Повеќефункционални црно-бели печатачи

Canon i-SENSYS X 1238i II

Спецификации

Детални спецификации

Општи спецификации

 • Тип на машина
  Сè-во-едно црно-бел ласер
 • Достапни функции
  Печатење, копирање и скенирање

Спецификации за печатење

 • Брзина на печатење
  1-страно:
  До 38 стр./мин. (A4)
  До 63,1 стр./мин. (A5 хоризонтално)

  2-страно:
  До 31,9 слики/мин. (A4)
 • Метод на печатење
  Црно-бело печатење со ласерски зраци
 • Резолуција на печатење
  До 1200 x 1200 dpi
 • Потребно време за загревање
  Прибл. 14 секунди од моментот на вклучување или помалку
 • Време за печатење на првата страница
  Прибл.: 5,5 секунди или помалку
 • Јазици на печатачот
  UFRII, PCL 5e1, PCL6, Adobe® PostScript3
 • Фонтови
  45 PCL-фонтови
  136 PostScript-фонтови
 • Маргини на печатење
  5 mm - горе, долу, лево и десно
  10 mm - горе, долу, лево и десно (пликови)
 • Режим на заштеда на тонер
  Да
 • Напредни функции за печатење
  Безбедно печатење
  Печатете од USB-мемориски уреди (JPEG/TIFF/PDF)
  Печатење баркодови2
  Печатење од Cloud3 (Dropbox, GoogleDrive, OneDrive) (PDF/JPEG)
  iOS: AirPrint, апликација Canon PRINT Business
  Android: сертификат за Mopria, апликација Canon PRINT Business, дополнителна компонента Canon Print Service

Спецификации за копирање

 • Брзина на копирање
  1-страно (A4): до 38 стр./мин.
  2-страно (A4): до 30,3 слики/мин.
 • Време до првата копија
  ADF (A4): прибл. 6,6 секунди или помалку
  Плоча (A4): прибл. 6,4 секунди или помалку
 • Резолуција на копирање
  До 600 x 600 dpi
 • Режими на копирање
  Текст, текст/фотографија (зададено), текст/фотографија (висок квалитет), фотографија
 • Двострано копирање
  2-страно на 2-страно (автоматски)
 • Повеќе копии
  До 999 копии
 • Намалување / зголемување
  25-400% со 1% чекор на зголемување
 • Други карактеристики
  Бришење на рамка, впарување, 2 на 1, 4 на 1, копирање на документи за идентификација

Спецификации за скенирање

 • Стандарден тип
  Боја
 • Резолуција на скенирање
  Оптички: до 600 х 600 dpi
  Подобрено: до 9600 х 9600 dpi
 • Брзина на скенирање
  Еднострано црно-бело: 38 слики/мин. (300x600 dpi)
  Еднострано во боја: 13 слики/мин. (300x600 dpi)
  Двострано црно-бело: 70 слики/мин. (300x600 dpi)
  Двострано во боја: 26 слики/мин. (300x600 dpi)
 • Длабочина на скенирање на боја
  24 бита/24 бита (влез/излез)
 • Тонови на сиво
  256 нивоа
 • Компатибилност
  TWAIN, WIA, ICA
 • Максимална ширина на скенирање
  216 mm
 • Скенирање кон е-пошта
  TIFF/JPEG/PDF/компактен PDF/PDF со можност за пребарување/шифриран PDF*/PDF (дигитален потпис)*

  * Потребна е дополнителна опрема - комплет безбедносни функции за испраќање на PDF-E1.
 • Скенирање на PC адреса
  TIFF/JPEG/PDF/компактен PDF/PDF со можност за пребарување/шифриран PDF*/PDF (дигитален потпис)*

  * Потребна е дополнителна опрема - комплет безбедносни функции за испраќање на PDF-E1.
 • Скенирање кон USB-мемориски уред
  TIFF/JPEG/PDF/компактен PDF/PDF со можност за пребарување/шифриран PDF*/PDF (дигитален потпис)*

  * Потребна е дополнителна опрема - комплет безбедносни функции за испраќање на PDF-E1.
 • Скенирање кон FTP
  TIFF/JPEG/PDF/компактен PDF/PDF со можност за пребарување/шифриран PDF*/PDF (дигитален потпис)*

  * Потребна е дополнителна опрема - комплет безбедносни функции за испраќање на PDF-E1.
 • Скенирање кон Cloud
  TIFF/JPEG/PDF/PNG4

Работа со медиуми

 • Тип на скенер
  Плоча, 2-стран ADF (во едно поминување)
 • Внес на хартија
  Касета за 250 листови
  Повеќенаменски фах за 100 листови
  ADF за 50 листови
 • Внес на хартија (опција)
  Касета за 550 листови
 • Макс. капац. за внес на хартија
  950 листови
 • Излезно лежиште за хартија
  150 листови
 • Типови на медиум
  Обична хартија, рециклирана хартија, тешка хартија, тенка хартија, етикети, поштенски картички, пликови
 • Големини на медиум
  Касета (стандардна и изборна):
  A4, A5, A5 (хоризонтално), A6, B5, правни, писма, извршни, извештаи, OFFICIO, B-OFFICIO, M-OFFICIO, GLTR, GLGL, канцелариска хартија, 16K, Прилагодени големини: мин. 105 x 148 mm макс. 216,0 x 355,6 mm.

  Повеќенаменски фах:
  A4, A5, A5 (хоризонтално), A6, B5, правни, писма, извршни, извештаи, OFFICIO, B-OFFICIO, M-OFFICIO, GLTR, GLGL, канцелариска хартија, 16K, картичка со индекс, пликови (COM10, Monarch, C5, DL), Прилагодени големини: мин. 76,2 x 127 mm макс. 216,0 x 355,6 mm.

  ADF:
  A4, A5, A6, B5, правни, писма, извештаи, Прилагодени големини: мин. 105 x 128 mm макс. 215,9 x 355,6 mm
 • Тежини на медиум
  Касета (стандардна и изборна): 60 до 120 g/m²
  Повеќенаменски фах: 60 до 163 g/m²
  ADF: 50 до 105 g/m²
 • Двос. печатење
  A4, правни, писма, OFFICIO, B-OFFICIO, M-OFFICIO, GLGL, канцелариска хартија Прилагодена големина - мин. 210 x 279,4 mm макс. 216,0 x 355,6 mm 60 до 120 g/m2

Интерфејс и софтвер

 • Тип на интерфејс
  USB 2.0 Hi-Speed, 10BASE-T/100BASE-TX/1000Base-T, Wireless 802.11b/g/n, директна безжична врска
 • Компатибилност со оперативни системи
  Windows® 11 / Windows® 10 / Windows® 8.1 / Server® 2019 / Server® 2016 / Server® 2012R2 / Server® 2012 / Server® 2008R2 / Server® 2008, Mac OS X верзија 10.11 и понова верзија, Linux
 • Мрежен протокол
  Печатење: TCP/IP (LPD/Port9100/IPP/IPPS/WSD)

  Скенирање:
  Скенирање со проследување: датотека: FTP (TCP/IP), SMB3.0 (TCP/IP)
  E-пошта/И-факс: SMTP (испраќање), POP3 (примање)
  Скенирање со повлекување: TCP/IP
  Управување: SNMPv1, SNMPv3 (IPv4,IPv6)
  Безбедност: TLS1.3, IPSec, Филтрирање на IP/Mac адреса, IEEE802.1X, SNMPv3, SSL (HTTPS, IPPS)

  Сигурност (безжична врска):
  Режим на инфраструктура: WEP (64/128 бита), WPA-PSK (TKIP/AES), WPA2-PSK (TKIP/AES)
  Режим на пристапна точка: WPA2-PSK (AES)
 • Софтвер и управување со печатачот
  MF Scan Utility,
  Remote User Interface (RUI),
  Department ID Management,
  Toner Status Tool,
  iW Enterprise Management Console: софтвер базиран на сервер за централизирано управување со голем број на уреди
  eMaintenance: вградениот RDS овозможува користење на далечински услуги од eMaintenance како што е снимање со бројач, автоматско управување со потрошни материјали и далечинско дијагностицирање.
  Универзален управувач за најавување/uniFLOW online/uniFLOW online Express/компатибилност со uniFLOW
  Application Library

Општи карактеристики

 • Препорачан месечен обем на печатење
  750 - 4.000 страници месечно
 • Работен циклус
  Макс. 80.000 страници месечно5
 • Брзина на процесор
  800 MHz x 2
 • Меморија
  1 GB
 • Контролен панел
  LCD-екран на допир во боја од 12,7 cm
 • Димензии со фахови (Ш x Д x В)
  453 mm x 464 mm x 392 mm
 • Простор за инсталирање (Ш x Д x В)
  682 mm x 1.083 mm x 895 mm
 • Тежина
  Прибл. 16,2 Kg (без тонер)
 • Работни услови
  Температура: 10 до 30ºC (50 до 86ºF)
  Влажност: 20 до 80% RH (без кондензација)
 • Извор на напојување со енергија
  220-240V (±10%) 50/60Hz (±2Hz)
 • Потрошувачка на енергија
  Максимум: прибл. 1.370 W
  Режим на подготвеност: прибл. 9,4 W
  Режим на мирување: прибл. 0,9 W
  Типична потрошувачка на електрична енергија (TEC): 0,33 kWh/неделно (230 V)5
  За детални информации за регулативата Lot26, ве молиме одете на: http://www.canon-europe.com/For_Work/Lot26/index.aspx
 • Нивоа на шум
  Звучен притисок*1:
  Активен режим: 53 dB
  Режим на подготвеност: нечуен*2

  Јачина на звук*1:
  Активен режим: 72,2 dB
  Режим на подготвеност: нечуен*2

  *1 Декларирана емисија на шум во согласност со ISO 9296.
  *2 Нечујно значи дека нивото на звучен притисок од позиција на набљудувач е помало од апсолутниот стандард за шум во заднина во согласност со ISO 7779.

Потрошни материјали

 • Картриџи
  ТОНЕР T08 (11.000 страници)6

Дополнителна опрема и опции

 • Елементи
  Модул за снабдување на касетата-AH1 (касета за 550 листови)
  Комплет за печатење баркодови-E1E
  MiCard Multi (читач на картички за идентификација со RFID или магнетни картички со uniFLOW)
  Micard Plus (читач на картички за идентификација со RFID или магнетни картички со uniFLOW)
  Комплет со MiCard додаток-B1
  Комплет безбедносни функции за испраќање на PDF-E1
 1. Не се испорачува PCL5e-драјвер од Canon, но уредот поддржува PCL5e-команди.
 2. Потребна е дополнителна опрема - комплет за печатење баркодови-E1E.
 3. Потребна е претплата на uniFLOW Online или услуги основани врз Cloud од трети лица.
 4. Скенирање со апликациите MF Scan Utility или Canon PRINT Business.
 5. Според US ENERGY STAR® верзија 3.0.
 6. Врз основа на ISO/IEC 19752.