Серија i-SENSYS MF540 од Canon
Спецификации

Детални спецификации

Машина за печатење

Брзина на печатење

Еднострано: до 43 стр./мин. (A4)
До 65,2 стр./мин. (A5 хоризонтално)
Двострано: до 36,0 слики/мин. (A4)

Метод на печатење

Црно-бело печатење со ласерски зраци

Резолуција на печатење

600 x 600 dpi

Квалитет на печатење со технологија за подобрување слики

До 1200 x 1200 dpi

Потребно време за загревање

Прибл. 14 секунди од моментот на вклучување или помалку

Потребно време до излегување на првата страница

Прибл.: 5,7 секунди или помалку

Јазици на печатач

UFRII, PCL 5e1, PCL6, Adobe® PostScript

Фонтови

93 PCL-фонтови
136 PostScript-фонтови

Маргина на печатење

5 mm - горе, долу, лево и десно
10 mm - горе, долу, лево и десно (пликови)

Режим на заштеда на тонер

Да

Напредни функции за печатење

MF542x:
Безбедно печатење
Печатете од USB мемориски уреди (JPEG/TIFF/PDF)
Печатење баркодови2
Поддршка за Google Cloud Print
iOS: AirPrint, апликација Canon PRINT Business
Android; сертификат за Mopria, апликација Canon PRINT Business, дополнителна компонента Canon Print Service

MF543x:
Безбедно печатење
Печатете од USB мемориски уреди (JPEG/TIFF/PDF)
Печатење баркодови3
Touch & Print (NFC)
Поддршка за Google Cloud Print
iOS: AirPrint, апликација Canon PRINT Business
Android; сертификат за Mopria, апликација Canon PRINT Business, дополнителна компонента Canon Print Service

Копир

Брзина на копирање

Еднострано (A4): до 43 стр./мин.
Двострано (A4): до 34,4 слики/мин.

Потребно време до излегување на првата копија (FCOT)

ADF (A4): прибл. 6,4 секунди или помалку
Валјак (A4): прибл. 6,3 секунди или помалку

Резол. на коп.

До 600 x 600 dpi

Режими на контрола

Текст, текст/фотографија (зададено), текст/фотографија (висок квалитет), фотографија

Двострано копирање

2-страно на 2-страно (автоматски)

Повеќекратно копирање

До 999 копии

Намалување/зголемување

25-400% со чекор на зголемување од 1%

Други карактеристики

Бришење на рамка, впарување, 2 на 1, 4 на 1, копирање на документи за идентификација

Скенер

Тип

Боја

Резолуција на скенирање

Оптички: до 600 х 600 dpi
Подобрено: до 9600 х 9600 dpi

Брзина на скенирање

Еднострано црно-бело: 38 слики/мин. (300x600 dpi)
Еднострано во боја: 13 слики/мин. (300x600 dpi)
Двострано црно-бело: 70 слики/мин. (300x600 dpi)
Двострано во боја: 26 слики/мин. (300x600 dpi)

Длабочина на скенирање на боја

24 бита/24 бита (влез/излез)

Тонови на сиво

256 нивоа

Компатибилност

TWAIN , WIA, ICA

Макс. широчина на скенирање

216 mm

Скенирање кон е-mail

TIFF/JPEG/PDF/компактен PDF/PDF со можност за пребарување/шифриран PDF3/PDF (дигитален потпис)4

Скенирање кон Cloud

TIFF/JPEG/PDF/PNG5

iFAX

ITU-T.37

Факс

Брзина на модем

33,6 Kbps (до 3 секунди/страница6)

Режим на прием

Само факс, факс/тел. автоматско префрлување, режим на одговор, рачно

Резолуција на факс

Стандардно: 200 x 100 dpi
Фино: 200 x 200 dpi
Супер фино: 200 x 400 dpi
Ултра фино: 400 x 400 dpi

Факс меморија

До 512 страници7

Броеви за брзо бирање

До 281 број за бирање

Групно бирање/одредишта

Макс. 299 броеви за бирање / макс. 299 одредишта

Секвенцијално пренесување

Макс. 310 одредишта

Резервна копија на меморија

Трајно архивирање на меморијата за факсови (архивирање со флеш меморија)

Двострано користење на факс

Да (праќање и прием)

