DSLR-фотоапарати

Canon EOS 760D

Спецификации

Работни услови

0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

Димензии (Ш x В x Д)

Прибл.


131,9 x 100,9 x 77,8 mm

Тежина (само куќиште)

Прибл.


565g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

Спецификации

 • CMOS со 24,2 мегапиксели

 • Моментно поврзување со компатибилни уреди со NFC

 • Споделете ги вашите слики и контролирајте го вашиот фотоапарат преку WiFi

 • Изборни AF точки за креативно обликување и следење на објектот

 • Континуиран AF при снимање видео снимки

 • Фотографирање со голема брзина

 • Пренослив екран за креативно обликување

 • Моќна обработка со DIGIC

 • Неверојатни видео снимки од 1080p

 • Голем осветлен екран за јасно прегледување

 • Одлични снимки при слаба осветленост

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Тип

  22,3 x 14,9mm CMOS

 • Ефективни пиксели

  Прибл.


  24,2 мегапиксели

 • Вкупно пиксели

  Прибл.


  24,7 мегапиксели

 • Сооднос на слика

  3:2

 • Филтер за ниски фреквенции

  Вграден/фиксен

 • Чистење на сензор

  EOS вграден систем за чистење

 • Тип на филтер за бои

  Примарни бои

Процесор за слика

 • Тип

  DIGIC 6

Објектив

 • Приклучок за објективи

  EF/EF-S

 • Фокусна должина

  Еквивалентно на 1,6x од фокусната должина на објективот

ФОКУСИРАЊЕ

 • Тип

  TTL-CT-SIR со CMOS сензор

 • AF систем / точки

  19 AF точки со вкрстување (f/2,8 во центарот)

 • AF работен опсег

  EV -0,5 -18 (при 23°C и ISO100)

 • AF режими

  AI фокус


  Една снимка


  AI Servo

 • Избор на AF точка

  Автоматско бирање: AF во 19 точки


  Рачно бирање: AF во единечна точка


  Рачно бирање: AF на зона

 • Приказ на избраните AF точки

  Означени на проѕирниот LCD екран од визирот и на LCD панелот и екранот за брза контрола

 • AF заклучување

  Заклучување кога копчето на блендата е притиснато до половина во AF режим на една снимка.

 • Помошен зрак за AF

  Периодични вклучувања на вградениот блиц или емитување преку изборниот наменски Speedlite блиц

 • Рачно фокусирање

  Се избира на објективот

Контрола на експозиција

 • Режими на мерење

  RGB+IR сензор за мерење со 7560 пиксели


  Мерење кога површината е поделена на 63 сегменти (9×7)


  (1) Мерење со проценка (поврзано со сите точки на AF)


  (2) Делумно мерење (прибл. 6,0% од визирот)


  (3) Мерење во точка (прибл. 3,5% од визирот)


  (4) Просечно мерење со тежиште во центарот

 • Опсег на мерење светлина

  EV 1-20 (при 23°C со 50 мм f/1,4 објектив ISO100)

 • AE заклучување

  Автоматски: во режим на AF со една снимка при мерењето со проценка, експозицијата се заклучува кога ќе се постигне фокусирање.


  Рачно: со помош на копчето за AE заклучување во режимите од креативната зона.

 • Компензација на експозиција

  '+/-5 EV во чекори на зголемување од 1/3 или 1/2 (може да се комбинира со AEB).

 • AEB

  '3 снимки +/- 2 EV, чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

 • ISO чувствителност

  Препорачан индекс на експозиција

  АВТОМАТСКИ(100-6400), 100-12800 во чекори на зголемување од 1


  ISO може да се прошири до H: 25600


  При снимање видео: автоматски (100-6400), 100-6400 (во чекори на зголемување од цел чекор) ISO може да се прошири до H: 12800

Бленда

 • Тип

  Електронски контролирана бленда во рамнина на фокусот

 • Брзина

  30-1/4000 сек. (1/2 или 1/3 чекори на зголемување), сијалица (вкупен опсег на брзина на бленда. Достапниот опсег се менува во зависност од режимот на снимање)

Баланс на белата боја

 • Тип

  Автоматско одредување на балансот на белата боја со помош на сензор

 • Поставки

  AWB, Daylight (дневна светлина), Shade (сенка), Cloudy (облачно), Tungsten (вештачко светло), Бела


  Fluorescent light (бела флуорeсцентна светлина), Flash (блиц), Custom (прилагодено).


  Компензација на баланс на белата боја:


  1. сина/килибар +/-9


  2. магента/зелена +/-9.

