Печатачи MegaTank

Canon PIXMA G7040

Спецификации

Функции
Wi-Fi, етернет, печатење, копирање, скенирање, испраќање факс, Cloud Link

Спецификации

 • Резервоари за мастило што се дополнуваат

  4 резервоари за мастило за голема потрошувачка.

 • Печатење големи количини

  18.000 еднобојни страници со 3 шишиња мастило*.

 • Капацитет за 350 листови

  Предна касета за 250 листови и снабдување од задната страна со 100 листови.

 • Сите опции за поврзување

  Поврзување преку етернет и Wi-Fi.

 • Можност за поврзување со паметен телефон

  Апликација Canon PRINT, AirPrint (iOS) и Mopria (Android).

 • Професионален квалитет

  Остар текст и фотографии без рабови со големина до A4.

 • Максимална брзина

  До 13 црно бели слики/мин. и 6,8 слики во боја/мин.**

 • Едноставна контрола

  2-линиски еднобоен LCD-екран и алатки за далечинско управување.

Детални спецификации

Општи спецификации

 • Функции
  Wi-Fi, етернет, печатење, копирање, скенирање, испраќање факс, Cloud Link

Спецификации на печатачот

 • Резолуција на печатење
  До 4800 x 1200 dpi1
 • Технологија за печатење
  2 FINE картриџи (црн и во боја)
  Печатач со резервоари за мастило што се дополнуваат
 • Брзина на црно-бело печатење
  Прибл. 13,0 слики/мин.2
 • Брзина на печатење во боја
  Прибл. 6,8 слики/мин.3
 • Брзо печатење на фотографии
  Без рабови 10x15cm: прибл. 45 секунди4
 • Печатење без рабови
  Да A4, LTR, 4"x6", 5"x7", 8"x10", квадратна форма (5"x5", 4"x4", 89x89 mm)
 • Двострано печатење
  Автоматско двострано печатење (A4, A5, B5, писма - обична хартија)
 • Автоматски механизам за снабдување со документи (ADF)
  До 35 листови (1-страно)

Картриџи и потрошувачка

 • Стандардни картриџи за мастило
  GI-40 <PGBK>
  GI-40 <C>
  GI-40 <M>
  GI-40 <Y>
 • Потрошувачка на картриџи (обична хартија)
  Печатење A4-документи во боја5
  Црно-бело: 6.000 страници
  Во боја: 7.700 страници
  * Проценета дополнителна потрошувачка
 • Потрошувачка на картриџи (фотографии)
  Печатење фотографии во боја од 10x15cm6
  Во боја: 2.200 фотографии 
  * Проценета дополнителна потрошувачка

Поддршка за хартија

 • Видови на хартија
  Обична хартија
  Хартија за висока резолуција (HR-101N)
  Фотохартија Plus Glossy II (PP-201)
  Фото-хартија Про платинеста (PT-101)
  Фото-хартија Pro Luster (LU-101)
  Фото-хартија плус полусјајна (SG-201)
  Сјајна фотохартија за „секојдневна употреба“ (GP-501)
  Матирана фото-хартија (MP-101)
  Плик
  Отстранливи фотоналепници (RP-101)
  Магнетна фотохартија (MG-101)
  Двострана мат хартија (MP-101D)
  Хартија за пренос на слики врз темни материјали со пеглање (DF-101)
 • Максимален внес на хартија
  Заден фах: макс. 20 листови (фото хартија) или макс. 100 листови (обична хартија)
  Касета: макс. 250 листови (обична хартија)
 • Големини на хартија
  Заден фах: A4, A5, B5, LTR, LGL, 4""x6"", 5""x7"", 7""x10"", 8""x10"",
  Пликови(DL, COM10), квадрат (5"" x 5"", 4""x4"", 89x89 mm)
  [Прилагодена големина] ширина: 55mm - 215,9mm, должина 89mm - 676mm

  Касета: A4, A5, B5, LTR
  [Прилагодена големина] ширина: 148,0 mm - 215,9mm, должина 210mm - 297mm

