Печатачи за во домот

Canon PIXMA TR150

Спецификации

Функции
Wi-Fi, печатење, Cloud

Спецификации

 • Копирање преку паметен телефон

  Копирајте со помош на апликацијата Canon PRINT инсталирана во вашиот паметен уред

 • Опции за поврзување

  Поддршка за Wi-Fi со 2,4 и 5 GHz4

 • Можност за поврзување на паметен телефон и таблет уред

  Апликација Canon PRINT, AirPrint (iOS), Mopria (Android) и Windows 10 Mobile

 • Wireless Direct

  Поврзете се и печатете директно без рутер

 • OLED-екран од 1,44"

  Практичен интерфејс за контрола и одржување

 • Професионални резултати

  Остар текст и фотографии без рабови со големина до A4 благодарение на системот со хибридни мастила

 • Брзо печатење

  5,5 слики/мин. во боја и 9 црно-бели слики/мин.²

 • Едноставна ефикасност

  Зачувајте најмногу 5 приспособени шаблони3 за побрзо печатење

Детални спецификации

Општи спецификации

 • Функции
  Wi-Fi, печатење, Cloud

Спецификации на печатачот

 • Резолуција на печатење
  До 4800 x 1200 dpi1
 • Технологија за печатење
  2 картриџи со мастило: црно (BK пигмент) и бои (BK, C, M, Y)
  Глава FINE за инк-џет печатење
  Систем ChromaLife100
 • Брзина на црно-бело печатење
  прибл. 9,0 слики/мин.2
 • Брзина на печатење во боја
  прибл. 5,5 слики/мин.3
 • Брзо печатење на фотографии
  Без рабови 10x15cm: прибл. 53 секунди4
 • Печатење без рабови
  Да (A4, LTR, 4"x6", 5"x7", 7"x10", 8"x10", 5"x5", 3,5"x3,5")5
 • Двострано печатење
  Рачно користење

Картриџи и потрошувачка

 • Стандардни картриџи за мастило
  PGI-35 црна
  CLI-36 во боја
 • Потрошувачка на картриџи (обична хартија)
  A4 документ во боја6
  Црно мастило со пигмент PGI-35: 200 страници
  Бои CLI-36: 260 страници
 • Потрошувачка на картриџи (фотографии)
  Фотографија од 10x15cm7
  Црно мастило со пигмент PGI-35: 7113 фотографии*
  Бои CLI-36: 102 фотографии

  * Проценета дополнителна потрошувачка

Поддршка за хартија

 • Видови на хартија
  Обична хартија
  Хартија за висока резолуција (HR-101N) од Canon
  Plus Glossy II (PP-201) од Canon
  "Секојдневна употреба" од Canon (GP-501)
  Matte (MP-101) од Canon
  Двострана мат хартија од Canon (MP-101D)
  Пликови
  Отстранливи фотоналепници (RP-101)
  Магнетна фотохартија (MG-101)
 • Максимален внес на хартија
  Заден фах: макс. 50 листови (обична хартија)
 • Големини на хартија
  Заден фах: A4, A5, B5, LTR, LGL, пликови (DL, COM10), квадратна форма (5"x5", 3,5"x3,5"), големина на картички (91 x 55 mm), 4"x6", 5"x7", 7"x10", 8"x10"

  [Прилагодена големина]
  ширина 55 mm - 215,9 mm, должина 89 mm - 676 mm
 • Тежина на хартија
  Заден фах: обична хартија: 64 - 105 g/m²
  Специјална хартија од Canon: макс. тежина на хартијата: прибл. 275 g/m2
  (Фотохартија Plus Glossy II PP-201)

Интерфејс

 • Тип и големина на екран
  OLED-екран од 1,44"/3,6 cm (еднобоен)

Поврзување

 • Стандарден интерфејс
  Hi-Speed USB (USB Type C)
  Wi-Fi: IEEE802.11 b/g/n/a8
  Wi-Fi безбедност: WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP, администраторска лозинка
  Фреквентен опсег на безжичниот LAN: 2,4 GHz, 5 GHz ЕУ(Велика Британија и Европа) Директниот режим не може да користи фреквенција од 5 GHz.
  Wireless PictBridge9
 • Апликации за мобилни уреди
  Апликација Canon PRINT10
  Апликација Easy-PhotoPrint Editor11
  Апликација Message In Print12
 • Функции на печатачот
  Софтвер Easy-PhotoPrint Editor13
  PIXMA Cloud Link14
  Дополнителна компонента за Canon Print Service (Android)15
  Apple AirPrint16
  Wireless Direct17
  Mopria (Android)18
 • Паметен помошник и поддршка за автоматизација
  Amazon Alexa™19
  Google Assistant™20