 • Прилагодување на балансот на белата боја

  Да, може да се регистрира 1 корисничко подесување

 • WB со групирање

  '+/-3 нивоа во чекори на зголемување од едно ниво


  3 групни снимки на едно притиснување на копчето за бленда.


  Избор на отстапување сино/килибар или отстапување магента/зелено.

Визир

 • Тип

  Пентаогледало

 • Покриеност (вертикално/хоризонтално)

  Прибл.


  95%

 • Зголемување

  Прибл.


  0,82x¹

 • Растојание на окото

  Прибл.


  19mm (од центарот на леќата)

 • Корекција на диоптер

  '-3 to +1 m-1 (диоптер)

 • Информации на визир

  AF информации: AF точки, светло за потврда на фокус


  Информации за експозиција: брзина на бленда, вредност на решетка, ISO брзина (секогаш се прикажува), AE заклучување, ниво/компензација на експозиција, круг на мерење во точка, предупредување за експозиција, AEB


  Информации за блиц: подготвен блиц, брза синхронизација, FЕ заклучување, компензација на блиц при експозиција, светло за намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц.


  Информации за слика: приоритет на најсветли тонови (D+), снимање во црно-бел формат, максимум групни снимки (приказ со 1 цифра), корекција на баланс на белата боја, информации за SD картичка, откривање на треперење, површина на фокусирање, електронска либела

 • Преглед на длабочина на поле

  Да, со копче за преглед на длабочина на поле.

 • Капаче на визир

  На ременче

LCD-монитор

 • Тип

  Clear View II TFT екран на допир од 7,7cm (3,0") со променлив агол и сооднос од 3:2, прибл. 1040K точки

 • Покриеност

  Прибл.


  100%

 • Агол на гледање (хоризонтално/вертикално)

  Прибл.


  170°

 • Прекривен слој

  Цврста структура и заштита од замачкување

 • Прилагодување на осветленост

  Поставување на едно од седумте нивоа

 • Опции на екран

  (1) Екран за брза контрола


  (2) Подесувања на фотоапарат


  (3) Електронско ниво со двојна оска

Блиц

 • Вграден блиц GN (ISO 100, метри)

  '12

 • Покриеност со вграден блиц

  до фокусна должина од 17mm (35mm еквивалент: 28mm)

 • Време на обновување на вграден блиц

  Прибл.


  3 секунди

 • Режими

  Автоматски, рачен блиц, интегриран Speedlite предавател

 • Намалување на ефектот ''црвени очи'' при сликање со блиц

  Да - со ламба за намалување на ефектот ''црвени очи''

 • X-Sync

  1/200сек.

 • Компензација на експозиција при блиц

  '+/- 2EV во чекори на зголемување од 1/2 или 1/3

 • Групирање на експозиции на блиц

  Да, со компатибилен надворешен блиц

 • Заклучување на експозиција при блиц

  Да

 • Синхронизација на "втора завеса"

  Да

 • Приклучок за блиц / PC приклучок

  Да/ Не

 • Компатибилност со надворешни блицеви

  E-TTL II со Speedlite блицеви од серијата ЕХ, поддршка за повеќе безжични блицеви

 • Контрола на надворешен блиц

  преку екранот за мени на фотоапаратот

Фотографирање

 • Режими

  Интелигентно автоматско откривање на сцена (фотографии и видео снимки), без блиц, креативен автоматски, портрет, пејзаж, одблиску, спорт, SCN(деца, храна, светлина од свеќи, ноќен портрет, рачно снимање на ноќни сцени, контрола на HDR задно осветлување), програм AE, приоритет на бленда AE, приоритет на решетка AE, рачен (фотографии и видео снимки)

 • Стилови на слика

  Автоматски, стандарден, портрет, пејзаж, неутрален, верен, црно-бел, дефиниран од корисник (x3)

 • Простор на бои

  sRGB и Adobe RGB

 • Обработка на слика

  Приоритет на најсветли тонови


  Автоматска оптимизација на осветлување (4 подесувања)


  Намалување на шум при долга експозиција


  Намалување на шум при висока ISO чувствителност (4 подесувања)


  Повеќе снимки со намалување на шум


  Автоматска корекција на периферно осветлување на објектив и корекција на хроматска аберација


  Basic+ (снимање според избирање на амбиент, снимање според осветлување или тип на сцена)


  Креативни филтери (уметност со нагласени бои, сликање со водени бои, зрнеста текстура, црно-бело, мек фокус, ефект на фотоапарат-играчка, минијатурен ефект, ефект на рибино око)


  Менување на големина во M или S1, S2, S3

 • Режими на фотографирање

  Поединечно, континуирано, самостоен тајмер (2s, 10s+далечински, 10s + континуирани снимки 2-10)

 • Континуирано фотографирање

  Макс.


