DSLR-фотоапарати

Canon EOS 80D

Спецификации

Детални спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

 • Тип

  22,3mm x 14,9 mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 24,20 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 25,80 мегапиксели

 • Сооднос на слика

  3:2

 • Филтер за ниски фреквенции

  Вграден/фиксен со слој од флуор

 • Чистење на сензор

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

 • Тип

  DIGIC 6

ОБЈЕКТИВ

 • Објектив со менување

  EF/EF-S

 • Фокусна должина

  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

 • AF систем / точки

  45 AF точки од вкрстен тип


  (45 AF точки од вкрстен тип со f/5.6, 27 точки со f/8 [9 од вкрстен тип], централната точка е од двоен вкрстен тип и нуди f/2.8 и f/5.6)¹

 • AF работен опсег

  EV -3 - 18 (при 23°C и ISO100)

 • AF режими

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на AF точка

  Автоматско бирање: AF во 45 точки


  Рачно бирање: AF во единечна точка


  Рачно бирање: AF на зона


  Рачно бирање: AF со голема зона


  AF точките можат одделно да се избираат за вертикално и хоризонтално фотографирање

 • Приказ на избраните AF точки

  Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и екранот за брза контрола

 • AF со предвидување *

  Да, до 8m

 • AF заклучување

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

 • Помошен зрак за AF

  Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот

 • AF микро прилагодување

  C.Fn II-16


  +/- 20 чекори (подесување на широкоаголен и телефото зум)


  Прилагодување на сите објективи за иста количина


  Поединечно прилагодување до 40 објективи


  Зачувување на прилагодувањата на објективите по сериски број

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерење

  RGB+IR сензор за мерење со 7560 пиксели


  Мерење кога површината е поделена на 63 сегменти (9×7)


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење (прибл. 6,0% од визирот)


  (3) Мерење во точка (прибл. 3,8% од визирот)


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерење

  EV 1-20 (при 23°C со 50 мм f/1,4 објектив ISO100)

 • AE заклучување

  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

 • AEB

  2, 3, 5 или 7 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

 • ISO чувствителност **

  Автоматски (100-16000), 100-16000 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


  ISO може да се прошири до H: 25600


  При снимање видео: автоматски (100-12800), 100-12800 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор) ISO може да се прошири до H: 25.600

БЛЕНДА

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

 • Брзина

  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB (приоритет на амбиент, приоритет на бела боја), дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела боја


  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Прилагодување на балансот на белата боја

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • WB со групирање

  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

 • Тип

  Пентапризма

 • Зголемување

  Прибл. 100%

 • Растојание на окото

  Прибл. 0,95x¹

 • Корекција на диоптер

  Прибл. 22mm (од центарот на леќата)

 • Екран за фокусирање

  Фиксен (проѕирен LCD екран)

 • Огледало

  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF 600mm f/4 IS USM или пократко)

 • Информации на визир

  AF информации: AF точки, потврда на фокус, режим за избирање на AF површина


  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.


  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


  Информации за слика: информации за картичка, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).


  Информации за композиција: решетка, електронска либела, сооднос на слика


  Други информации: проверка на батерија, симбол за предупредување, откривање на треперење

 • Преглед на длабочина на поле

  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

 • Капаче на визир

  На ременче

LCD МОНИТОР

 • Тип

  Clear View II TFT екран на допир од 7,7cm (3,0") со променлив агол и сооднос од 3:2, прибл. 1040K точки

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

  Прибл. 170°

 • Прекривен слој

  Спречување на одбивање на светлина, цврста структура и заштита од замачкување

 • Прилагодување на осветленост

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Опции на екран

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат


  (3) Електронско ниво

БЛИЦ

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

  12

 • Покриеност со вграден блиц

  до фокусна должина од 17 мм (35 мм еквивалент: 27 мм)

 • Време на обновување на вграден блиц

  Прибл. 3 секунди

 • Режими

  Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

 • X-sync

  1/250сек.

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 3EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • Групирање на експозиции на блиц

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • HotShoe/ PC приклучок

  Да/ Не

 • Компатибилност со надворешни блицеви

  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични оптички блицови

 • Контрола на надворешен блиц

  преку екранот за мени на фотоапаратот

СНИМАЊЕ

 • Режими

  Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видеоснимки), без блиц, креативен автоматски, SCN(портрет, пејзаж, снимки одблиску, спорт, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување, храна, деца, светлина од свеќи), креативни филтри, програма AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен (фотографии и видео снимки), сијалица, прилагоден

 • Стилови на слика

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, врвни детали, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Простор на бои

  sRGB и Adobe RGB

 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Повеќе снимки со намалување на шум


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив и корекција на хроматска аберација


  Креативни филтри (зрнеста текстура во црно-бело, мек фокус, ефект на рибино око, уметнички ефекти со нагласени бои, ефект на сликање со водени бои, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект)


  Повеќе експозиции


  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики


  Менување на големина во M или S1, S2, S3

 • Режим на фотографирање

  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински), нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање

 • Континуирано фотографирање

  Макс. Прибл. 7fps. (брзината се одржува до 110 слики (JPEG)(1)(10)(со UHS-I картичка), 25 слики (RAW)(со UHS-I картичка))¹²

 • Бројач на интервали

  Вграден, избор на број на снимки од 1-99 или неограничено. Можност за тајмер на сијалицата

РЕЖИМ НА ПРЕГЛЕД ВО ЖИВО

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покриеност

  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

 • Стапка на слики

  30 fps

 • ФОКУСИРАЊЕ

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматски фокус: Dual Pixel CMOS AF (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно), чувствителност за следење (-3 до +3) и брзина на Servo AF за видео (-7 до +2)

 • Мерење

  Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.


  Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.

 • Опции на екран

  Приказ на решетка (x3), хистограм, електронска либела

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

 • Типови на фотографии

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG истовремено снимање

  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG.

 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 6000 x 4000, (M) 3984 x 2656, (S1) 2976 x 1984, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  JPEG 4:3: (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


  JPEG 16:9: (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680, (S2) 1920x1080, (S3) 720x408


  JPEG 1:1: (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


  RAW: (RAW) 6000x4000, (M-RAW) 4500x3000, (S-RAW) 3000x2000

 • Тип на видео

  MOV / MP4 (видео: H.264 со компресија на тековен кадар / повеќе кадри, звук: Linear PCM / AAC, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

 • Големина на видео

  1920 x 1080 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри


  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,98 fps) компресија на тековен или повеќе кадри


  1920 x 1080 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)


  1280 x 720 (59,94, 50 fps) компресија на повеќе кадри


  1280 x 720 (29,97, 25) компресија на повеќе кадри (lite)

 • Должина на видео снимки

  Максимално траење 29мин. и 59 сек., максимална големина на фајл 4GB (ако големината на фајлот надминува 4GB, тогаш автоматски ќе се создаде нов фајл)

 • Фолдери

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање на датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • Функции за прилагодување

  26 прилагодени функции

 • Ознаки за мета-податоци

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)

 • LCD панел / осветленост

  Да / Да

 • Отпорност на вода / прав

  Да

 • Аудио белешки

  Не

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зум при репродукција

  1,5x - 10x

 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Индекс со 4 слики


  (4) Индекс со 9 слики


  (5) Индекс со 36 слики


  (6) Индекс со 100 слики


  (7) Приказ со прескокнување


  (8) Уредување на видео

 • Слајд шоу

  Избор на слики: сите слики, по датум, фолдер, видео снимки, фотографии


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено


  Музика во заднина: вклучена/исклучена


  Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост

  Да

 • Бришење на слики/заштита

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

 • Категории на мени

  (1) Мени за снимање (x6)


  (2) Мени за репродукција (x3)


  (3) Мени за поставување (x4)


  (4) Мени со прилагодени функции


  (5) Мое мени

 • Јазици на мени

  25 јазици


  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

 • Ажурирање на firmwarе

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), мини HDMI излез (компатибилност со HDMI-CEC), надворешен микрофон (мини стерео приклучок од 3,5 mm), приклучок за слушалки (мини стерео приклучок)

Canon печатачи

 • PictBridge

  Само преку безжична LAN врска

МЕМОРИЈА

 • Тип

  SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

 • PC и Macintosh

  Windows 10 / 8.1 / 8 / 7(*)


  * Со инсталиран софтвер Microsoft .NET Framework 4.5.


  Mac OS X 10.9, 10.10, 10.11

СОФТВЕР

 • Обработка на слика

  Digital Photo Professional 4.4.0 (обработка на RAW слики)

 • Друго

  EOS Utility


  EOS Lens Registration Tool


  EOS Web Service Registration Tool


  EOS Sample Music


  Picture Style Editor

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

 • Батерии

  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6N (се испорачува), вградена за датум и подесувања

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 960 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл. 860 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Индикатор на батерија

  6 нивоа + процент

 • Штеди струја

  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  AC адаптер AC-E6(N), DC приклучок: DR-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Материјали на куќиштето

  Обвивка од поликарбонат со стаклени влакна

 • Работни услови

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (Ш x В x Д)

  139,0 x 105,2 x 78,5mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 730 g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

 • Визир

  Заштитник за очи Eb, леќа за прилагодување на диоптер од E серија, додаток за продолжување на визир EP-EX15II, аголен пребарувач C

 • Торбичка

  Кожна торбичка EH21-L

 • Уред за безжичен пренос на датотеки

  Пренос преку вграден Wi-Fi


  Поврзувањето со паметни уреди е можно со верзиите 4.0-4.4/5.0-5.1 на Android или 7.1/8-8.3 на iOS.


  Поврзувањето преку NFC е можно само со компатибилни уреди со Android.


  Далечинското користење на зумот преку Wi-Fi кај EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM преку изборниот адаптер за моторизирано зумирање PZ-E1 е можно само кај EOS 80D преку компатибилен паметен уред (како што е наведено погоре) или со користење на испорачаниот софтвер EOS Utility

 • Објективи

  Сите EF и EF-S објективи

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 430EX III-RT, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Држач со батерија

  BG-E14

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6

 • Друго

  Ременче за на рака E2, GP-E2

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

*со EF300mm f/2.8L IS USM при 50kph

** Препорачан индекс на експозиција

 1. ¹ Бројот на точки од вкрстен тип зависи од користениот објектив

 2. ¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

 3. ¹ Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


  ² Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

 4. ¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено