DSLR-фотоапарати

Canon EOS 60Da

Спецификации

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

144,5 x 105,8 x 78,6mm

Тежина (само куќиште)

Прибл. 755g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Спецификации

 • CMOS сензор со 18 мегапиксели

 • Одлични снимки при слаба осветленост

 • Голем и јасен приказ на вашата сцена

 • Обезбедува правилна експозиција на сликите во секакви услови на осветлување

 • Изборни AF точки за креативно обликување

 • Континуирано фотографирање

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Неверојатни видео снимки од 1080p

 • Пренослив екран за креативно обликување

 • Голем осветлен екран за јасно прегледување

 • Употребете креативни ефекти на вашите слики

 • Изберете го соодветниот сооднос на слика за вашата фотографија

 • Направете поинаков изглед на вашите слики во основната зона на едноставен начин

 • Прилагодете го нивото на вашиот фотоапарат за да добиете прави хоризонти

 • Уредување и обработка на RAW слики во фотоапаратот

 • Далечинско контролирање на Speedlite блицови прикачени на вашиот фотоапарат

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип

  22,3mm x 14,9mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл. 18,00 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл. 19,00 мегапиксели

 • Сооднос на слика

  3:2

 • Филтер за ниски фреквенции

  Вграден/фиксен со слој од флуор


  Филтер за блокирање на инфрацрвени зраци оптимизиран за транспарентна H-алфа (Hα) светлина (656 nm).

 • Чистење на сензор

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

Процесор за слика

 • Тип

  DIGIC 4

Објектив

 • Приклучок за објективи

  EF/EF-S

 • Фокусна должина

  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

 • AF систем / точки

  9 AF точки со вкрстување (f/2,8 во центарот)

 • AF работен опсег

  EV - 0,5-18 (при 23°C и ISO 100)

 • AF режими

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на AF точка

  Автоматско бирање, рачно бирање

 • Приказ на избраните AF точки

  Прикажани на визирот и означени на горниот дел од LCD панелот и екранот за брза контрола

 • AF заклучување

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка или кога е притиснато копчето AF-ON.

 • Помошен зрак за AF

  Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот, зададено во режим на прегледување во живо

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење

  TTL мерење со целосно отворена бленда, со SPC со 63 зони


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење (прибл. 6,5% од визирот во центар)


  (3) Мерење во точка (прибл. 2,8% од визирот во центар)


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерење светлина

  'EV 0-20 (при 23°C со 50mm f/1,4 објектив ISO100)

 • AE заклучување

  'Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  '+/-5 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 (може да се комбинира со AEB).

 • AEB

  3 снимки +/-3 EV 1/3 или 1/2 чекори на зголемување

 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  Автоматски (100-3200), 100-6400 (во чекори на зголемување од 1/3 или цел чекор)


  ISO може да се прошири до H: 12800

Бленда

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

 • Брзина

  30-1/8000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  'AWB, дневна светлина, сенка, облачно, вештачко светло, бела


  флуоресцентна светлина, блиц, прилагодено, подесување на температура на боја.


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Прилагодување на балансот на белата боја

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • WB со групирање

  +/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип

  Пентапризма

 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)

  Прибл. 96%

 • Зголемување

  'Прибл. 0,95x¹

 • Растојание на окото

  Прибл. 22mm (од центарот на леќата)

 • Корекција на диоптер

  -3 to +1 m-1 (диоптер)

 • Информации на визир

  AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус.


  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB.


  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


  Информации за слика: корекција на баланс на белата боја, информации за картичка, снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 2 цифри), приоритет на најсветли тонови (D+).


  Информации за композиција: електронско ниво (само хоризонтално), проверка на батеријата

 • Капаче на визир

  На ременче

LCD-монитор

 • Тип

  7,7cm (3,0") 3:2 Clear View TFT екран со променлив агол, прибл. 1040K точки

 • Покриеност

  Прибл. 100%

 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

  Прибл. 160°

 • Прекривен слој

  Двојно спречување на одбивање на светлина

 • Прилагодување на осветленост

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Опции на екран

  '(1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат


  (3) Електронско ниво

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

  13

 • Покриеност со вграден блиц

  до фокусна должина од 17mm (35mm еквивалент: 28mm)

 • Време на обновување на вграден блиц

  Прибл. 3 секунди

 • Режими

  Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  'Да

 • X-Sync

  1/250сек.

 • Компензација на експозиција при блиц

  +/- 3EV во 1/2 или 1/3 чекори на зголемување

 • Групирање на експозиции на блиц

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Приклучок за блиц / PC приклучок

  Да/ Не

 • Компатибилност со надворешни блицеви

  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

 • Контрола на надворешен блиц

  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими

  Автоматски, без блиц, креативно автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, ноќен портрет, видео, програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачно, прилагодено

 • Стилови на слика

  Стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Простор на бои

  sRGB и Adobe RGB

 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив


  Basic+ (снимање според избирање на амбиент, снимање според осветлување или тип на сцена)


  Креативни филтери (зрнеста текстура, црно-бело, мек фокус, фото апарат-играчка, минијатурен ефект) - само при репродукција на слики


  Обработка на RAW слики - само при репродукција на слики


  Менување на големина во M или S1, S2, S3

 • Режими на фотографирање

  Поединечно, континуирано L, континуирано H, самостоен тајмер (2s+далечински, 10s +далечински)

