Професионални видео камери

Canon XF605

Спецификации

Спецификации

 • CMOS сензор од тип 1,0

  Неверојатен квалитет на слика

 • 4K 60P/50P 4:2:2 10 бита и FHD 120P

  Голема длабочина на битови

 • Широкоаголен оптички зум до 15x

  Објектив од серијата L

 • Dual Pixel CMOS AF

  AF со откривање очи и интелигентно следење глави

 • Canon Log 3 и HDR

  Можност за динамички опсег

 • Професионално влезно/излезно поврзување

  Wi-Fi, етернет, 12G-SDI и USB-C

Детални спецификации

Сензор за слика

 • Сензор
  CMOS сензор од 1,0 инч
 • Филтер
  Филтер за основни RGB-бои
 • Вкупно пиксели
  Прибл. 13,4 MP
 • Ефективни пиксели по сензор
  Прибл. 8,29 MP (3840 x 2160)
 • Функција за зголемување на засилувањето
  Да, го зголемува засилувањето до 36 dB што се активира преку копчето доделено од корисникот
 • Чувствителност (PAL)
  f/13, 50,00P, 2000 лукси, степен на рефлексија од 89,9%
 • Минимална осветленост (PAL)
  50,00P / 50,00i прибл. 2,5 лукси (брзина на блендата од 1/50 секунди)
  25,00P прибл. 1,3 лукси (брзина на блендата од 1/25 секунди)

Процесор за слика

 • Тип
  DIGIC DV7
 • Семплирање во боја
  XF-AVC: 4:2:2
  MP4: 4:2:2 или 4:2:0 H.265 / 4:2:0 H.264.
  XF-AVC / прокси MP4-датотеки: 4:2:0
 • Длабочина на битови
  XF-AVC / MP4 H.265: 10 бита
  MP4 H.264: 8 бита
  XF-AVC / прокси MP4-датотеки: 8 бита

Објектив

 • Сооднос на зумирање
  Оптички до 15x (напреден зум до 30x во Full HD)
 • Фокусна должина (еквивалент на 35 mm)
  Прибл. 25,5 до 382,5 mm стандардна стабилизација на слика/исклучена стабилизација на слика
 • Минимално фокусно растојание
  10 mm кај широкоаголниот крај, 60 cm низ целиот опсег на зумирање
 • Макс. решетка
  f/2,8
 • Сечила на решетката
  9 сечила
 • Дијаметар на филтер
  58 mm
 • Систем за стабилизација на слика
  Оптички систем (поместување на објективот) + електронска стабилизација
  Динамичка, стандардна, напојувана, исклучена
 • ND-филтер
  3 густини: ротирачко менување, моторно придвижување.
  ND 1/4, ND 1/16 и ND 1/64.
 • Контрола на зумот
  Копчиња за зумирање на куќиштето и рачката;
  Избирање на прстен за рачно зумирање/фокусирање на објективот;
  Безжичен управувач преку Browser Remote.
  Преку контролорот за камери RC-IP100 од Canon1
  Можност за избор на режим со голема брзина.
 • Брзина на зумирање
  Променлива или константна брзина, брзо/нормално/бавно, 16 нивоа на брзина
 • Контрола на фокус
  РАЧНО: прстен на објектив и екран на допир за избор на точка (водич за фокусирање и функции за помош при издвојување), однапред поставен фокус.
  АВТОМАТСКИ ФОКУС: избор на AF-точка преку екранот на допир, откривање и следење лица, AF само за лица, AF со приоритет на лица.
  (континуиран AF, MF потпомогнат со AF, брзина на AF, одзив на AF, големина на кадарот за AF)
 • Систем за фокусирање
  Dual Pixel CMOS AF, AF со контраст, AF на очи, EOS iTR AF X
 • Контрола на ирисот
  Екран на допир, автоматски, прстен на објективот
 • Дигитален зум/телеконвертор
  Дигитален зум до 300x, дигитален телеконвертор (x1,5/x3/x6. Не е достапно кога се користи оптички телеконвертор)