  Прибл.


  5fps. за прибл. (брзината се одржува прибл. 940 слики (JPEG)¹, 8 слики (RAW))²

Режим за прегледување во живо

 • Тип

  Електронски визир со сензор за слика

 • Покриеност

  Прибл.


  100% вертикално и прибл. 100% хоризонтално

 • Брзина на кадри

  29,97 fps

 • ФОКУСИРАЊЕ

  Рачно фокусирање (зголемување на слика од 5x или 10x во која било точка на екранот)


  Автоматски фокус: хибриден CMOS AF III (откривање на лице и AF со следење, FlexiZone-повеќекратно, FlexiZone-единечно)


  Можност за избор на AF со една снимка и Servo AF за фотографии и видеоснимки

 • Мерење

  Мерење со проценка во реално време со помош на сензорот за слика.


  Мерење со проценка (315 зони), делумно мерење (10% од екранот за прегледување во живо), мерење во точка (2,7% од екранот за прегледување во живо), просечно мерење со тежиште во центарот.

 • Опции на екран

  Приказ на решетка (x2), хистограм, повеќе соодноси на слика

Тип на фајл

 • Типови на фотографии

  JPEG: фино, нормално (компатибилност со Exif 2.30) / Design rule for Camera File system (2.0),


  RAW: RAW (14 бита оригинален Canon RAW второ издание),


  усогласеност со Digital Print Order Format [DPOF] верзија 1.1

 • RAW+JPEG симултано снимање

  Да (само RAW + големи JPEG слики)

 • Големина на слика

  JPEG 3:2: (L) 6000x4000, (M) 3984x2656, (S1) 2976x1984, (S2) 1920x1280, (S3) 720x480


  JPEG 4:3: (L) 5328x4000, (M) 3552x2664, (S1) 2656x1992, (S2) 1696x1280, (S3) 640x480


  JPEG 16:9: (L) 6000x3368, (M) 3984x2240, (S1) 2976x1680 (S2) 1920x1080, (S3) 720x480


  JPEG 1:1: (L) 4000x4000, (M) 2656x2656, (S1) 1984x1984, (S2) 1280x1280, (S3) 480x480


  RAW: (RAW) 6000x4000

 • Фолдери

  Новите фолдери можат рачно да се создаваат и избираат

 • Нумерирање на датотеки

  (1) Секвенцијално нумерирање


  (2) Автоматско ресетирање


  (3) Рачно ресетирање

EOS видео

 • Тип на видео

  MP4 (видео: H.264 (стандардно или лесно: IPB), звук: AAC, нивото на снимање може рачно да се прилагоди од страна на корисникот). Дигиталниот зум за видео е достапен при снимање

 • Големина на видео

  1920 x 1080 (29,97, 25, 23,98 fps)


  1280 x 720 (59,94, 50, 29,97 fps)


  640 x 480 (29,97, 25 fps)


  HDR видео (29,97fps, 25fps, 1280 x 720)

 • Должина на видео снимки

  Максимално траење 29мин. и 59 сек., максимална големина на фајл 4GB (ако големината на фајлот надминува 4GB, тогаш автоматски ќе се создаде нов фајл)

Други карактеристики

 • Прилагодени функции

  14 прилагодени функции

 • Ознаки за мета-податоци

  Информации за авторски права на корисник (можат да се постават на фотоапаратот)


  Рејтинг на слика (0-5 ѕвезди)

 • LCD панел / осветленост

  Да / Да

 • Интелигентен сензор за ориентација

  Да

 • Зум при репродукција

  1,5x - 10x овозможено во 15 чекори

 • Формати на приказ

  (1) Единечна слика со информации (2 нивоа)


  (2) Единечна слика


  (3) Индекс со 4 слики


  (4) Индекс со 9 слики


  (5) Индекс со 36 слики


  (6) Индекс со 100 слики


  (7) Приказ со прескокнување

 • Приказ на слајдови

  Избор на слики: сите слики, по датум, папка, видеоснимки, фотографии, рејтинг


  Време на репродукција: 1/2/3/5/10/20 секунди


  Повторување: вклучено/исклучено


  Музика во заднина: вклучена/исклучена


  Променлив ефект: исклучен, лизгање во 1, лизгање во 2, избледување 1, избледување 2, избледување 3

 • Хистограм

  Осветленост: да


  RGB: да

 • Предупредување за преголема осветленост

  Да

 • Заштита за бришење на слики

  Бришење: една слика, сите слики во фолдер, означени слики, незаштитени слики


  Заштита: една слика, сите слики во фолдер, сите слики на картичка

 • Категории на мени

  (1) Мени за снимање (x4)


  (2) Мени за репродукција (x2)


  (3) Мени за поставување (x3)


  (4) Мени со прилагодени функции


  (5) Мое мени

 • Јазици на мени

  25 јазици


  Англиски, германски, француски, холандски, дански, португалски, фински, италијански, норвешки, шведски, шпански, грчки, руски, полски, чешки, унгарски, романски, украински, турски, арапски, таи, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски и јапонски

 • Ажурирање на фирмвер

  Можно е ажурирање од страна на корисникот.

