Сè-во-едно канцелариски печатачи во боја

Canon imageRUNNER C1530 Series

Спецификации

Детални спецификации

Главен уред

 • Тип на машина
  Повеќефункционален ласерски уред во боја за А4-формати
 • Основни функции
  Печатење, копирање, скенирање, испраќање и факс
 • Брзина на процесор
  Процесор со две јадра со фреквенција од 1 GHz
 • Контролен панел
  TFT LCD WVGA-екран на допир во боја од 17,8 cm/7 инчи
 • Меморија
  Стандардно: 2,0 GB RAM
 • Простор за складирање
  Стандардно: 64 GB eMMC (слободен простор 30 GB)
 • Приклучок за интерфејс
  Стандардно за МРЕЖА: 1000Base-T/100Base-TX/10Base-T, безжичен LAN (IEEE 802.11 b/g/n)

  Стандардно за ДРУГО: USB 2.0 (главен компјутер) x2, USB 2.0 (уред) x1
 • Капацитет за снабдување со хартија (A4, 80 gsm)
  Стандардно: 650 листови
  Максимум: 2.300 листови (со единица за снабдување на касетата-AV1
  + механизам за снабдување со хартија PF-D1 x 2)
 • Капацитет на отпечатена хартија (A4, 80 gsm)
  Стандардно: 200 листови
  Максимум: 200 листови
 • Опции за завршна обработка
  Подредување, групирање
 • Поддржани видови на медиуми
  Повеќенаменски фах:
  Тенка, обична, рециклирана, во боја, тешка, за спојување, етикети, однапред издупчена, пликови

  Касета за хартија:
  Обична, рециклирана, во боја, однапред издупчена
 • Поддржани големини на медиуми
  Повеќенаменски фах:
  Стандардна големина: A4R, A5, A5R, A6R, B5R, пликови [бр. 10 (COM 10), Monarch, ISO-C5, DL]
  Прилагодена големина/слободна големина: мин. 76,2 x 127,0 mm до 216,0 x 355,6 mm

  Касета за хартија:
  Стандардна големина: A4R, A5, A5R, A6R, B5R
 • Поддржани тежини на медиуми
  Повеќенаменски фах: 60 до 216 gsm
  Касети за хартија: 60 до 163 gsm
  Двострано: 60 до 163 gsm
 • Потребно време за загревање
  4 секунди или помалку*

  * Време откако ќе се вклучи уредот па сè додека главните функции не станат достапни за користење на екранот на допир.
  Од режим на мирување: 10 секунди или помалку
  12 секунди или помалку*

  *Време откако ќе се вклучи уредот па сè додека не се подготви за копирање (не резервација за печатење)
 • Димензии (Ш x Д x В)
  500 x 556 x 640 mm
 • Простор за инсталирање (Ш x Д)
  717 x 785 mm (со извлечен повеќенаменски фах и отворена врата на касетата)
 • Тежина
  Прибл. 41,0 kg вклучувајќи тонер

Спецификации за печатење

 • Брзина на печатење
  iR C1538iF (ЦРНО-БЕЛО/ВО БОЈА):
  До 38/38 ppm (A4R), до 40/40 ppm (A5R), до 59/59 ppm (A5)

  iR C1533iF (ЦРНО-БЕЛО/ВО БОЈА):
  До 33/33 ppm (A4R), до 40/40 ppm (A5R), до 55/55 ppm (A5)
 • Резолуција на печатење (dpi)
  До 1.200 x 1.200
 • Јазици за опис на страница
  Стандардно: UFR II, PCL6, Adobe® PostScript®3TM
 • Директно печатење
  Поддржани видови на датотеки:
  RUI: PDF, EPS, TIFF/JPEG, XPS
  USB-мемориски уред: PDF, TIFF/JPEG, XPS
  Мрежна локација: PDF, TIFF/JPEG, XPS
  AirPrint, Mopria, Universal Print од Microsoft
 • Печатење преку мобилни уреди / Cloud
  AirPrint, Mopria, Canon PRINT Business и uniFLOW Online

  Достапен е широк избор на софтвери за да се обезбеди печатење од мобилни уреди до услуги базирани на Cloud, во зависност од вашите потреби.
  Ве молиме обратете се кај вашиот претставник за продажба за дополнителни информации
 • Фонтови
  PS-фонтови: 136 Roman
  PCL-фонтови: 93 Roman, 10 Bitmap-фонтови, 2 OCR-фонтови, Andalé Mono WT
  J/K/S/T*1 (јапонски, корејски, едноставен и традиционален кинески), фонтови за баркодови*2

  *1 Потребен е изборен комплет меѓународни PCL-фонтови-A1
  *2 Потребен е изборен комплет за печатење баркодови-D1
 • Функции за печатење
  Безбедно печатење, воден печат, заглавие/подножје, распоред на страници, двострано печатење, мешани големини/ориентации на хартии, намалување на тонерот, печатење постери, печатење со принудна задршка, датум на печатење, закажување на печатење, печатење со виртуелен печатач
 • Оперативни системи
  UFR II: Windows® 8.1/10/Server 2012/Server 2012 R2/Server 2016/Server 2019, MAC OS X (10.11 или понов)

  PCL: Windows® 8.1/10/Server 2012/Server 2012 R2/Server 2016/Server 2019

  PS: Windows® 8.1/10/Server 2012/Server 2012 R2/Server 2016/Server 2019, MAC OS X (10.10 или понов)

  PPD: Windows® 8.1/10, MAC OS X (10.10 или понов)

  Од јануари 2021 година

Спецификации за копирање

 • Брзина на копирање
  iR C1538iF (ЦРНО-БЕЛО/ВО БОЈА):
  До 38/38 стр./мин. (A4R), до 40/40 стр./мин. (A5R), до 59/59 стр./мин. (A5)

  iR C1533iF(ЦРНО-БЕЛО/ВО БОЈА):
  До 33/33 стр./мин. (A4R), до 40/40 стр./мин. (A5R), до 55/55 стр./мин. (A5)
 • Време до првата копија
  Потребно време до излегување на првата копија (A4, ЦРНО-БЕЛО/ВО БОЈА):
  Прибл. 5,9/6,9 секунди или помалку
 • Резолуција на копирање (dpi)
  600 x 600
 • Повеќе копии
  До 999 копии
 • Густина на копирање
  Автоматски или рачно (9 нивоа)
 • Зголемување
  25% до 400% (чекори на зголемување од 1%)
  Однапред поставено намалување/зголемување: 25%, 50%, 70%, 100%, 141%, 200%, 400%
 • Основни функции за копирање
  Однапред поставени соодноси за намалување/зголемување по површина, двострано, прилагодување на густината, избор на оригинални видови, режим за прекин, двостран оригинал, подредување, создавање задача, N на 1, острина, бришење на рамка, копирање документи за идентификација, прескокнување празни страници, режим за бои, резервирана копија, примерок од копија

Спецификации за скенирање

 • Тип
  Стандардно: двостран автоматски механизам за снабдување со документи во едно поминување (2-страно на 2-страно)
 • Спецификации на скенирање со повлекување
  Colour Network ScanGear2. За TWAIN и WIA
  Поддржан оперативен систем: Windows®7/8.1/10/Server2008/Server2008 R2/Server2012/Server2012 R2/Server 2016/Server 2019
 • Резолуција на скенирање (dpi)
  Скенирање за копирање: до 600 x 600
  Скенирање за испраќање: (проследување, ЦРНО-БЕЛО) до 600 x 600, (повлекување, ЦРНО-БЕЛО) до 600 x 600
  (проследување, ВО БОЈА) до 300 x 300, (повлекување, ВО БОЈА) до 300 x 300
  Скенирање за факс: до 600 x 600
 • Капацитет за хартија на механизмот за снабдување со документи (80 gsm)
  до 100 листови
 • Прифатливи оригинали/тежини
  Плоча: лист, книга

  Тежина на медиуми за механизмот за снабдување со документи:
  1-страно скенирање: 42 до 128 gsm (ЦРНО-БЕЛО), 64 до 128 gsm (ВО БОЈА)
  2-страно скенирање: 50 до 128 gsm (ЦРНО-БЕЛО), 64 до 128 gsm (ВО БОЈА)
 • Поддржани големини на медиуми
  Плоча: макс. големина на скенирање: 216,0 x 355,6 mm

  Големина на медиуми за механизмот за снабдување со документи:
  A4R, A5R, A6R, B5R
  Прилагодена големина: 48,0 x128,0 mm до 216,0 x 355,6 mm
 • Начин на скенирање
  Скенирање со проследување, скенирање со преземање, скенирање кон мрежа, скенирање кон USB-мемориски уред, скенирање кон мобилни уреди, скенирање кон Cloud (uniFLOW Online/Online Express)
 • Брзина на скенирање
  Брзина на скенирање со DADF (слики/мин.: ЦРНО-БЕЛО/ВО БОЈА, A4):
   
