Печатачи за мали канцеларии

Canon MAXIFY GX1040

Спецификации

Функции
Wi-Fi, етернет, печатење, копирање, скенирање и Cloud
MAXIFY GX1040
MAXIFY GX1040

Спецификации

 • Повеќефункционални

  Wi-Fi, печатење, скенирање, копирање и Cloud

 • Технологија за печатење

  Печатач со резервоари за мастило што се дополнуваат

 • Големи брзини на печатење

  15 слики/мин. (црно-бело); 10 слики/мин. (во боја)

 • Обем на отпечатени страници:

  3.000 страници (црно-бело); 3.000 страници (во боја)

 • Екран

  LCD-екран на допир од 2,7”

 • Поврзување

  USB, Wi-Fi и етернет

 • Капацитет за обична хартија

  Касета за 250 листови

Детални спецификации

Општи спецификации

 • Функции
  Wi-Fi, етернет, печатење, копирање, скенирање и Cloud

Спецификации на печатачот

 • Резолуција на печатење
  До 600 x 1200 dpi1
 • Маргини (мин.)
  Горен дел: 5 mm, долен дел: 5 mm, десна страна: 5 mm, лева страна: 5 mm
 • Технологија за печатење
  2 глави за печатење
  Печатач со резервоари за мастило што се дополнуваат
 • Брзина на црно-бело печатење
  прибл. 15,0 слики/мин.2
 • Брзина на печатење во боја
  прибл. 10,0 слики/мин.3
 • Време за печатење на првата страница
  Црно-бело: 9 сек. (во режим на подготвеност / еднострано)4
  Во боја: 11 сек. (во режим на подготвеност/еднострано)5
 • Двострано печатење
  A4, писма - обична хартија

Потрошни материјали и потрошувачка на мастило

 • Стандардни шишиња со мастило
  GI-45 BK
  GI-45 C
  GI-45 M
  GI-45 Y
 • Картриџ за одржување
  MC-G05 (менување од страна на корисникот)
 • Обем на печатење по шише (обична хартија)
  Печатење A4-документи во боја6
  Црно-бело: 3.000 страници (4.500 страници во економичен режим)7
  Во боја: 3.000 страници (4.500 страници во економичен режим)8

Поддршка за хартија

 • Видови на хартија
  Обична хартија (64 g/m2 - 105 g/m2),
  Red Label Superior од Canon (WOP111)
  Канцелариска хартија за печатење во боја Oce од Canon (SAT213)
  Фотохартија Plus Glossy II (PP-201)
  Фотохартија Pro Luster (LU-101)
  Фотохартија Plus Semi-gloss (SG-201)
  Сјајна фотохартија за „секојдневна употреба“ (GP-501)
  Мат фотохартија (MP-101),
  Хартија за пренос на слики врз светли материјали со пеглање (LF-101)
 • Максимален внес на хартија
  Касета: макс. 250 листови (обична хартија)
 • Големини на хартија
  A4, A5, A6, B5, LTR, LGL, B-Oficio, M-Oficio, канцелариска хартија, извршни,
  плик #10, плик DL, плик C5, плик Monarch,
  4" x 6", 5" x 7", 7" x 10", 8" x 10",
  Приспособена големина (ширина: 89 mm - 216 mm, должина: 127 mm - 355,6 mm)
 • Тежина на хартија
  Обична хартија: 64 g/m2 - 105 g/m2 или поддржана оригинална хартија од Canon
  Хартија од Canon: макс. тежина на хартија прибл. 265 g/m2
  (Фотохартија Plus Glossy II (PP-201)

Спецификации на скенерот

 • Тип на скенер
  Скенер во боја со рамно лежиште (плоча) и CIS
 • Резолуција на скенер (оптичка)
  1.200 x 2.400 dpi9
 • Брзина на линиско скенирање
  Боја: 3,5 ms/ред (300 dpi)10
  Сиви тонови: 1,5 ms/ред (300 dpi)11
 • Длабочина на скенирање (влез / излез)
  Бои: RGB, секоја по 16 бита/8 бита
  Тонови на сиво: 16 бита / 8 бита
 • Максимална големина на документ
  Плоча: A4/писма (216 x 297 mm)

Спецификации на копирот

 • Брзина на копирање
  sFCOT (во боја): 17 сек. 12
  sESAT (во боја): 9,1 слики/мин. 13
 • Квалитет на копирање
  3 позиции (високо, стандардно, економично)
 • Прилагодување на интензитет
  9 позиции, автоматски интензитет (AE копија)
 • Повеќекратно копирање
  99 копии (макс.)
 • Функции за копирање
  Копирање документи, двострано копирање, копирање 2-на-1 и 4-на-1, копирање со бришење рамка (само со рамно лежиште), копирање документи за идентификација
 • Зумирање на копија
  25 - 400%
  Вклопување на цела страница
  A5 во A4, B5 во A4, A4 во A5 и A4 во B5

Интерфејс

 • Тип и големина на екран
  LCD-екран од 2,7" / 6,7 cm (екран на допир, во боја)
 • Јазици на екран
  Можност за избор на 33 јазици: јапонски, англиски (mm и инчи), француски, германски, италијански, шпански, португалски, холандски, норвешки, шведски, дански, фински, руски, чешки, унгарски, полски, словенечки, турски, грчки, едноставен кинески, традиционален кинески, корејски, индонезиски, словачки, естонски, латвиски, литвански, украински, романски, бугарски, хрватски, тајландски, виетнамски

Поврзување

 • Стандарден интерфејс
  Hi-Speed USB (приклучок B)
  Етернет: 10/100 Mbps (автоматско префрлување)
  Wi-Fi: IEEE802.11 b/g/n/a/ac14
  Wi-Fi-безбедност: WPA-PSK (TKIP/AES), WPA2-PSK (TKIP/AES), WPA3-SAE (AES), WPA-EAP (AES)* WPA2-EAP (AES)* WPA3-EAP (AES)*

  * IEEE802.1X (EAP-TLS/EAP-TTLS/PEAP)
  Фреквентен опсег на безжичниот LAN: 2,4 GHz
  Поддршка за верзиите на SMB: SMB3.0.0, SMB3.0.2 и SMB3.1.1
  Поддршка за верзија на TLS: 1.0, 1.1, 1.2, 1.3
 • Апликации за мобилни уреди
  Апликација Canon PRINT15
  Апликација Easy-PhotoPrint Editor16
  Апликација Creative Park17
 • Функции на печатачот
  Софтвер Easy-PhotoPrint Editor18
  Cloud Link19
  Дополнителна компонента за Canon Print Service (Android)20
  Apple AirPrint21
  Wireless Direct22
  Mopria (Android)23
  PosterArtist Web
  Easy Layout Editor
 • Паметен помошник и поддршка за автоматизација
  Amazon Alexa™24
  Google Assistant™25

Софтвер

 • Поддржани оперативни системи
  Windows 11, Windows 10、Windows 8.1、Windows 7 SP1
  Работењето може да се гарантира само на компјутер со однапред инсталиран Windows 7 или понов оперативен систем.
  Само драјвер и IJ Printer Assistant Tool: Windows Server 2008 R2 SP1, Windows Server 2012 R2, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows Server 2022

  Екран: XGA 1024 x 768 или повеќе

  Mac: macOS 10.15.7 - macOS 11, macOS 12, macOS 13>

  Chrome OS

  Оперативни системи за мобилни уреди: iOS®, iPadOS, Android™26
 • Минимални системски предуслови
  Windows: 1,5 GB или повеќе
  Забелешка: за инсталација на испорачаниот софтвер. Потребната количина на слободен простор во тврдиот диск.
 • Вклучен софтвер
  Драјвер за печатач (преземете)
  IJ Printer Assistant Tool (преземете)
  Easy-PhotoPrint Editor (преземете)

Физички карактеристики

 • Тежина
  прибл. 7,0 kg
 • Димензии (Ш x Д x В)
  Со вовлечени фахови:
  Прибл. 374 x 380 x 186

  Со извлечени фахови:
  Прибл. 374 x 510 x 187
 • Ниво на акустичен шум
  прибл. 46,5 dB(A)27
 • Препорачани работни услови
  5-35°C
  10-90%RH (без кондензација)
 • Извор на напојување со енергија
  AC 100-240 V, 50/60 Hz
 • Работен циклус
  до 27.000 страници
 • Потрошувачка на енергија
  Исклучено: прибл. 0,1 W
  Режим на подготвеност (поврзување со PC преку USB): прибл. 0,8 W
  Режим на подготвеност (сите приклучоци поврзани): прибл. 1,4 W
  Време за премин во режим на подготвеност: 5 минути 1 сек.
  Копирање: прибл. 21 W28

  *Времето на чекање за режимот за подготвеност не може да се промени (Lot26)
 • Типична потрошувачка на електрична енергија
  0,14 kWh29
 1. Капките мастило може да се постават со минимално растојание од 1/600 инчи.
 2. Брзината на печатење документи во формат А4 на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со стандардот ISO/IEC 24734.
 3. Брзината на печатење документи во формат А4 на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со стандардот ISO/IEC 24734.
 4. Брзината на печатење документи во формат А4 на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со стандардот ISO/IEC 24734.
 5. Брзината на печатење документи во формат А4 на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со стандардот ISO/IEC 24734.
 6. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата ISO/IEC 24712 со резервни резервоари за мастило по почетното поставување.
 7. Економичниот режим ја намалува потрошувачката на мастило преку намалување на густината, при што може да се отпечатат 50% повеќе страници отколку во стандардниот режим
 8. Економичниот режим ја намалува потрошувачката на мастило преку намалување на густината, при што може да се отпечатат 50% повеќе страници отколку во стандардниот режим
 9. Оптичката резолуција претставува мерка на максимално хардверско земање примероци врз основа на стандардот ISO 14473.
 10. Најголемата брзина на Hi-Speed USB на компјутер со Windows. Времето на трансфер до компјутерот не е вклучено.
 11. Најголемата брзина на Hi-Speed USB на компјутер со Windows. Времето на трансфер до компјутерот не е вклучено.
 12. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 13. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 14. За безжично печатење е потребна функционална мрежа со безжични протоколи 802.11b/g/n/a или ac или ad и работна фреквенција од 2,4 GHz. Безжичните перформанси може да бидат различни во зависност од опкружувањето и растојанието помеѓу печатачот и безжичните мрежни клиенти.
 15. Потребна е интернет врска и апликацијата Canon PRINT Inkjet/SELPHY што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad, iPhone 3GS или понови уреди, iPod touch 3-та генерација или понови уреди што користат iOS 7.0 или понова верзија, како и со мобилни уреди што користат Android 2.3.3 или понова верзија. Вашиот уред мора да биде поврзан на истата мрежа со безжичен протокол 802.11 b/g/n/a на која е поврзан и вашиот печатач. Потребна е компатибилна сметка за социјален медиум и подлежи на правилата за користење на таа сметка за социјален медиум. Можно е да има одредени исклучоци.
 16. За софтверот Easy-PhotoPrint Editor е потребна интернет врска и тој е компатибилен со следните оперативни системи; Microsoft Windows 10 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 8.1 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 7 SP1 (64-битен/32-битен), macOS High Sierra v10.13, macOS Sierra v10.12, Mac OS X El Capitan v10.11 и Mac OS X El Capitan v10.10.5. Минималните предуслови за Windows и macOS/Mac OS X се: 2 GB RAM-меморија и монитор со резолуција од 1024x768. За апликацијата Easy-PhotoPrint Editor за мобилни уреди се потребни интернет врска и апликацијата Easy-PhotoPrint Editor v1.1.0 што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad Air2 (2-ра генерација), iPad Mini 4 и iPhone 6s или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.x или понова верзија. Можно е да има одредени исклучоци. Поддржани се следните формати на датотеки: JPEG, PNG, HEIF (уреди што користат iOS 11 и mac OS v10.13 или понова верзија), зачувани податоци од DLP, извезени податоци од Poster Artist, извезени податоци од EasyPhoto+, извезени податоци од Easy-PhotoPrint Editor.
 17. Потребна е интернет-врска и апликацијата Creative Park што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилна е со оперативните системи iOS 12.0 или понова верзија/Android OS 5.0 или понова верзија. Мора да имате Canon ID и инк-џет печатач од Canon за да ја користите оваа апликација.
 18. За софтверот Easy-PhotoPrint Editor е потребна интернет врска и тој е компатибилен со следните оперативни системи; Microsoft Windows 10 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 8.1 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 7 SP1 (64-битен/32-битен), macOS High Sierra v10.13, macOS Sierra v10.12, Mac OS X El Capitan v10.11 и Mac OS X El Capitan v10.10.5. Минималните предуслови за Windows и macOS/Mac OS X се: 2 GB RAM-меморија и монитор со резолуција од 1024x768. За апликацијата Easy-PhotoPrint Editor за мобилни уреди се потребни интернет врска и апликацијата Easy-PhotoPrint Editor v1.1.0 што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad Air2 (2-ра генерација), iPad Mini 4 и iPhone 6s или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.x или понова верзија. Можно е да има одредени исклучоци. Поддржани се следните формати на датотеки: JPEG, PNG, HEIF (уреди што користат iOS 11 и mac OS v10.13 или понова верзија), зачувани податоци од DLP, извезени податоци од Poster Artist, извезени податоци од EasyPhoto+, извезени податоци од Easy-PhotoPrint Editor.
 19. За софтверот Easy-PhotoPrint Editor е потребна интернет врска и тој е компатибилен со следните оперативни системи; Microsoft Windows 10 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 8.1 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 7 SP1 (64-битен/32-битен), macOS High Sierra v10.13, macOS Sierra v10.12, Mac OS X El Capitan v10.11 и Mac OS X El Capitan v10.10.5. Минималните предуслови за Windows и macOS/Mac OS X се: 2 GB RAM-меморија и монитор со резолуција од 1024x768. За апликацијата Easy-PhotoPrint Editor за мобилни уреди се потребни интернет врска и апликацијата Easy-PhotoPrint Editor v1.1.0 што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad Air2 (2-ра генерација), iPad Mini 4 и iPhone 6s или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.x или понова верзија. Можно е да има одредени исклучоци. Поддржани се следните формати на датотеки: JPEG, PNG, HEIF (уреди што користат iOS 11 и mac OS v10.13 или понова верзија), зачувани податоци од DLP, извезени податоци од Poster Artist, извезени податоци од EasyPhoto+, извезени податоци од Easy-PhotoPrint Editor.
 20. Canon Print Service е дополнителна компонента за паметни уреди со Android која овозможува печатење од уреди со Android v4.4 - v5.0 преку голем број печатачи од Canon поврзани на Wi-Fi-мрежа. Дополнителната компонента не функционира како самостојна апликација. Може бесплатно да се преземе од Google Play.
 21. За функцијата AirPrint е потребен компатибилен iPad, iPhone или iPod Touch што користи iOS 7.0 или понова верзија, како и печатач што поддржува AirPrint и е поврзан на истата мрежа како и вашиот уред со iOS. Нема поддршка за поврзување на вашиот печатач преку USB-приклучокот на вашиот Mac, компјутер, базна станица AirPort или временска капсула.
 22. Потребен е паметен уред во кој е инсталирана апликацијата Canon PRINT Inkjet/SELPHY и тој треба да биде поврзан на саканата активна безжична мрежа за да се комплетира поставувањето без кабел.
 23. Потребен е мобилен уред со оперативен систем Android 4.4 или понова верзија во кој треба да биде инсталирана Mopria Print Service, а компатибилниот печатач PIXMA треба да биде поврзан на истата безжична мрежа. Функционалноста што ја нуди Mopria е достапна и преку мобилни уреди со Android 4.4 во кои треба да се преземе и инсталира Mopria Print Service од Google Play.
 24. Потребно е поврзување со активна сметка за паметен помошник и соодветна придружна апликација, паметниот уред и печатачот да бидат поврзани со дозвола за Canon Inkjet Cloud Printing Center, а потребните постапки, вештини или аплети да бидат достапни/овозможени кај компатибилниот печатач. Гласовните команди не можат да се прикажат како текст на паметни уреди од Amazon со екрани. Поддржани се само англиски, француски и германски јазик.
 25. Потребно е поврзување со активна сметка за паметен помошник и соодветна придружна апликација, паметниот уред и печатачот да бидат поврзани со дозвола за Canon Inkjet Cloud Printing Center, а потребните постапки, вештини или аплети да бидат достапни/овозможени кај компатибилниот печатач. Гласовните команди не можат да се прикажат како текст на паметни уреди од Amazon со екрани. Поддржани се само англиски, француски и германски јазик.
 26. Некои функции може да бидат недостапни кај овие оперативни системи. Ве молиме погледнете го прирачникот или веб-страницата за повеќе информации.
 27. Обична хартија (A4, црно-бело). Акустичниот шум се мери врз основа на стандардот ISO7779.
 28. Копирање: при копирање на ISO/JIS-SCID N2 (печатено со инк-џет печатач) на обична хартија со големина A4, со користење зададени поставки.
 29. Вредност на типична потрошувачка на електрична енергија (TEC): вредноста на TEC е пресметана под претпоставка дека на уредот постојано ќе се избира помеѓу режим на работа, режим на мирување и исклучување на напојувањето во период од 5 дена и дека уредот ќе биде или во режим на мирување или напојувањето ќе му биде исклучено во последните 2 дена од таа недела. Компанијата Canon сама ја пресметува вредноста на TEC на овој производ со помош на процедура за мерење на TEC усвоена во меѓународната програма ENERGY STAR.