DSLR-фотоапарати

Canon EOS 100D

Спецификации

Спецификации

 • CMOS сензор со 18 мегапиксели

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Фотографирање со голема брзина

 • Континуиран AF при снимање видео снимки

 • Голем осветлен екран на допир за јасно прегледување

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Неверојатни видео снимки од 1080p

 • Верувајте му на вашиот фотоапарат и дознајте повеќе за фотографирањето со оваа бесплатна апликација

 • Автоматско анализирање на вашата сцена и избирање на најдобрите подесувања

 • Водич за фотоапаратот кој ќе ви помага

 • Употребете креативни ефекти на вашите слики

 • Обезбедува правилна експозиција на сликите во секакви услови на осветлување

 • Направете поинаков изглед на вашите слики во основната зона на едноставен начин

 • Изборни AF точки за креативно обликување

 • Снимајте извонредни видео снимки на едноставен начин

Детални спецификации

СЕНЗОР ЗА СЛИКА

 • Тип

  22,3 x 14,9mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 18,0 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 18,5 мегапиксели

 • Сооднос на слика

  3:2

 • Филтер за ниски фреквенции

  Вграден/фиксен

 • Чистење на сензор

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

ПРОЦЕСОР НА СЛИКА

 • Тип

  DIGIC 5

ОБЈЕКТИВ

 • Објектив со менување

  EF/EF-S

 • Фокусна должина

  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

 • AF систем / точки

  9 точки за AF (f/5,6 вкрстен тип во центар, дополнителна чувствителност при f/2,8)

 • AF работен опсег

  Централна AF точка: EV -0,5 -18 (при 23°C и ISO100)


  Други AF точки: EV 0,5 -18 (при 23°C и ISO100)

 • AF режими

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на AF точка

  Автоматско бирање, рачно бирање

 • Приказ на избраните AF точки

  Прикажување на визирот и на LCD екранот

 • AF со предвидување

  Да, до 10 м¹

 • AF заклучување

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка.

 • Помошен зрак за AF

  Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот

КОНТРОЛА НА ЕКСПОЗИЦИЈА

 • Режими на мерење

  TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење во центар (прибл. 9% од визирот)


  (3) Мерење во точка (прибл. 4% од визирот во центар)


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерење

  EV 1-20 (при 23°C со 50mm f/1,8 II објектив ISO100)

 • AE заклучување

  Автоматски: во режим на AF со 1 снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  +/-5 EV во 1/3 или 1/2 чекори на зголемување (може да се комбинира со AEB).

 • AEB

  3 снимки +/- 2 EV, 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • ISO чувствителност*

  АВТОМАТСКИ(100-6400), 100-12800 во чекори на зголемување од 1


  ISO може да се прошири до H: 25600


  При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од цел чекор) ISO може да се прошири до H: 12800

БЛЕНДА

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот, со електронска прва завеса

 • Брзина

  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

БАЛАНС НА БЕЛА БОЈА

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Подесувања

  AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


  Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Прилагодување на балансот на белата боја

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • WB со групирање

  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

ВИЗИР

 • Тип

  Пентаогледало

 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 95%

 • Зголемување

  Прибл. 0,87x¹

 • Растојание на окото

  Прибл. 19mm (од центарот на леќата)

 • Корекција на диоптер

  -3 to +1 m-1 (диоптер)

 • Екран за фокусирање

  Фиксен

 • Огледало

  Полуогледало со брзо враќање (пренос: коефициент на одбивање 40:60, нема прекин на огледало со објектив EF600 мм f/4 или пократко)

 • Информации на визир

  AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус¹


  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB


  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


  Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка

 • Преглед на длабочина на поле

  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

 • Капаче на визир

  На ременче

LCD МОНИТОР

 • Тип

  3:2 Clear View II TFT екран на допир од 7,7cm (3,0"), прибл. 1040K точки

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

  Прибл. 170°

 • Прекривен слој

  Цврста структура и заштита од замачкување

 • Прилагодување на осветленост

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Опции на екран

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат

БЛИЦ

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

  9.4

 • Покриеност со вграден блиц

  до фокусна должина од 18mm (35mm еквивалент: 29mm)

 • Време на обновување на вграден блиц

  Прибл. 3 секунди

 • Режими

  Автоматски, рачен блиц

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

 • X-Sync

  1/200сек.

 • Компензација на експозиција при блиц

  '+/- 2EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

 • Групирање на експозиции на блиц

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • HotShoe/ PC приклучок

  Да/ Не

 • Компатибилност со надворешни блицеви

  E-TTL II со Speedlite блицови од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицови (со изборна галантерија)

 • Контрола на надворешен блиц

  преку екранот за мени на фотоапаратот

СНИМАЊЕ

 • Режими

  Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видео снимки), без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, SCN(деца, храна, светлина од свеќи, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување), програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен (фотографии и видео снимки)

 • Стилови на слика

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Простор на бои

  sRGB и Adobe RGB

 • Режими на фотографирање

  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10), нечујно поединечно фотографирање, нечујно континуирано фотографирање

 • Континуирано снимање

  Макс. Прибл. 4,0fps. (брзината се одржува на минимално ниво од прибл. 28 слики (JPEG)¹, 7 слики (RAW)²³

РЕЖИМ НА ПРЕГЛЕД ВО ЖИВО

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покриеност

  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

 • Стапка на слики

  60 fps

 • ФОКУСИРАЊЕ

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматски фокус: хибриден CMOS AF II (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно), AF со откривање на фаза (брз режим)

 • Мерење

  Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.


  Мерење со проценка, делумно мерење, мерење во точка, просечно мерење со тежиште во центарот.

 • Опции на екран

  Приказ на решетка (x2), хистограм, повеќе соодноси на слика

ТИПОВИ НА ФАЈЛОВИ

 • Типови на фотографии

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG симултано снимање

  Да (само RAW + големи JPEG слики)

 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


  JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400


  JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


  RAW: (RAW) 5184x3456

 • Тип на видео

  MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

 • Големина на видео

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,976 fps)


  1280 x 720 (59,94, 50 fps)


  640 x 480 (30, 25 fps)

 • Должина на видео снимки

  Максимално траење 29мин. и 59 сек., максимална големина на фајл 4GB (ако големината на фајлот надминува 4GB, тогаш автоматски ќе се создаде нов фајл)

 • Фолдери

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање на фајлови

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

ДРУГИ КАРАКТЕРИСТИКИ

 • Функции за прилагодување

  8 функции за прилагодување со 24 подесувања

 • Ознаки за мета-податоци

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зум при репродукција

  1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Приказ на индекс (4/9/36/100 слики)


  (4) Приказ со прескокнување (1/10/100 слики, по датум, по фолдер, само видео снимки, само фотографии, по рејтинг)

 • Слајд шоу

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено


  Променлив ефект: исклучен, лизгање 1, лизгање 2, избледување 2, избледување 2, избледување 3


  Музика во заднина: вклучена, исклучена

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да Осветленост: да


  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост

  Да (само на екран со информации за снимање)

 • Бришење на слики/заштита

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: една слика, сите слики во фолдер, сите слики на картичка

 • Категории на мени

  1) Мени за снимање (x6)


  (2) Мени за репродукција (x2)


  (3) Мени за поставување (x4)


  (4) Мое мени

 • Јазици на мени

  25 јазици


  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

 • Ажурирање на firmwarе

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

ИНТЕРФЕЈС

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

ДИРЕКТНО ПЕЧАТЕЊЕ

 • Canon печатачи

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

МЕМОРИЈА

 • Тип

  SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

ПОДДРЖАНИ ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

 • PC и Macintosh

  Windows XP вкл. SP3 / Vista вкл. SP2 (со исклучок на Starter Edition) / 7 вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 8


  OS X v10.6-10.8 (потребен е Intel процесор)

СОФТВЕР

 • Пребарување и печатење

  ImageBrowser EX

 • Обработка на слика

  Digital Photo Professional

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility, Picture Style Editor

ИЗВОР НА НАПОЈУВАЊЕ СО ЕНЕРГИЈА

 • Батерии

  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E12

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 380 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл. 350 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Индикатор на батерија

  4 нивоа

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 30 сек. или по 1, 2, 4, 8 или 15 мин.

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-E15, полнач за батерии LC-E12

ФИЗИЧКИ СПЕЦИФИКАЦИИ

 • Материјали на куќиште

  Алуминиумска легура и обвивка од поликарбонат со јаглен и фиберглас

 • Работни услови

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (Ш x В x Д)

  116,8 x 90,7 x 69,4mm

 • Тежина (само куќиште)

  Црн модел: прибл. 407g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)


  Бел модел: прибл. 410g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)**

ДОПОЛНИТЕЛНА ОПРЕМА

 • Визир

  Заштитник за очи Ef, леќа за прилагодување на диоптер од E серија со гумена рамка Ef, додаток за продолжување на визир EP-EX15II, аголен пребарувач C

 • Торбичка

  Полутврда торбичка EH25-L

 • Уред за безжичен пренос на фајлови

  Компатибилност со Eye-Fi картички

 • Објективи

  Сите EF и EF-S објективи

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (90EX, 220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Држач со батерија

  Нема

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински управувач RC-6, далечински прекинувач RS-60E3

 • Друго

  Ременче за на рака E2, GPS приемник GP-E2

*Препорачан индекс на експозиција

**Моделот во бела боја не е достапен во сите земји, ве молиме прашајте ги вашите локални продавачи за неговата достапност.

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

 1. ¹ со EF300 мм f/2,8L IS USM при 50kph

 2. ¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

 3. ¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)


  ² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.


  ³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

 4. ¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

 5. ¹ Светлото за потврда на фокусот не е достапно со EF Cinema објективи