Професионални видео камери

Canon XA25

Спецификации

Спецификации

 • Full HD
 • Видео објектив за HD
 • Широкоаголен објектив
 • 20x оптички зум
 • Стабилни снимки во секоја прилика
 • Стабилно фотографирање во движење
 • Врвно фотографирање при слаба осветленост
 • Моќна обработка со DIGIC
 • Wi-Fi далечински управувач и лесно споделување
 • Кружен отвор на бленда со 8 сечила
 • Снимање на AVCHD со 28Mbps
 • Снимање на MP4 со 35 Mbps
 • Совршен звук кој одговара на сцената
 • Професионален звук
 • Органски LED екран на допир од 8,8cm
 • Два отворa за SDXC картички
 • Моментален автоматски фокус

Детални спецификации

Фотоапарат

 • Сензор

  HD CMOS Pro од тип 1/2,84

 • Систем

  Филтер со Bayer шаблон

 • Вкупно пиксели по сензор

  Прибл. 3,09 мегапиксели

 • Ефективни пиксели по сензор

  Прибл. 2,91 мегапиксели (2136 x 1362)

 • Минимална осветленост

  Автоматски: 1,0 лукси


  Бавна бленда: 0,1 лукси

 • Хоризонтална резолуција

  1000 TV линии или повеќе (Full HD снимање)

 • Сооднос на зумирање

  20x

 • Фокусна должина

  26,8 - 576mm (35mm еквивалент / 28,8-576mm со вклучена динамичка IS)

 • Минимално растојание на фокус

  60cm (низ целиот опсег на зумирање);


  10mm (широк агол)

 • ND филтер

  Вграден филтер за градација (автоматски или исклучено)

 • Контрола на зумирање

  Копчиња за зумирање на куќиштето и рачката;


  Избирање на прстен за рачно зумирање/фокусирање на објективот;


  Можност за избор на режим со голема брзина и меко зумирање.

 • Брзина на зумирање

  Променлива (само копче на куќиште) или константна брзина (копчиња на куќиште и рачка; брзо/нормално/бавно, со 16 нивоа на брзина за секој режим)

 • Контрола на фокус

  РАЧНО: прстен на објектив, OLED екран на допир (фокус на допир, допри и следи), однапред подесен фокус


  АВТОМАТСКИ: AF со приоритет на лице / AF само за лице / моментален AF / среден AF / TV AF

 • Контрола на ирис

  Прилагодено бирање; екран на допир; автоматски

 • Опсег на решетка

  f1,8 - f8

 • Дијаметар на филтер

  58mm

 • Елементи/групи на објектив

  12/10

 • Сечила на бленда

  Кружен отвор на блендата со 8 сечила

 • Систем за стабилизација на слика

  Систем за поместување на оптичкиот објектив (откривање на агол и вектор на движење) + електронска стабилизација;


  4 режими: интелигентен (автоматски), динамички, стандарден, напојуван

 • Дигитален зум

  До 400x;


  Вградени 2x дигитални телеконвертери (не можат да се користат при дигитално зумирање)

 • Тип

  DIGIC DV 4

Снимање

 • Медиуми за зачувување видео записи

  SDXC/SDHC/SD мемориска картичка (2 отвори за картички);


  Можност за снимање во два формати, истовремено снимање во двата отвори (симултано) и пренасочено снимање (континуирано).¹

 • Тип

  За снимање на 1080/50P се препорачуваат картички од класа 6 (или повисока);


  За снимање на Full HD се препорачуваат картички од класа 4 (или повисока)

 • Време на снимање

  SDXC картичка од 128GB:


  10ч. 10мин. (AVCHD макс. квалитет)¹


  8ч. 00мин. (MP4 макс. квалитет)¹


  91ч. 55мин. (MP4 најнизок квалитет)¹

 • Формат на фајл за снимање

  AVCHD Progressive (v2.0, висок профил);


  MP4

 • Формат за снимање

  AVCHD (променлива бит стапка кај сите режими, 4:2:0 земање примероци на бои):


  1920x1080: 50p (достапен е Linear PCM звук со 28Mbps);


  1920x1080: 50i/PF25 (24Mbps, 17Mbps);


  144x1080: 50i/PF25 (5Mbps)


  MP4 (променлива бит стапка кај сите режими, 4:2:0 земање примероци на бои):


  1920x1080: 50p (35Mbps);


  1920x1080: 25P (24Mbps, 17Mbps);


  1280x720: 25P (4Mbps);


  640x360: 25P (3Mbps)

Recording frame rate

 • Бавно/брзо движење

  ДА (само MP4 HD режим, 2x брзо движење, 0,5x бавно движење)

 • Снимање со интервали

  НЕ

 • Снимање на слики

  НЕ

 • Пред снимање (снимање во компонентата cache)

  ДА (3 секунди)

 • Обратно скенирање

  НЕ

 • HD->SD конверзија

  ДА (AVCHD во MP4)

 • Внатрешен податочен трансфер

  ВИДЕО И ФОТОГРАФИИ: да (од картичка на картичка)