  ADF: A4, писмо, правни
 • Тежина на хартија
  Заден фах: обична хартија: 64 - 105 g/m²
  Фотохартија од Canon: до 300 g/m² (фотохартија Pro Platinum PT-101)

  Касета: обична хартија: 64 - 105 g/m²

Спецификации на скенерот

 • Тип на скенер
  Скенер во боја со рамно лежиште, ADF и CIS
 • Резолуција на скенер (оптичка)
  1200 x 2400 dpi7
 • Брзина на линиско скенирање
  Во боја: 3,5 ms/линија (300 dpi)
  Сиви тонови: 1,5 ms/линија (300 dpi)8
 • Длабочина на скенирање (влез / излез)
  Бои: RGB, секоја по 16 бита/8 бита
  Тонови на сиво: 16 бита / 8 бита
 • Максимална големина на документ
  A4/LTR (216 x 297 mm)
  ADF: A4, писмо, правни

Спецификации на копирот

 • Брзина на копирање
  sFCOT/еднострано (во боја): прибл. 22 сек.9
  sESAT/еднострано (во боја): прибл. 3,9 слики/мин.10
  ESAT/еднострано ADF (во боја): прибл. 4,3 слики/мин.11
 • Повеќекратно копирање
  99 копии (макс.)
 • Функции за копирање
  Копирање документи, копирање фотографии, копирање без рабови, 2-страно копирање, 2-на-1 и 4-на-1 копирање, копирање со бришење рамка, копирање документи за идентификација
 • Зумирање на копија
  25 - 400% (во чекори на зголемување од 1%)
  Вклопување на цела страница
  A5 во A4, B5 во A4, A4 во A5 и A4 во B5

Спецификации за факс

 • Вид на факс
  Super G3 / во боја
 • Резолуција на факс
  Црно-бело: до 300 x 300dpi
  Во боја: 200 x 200 dpi
 • Брзина на факс
  Црно-бело: прибл. 3 сек. (33,6kbps)12
  Во боја: прибл. 1 мин. (33,6kbps)13
 • Факс меморија
  До 50 страници14
 • Групно бирање
  Макс. 19 локации

Интерфејс

 • Тип и големина на екран
  LCD-екран исполнет со точки
 • Јазици на екран
  Можност за избор на 32 јазици: јапонски/англиски(mm и инчи)/германски/француски/италијански/шпански/холандски/португалски/норвешки/шведски/дански/фински/руски/чешки/унгарски/полски/словенски/турски/грчки/едноставен кинески/традиционален кинески/корејски/индонезиски/словачки/естонски/латвиски/литвански/украински/романски/бугарски/хрватски/виетнамски

Поврзување

 • Стандарден интерфејс
  Hi-Speed USB (приклучок B)
  Етернет: 10/100Mbps (автоматско префрлување)
  Wi-Fi: IEEE802.11 b/g/n
  Wi-Fi безбедност: WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP, администраторска лозинка
  Фреквентен опсег на безжичниот LAN: 2,4GHz
 • Апликации за мобилни уреди
  Апликација PRINT Inkjet/SELPHY од Canon
  Easy-PhotoPrint Editor
  Апликација Message In Print
  PIXMA Cloud Link
  Дополнителна компонента за Canon Print Service (Android)
  Apple AirPrint
  Wireless Direct
  Режим на пристапна точка
  LAN/WLAN PictBridge
  Mopria (Android)

Софтвер

 • Поддржани оперативни системи
  Chrome OS

  Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 SP1

  Работењето може да се гарантира само на компјутер со однапред инсталиран Windows 7 или понов оперативен систем.