Софтвер

 • Поддржани оперативни системи
  Chrome OS

  Windows 10、Windows 8.1、Windows 7 SP1
  Работењето може да се гарантира само на компјутер со однапред инсталиран Windows 7 или понов оперативен систем.
  Драјверот за печатачот, IJ Printer Assistant Tool и IJ Network Device Setup Utility се достапни кај следните оперативни системи.
  Windows Server 2008 R2 SP1、Windows Server 2012 R2、Windows Server 2016、Windows Server 2019

  Mac: OS X 10.11.6, macOS 10.12 - macOS 10.1521

  Оперативни системи за мобилни уреди: iOS®, Android™, Windows 10 Mobile
 • Минимални системски предуслови
  Windows: 2,0 GB или повеќе
  Mac: 1,0 GB или повеќе
  Забелешка: за инсталација на испорачаниот софтвер. Потребната количина на слободен простор во тврдиот диск.
  Екран: 1024 x 768 XGA
 • Вклучен софтвер
  Драјвер за печатач
  IJ Printer Assistant Tool
  Easy-PhotoPrint Editor (преземете)

Portable Battery (Optional)

 • Тип
  Литиум-јонска
 • Напонско ниво
  DC 10,8 V 2170 mAh
 • Време на полнење (часа)
  прибл. 2 часа 20 мин. (AC-адаптер)
  прибл. 5 часа(USB 1,5 A)
 • Индикатор за преостанато
  LED со 4 чекори
 • Страници за печатење
  прибл. 330 листови (поврзување со компјутер преку USB)22

Физички карактеристики

 • Тежина
  прибл. 2,1 kg
 • Димензии (Ш x Д x В)
  Прибл. 322 x 185 x 66 mm
 • Ниво на акустичен шум
  прибл. 40,5 dB(A)23
 • Извор на напојување со енергија
  AC 100-240 V, 50/60 Hz
 • Потрошувачка на енергија
  Исклучено: прибл. 0,3W
  Режим на подготвеност (поврзување со PC преку USB): Прибл. 1,1W
  Режим на подготвеност (сите приклучоци поврзани): Прибл. 1,7W
  Време за влез во режим на подготвеност: 3 минути
  Печатење: прибл. 8W24
 • Типична потрошувачка на електрична енергија
  0,24 kWh25

Стандардни одрекувања на одговорност

Сите спецификации се подложени на промена без претходна најава.

Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.

Потрошувачката на мастилото може да се менува во зависност од печатените текстови/фотографии, користениот апликациски софтвер, режимот на печатење и типот на користена хартија. За информации во врска со потрошувачката погледнете на www.canon-europe.com/ink/yield

Сите имиња на марки и производи се заштитни знаци на нивните соодветни компании.

Microsoft, Windows и логото на Windows се заштитни знаци или регистрирани заштитни знаци на Microsoft Corporation во Соединетите Американски Држави и/или во други земји.