Снимање

 • Медиуми за зачувување видеозаписи
  SD / SDHC / SDXC-картичка (2 отвора за картички)
 • Тип
  Се препорачуваат картички од класа U3
 • Време на снимање
  Картичка од 128 GB, прибл. времиња.
  XF-AVC: 410 Mbps. 39 мин. 310 Mbps, 51 мин. 260 Mbps, 61 мин.
  MP4 / H.265: 225 Mbps, 71 мин. 170 Mbps, 94 мин. 135 Mbps, 118 мин.
  MP4 / H.264: 150 Mbps, 107 мин. 35 Mbps, 458 мин. 8 Mbps, 2006 мин.
 • Систем на датотеки за снимање
  FAT32/exFAT
 • Формат за внатрешно снимање (PAL)
  XF-AVC (MXF): ALL-I/Long GOP.
  Прокси датотеки: Long GOP
  MP4: Long GOP
 • Симултано снимање
  Да. Истовремено снимање, пренасочено снимање.
  Можни се различни опции за снимање на секоја мемориска картичка.
 • Стапка на слики за снимање (PAL)
  XF-AVC 422 10 бита:
  (3840 x 2160)
  59,94P / 50,00P / 29,97P / 25,00P / 23,98P
  (1920x1080)
  59,94P / 59,94i / 50,00P / 50,00i / 29,97P / 25,00P / 23,98P

  MP4 (HEVC / H.264) 422 10 бита:
  (3840 x 2160/1920x1080)
  59,94P / 50,00P / 29,97P / 25,00P / 23,98P

  MP4 (HEVC) 420 10 бита:
  (3840 x 2160/1920x1080)
  59,94P / 50,00P / 29,97P / 25,00P / 23,98P
  (1280 x 720)
  59,94P / 50,00P

  MP4 (H.264) 420 8 бита:
  (3840 x 2160/1920x1080)
  59,94P / 50,00P / 29,97P / 25,00P / 23,98P
  (1280 x 720)
  59,94P / 50,00P
 • Надворешно снимање
  3840 x 2160: 59,94p / 50,00p / 29,97p / 25,00p / 23,98p
  1920 x 1080: 59,94p / 50,00p / 29,97p / 25,00p / 23,98p / 29,97PsF / 25,00PsF / 59,94i / 50,00i
  1280 x 720: 59,94p / 50,00p
  720 x 480: 59,94i (само SDI)
  720 x 576: 50,00i (само SDI)
 • Надворешно следење
  Да, 12G-SDI или HDMI. Достапни се повеќе излезни сигнали во исто време
 • Голема стапка на слики
  Да, до 120P (FHD, 4:2:2/8 бита или 10 бита) вклучувајќи и во режимот за 50,00 Hz. Истовремено снимање звук
 • Функција за пред-снимање
  Да. 3 секунди
 • Специјални функции за снимање
  Снимање кадри, снимање во интервали
 • Фотографии
  JPEG до 3840x2160
  (резолуцијата за фотографии зависи од резолуцијата за видео)
 • Медиуми за зачувување фотографии
  SD-картичка (отвор B)

Систем

 • Тип на екран
  Електростатички LCD-екран на допир.
 • Големина
  Од 3,5 инчи Прибл. 2,76 милиони точки
 • Монитор за бранови форми
  Да
 • Помош при фокусирање
  Водич за фокусирање со технологијата Dual Pixel (режим MF) / издвојување / зголемување
 • Нагласување
  Можност за избор на боја за издвојување: црвена / сина / жолта / бела
 • Приказ на погрешни бои
  Да, исто и преку EVF, SDI-излез и HDMI-излез
 • Зебра
  Референтно ниво од 70% или 100%, можност за избор
 • Ознаки
  Центар, хоризонтално, вертикално, мрежа, сооднос, безбедна зона и корисничка ознака.
  Секој елемент може да се прикаже во жолта, сина, зелена, црвена, црна, сива или бела боја.