 • Медиуми за зачувување фотографии

  SDXC/SDHC/SD мемориска картичка

 • Квалитет на фотографии

  За време на снимање или репродукција на видео: 1920 x 1080/1280 x 720/640 x 360

Систем

 • Тип

  Капацитивен органски LED

 • Големина

  8,8cm (3,5"), 100% приказ

 • Точки

  еквивалент на 1,23 милиони точки

 • Прилагодување на квалитет на слика

  Осветленост, задно осветлување, OLED балансирање на бои

 • Прилагодливи

  ДА (ротација од 270 степени по хоризонталната оска)

 • Монитор за бранови форми

  НЕ

 • Помош при фокусирање

  Бирање; зголемување

 • Бирање

  ДА

 • Зебра

  ДА (70% или 100% референтно ниво)

 • Ознаки

  ВКЛУЧЕНО/ИСКЛУЧЕНО (ниво, мрежа)

 • Големина

  0,61cm (0,24"), 100% приказ

 • Точки

  еквивалент на 1,56 милиони точки

 • Прилагодливи

  ДА (закосување до 45 степени)

 • Корекција на објектив

  + 2,0 до -5,5 диоптер

 • Аудио влез

  XLR влезови со 48V phantom моќност (x2), 3,5mm влезен приклучок за микрофон

 • Излез за слушалки

  3,5mm стерео приклучок

 • Видео излез за монитор

  НЕ

 • HDMI

  ДА (HDMI™ мини приклучок, само излез, можност за излез со 1080/50p)

 • IEEE 1394 (Firewire)

  НЕ

 • USB

  ДА (Mini-B, USB 2,0 Hi-Speed, само излез)

 • HD/SD-SDI излез

  ДА (576i, 720P или 1080i, само излез, вграден звук и временски код)

 • Временски код

  ДА (вграден до SDI излез; се прикажува во излезниот HDMI сигнал)

 • Genlock

  НЕ

 • Компонентен излез

  НЕ

 • AV приклучок

  3,5mm мини приклучок (само излез за видео и аудио)

 • DC влез

  ДА

 • Приклучок со далечински управувач

  2,5mm мини приклучок

 • Ленти во боја

  ДА (SMPTE или EBU), со тон од 1KHz

 • Ламба за сигнализирање

  ДА, во отстранлива рачка

 • Приклучок за дополнителна опрема

  ДА (приклучок со држач)

 • Копче со прилагодување

  ДА (5 копчиња со доделување; избор помеѓу 22 функции)

 • Прилагодено бирање

  ДА (приоритет на бленда (Tv), приоритет на решетка (Av), рачна експозиција, компензација на експозиција, AGC ограничување)

Функции за снимање

 • Мерење на експозиција

  Просечно со седиште во центарот или проценка на сегмент (се одредува според режим на снимање);


  Без мерење: режим на огномет, фиксна експозиција (1/50 сек.)

Exposure range

 • Компензација на експозиција

  -3 до +3 EV (12 чекори);


  Достапна е корекција на задно осветлување (автоматски или секогаш вклучено)

Zebra Pattern

 • Режим на автоматска експозиција

  Интелигентен автоматски режим, откривање на лице AE;


  Рачна контрола преку функциите експозиција на допир и компензација на експозиција.

 • Auto Iris со притискање

  ДА (преку екран на допир)

 • Заклучување на експозиција

  ДА

 • Подесување на автоматска контрола на засилување

  Автоматски / рачно

 • Граница на автоматска контрола на засилување

  0 до 24dB, зголемувања од 1dB (0 до 18dB во режим на кино)

 • Подесување на засилување

  0 до 24dB, зголемувања од 1dB (0 до 18dB во режим на кино)

 • Режими на контрола

  Целосна автоматска / рачна контрола (LCD екран на допир или контролно вртливо копче)

 • Брзина на бленда

  1/6 до 1/2000 (во зависност од режимот на сцена и стапката на слики)

 • Јасно скенирање

  НЕ

 • Режим на снимање со инфрацрвени зраци

  ДА (зелена или бела)

 • Вградена лампа со инфрацрвени зраци

  ДА, во отстранлива рачка

 • OIS поместување на оска

  НЕ

 • Водич за фокусна должина

  НЕ

 • Интелигентен автоматски режим

  ДА

 • Програми за AE

  АВТОМАТСКИ;


  M режим: P, Tv, Av, M (рачна експозиција), SCN (портрет, спорт, снег, плажа, зајдисонце, ноќе, слаба осветленост, рефлектор, огномет);


  Режим на кино: P, Tv, Av, M

 • Кино функции

  Филтер за изглед како во кино (9 опции, вклучувајќи и прилагодлив "кино стандард")

 • Ефекти на слика

  Осветленост, контраст, острина, длабочина на боја

 • Стандарди на безжичен LAN

  IEEE 802.11b/g/n (фреквенција од 2,4GHz) / IEEE 802.11a/n (фреквенција од 5GHz)¹

 • Поддржани Wi-Fi функции

  Далечинско користење; Movie Uploader (YouTube и Facebook)²; репродукција (во пребарувач); Media Server; пренос на фајлови преку FTP

 • Поддржан пребарувач за далечинско користење

  Internet Explorer 8 или понов, Safari (iOS), Safari (MacOS), стандарден пребарувач од Android

 • Функции за контролирање при далечинско користење

  Решетка, фокус, баланс на белата боја, брзина на бленда, засилување, компензација на експозиција, режим на снимање, избор на отвор, започнување/запирање на снимањето

Other information

 • Резолуција на слика при прегледување во живо

  Режим на подесување на камерата: 680 x 383; поедноставни подесувања: 284 x 160

 • Системи за проверување на идентитет

  Отворен/WPA-PSK/WPA2-PSK

 • Шифрирање

  WEP64, WEP128, TKIP, AES

 • GPS информации (изборна дополнителна опрема)

  Географска ширина/географска должина/подигнување, координирано универзално време (UTC)

 • Автоматски

  ДА

 • Однапред подесено

  6: дневна светлина, сенка, облачно, вештачка светлина (електрични лампи со вжарено влакно или халогенски сијалици), флуоресцентно H (вид на флуоресцентно со 3 бранови должини), флуоресцентно (бела флуоресцентна светлина)

 • Рачно подесување

  Подесено 1, Подесено 2, температура на боја (2.000–15.000 K, чекори од 100K)

 • Систем за одбројување

  Regen/Rec Run/Free Run/Preset (без испуштање на слики)

 • Активирај подесување на вредности

  “00:00:00:00”, подеси/ресетирај изборно

 • Снимање

  AVCHD: Linear PCM¹ (2-кан., 16 бита, 48 kHz) или Dolby Digital (AC-3 2-кан., 48kHz)


  MP4: MPEG-2 AAC LC (2 канали)

 • Контрола

  Во контролите за звук спаѓаат:


  Независен 2-кан. линиски/микр./микр.+48V влез;


  Независна контрола на ниво по канал (-∞ до +18 dB);


  Независни ограничувачи на звук (2 канали);


  Отсекување на влезен сигнал од микрофон

Inpt MIC trimming

 • Намалување на јачината на микрофонот

  Автоматски/вклучено/исклучено (20dB)

 • Мерење на ниво на микрофон

  ДА

 • Микрофон со зумирање

  ДА (прилагодлив одзив на фреквенција и насочување)

Дополнителна опрема

 • Испорачано

  Сенило на објектив со препрека, држач за микрофон, единица за ракување (HDU-1), безжичен контролер (WL-D89), батерија BP-820, HDMI кабел со голема брзина (HTC100/S), компактна единица за напојување CA-570, AC кабел, кабел за интерфејс (IFC-300PCU/S), стерео видео кабел (STV-250N), Data Import Utility вер.2.0

 • По избор

  Батерија BP-820/BP-828 од Canon


  Компактен адаптер за напојување CA-570 од Canon,


  Полнач за батерии CG-800E/CG-800B од Canon,


  HDMI кабел HTC-100 од Canon,


  Стерео видео кабел STV-250N од Canon,


  Телеконвертор TL-H58 од Canon,


  Широк приклучок WA-H58 од Canon,


  Безжичен микрофон WM-V1 од Canon,


  Мека торбичка за носење SC-2000 од Canon,


  ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon, ND4-L филтер од 58 mm од Canon, ND8-L филтер од 58 mm од Canon,


  GPS приемник GP-E2 од Canon,


  Видео светло со батерија VL-10Li/VL-10LiII (само модел A/B) од Canon,


  Батерија од серија BP-900 од Canon (за VL-10Li/VL-10LiII),


  Компактен адаптер за напојување CA-910/920/930 (за полнење на серијата BP-900) од Canon

 • Резервно напојување со енергија

  Литиумска батерија во вид на паричка (вградена)

 • Потрошувачка на енергија

  4,9W¹ (AVCHD) / 4,8W (MP4)¹

 • Континуирано време на снимање

  Испорачан BP-820: прибл. 145 минути¹


  Изборен BP-828: прибл. 220 минути¹

Разно

 • Димензии

  Прибл. 109 x 84 x 182 mm (само главно куќиште)


  Прибл. 131 x 180 x 231 mm (целосна опрема)

 • Отстранлива рачка

  ДА

 • Тежина (само камера)

  Прибл. 770 g

 • Тежина (целосно опремена)

  Прибл. 1160 g

 • Температурен опсег при користење

  -5ºC до +45ºC, 60% релативна влажност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава

 1. ¹ По 12 часа континуирано снимање, видео камерата ќе престане да снима и автоматски ќе се рестартира. Истовремено снимање/снимање во два формати не е достапно во режимот со 1080/50P.

 2. ¹ По 12 часа континуирано снимање, видео камерата ќе престане да снима и автоматски ќе се рестартира. Истовремено снимање/снимање во два формати не е достапно во режимот со 1080/50P.

 3. ¹ 5Ghz не се достапни во Катар

 4. ² Само уреди до iOS, не опфаќа MP4 1080/50P режим

 5. ¹ Само AVCHD 1080/50P режим

 6. ¹ Снимање со брзина од 28Mbps / 35Mbps, стандардна осветленост на EVF

 7. ¹ Снимање со брзина од 28Mbps / 35Mbps, стандардна осветленост на EVF