Компактни дигитални

Canon PowerShot G16

Спецификации

Спецификации

 • Широк отвор на блендата низ целиот опсег на зумот

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • CMOS сензор со 12,1 мегапиксели

 • Моќна обработка со DIGIC

 • 5x оптички зум со широк агол

 • Стабилни слики и видеоснимки во секоја прилика

 • Брзо континуирано фотографирање

 • Поголема сила и видливост

 • Дополнителна контрола

 • Голема максимална ISO чувствителност

 • Контрола на решетка и брзина на бленда

 • RAW во различни соодноси на слика

 • Безжично споделување и правење резервна копија на слики

 • Креирајте заматување на позадината со SLR стил

 • Фотографирајте го ѕвезденото небо на едноставен начин

 • Снимајте HDR без статив

 • Порамномерни видео снимки со 1080p

 • ND филтер

 • Гледајте фотографии и видео снимки на ТВ

Детални спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

 • Тип

  1/1,7 тип на CMOS со задно осветлување

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 12,1M

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

 • Тип

  DIGIC 6 со iSAPS технологија

ОБЈЕКТИВ

 • Фокусна должина

  6,1 – 30,5 mm (35 mm еквивалент: 28 – 140 mm)

 • Зум

  Оптички 5x


  ZoomPlus 10x


  Дигитален прибл. 4x (со дигитален телеконвертор прибл. 1,5x или 2,0x и безбедносно зумирање¹). Комбинирано прибл. 20x

 • Максимален f/број

  f/1,8-f/2,8

 • Конструкција

  11 елементи во 9 групи (1 едностран асферичен објектив, 1 UD објектив и 2 двострани асферични објективи)

 • Стабилизација на слика

  Да (тип со поместување), прибл. 3 чекори¹. Интелигентна стабилизација на слика со напредна динамичка стабилизација на слика по 5 оски

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL

 • AF систем / точки

  AiAF (9 точки или откривање на лице со избирање и следење на лик), AF во 1 точка (секоја позиција е достапна или фиксен центар)

 • AF режими

  Поединечно, континуирано, Servo AF/AE¹, AF со следење

 • Избор на AF точка

  Големина (нормална, мала)

 • AF заклучување

  Избор вкл./искл.

 • Помошен зрак за AF

  Да

 • Рачно фокусирање

  Да, плус MF издвојување

 • Фокусирање со групирање

  Да

 • Најмало растојание на фокусирање

  1cm (Ш) од предниот дел на објективот во макро

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерење

  Со проценка (поврзано со кадар на AF за откривање лице), просечно со мерење во центар, во точка (центар или поврзано со AF за откривање лице или со FlexiZone кадар за AF)

 • AE заклучување

  Да

 • Компензација на експозиција

  +/- 3 EV во чекори на зголемување од 1/3


  Рачна и автоматска корекција на динамички опсег


  Автоматска корекција на сенки


  ND филтер (3 чекори)

 • AEB

  1/3 – 2 EV во чекори на зголемување од 1/3

 • ISO чувствителност*

  АВТОМАТСКИ, 80, 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000, 2500, 3200, 4000, 5000, 6400, 8000, 10000, 12800

БЛЕНДА

 • Брзина

  1 – 1/4000 сек. (зададена фабричка вредност)


  250 – 1/4000 сек. (вкупен опсег – се менува според режим на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

 • Тип

  TTL

 • Подесувања

  Автоматски (вклучувајќи откривање лице WB), дневна светлина, облачно, вештачко светло, флуоресцентно, флуоресцентно H, блиц, подводно, прилагодено 1, прилагодено 2


  Корекција на WB на повеќе површини достапна во интелигентен автоматски режим


  Компензација на баланс на белата боја


  Компензација на баланс на белата боја во подводен режим

МАТРИЦА НА БОИ

 • Type

  sRGB

ВИЗИР

 • Визир

  Зумирање на реална слика, оптички визир

 • Корекција на диоптер

  Да

LCD МОНИТОР

 • Монитор

  7,5 cm (3,0”) PureColor II G LCD екран (TFT). Прибл. 922.000 точки

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Осветленост

  Поставување на едно од петте нивоа. LCD екран со брзо осветлување

БЛИЦ

 • Режими

  Автоматски, рачно вклучување/исклучување блиц, бавна синхронизација

 • Мала брзина на синхронизација

  Да.