Други карактеристики

Препраќање на факс, двоен пристап, далечински прием, PC факс (само TX), DRPD, ECM, автоматско повторно бирање, извештаи за активности на факсот, извештаи за резултатите од активностите на факсот, извештаи за управување со активностите на факсот

Работа со медиуми

Тип на скенер

Валјак, 2-стран ADF (во едно поминување)

Внес на хартија (стандарден)

Касета за 550 листови
Повеќенаменски фах за 100 листови
ADF механизам за 50 листови

Внес на хартија (опција)

Касета за 550 листови x 3

Излезно лежиште за хартија

150 листови

Типови на медиум

Обична хартија, рециклирана хартија, тешка хартија, тенка хартија, етикети, поштенски картички, пликови

Големини на медиум

Касета (стандардна и изборна):
A4, A5, A5 (хоризонтално), A6, B5, правни, писма, извршни, извештаи, OFFICIO, B-OFFICIO, M-OFFICIO, GLTR, GLGL, канцелариска хартија, 16K, Прилагодени големини: мин. 105 x 148 mm макс. 216,0 x 355,6 mm.

Повеќенаменски фах:
A4, A5, A5 (хоризонтално), A6, B5, правни, писма, извршни, извештаи, OFFICIO, B-OFFICIO, M-OFFICIO, GLTR, GLGL, канцелариска хартија, 16K, поштенска картичка, картичка со индекс, плик (COM10, Monarch, C5, DL), Прилагодени големини: мин. 76,2 x 127 mm макс. 216,0 x 355,6 mm.

ADF:
A4, A5, A6, B5, правни, писма, извештаи, прилагодени големини: мин. 105 x 128 mm макс. 215,9 x 355,6 mm

Тежини на медиум

Касета (стандардна и изборна): 60до 120 g/m²
Повеќенаменски фах:
60до 199 g/m²
ADF: 50 до 105 g/m²

Двострано печатење

A4, правни, писма, OFFICIO, B-OFFICIO, M-OFFICIO, канцелариска хартија
Прилагодена големина - мин. 210 x 279,4 mm макс. 216,0 x 355,6 mm
60 до 120 g/m2

Интерфејс и софтвер

Тип на интерфејс

USB 2.0 Hi-Speed, 10BASE-T/100BASE-TX/1000Base-T, безжична врска 802.11b/g/n, директна безжична врска

Компатибилност со оперативни системи

Windows® 10 / Windows® 8.1 / Windows® 7 / Server® 2019 / Server® 2016 / Server® 2012R2 / Server® 2012 / Server® 2008R2 / Server® 2008
Mac OS X верзија 10.9.5 и понова верзија / Mac OS 10.14 
Linux8

Мрежни протоколи

Печатење:
LPD, RAW, Port9100, IPP, IPPS, WSD (IPv4,IPv6)
Скенирање:
Email, SMB, WSD-Scan(IPv4, IPv6), FTP-Scan, iFAX
TCP/IP апликативни услуги:
Bonjour(mDNS), HTTP, HTTPS, POP пред SMTP (IPv4,IPv6)
DHCP, ARP+PING, Автоматска IP адреса, WINS (IPv4)
DHCPv6 (IPv6)
Управување:
SNMPv1, SNMPv3 (IPv4,IPv6)
Безбедност (жично):
Филтрирање на IP/ Mac адреса, IEEE802.1X, SNMPv3, SSL (HTTPS, IPPS)
Безбедност (безжично):
WEP(64/128 бита), WPA-PSK(TKIP/AES), WPA2-PSK(AES)
Режим на инфраструктура:
WEP(64/128 бита), WPA-PSK(TKIP/AES), WPA2-PSK(TKIP/AES)
Режим на пристапна точка:
WPA2-PSK(AES)

Софтвер и управување со печатач

MF Scan Utility,
Remote User Interface (RUI),
Управување со ID на оддел,
Toner Status Tool,
iW конзола за управување: софтвер базиран на сервер за централизирано управување со голем број на уреди
eMaintenance: вградениот RDS овозможува користење на далечински услуги од eMaintenance како што е снимање на бројач, автоматско управување со потрошни материјали и далечинско дијагностицирање.
Универзален управувач за најавување / uniFLOW online / uniFLOW online Express / компатибилност со uniFLOW
Многубројни апликации