Интерфејс

 • Компјутер

  Hi-Speed USB

 • Друго

  Видео излез (PAL/ NTSC) (интегриран со USB приклучок), HDMI мини излез (HDMI-CEC компатибилност), надворешен микрофон (3,5mm стерео мини приклучок)

Директно печатење

 • Печатачи од Canon

  Canon компактни фото печатачи и PIXMA печатачи кои поддржуваат PictBridge

 • PictBridge

  Да

Простор за складирање

 • Тип

  SD, SDHC или SDXC (UHS-I) картичка

Поддржани оперативни системи

 • Macintosh

  Windows 8.1 / 8 / 7 SP1


  OS X v10.8-10.10

Софтвер

 • Обработка на слика

  Digital Photo Professional

 • Друго

  EOS Алатка, Picture Style Editor (Уредување на стил на слика)

Извор на напојување со енергија

 • Батерии

  1 x литиум-јонска батерија на полнење LP-E17

 • Издржливост на батеријата

  Прибл.


  440 (при 23°C, AE 50%, FE 50%)¹


  Прибл.


  400 (при 0°C, AE 50%, FE 50%)

 • Индикатор на батерија

  4 нивоа

 • Заштеда на енергија

  Напојувањето се исклучува по 30 сек. или по 1, 2, 4, 8 или 15 мин.

 • Напојување со енергија и полначи за батерии

  Комплет со AC адаптер ACK-E18, полнач за батерии LC-E18, LC-E18E

Дополнителна опрема

 • Визир

  Заштитник за очи EF,


  Гумена облога EF,


  Леќа за прилагодување на диоптер од серија E,


  Додаток за продолжување на визир EP-EX15II,


  Аголен пребарувач C

 • Уред за безжичен пренос на датотеки

  Компатибилност со Eye-Fi картички

 • Торбички / ленти

  Полутврда торбичка EH26-L, EH-27L

 • Објективи

  Сите EF и EF-S објективи

 • Блиц

  Speedlite блицови од Canon (90EX, 270EX II, 430EX II, 600EX, 600EX-RT, Macro-Ring-Lite, MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-24EX, Speedlite предавател ST-E2, Speedlite предавател ST-E3-RT)

 • Држач со батерија

  BG-E18

 • Далечински контролор / преклопник

  Далечински прекинувач RS-60E3, далечински управувач RC-6

 • Друго

  Ременче за на рака E2, GPS приемник GP-E2

Физички спецификации

 • Материјали на куќиштето

  Конструкција: алуминиумска легура и обвивка од поликарбонат со стаклени влакна


  Надворешност: обвивка од поликарбонат со стаклени влакна и специјални спроведливи влакна

 • Работни услови

  0 - 40 °C, влажност 85% или помалку

 • Димензии (Ш x В x Д)

  Прибл.


  131,9 x 100,9 x 77,8 mm

 • Тежина (само куќиште)

  Прибл.


  565g (CIPA стандарди за тестирање, вклучувајќи батерија и мемориска картичка)

*Препорачан индекс на експозиција

Сите податоци се базираат на стандардните методи за тестирање на Canon, освен ако не е поинаку назначено.

Подлежност на промена без претходна најава.

Употребата на Wi-Fi уредот може да биде ограничена во одредени земји или региони. Поддршката за Wi-Fi е различна во зависност од уредот и регионот.

¹ со 50 мм објектив во бесконечност, -1м-1 dpt

¹ Резолуција голема/фина (квалитет 8)

² Дадената стапка на групно снимање е врз основа на тестови при кои се користи UHS-I мемориска картичка, според условите за тестирање на Canon, ISO 100, стандарден стил на слика. Максималната вредност на fps и капацитетот на меѓумеморијата може да се намалат во зависност од поставките на фотоапаратот и нивото на светлина. Брзината може да се менува во зависност од објектот, марката и капацитетот на мемориската картичка, квалитетот на снимање на сликата, ISO брзината, погонскиот режим, стилот на сликата, прилагодените функции итн.

¹ Врз основа на CIPA стандардот и со користење на формат на батерии и мемориски картички кои се испорачуваат со фотоапаратот, освен ако не е поинаку назначено