  Најголема брзина:


  1/2000 сек. (вграден блиц)


  1/250 сек. (надворешен блиц )


  1/4000 сек. (надворешен со користење на брза синхронизација)

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 2 EV во чекори на зголемување 1/3. Откривање лице FE, Safety FE, интелигентна експозиција при блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Рачно прилагодување на моќност

  3 нивоа со внатрешен блиц (до 19 нивоа со надворешни блицови Speedlites од серијата 270EX II и 430EX II. 22 нивоа со 580EX II, 600EX и 600EX-RT¹)

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Опсег на вграден блиц

  50 cm – 7,0 m (Ш) / 50 cm – 4,5 m (T)

 • Надворешен блиц

  E-TTL со Speedlite од серијата EX¹, Macro Twin Lite MT-24EX, Macro Ring Lite MR-14EX, моќен блиц HF-DC1 и HF-DC2 на Canon

СНИМАЊЕ

 • Режими

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 58 сцени), хибриден автоматски режим, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено 1, прилагодено 2, SCN (портрет, интелигентна бленда (насмевка, тајмер за трепкање, тајмер за снимател), ѕвезди (ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, видео со забрзано движење на ѕвезди), рачно снимање на ноќни сцени, подводно, снег, огномет), креативни филтри (голем динамичен опсег, носталгично, ефект на рибино око, минијатурен ефект, ефект на фотоапарат-играчка, дефокусирање на позадина, мек фокус, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер), видео

 • Режими за видео

  Интелигентен автоматски режим (откривање на 21 сцена), стандардно, програм AE, портрет, носталгично, минијатурен ефект, црно-бело, екстра живописност, ефект на постер, подводно, снег, огномет, извонредни забавени видео снимки

 • Photo Effects

  My Colors (My Colors исклучено, живописно, неутрално, сепија, црно-бело, позитив филм, посветол тен, потемен тен, живописно сино, живописно зелено, живописно црвено, прилагодени бои)

 • Режим на фотографирање

  Поединечно, автоматско фотографирање, континуирано, континуирано со AF, самостоен тајмер

 • Континуирано снимање

  Прибл. 12,2 снимки/сек. за до 5 кадри потоа прибл. 9,3 снимки/сек. за 522 кадри¹


  со AF: прибл. 5,7 снимки/сек.²³


  со прегледување во живо: прибл. 5,9 снимки/сек.²³

РЕЗОЛУЦИЈА ПРИ СНИМАЊЕ / КОМПРЕСИЈА

 • Големина на слика

  4:3 - (RAW, L) 4000 x 3000, (M1) 2816 x 2112, (M2) 1600 x 1200, (S) 640 x 480


  16:9 - (RAW, L) 4000 x 2248, (M1) 2816 x 1584, (M2) 1920 x 1080, (S) 640 x 360


  3:2 - (RAW, L) 4000 x 2664, (M1) 2816 x 1880, (M2) 1600 x 1064, (S) 640 x 424


  1:1 - (RAW, L) 2992 x 2992, (M1) 2112 x 2112, (M2) 1200 x 1200, (S) 480 x 480


  4:5 - (RAW, L) 2400 x 3000, (M1) 1696 x 2112, (M2) 960 x 1200, (S) 384 x 480


  Менување големина при репродукција (M2, S)

 • Компресија

  RAW, супер-фино, фино

 • Филмови

  (Full HD) 1920 x 1080, 60fps/30fps (HD) 1280 x 720, 30fps, (L) 640 x 480, 30fps


  Видео со забрзано движење на ѕвездите (Full HD) 15fps


  Извонредни забавени видео снимки (L) 640 x 480, 120fps, (M) 320 x 240, 240fps


  Минијатурен ефект (HD, L) 6fps, 3fps, 1,5fps


  Хибриден автоматски режим (HD)

 • Должина на видео снимки

  (Full HD и HD) До 4 GB или 29 мин. 59 сек.¹


  (L и M) До 4 GB или 1 час²


  (извонредни забавени видео снимки) 30 сек.


  (Видео со забрзано движење на ѕвездите) 8/6/4 сек.

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

 • Типови на фотографии

  JPEG компресија (компатибилност со Exif 2.3 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system и DPOF вер. 1.1), RAW, RAW+JPEG

 • Филмови

  MP4 [видео: MPEG4-AVC (H.264), аудио: MPEG2 AAC-LC (стерео)]

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Canon печатачи

  Canon SELPHY компактни фото печатачи и Canon инк-џет печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да (преку USB или безжичен LAN)

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • GPS

  GPS преку мобилни уреди (поврзани со компатибилен Smartphone уред)