  Драјверот за печатачот и IJ Network Device Setup Utility се достапни за следните оперативни системи.
  Windows Server 2008 R2 SP1、Windows Server 2012 R2、Windows Server 2016、Windows Server 2019

  OS X 10.11 、macOS 10.12~macOS 10.14
 • Поддржани системи за мобилни уреди
  iOS, Android, Windows 10 Mobile
 • Минимални системски предуслови
  Windows: 2,0 GB или повеќе
  Mac: 1,0 GB или повеќе
  Забелешка: за инсталација на испорачаниот софтвер. Потребната количина на слободен простор во тврдиот диск.
  Екран: 1024 x 768 XGA
 • Вклучен софтвер
  MP Driver
  IJ Printer Assistant Tool
  Easy-PhotoPrint Editor (преземете)

Физички карактеристики

 • Тежина
  прибл. 9,6kg
 • Димензии (Ш x Д x В)
  прибл. 403 x 369 x 234 mm
 • Ниво на акустичен шум
  прибл. 47,0dB(A)15
 • Извор на напојување со енергија
  AC 100-240 V, 50/60 Hz
 • Потрошувачка на енергија
  Исклучено: прибл. 0,3W
  Режим на подготвеност (поврзување со компјутер преку USB): прибл. 1,0W (исклучена лампа за скенирање)
  Режим на подготвеност (сите приклучоци поврзани): Прибл. 1,8W (исклучена лампа за скенирање) 
  Време за премин во режим на подготвеност: 11 мин. 10 сек.
  Копирање (поврзување со компјутер преку USB): прибл. 15 W16
 • Типична потрошувачка на електрична енергија
  0,19 kWh17

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава.

Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.

Потрошувачката на мастилото може да се менува во зависност од печатените текстови/фотографии, користениот апликациски софтвер, режимот на печатење и типот на користена хартија. За информации за потрошувачката погледнете на www.canon-europe.com/ink/yield

Брзината на скенирање може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, подесувањата на режимот на скенирање, големината на документите итн.

Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.

Сите имиња на марки и производи се заштитни знаци на нивните соодветни компании.

Microsoft, Windows и логото на Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји.

 1. Капките мастило може да се постават со минимално растојание од 1/4800 инчи
 2. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 3. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 4. Брзината за печатење на фотографии се базира на зададените подесувања на драјверот со употреба на стандардот ISO/JIS-SCID N2 на фотохартија Plus Glossy II и не го зема предвид времето за обработка на податоците на компјутерот.
 5. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата ISO/IEC 24712 со резервни шишиња со мастило по почетното поставување.
 6. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата ISO/IEC 29103 со резервни шишиња со мастило по почетното поставување.
 7. Оптичката резолуција е мерка на максималната резолуција на хардверско земање примероци врз основа на стандардот ISO 14473.
 8. Најголемата брзина на Hi-Speed USB на компјутер со Windows. Времето на трансфер до компјутерот не е вклучено.
 9. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 10. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 11. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 12. Брзината за пренос на факс на црно-бели документи се базира на зададените подесувања со користење на ITU-T табела бр.1. Брзината за пренос на факс документи во боја е добиена врз основа на зададените поставувања со користење на тестот за факс во боја од Canon. Вистинската брзина на пренос може да биде различна во зависност од сложеноста на документот, поставките за факс на крајната дестинација, стабилноста на линијата итн.
 13. Брзината за пренос на факс на црно-бели документи се базира на зададените подесувања со користење на ITU-T табела бр.1. Брзината за пренос на факс документи во боја е добиена врз основа на зададените поставувања со користење на тестот за факс во боја од Canon. Вистинската брзина на пренос може да биде различна во зависност од сложеноста на документот, поставките за факс на крајната дестинација, стабилноста на линијата итн.
 14. Бројот на страници е добиен врз основа на табелата ITU-T бр.1 или табелата бр.1 за стандарди за факс од Canon.
 15. Обична хартија (A4, црно-бело). Акустичниот шум се мери врз основа на стандардот ISO7779.
 16. Копирање: при копирање на ISO/JIS-SCID N2 (печатено со инк-џет печатач) на обична хартија со големина A4, со користење зададени поставки.
 17. Вредност на типична потрошувачка на електрична енергија (TEC): вредноста на TEC е пресметана под претпоставка дека на уредот постојано ќе се избира помеѓу режим на работа, режим на мирување и исклучување на напојувањето во период од 5 дена и дека уредот ќе биде или во режим на мирување или напојувањето ќе му биде исклучено во последните 2 дена од таа недела. Компанијата Canon сама ја пресметува вредноста на TEC на овој производ со помош на процедура за мерење на TEC усвоена во меѓународната програма ENERGY STAR.