 • Континуирано фотографирање

  Макс. Прибл. 5,3fps. (брзината се одржува на минимум приближно 58 слики (JPEG)¹ ³, 16 слики (RAW)) ² ³

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покриеност

  Прибл. 100% (хоризонтално и вертикално)

 • Брзина на кадри

  30 fps

 • ФОКУСИРАЊЕ

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматско фокусирање: брз режим, режим во живо, режим во живо со откривање на лице

 • Мерење

  Мерење со проценка во реално време со сензор за слика Времето на активно мерење може да се промени

 • Опции на екран

  Приказ на решетка (x2), хистограм, повеќе соодноси на слика

Тип на фајл

 • Типови на фотографии

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.21 [Exif печатење]) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW, M-RAW, S-RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG симултано снимање

  Да, секоја можна комбинација на RAW + JPEG, M-RAW + JPEG, S-RAW + JPEG.

 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 5184x3456, (M) 3456x2304, (S1) 2592x1728, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  JPEG 4:3: (L) 4608x3456, (M) 3072x2304, (S1) 2304x1728, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


  JPEG 16:9: (L) 5184x2912, (M) 3456x1944, (S1) 2592x1456 (S2) 1920x1080, (S3) 720x400


  JPEG 1:1: (L) 3456x3456, (M) 2304x2304, (S1) 1728x1728, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


  RAW: (RAW) 5184x3456, (M-RAW) 3888x2592, (S-RAW) 2592x1728

EOS видео

 • Тип на видео

  MOV (видео: H.264, звук: Linear PCM, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот)

 • Должина на видео снимки

  Максимално траење 29min 59sec, максимална големина на фајл 4GB

Други карактеристики

 • Прилагодени функции

  20 функции за прилагодување со 59 подесувања

 • Ознаки за мета-податоци

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

 • LCD панел / осветленост

  Да / Да

 • Отпорност на вода/прав

  Да¹

 • Гласовна белешка
  -
 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зум при репродукција

  1,5x - 10x

 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Индекс со 4 слики


  (4) Индекс со 9 слики


  (5) Зголемен приказ

 • Приказ на слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, по фолдер, видео снимки, фотографии, рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10 или 20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост

  Да

 • Бришење на слики

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: бришење на заштита на слики, една по една

 • Категории на мени

  (1) Мени за снимање (x4)


  (2) Мени за репродукција (x2)


  (3) Мени за поставување (x3)


  (4) Мени со прилагодени функции


  (5) Мое мени

 • Јазици на мени

  25 јазици


  Англиски, Германски, Француски, Холандски, Дански, Португалски, Фински, Италијански, Норвешки, Шведски, Шпански, Грчки, Руски, Полски, Чешки, Унгарски, Романски, Украински, Турски, Арапски, Таи, едноставен Кинески, традиционален Кинески, Корејски и Јапонски

 • Ажурирање на фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

Директно печатење

 • Печатачи од Canon

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

 • Тип

  SD картичка, SDHC картичка или SDXC картичка

Поддржани оперативни системи

 • PC

  Windows XP (SP2/SP3) / Vista вкл. SP1 (со исклучок на Starter Edition) / 7 (со исклучок на Starter Edition)


  OS X v10.6-10.7

Софтвер

 • Обработка на слика

  Digital Photo Professional

 • Друго

  PhotoStitch, EOS Utility (вкл. Remote Capture), Picture Style Editor

Извор на напојување со енергија

 • Батерии

  Литиум-јонска батерија на полнење LP-E6 (се испорачува), вградена за датум и подесувања

 • Издржливост на батеријата

  Прибл. 1100 (при 23°C, AE 50%, FE 50%) ¹


  Прибл. 1000 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 1, 2, 4, 8, 15 или 30мин.

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-E6, полнач за батерии LC-E6, полнач за батерии за автомобил CBC-E6

Дополнителна опрема

 • Визир

  Заштитник за очи Eb, леќа за прилагодување на диоптер од серија E Екрани за фокусирање Ef (со решетка Ef-D, Super Precision Matte Ef-S), аголен пребарувач C

 • Уред за безжичен пренос на датотеки

  Компатибилност со Eye-Fi картички

 • Торбички / ленти

  Кожна торбичка EH21-L

 • Објективи

  Сите EF и EF-S објективи

 • Блиц

  Canon Speedlite блицови (220EX, 270EX, 270EX II, 320EX, 420EX, 430EX, 430EX II, 550EX, 580EX, 580EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Држач со батерија

  BG-E9

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6/RC-1/RC-5


  (компатибилност со далечински управувачи од типот N3 кога се користи со испорачаниот адаптер RA-E3)

 • Друго

  Ременче за на рака E2

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето

  Алуминиум и обвивка од поликарбонат со фиберглас

 • Работни услови

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (Ш x В x Д)

  144,5 x 105,8 x 78,6mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл. 755g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

* Препорачан индекс на експозиција

¹ Со 50mm објектив во бесконечност, -1m-1 dpt

¹ Резолуција "голема"/"фина" (квалитет 8)

² Врз основа на условите за тестирање на Canon, JPEG, ISO 100, стандарден стил на слика. Се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимањето на сликата, ISO чувствителноста, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.

³ Максималните вредности за fps и капацитетот на баферот може да се намалат во зависност од подесувањата на фотоапаратот и нивото на осветленост

¹ Само мемориска картичка и капаче за батерија

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено

¹ Со EF300mm f/2,8L IS USM при 50kph