 1. Капките мастило може да се постават со минимално растојание од 1/4800 инчи
 2. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 3. Брзината на печатење A4 документи на обична хартија се мери врз основа на просекот од ESAT во тестот за категорија канцеларии со ISO/IEC 24734 стандард.
 4. Брзината за печатење на фотографии се базира на зададените подесувања на драјверот со употреба на стандардот ISO/JIS-SCID N2 на фотохартија Plus Glossy II и не го зема предвид времето за обработка на податоците на компјутерот.
 5. Следните видови хартија НЕ се поддржани за печатење без рабови: пликови, хартија за висока резолуција, трансфер на маички, фотоналепници
 6. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата ISO/IEC 24712 со резервни резервоари за мастило по почетното поставување.
 7. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата ISO/IEC 29103 со резервни резервоари за мастило по почетното поставување.
 8. За безжично печатење е потребна функционална мрежа со безжични протоколи 802.11b/g/n/ac или ad и работна фреквенција од 2,4 GHz или 5 Ghz. Безжичните перформанси може да бидат различни во зависност од опкружувањето и растојанието помеѓу печатачот и безжичните мрежни клиенти.
 9. Потребен е уред со компатибилност за DPS преку IP.
 10. Потребна е интернет врска и апликацијата Canon PRINT Inkjet/SELPHY што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad, iPhone 3GS или понови уреди, iPod touch 3-та генерација или понови уреди што користат iOS 7.0 или понова верзија, како и со мобилни уреди што користат Android 2.3.3 или понова верзија. Вашиот уред мора да биде поврзан на истата мрежа со безжичен протокол 802.11 b/g/n/a на која е поврзан и вашиот печатач. Потребна е компатибилна сметка за социјален медиум и подлежи на правилата за користење на таа сметка за социјален медиум. Можно е да има одредени исклучоци. Опциите за скенирање кон Cloud и скенирање кон е-пошта се достапни само за корисниците на оригинални мастила од Canon
 11. За софтверот Easy-PhotoPrint Editor е потребна интернет врска и тој е компатибилен со следните оперативни системи; Microsoft Windows 10 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 8.1 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 7 SP1 (64-битен/32-битен), macOS High Sierra v10.13, macOS Sierra v10.12, Mac OS X El Capitan v10.11 и Mac OS X El Capitan v10.10.5. Минималните предуслови за Windows и macOS/Mac OS X се: 2 GB RAM-меморија и монитор со резолуција од 1024x768. За апликацијата Easy-PhotoPrint Editor за мобилни уреди се потребни интернет врска и апликацијата Easy-PhotoPrint Editor v1.1.0 што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad Air2 (2-ра генерација), iPad Mini 4 и iPhone 6s или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.x или понова верзија. Можно е да има одредени исклучоци. Поддржани се следните формати на датотеки: JPEG, PNG, HEIF (уреди што користат iOS 11 и mac OS v10.13 или понова верзија), зачувани податоци од DLP, извезени податоци од Poster Artist, извезени податоци од EasyPhoto+, извезени податоци од Easy-PhotoPrint Editor.
 12. Потребна е интернет врска и апликацијата Message In Print што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad и iPhone 6 или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.1 или понова верзија. Вашиот уред мора да биде поврзан на истата мрежа со безжичен протокол 802.11 b/g/n/a на која е поврзан и вашиот печатач. Оригиналните содржини треба да се создадат со апликацијата/услугата Message In Print, да се отпечатат со компатибилен печатач од Canon издаден во август 2009 година или понов, а потоа да се достават на примателот кој ќе ги гледа сликите и содржините преку компатибилната апликација Message In Print на својот компатибилен уред. Во компатибилните големини на хартија спаѓаат само квадратни форми од 3,5"x x3,5", 4" x 6" и 5" x 5", а во компатибилните типови на медиуми спаѓаат само оригиналните фотохартии од тип сјајна, полусјајна, со текстура и мат од Canon. Можно е да има одредени исклучоци.
 13. За софтверот Easy-PhotoPrint Editor е потребна интернет врска и тој е компатибилен со следните оперативни системи; Microsoft Windows 10 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 8.1 (64-битен/32-битен), Microsoft Windows 7 SP1 (64-битен/32-битен), macOS High Sierra v10.13, macOS Sierra v10.12, Mac OS X El Capitan v10.11 и Mac OS X El Capitan v10.10.5. Минималните предуслови за Windows и macOS/Mac OS X се: 2 GB RAM-меморија и монитор со резолуција од 1024x768. За апликацијата Easy-PhotoPrint Editor за мобилни уреди се потребни интернет врска и апликацијата Easy-PhotoPrint Editor v1.1.0 што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad Air2 (2-ра генерација), iPad Mini 4 и iPhone 6s или понови уреди што користат iOS 10 или понова верзија, како и мобилни уреди што користат Android 5.x или понова верзија. Можно е да има одредени исклучоци. Поддржани се следните формати на датотеки: JPEG, PNG, HEIF (уреди што користат iOS 11 и mac OS v10.13 или понова верзија), зачувани податоци од DLP, извезени податоци од Poster Artist, извезени податоци од EasyPhoto+, извезени податоци од Easy-PhotoPrint Editor.