EVF

 • Големина
  0,36 инчи, прибл. 1,77 милиони точки
 • Автоматско исклучување на EVF
  Да, функцијата се овозможува/оневозможува во менито
 • Корекција на објектив
  Диоптер од +2,0 до -5,5

Влезови / излези

 • Аудио влез
  XLR-приклучок со 3 пина (x2) и фантомска моќност од 48 V, линиски влез и микрофон,
  Дополнителни влезови преку дополнителна опрема од трети страни што се поврзува преку приклучокот.
  Влезен приклучок за микрофон од 3,5 mm (напон од 2,4 V DC), вграден микрофон.
 • Излез за слушалки
  Мини стерео приклучок од 3,5 mm
 • Звучник
  Да, вграден
 • HDMI излез
  HDMITM Type A
 • USB
  1 x Type A. Извор за напојување Type A што испорачува 5 V/900 mA
  1 x Type C. Type C усогласен со PTP и UVC
 • SDI-излез
  12G-SDI, BNC-приклучок
 • Временски код
  Да, BNC-приклучок
 • Genlock
  Да
 • LAN
  Да
 • DC-влез
  Приклучок од 3,4 mm
 • Приклучок со далечински управувач
  Type A (приклучок од 2,5 mm), Type B (приклучок со 8 пина, тип RS422)

Разно

 • Светилка за сигнализирање
  Да
 • Ленти во боја (PAL)
  Да. SMPTE, ARIB или EBU, со тон од 1 KHz
 • Приклучок за дополнителна опрема
  Да, дополнителна опрема и приклучок
 • Копчиња на кои може да се доделат функции
  Вкупно 11 копчиња за доделување функции со повеќе од 100 функции што може да се доделат
 • Прилагодено бирање
  Av / Tv / M / AGC граница / компензација на експозицијата / исклучено

Експозиција

 • Мерење на експозицијата
  Просечно со седиште во центарот или проценка на сегмент (се одредува според режим на снимање)
  Фиксна експозиција (1/50 сек.)
 • Компензација на експозиција
  Осветлени делови AE, заклучување на експозиција, автоматска компензација на задното осветлување, количина на компензација на експозицијата прикажана како ±3 кога е заклучена или ±2 во АВТОМАТСКИ режим (чекори на зголемување од ±8).
 • Заклучување на експозиција
  Да
 • Опсег/вредност на ISO
  ISO200 - ISO12.800. Чекори на зголемување од 1 или 1/3
 • Поставување опсег на засилување
  -6,0 dB - 21,0 dB. Поставка за нормално или фино. Поставка за фино во чекори од 0,5 dB.
 • Автоматско ISO / поставување автоматска контрола на засилувањето
  Автоматски / рачно. Автоматското засилување е поставено при фотографирање во режим IR
 • Ограничување на автоматската контрола на засилувањето
  Да, можност за избор од -6 dB до 21 db, чекори на зголемување од 1 dB

Брзина на бленда

 • Режими на контрола
  Автоматски, P, Tv, рачно
 • Брзина на блендата (PAL)
  Макс. 1/2000 сек.
 • Агол на бленда
  Да, од 360° до 11,25°
 • Бавна бленда (SLS)
  50,00i/50,00P: 1/3, 1/6, 1/12, 1/25 сек.
  25,00P: 1/3, 1/6, 1/12 сек.
 • Јасно скенирање (PAL)
  Да, од 24,00 Hz до 2003,17 Hz

Проследување, спецификации на Wi-Fi и GPS

 • Поддршка за протоколи за проследување преку IP
  SRT / RTSP+RTP / RTP+FEC / RTP / UDP2
 • Метаподатоци на вести
  Да, усогласеност со стандардот NewsML-G2
 • Поддршка за апликации за паметни телефони
  Content Transfer Mobile / Canon Multi-Camera Control / Browser Remote Control
 • Далечинска контрола на пребарувачот
  Да
 • Wi-Fi
  Да, вграден
 • Поддршка за Wi-Fi
  IEEE 802.11b/g/n (2,4 GHz)
  IEEE 802.11a/n/ac (5 GHz)3
 • GPS-информации (изборна дополнителна опрема)
  Локација (географска ширина / географска должина / надморска височина), координирано универзално време (UTC), сателитски прием (потребен е изборниот GPS-приемник GP-E2)

Баланс на белата боја

 • Автоматско
  Да. WB без потреси, одзив на AWB, задржување на AWB (преку копче за доделување функции)
 • Однапред поставено
  Дневна светлина (прибл. 5.600K), вештачка светлина (прибл. 3.200K)
 • Рачно поставување
  Опсег на температура на боите: 2.000-15.000K
  Зададена вредност за комплет 1 и комплет 2: 5.600 K

