Печатачи MegaTank

Canon PIXMA GM4040

Спецификации

Функции
Wi-Fi, етернет, црно-бело печатење, копирање, скенирање, Cloud Link

Спецификации

 • Резервоари за мастило што се дополнуваат

  Резервоар со црно мастило за голема потрошувачка.

 • Печатење огромни количини

  18.000 страници со 3 шишиња црно мастило*.

 • Непречено скенирање и копирање

  ADF со 35 листови за поефикасен работен процес.

 • Капацитет за 350 листови

  Предна касета за 250 листови и снабдување од задната страна со 100 листови.

 • Максимално поврзување

  Поврзување преку етернет и Wi-Fi.

 • Можност за поврзување со паметен телефон

  Апликација Canon PRINT (iOS и Android) со печатење преку Cloud.

 • Професионални резултати

  Наменско црно мастило со пигмент за јасен и остар текст.

 • Едноставна контрола

  2-линиски еднобоен LCD-екран.

Детални спецификации

Општи спецификации

 • Функции
  Wi-Fi, етернет, црно-бело печатење, копирање, скенирање, Cloud Link

Спецификации на печатачот

 • Резолуција на печатење
  До 600 x 1200 dpi1
 • Технологија за печатење
  1 FINE-картриџ (црна боја) со изборен картриџ со бои
  Печатач со резервоари за мастило што се дополнуваат
 • Брзина на црно-бело печатење
  Прибл. 13,0 слики/мин.2
 • Брзина на печатење во боја
  Прибл. 6,8 слики/мин.3
 • Двострано печатење
  Автоматско двострано печатење (A4, A5, B5, писма - обична хартија)
 • Автоматски механизам за снабдување со документи (ADF)
  До 35 листови (1-страно)

Картриџи и потрошувачка

 • Стандардни картриџи за мастило
  GI-40
 • Изборни картриџи за мастило XL
  CL-441
  CL-441XL
 • Потрошувачка на картриџи (обична хартија)
  Еднобојно печатење на A4-документи4
  Црно-бело: 6.000 страници

  Во боја (CL-441): 180 страници5
  Во боја (CL-441XL): 400 страници6
  * Проценета дополнителна потрошувачка

Поддршка за хартија

 • Видови на хартија
  Обична хартија
  Хартија за висока резолуција (HR-101N)
  Плик
 • Максимален внес на хартија
  Заден фах: макс. 100 листови (обична хартија)
  Касета: макс. 250 листови (обична хартија)
 • Големини на хартија
  Заден фах: A4, A5, B5, LTR, LGL
  Пликови(DL, COM10), големина на картички(91 x 55 mm)
  [Прилагодена големина] ширина: 55mm - 215,9mm, должина 89mm - 676mm

  Касета: A4, A5, B5, LTR
  [Прилагодена големина] ширина: 148,0 mm - 215,9mm, должина 210mm - 297mm

  ADF: A4, писмо, правни
 • Тежина на хартија
  Заден фах/касета: обична хартија: 64 - 105 g/m²

Спецификации на скенерот

 • Тип на скенер
  Скенер во боја со рамно лежиште, ADF и CIS
 • Брзина на скенирање
  Во боја: 3,5 ms/линија (300 dpi)
  Сиви тонови: 1,5 ms/линија (300 dpi)7
 • Резолуција на скенер (оптичка)
  1200 x 2400 dpi8
 • Длабочина на скенирање (влез / излез)
  Бои: RGB, секоја по 16 бита/8 бита
  Тонови на сиво: 16 бита / 8 бита
 • Максимална големина на документ
  A4/LTR (216 x 297 mm)
  ADF: A4, писмо, правни

Спецификации на копирот

 • Брзина на копирање
  sFCOT/еднострано (црно-бело): прибл. 12 сек.9
  sESAT/еднострано (црно-бело): прибл. 10,7 слики/мин.10
  ESAT/еднострано ADF (црно-бело): прибл. 11,5 слики/мин.11
 • Повеќекратно копирање
  99 копии (макс.)
 • Функции за копирање
  Копирање документи, копирање фотографии, 2-страно копирање, 2-на-1 и 4-на-1 копирање, копирање со бришење рамка, копирање документи за идентификација
 • Зумирање на копија
  25 - 400% (во чекори на зголемување од 1%)
  Вклопување на цела страница
  A5 во A4, B5 во A4, A4 во A5 и A4 во B5

Интерфејс

 • Тип и големина на екран
  LCD-екран исполнет со точки
 • Јазици на екран
  Можност за избор на 32 јазици: јапонски/англиски(mm и инчи)/германски/француски/италијански/шпански/холандски/португалски/норвешки/шведски/дански/фински/руски/чешки/унгарски/полски/словенски/турски/грчки/едноставен кинески/традиционален кинески/корејски/индонезиски/словачки/естонски/латвиски/литвански/украински/романски/бугарски/хрватски/виетнамски

Поврзување

 • Стандарден интерфејс
  Hi-Speed USB (приклучок B)
  Етернет: 10/100Mbps (автоматско префрлување)
  Wi-Fi: IEEE802.11 b/g/n
  Wi-Fi безбедност: WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP, администраторска лозинка
  Фреквентен опсег на безжичниот LAN: 2,4GHz
 • Апликации за мобилни уреди
  Апликација PRINT Inkjet/SELPHY од Canon
  PIXMA Cloud Link
  Дополнителна компонента за Canon Print Service (Android)
  Wireless Direct
  Режим на пристапна точка

Софтвер

 • Поддржани оперативни системи
  Windows 10, Windows 8.1, Windows 7 SP1

  Работењето може да се гарантира само на компјутер со однапред инсталиран Windows 7 или понов оперативен систем.