 14. Потребна е интернет врска и апликацијата Canon PRINT Inkjet/SELPHY што може да се преземе бесплатно од App Store и Google Play. Компатибилност со iPad, iPhone 3GS или понови уреди, iPod touch 3-та генерација или понови уреди што користат iOS 7.0 или понова верзија, како и со мобилни уреди што користат Android 2.3.3 или понова верзија. Вашиот уред мора да биде поврзан на истата мрежа со безжичен протокол 802.11 b/g/n/a на која е поврзан и вашиот печатач. Потребна е компатибилна сметка за социјален медиум и подлежи на правилата за користење на таа сметка за социјален медиум. Можно е да има одредени исклучоци. Опциите за скенирање кон Cloud и скенирање кон е-пошта се достапни само за корисниците на оригинални мастила од Canon
 15. Canon Print Service е дополнителна компонента за паметни уреди со Android која овозможува печатење од уреди со Android v4.4 - v5.0 преку голем број печатачи од Canon поврзани на Wi-Fi-мрежа. Дополнителната компонента не функционира како самостојна апликација. Може бесплатно да се преземе од Google Play.
 16. Потребна е интернет врска и сметка на Google. Подлежи на правилата за користење на Google. Можно е да има одредени исклучоци.
 17. За функцијата AirPrint е потребен компатибилен iPad, iPhone или iPod Touch што користи iOS 7.0 или понова верзија, како и печатач што поддржува AirPrint и е поврзан на истата мрежа како и вашиот уред со iOS.
 18. Потребен е паметен уред во кој е инсталирана апликацијата Canon PRINT Inkjet/SELPHY и тој треба да биде поврзан на саканата активна безжична мрежа за да се комплетира поставувањето без кабел.
 19. Amazon, Echo, Echo Plus, Echo Dot, Echo Spot, Echo Show, Amazon Tap, Alexa и сите други поврзани лого ознаки и подвижни знаци се заштитни знаци на компанијата Amazon.com, Inc. или нејзините подружници. Во моментот, поддршката за Alexa е достапна на Amazon Alexa Skill Store и тоа само на англиски/француски/германски/јапонски јазик. Во моментот, поддршката за Alexa не е достапна на други јазици. Ве молиме проверете ја однапред достапноста на Amazon Alexa Skill за вашиот јазик. За користење на Alexa е потребно поврзување со активна сметка за паметен помошник и соодветна придружна апликација, паметниот уред и печатачот да бидат поврзани со дозвола за Canon Inkjet Cloud Printing Center, а потребните постапки, вештини или аплети да бидат достапни/овозможени кај компатибилниот печатач. Гласовните команди не можат да се прикажат како текст на паметни уреди од Amazon со екрани.
 20. Потребно е поврзување со активна сметка за паметен помошник и соодветна придружна апликација, паметниот уред и печатачот да бидат поврзани со дозвола за Canon Inkjet Cloud Printing Center, а потребните постапки, вештини или аплети да бидат достапни/овозможени кај компатибилниот печатач. Гласовните команди не можат да се прикажат како текст на паметни уреди од Amazon со екрани. Поддржани се само англиски, француски и германски јазик.
 21. Некои функции може да бидат недостапни кај овие оперативни системи. Ве молиме погледнете го прирачникот или веб-страницата за повеќе информации.
 22. Услови: тестирање при нормална температура и влажност, со користење на целосно наполнета нова батерија, континуирано печатење на датотеки ISO/IEC 24712 (5 шаблони) во боја на обична A4-хартија во стандарден режим на драјверот на печатачот.
 23. Обична хартија (A4, црно-бело). Акустичниот шум се мери врз основа на стандардот ISO7779.
 24. Печатење: при копирање на ISO/JIS-SCID N2 (печатено со инк-џет печатач) на обична хартија со големина A4, со користење на зададените поставки.
 25. Вредност на типична потрошувачка на електрична енергија (TEC): вредноста на TEC е пресметана под претпоставка дека на уредот постојано ќе се избира помеѓу режим на работа, режим на мирување и исклучување на напојувањето во период од 5 дена и дека уредот ќе биде или во режим на мирување или напојувањето ќе му биде исклучено во последните 2 дена од таа недела. Компанијата Canon сама ја пресметува вредноста на TEC на овој производ со помош на процедура за мерење на TEC усвоена во меѓународната програма ENERGY STAR.