Општи карактеристики

Препорачан месечен обем на печатење

2.000 - 7.500 страници месечно

Работен циклус

Макс. 150.000 страници месечно9

Брзина на процесор

800 MHz x 2

Меморија

1 GB

Контролен панел

LCD екран на допир во боја од 12,7 cm

Димензии со фиоки (Ш x Д x В)

MF543x: 494 mm x 464 mm x 452 mm
MF542x: 480 mm x 464 mm x 452 mm

Простор за инсталирање (Ш x Д x В)

741 mm x 1.105 mm x 1.214 mm

Тежина

Прибл. 19,8 Kg

Раб. услови

Температура: 10 до 30ºC (50 до 86ºF)
Влажност: 20 до 80 % RH

Извор на напојување со енергија

220-240 V(±10%) 50/60 Hz (±2 Hz)

Потрошувачка на енергија

Максимум: прибл. 1.430 W
Режим на подготвеност: прибл. 13,6 W
Режим на мирување: прибл. 0,9 W
Типична потрошувачка на електрична енергија (TEC): 1,4 kWh/неделно (230 V) 10
За детални информации за регулативата Lot26, ве молиме одете на: http://www.canon-europe.com/For_Work/Lot26/index.aspx

Ниво на шум

Звучен притисок11:
Активен режим: 54 dB
Режим на подготвеност: 24 dB

Јачина на звук12:
Активен режим: 72,9 dB13
Режим на подготвеност: нечуен

Потрошни материјали

Картриџи

Картриџ 056L (5.100 страници 14)15
Картриџ 056 (10.000 страници 16)17
Картриџ 056H (21.000 страници 18)19

Дополнителна опрема / опции

Елементи

MF542x:
Механизам за снабдување со хартија PF-C1 (касета за 550 листови)
Комплет за печатење бар-кодови-E1E
MiCard Multi (читач на картички за идентификација со RFID или магнетни картички со uniFLOW)
Micard Plus (читач на картички за идентификација со RFID или магнетни картички со uniFLOW)
Комплет со MiCard додаток-B1
Комплет безбедносни функции за испраќање на PDF-E1
Рамно подножје од тип-V2
Рамно подножје од тип-AB1

MF543x:
Механизам за снабдување со хартија PF-C1 (касета за 550 листови)
TEL 6 комплет со долг кабел (телефон со слушалка)
Комплет за печатење бар-кодови-E1E
MiCard Multi (читач на картички за идентификација со RFID или магнетни картички со uniFLOW)
Micard Plus (читач на картички за идентификација со RFID или магнетни картички со uniFLOW)
Комплет со MiCard додаток-B1
Комплет безбедносни функции за испраќање на PDF-E1
Рамно подножје од тип-V2
Рамно подножје од тип-AB1

 1. Не се испорачува PCL5e-драјвер од Canon, но уредот поддржува PCL5e-команди.
 2. Потребна е дополнителна опрема - Комплет за печатење бар-кодови-E1E
 3. Потребна е дополнителна опрема - Комплет за печатење бар-кодови-E1E
 4. Потребна е дополнителна опрема - комплет безбедносни функции за испраќање на PDF-E1
 5. Скенирање со апликациите MF Scan Utility или Canon PRINT Business
 6. Според стандардот ITU-T табела бр. 1
 7. Според стандардот ITU-T табела бр. 1
 8. „Поддршката за печатење и скенирање преку Linux ќе стане достапна од декември 2019 година.“
 9. Работниот циклус е дефиниран како максимален број на отпечатени страници при максимална употреба во еден месец. Секое користење над препорачаниот работен циклус може да го намали работниот век на производот
 10. Според US ENERGY STAR® верзија 2.0.
 11. Декларирана емисија на шум во согласност со ISO 9296
 12. Декларирана емисија на шум во согласност со ISO 9296
 13. Нечујно значи дека нивото на звучен притисок од позиција на набљудувач е помало од апсолутниот стандард за шум во заднина во согласност со ISO 7779
 14. Врз основа на ISO/IEC 19752
 15. Печатачот се испорачува со картриџот 056L (5.100 страници)
 16. Врз основа на ISO/IEC 19752
 17. Печатачот се испорачува со картриџот 056L (5.100 страници)
 18. Врз основа на ISO/IEC 19752
 19. Печатачот се испорачува со картриџот 056L (5.100 страници)