Режими на снимање

 • Контрола на експозиција
  АВТОМАТСКИ режим
  Рачен режим: P, Tv, Av, M (рачна експозиција)
 • Мени за прилагодена слика
  C1: BT.709 нормално
  C2: BT.709 широк динамички опсег
  C3: BT.709 стандардно
  C4: Canon Log 3
  C5: PQ
  C6: HLG
  C7: EOS стандардно
  C8: EOS неутрално
  C9: Canon 709
  C10 - C20: дефинирано од корисник
 • Датотека Look
  Дефинирано од корисник. Формат Cube Look File. Создаден со софтвер од трети страни
 • Поставки за матрица на бои
  Неутрално, видео, филмска камера
 • Режим на снимање со инфрацрвени зраци
  Да
 • Вградена лампа со инфрацрвени зраци
  Да, во рачката.
  Бранова должина: 850 nm (блиска инфрацрвена област)

Временски код

 • Систем за броење
  Regen / Rec Run / Free Run / Preset. Drop frame / Non Drop Frame - можност за избор
 • Поставување почетни вредности
  Да, преку BNC или HDMI

Звук

 • Формат за снимање
  MP4: MPEG-2 AAC-LC (16 бита, 2 канала) / LPCM (16 бита, 4 канали)
  XF-AVC: LPCM (24 бита, 4 канали)
 • Контрола на звукот
  Рачно или автоматски
  Независен 2-кан. линиски/микр./микр.+48V влез;
  Независна контрола на ниво по канал (-∞ до +18 dB);
  Независни ограничувачи на звук (2 канали);
  Отсекување на влезен сигнал од микрофон
 • Референтен тон
  1 KHz, -12 dB / -18 dB / -20 dB / исклучено
 • Намалување на јачината на микрофонот
  Вклучено / исклучено (20 dB)
 • Мерење на нивото на микрофонот
  Да

Дополнителна опрема

 • Испорачано
  Сенило за објектив со препрека, капаче за објектив, држач за микрофон, заштитник за очи, AC-кабел,
  Компактен адаптер за напојување (CA-200L), полнач за батерии (CG-A20), батерија BP-A30
 • Изборно
  Батерија BP-A30 / BP-A60 од Canon
  Полнач за батерии CG-A10 / CG-A20 од Canon
  Компактен адаптер за напојување CA-CP200L од Canon
  8-пински кабел за далечинска употреба RR-10 / RR-100 од Canon
  Телеконвертор TL-U58 од Canon
  Широкоаголен додаток WA-U58 од Canon
  ЗАШТИТЕН филтер од 58 mm од Canon
  Филтер ND4L од 58 mm од Canon
  Филтер ND8L од 58 mm од Canon
  GPS приемник GP-E2 од Canon
  Далечински управувач RC-V100 од Canon
  Далечински контролор за камери RC-IP100 од Canon
  Кабел за интерфејс IFC-150AB III од Canon

Извор на напојување со енергија

 • Уред за напојување (батерија)
  Батерија BP-A30 од Canon (се испорачува), BP-A60 (изборна)
 • Уред за напојување (струја)
  Батерија: 14,4 V, DC-влез: 24 V
 • Потрошувачка на енергија
  Прибл. 13,6 W (50,00P UHD, Long GoP 260 Mbps)
  Прибл. 12,1 W (25,00P UHD Intra 410 Mbps)
 • Време на снимање
  Со испорачаната батерија BP-A30
  Прибл. 185 мин. (50,00P UHD, Long GoP 260 Mbps)
  Прибл. 210 мин. (25,00P UHD Intra 410 Mbps)

Физички спецификации

 • Димензии (само главно куќиште)
  Прибл. 168 x 173 x 333 mm (само куќиште)
  Прибл. 200 x 219 x 385 mm (со сенило за објектив, заштитник за очи и држач за микрофон)
 • Тежина (само куќиште)
  2010 g (прибл.)
 • Тежина (дополнителна опрема)
  2460 g (прибл.)
 • Опсег на работна температура
  Прибл. Од 0 до 40 °C, 85 % (релативна влажност)
  Прибл. Од -5 до 45 °C, 60 % (релативна влажност)
 1. Може да биде потребно ажурирање на фирмверот
 2. Може да биде потребно ажурирање на фирмверот
 3. Опцијата за Wi-Fi со 5 GHz може да не биде достапна во сите региони