  Драјверот за печатачот и IJ Network Device Setup Utility се достапни за следните оперативни системи.
  Windows Server 2008 R2 SP1、Windows Server 2012 R2、Windows Server 2016、Windows Server 2019
 • Поддржани системи за мобилни уреди
  iOS, Android (преку апликацијата Canon PRINT Inkjet/SELPHY)
 • Минимални системски предуслови
  Windows: 2,0 GB или повеќе
  Забелешка: за инсталација на испорачаниот софтвер. Потребната количина на слободен простор во тврдиот диск.
  Екран: 1024 x 768 XGA
 • Вклучен софтвер
  MP Driver
  IJ Printer Assistant Tool

Физички карактеристики

 • Тежина
  прибл. 9,2 kg
 • Димензии (Ш x Д x В)
  прибл. 403 x 369 x 234 mm
 • Ниво на акустичен шум
  прибл. 50,5 dB(A)12
 • Извор на напојување со енергија
  AC 100-240 V, 50/60 Hz
 • Потрошувачка на енергија
  Исклучено: прибл. 0,3W
  Режим на подготвеност (поврзување со компјутер преку USB): прибл. 0,8 W
  Режим на подготвеност (сите приклучоци поврзани): Прибл. 1,7W
  Време за премин во режим на подготвеност: 11 мин. 9 сек.
  Печатење (поврзување со компјутер преку USB): прибл. 10W13
 • Типична потрошувачка на електрична енергија
  0,14 kWh14

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава.

Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.

Потрошувачката на мастилото може да се менува во зависност од печатените текстови/фотографии, користениот апликациски софтвер, режимот на печатење и типот на користена хартија. За информации за потрошувачката погледнете на www.canon-europe.com/ink/yield

Сите имиња на марки и производи се заштитни знаци на нивните соодветни компании.

Microsoft, Windows и логото на Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји.

 1. Капките мастило може да се постават со минимално растојание од 1/4800 инчи
 2. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 3. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 4. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата за еднобојно печатење ISO/IEC 19752 со резервно мастило по почетното поставување.
 5. „Печатете документи во боја со изборниот картриџ со бои. Овој производ е еднобоен инк-џет печатач. И покрај тоа што може да печатите во боја ако купите компатибилен картриџ со боја, се препорачува брзо искористување на инсталираниот картриџ. Откако ќе го испразните инсталираниот картриџ со бои, ве молиме заменете го со заштитникот за контакти или со нов картриџ со бои.“
 6. „Печатете документи во боја со изборниот картриџ со бои. Овој производ е еднобоен инк-џет печатач. И покрај тоа што може да печатите во боја ако купите компатибилен картриџ со боја, се препорачува брзо искористување на инсталираниот картриџ. Откако ќе го испразните инсталираниот картриџ со бои, ве молиме заменете го со заштитникот за контакти или со нов картриџ со бои.“
 7. Најголемата брзина на Hi-Speed USB на компјутер со Windows. Времето на трансфер до компјутерот не е вклучено.
 8. Оптичката резолуција е мерка на максималната резолуција на хардверско земање примероци врз основа на стандардот ISO 14473.
 9. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 10. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 11. Брзините на копирање се просечна вредност од sFCOT и sESAT, ISO/IEC 29183. Брзините на копирање (ADF) се ESAT од последователно копирање, ISO/IEC24735. Брзината на копирање може да се менува во зависност од комплексноста на документот, режимот на копирање, покриеноста на страницата, видот на хартија која се користи итн. при што не се смета времето на загревање.
 12. Обична хартија (A4, црно-бело). Акустичниот шум се мери врз основа на стандардот ISO7779.
 13. Копирање: при копирање на ISO/JIS-SCID N2 (печатено со инк-џет печатач) на обична хартија со големина A4, со користење зададени поставки.
 14. Вредност на типична потрошувачка на електрична енергија (TEC): вредноста на TEC е пресметана под претпоставка дека на уредот постојано ќе се избира помеѓу режим на работа, режим на мирување и исклучување на напојувањето во период од 5 дена и дека уредот ќе биде или во режим на мирување или напојувањето ќе му биде исклучено во последните 2 дена од таа недела. Компанијата Canon сама ја пресметува вредноста на TEC на овој производ со помош на процедура за мерење на TEC усвоена во меѓународната програма ENERGY STAR.