 • Корекција на црвени очи

  Да, за време на снимање и при репродукција

 • My Category

  Функција за означување на слики

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Хистограм

  Да, хистограм во живо

 • Зум при репродукција

  Прибл. 2x – 10x

 • Самостоен тајмер

  Прибл. 2 или 10 сек., прилагодено

 • Јазици на мени

  Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Фински, Италијански, Грчки, Норвешки, Португалски, Руски, Шведски, Шпански, Украински, Полски, Чешки, Унгарски, Турски, едноставен Кинески, Кинески (традиционален), Јапонски, Корејски, Таи, Арапски, Романски, Фарси, Хинди, Малезиски, Индонезиски, Виетнамски

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB (MTP, PTP) наменски приклучок (компатибилен со Mini-B)

 • Друго

  HDMI мини приклучок (компатибилност со HDMI-CEC) A/V излез (PAL/NTSC)

 • Компјутер/друго

  Wi-Fi (IEEE802.11b/g/n), (само 2,4 GHz)¹

МЕМОРИСКА КАРТИЧКА

 • Тип

  SD, SDHC, SDXC (компатибилност со UHS класа на брзина 1)

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

 • PC и Macintosh

  Windows 8/7 SP1/ Vista SP2/ XP SP3


  Mac OS X v10.6 – 10.8


  За безжична LAN врска со компјутер:


  Windows 8/7 SP1


  Mac OS X v10.6.8/10.7/10.8.2 или понов

СОФТВЕР

 • Пребарување и печатење

  ImageBrowser EX

 • Друго

  Алатка за мапи

 • Манипулација на слика

  Digital Photo Professional софтвер за RAW развивање

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

 • Батерии

  Li-ion батерија за полнење NB-10L (испорачана батерија NB-10L и полнач)

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 360 снимки


  Еко режим прибл. 480 снимки


  Прибл. 420 мин. репродукција

 • A/C напојување со енергија

  Изборно, комплет со AC адаптер ACK-DC80

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

 • Торбички / ленти

  Мека торбичка DCC-1620, SC-DC85


  Торбичка за патување DCC-2500

 • Водоотпорно куќиште отпорно на атмосферски влијанија

  Водоотпорно куќиште (40m) WP-DC52, тег за водоотпорно куќиште WW-DC1

 • Објективи

  Телеконвертор 1,4x TC-DC58E


  Адаптер за конверзија на објектив LA-DC58L


  Адаптер за филтер FA-DC58D (компатибилност со филтри од 58mm на Canon: филтер за кружно поларизирање PL-C (B), филтри за неутрална густина ND4-L и ND8-L, заштитен филтер, UV филтер, филтер за сончева светлина, филтер со меко перниче бр.1 и 2)

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (вклучувајќи 270EX II, 320EX, 430EX II, 580EX II, 600EX, 600EX-R¹), Macro Twin Lite MT-24EX, Macro Ring Lite MR-14EX (за двата е потребен адаптер за конверзија на објектив LA-DC58L),


  Speedlite предавател ST-E2, кабел за поврзување надворешен блиц OC-E3, држач BKT-DC1, Speedlite носач SB-E2

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински прекинувач RS-60E3

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-DC80, полнач за батерии CB-2LCE

 • Друго

  HDMI кабел од Canon HTC-100, кабел за интерфејс IFC-400PCU

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Работни услови

  0 – 40 °C, 10 – 90% влажност

 • Димензии (Ш x В x Д)

  108,8 x 75,9 x 40,3 mm

 • Тежина

  Прибл. 356 гр. (вклучувајќи батерија/батерии и мемориска картичка)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon (според CIPA стандардите), освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ Во зависност од избраната големина на сликата.

 2. ¹ Вредности при максимална оптичка фокусна должина. Фотоапаратите чија фокусна должина надминува 350 mm (35mm еквивалент) се тестираат на 350 mm.

 3. ¹ Некои подесувања не се секогаш достапни.

 4. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.

 5. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.

 6. ¹ За функцијата за одржливо континуирано фотографирање потребна е компатибилна SDHC/SDXC UHS мемориска картичка со класа на брзина 1; вкупниот број на снимени кадри е променлив во зависност од објектот кој се фотографира.


  ² Во услови кога не се вклучува блиц.


  ³ Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 7. ¹ Следните класи на брзина на мемориските картички се потребни за максимално време на снимање: класа на брзина 4 или повисоко за (HD) 1280 x 720. Класа на брзина 6 или повисоко за (Full HD) 1920 x 1080. Класа на брзина 6 или повисоко за (iFrame) 1280 x 720.


  ² Во зависност од брзината / капацитетот / поставената компресија на мемориската картичка.

 8. ¹ Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот. За повеќе информации посетете ја веб-страницата www.canon-europe.com/wirelesscompacts

 9. ¹ Не се поддржани сите функции на блицот.