предвид дека платформата за проследување во живо може да ја промени, запре или прекине својата услуга во кое било време, без претходно известување. Ве молиме погледнете ги најновите предуслови на платформите за проследување во живо. Canon не застапува ниту дава гаранции за какви било производи или услуги од трети страни, вклучувајќи го и проследувањето во живо. Потребна е стабилна Wi-Fi-врска или мрежа за мобилни уреди. Проследувањето во живо преку мрежа за мобилни уреди може да резултира со трошоци од трети страни. Квалитетот на проследување зависи од брзината на вчитување на интернет, услугата за мобилни податоци, достапноста, покриеноста.
 12. Напојување преку приклучокот USB Type-A не се гарантира. Потребен е USB-приклучок компатибилен со PD за напојување на фотоапаратот додека го користите како веб-камера.
 13. За најдобро доживување при снимањето видеозаписи е потребна картичка microSDXC со класа на брзина V30 или повисока.
 14. Со целосно наполнета нова батерија при температура од +23°C.
 15. Функциите за заштеда на енергија се оневозможени кога уредот е поврзан преку USB.
 16. Полнење преку приклучокот USB Type-A не се гарантира.