  1-страно скенирање: 95/95 (300 dpi, испраќање), 50/50 (600 dpi, копирање)
  2-страно скенирање: 150/145 (300 dpi, испраќање), 50/50 (600 dpi, копирање)

Спецификации за испраќање

 • Одредиште
  Стандардно: е-пошта/интернет факс (SMTP), SMB3.0, Super G3-факс, FTP, WebDAV
 • Адресар / броеви за брзо бирање
  LDAP (2000)/локално (1600)/брзо бирање (200)
 • Резолуција за испраќање (dpi)
  Проследување: 100 x 100, 150 x 150, 200 x 100 (нормално), 200 x 200 (фино), 200 x 400* (супер фино), 300 x 300, 400 x 400* (ултра фино), 600 x 600*
  Преземање: 75 x 75, 100 x 100, 150 x 150, 200 x 200, 300 x 300, 400 x 400*, 600 x 600*
  *Режимот за бои нуди само црно-бела опција
 • Протокол за комуникација
  Датотека: FTP(TCP/IP), SMB3.0 (TCP/IP), WebDAV
  E-пошта/И-факс: SMTP (праќање), POP3 (примање)
 • Формат на датотека
  Стандардно: TIFF (MMR), JPEG *, PDF (компактно, со можност за пребарување, PDF/A-1b, шифрирано), XPS (компактно, со можност за пребарување), PDF/XPS (потпис на уред), Office Open XML (PowerPoint, Word)
  Изборно: PDF (траг и рамномерност), PDF/XPS (кориснички потпис)
  *Само една страница
 • Универзални функции за испраќање
  Избор на оригинални видови, двостран оригинал, прилагодување на густината, острина, бришење на рамка, создавање задача, одложено испраќање, преглед, известување за завршена задача, име на датотека, предмет/порака, одговори на, приоритет на е-пошта, TX-извештај, ориентација на оригиналните содржини

Спецификации за факс

 • Максимален број на линии за поврзување
  1
 • Брзина на модем
  Super G3: 33,6 kbps
  G3: 14,4 kbps
 • Метод на компресија
  MH, MR, MMR, JBIG
 • Резолуција (dpi)
  400 x 400 (ултра фино), 200 x 400 (супер фино), 200 x 200 (фино), 200 x 100 (нормално)
 • Големина за испраќање/примање
  Испраќање: A4, A5*1, A6*1, B5*1
  Примање: A4, A5, B5

  *1 Испратено како A4
 • FAX-меморија
  До 30.000 страници
 • Броеви за брзо бирање
  Макс. 200
 • Групно бирање/одредишта
  Макс. 199 броеви за бирање
 • Секвенцијално пренесување
  Макс. 256 адреси
 • Резервна копија на меморија
  Да
 • Функции за факс
  Име на испраќачот (TTI), директно испраќање, одложено испраќање, преглед, известување за завршена задача, TX-извештај, прекин на преносот, секвенцијално пренесување, испраќање секундарна адреса/лозинка, доверливо поштенско сандаче

Спецификации за складирање

 • Мемориски медиуми
  Стандардно: USB-мемориски уред

Спецификации за безбедноста

 • Проверка на идентитет и контрола на пристап
  Проверка на идентитет на корисниците (најавување со слика, најавување со слика и PIN, најавување со корисничко име и лозинка, најавување на ниво на функција, најавување со мобилен уред), проверка на ID на оддел (најавување со ID на оддел и PIN, најавување на ниво на функција), uniFLOW Online Express (најавување со PIN, најавување со слика, најавување со слика и PIN, најавување со картичка, најавување со картичка и PIN, најавување со корисничко име и лозинка, најавување со ID на оддел и PIN, најавување на ниво на функција), систем за управување со пристап (контрола на пристапот)
 • Мрежна безбедност
  TLS 1.3, IPSec, проверка на идентитет IEEE802.1X, SNMP V3.0, функција за заштитен ѕид (филтрирање на IP/MAC-адреса), поддршка за две мрежи (жичен LAN/безжичен LAN, жичен LAN/жичен LAN), оневозможување/овозможување (мрежни протоколи/апликации, Remote UI, USB-интерфејс), одделување на G3-факс од LAN, одделување на USB-приклучокот од LAN, скенирање и испраќање - мерки за заштита од вируси при примање е-пораки
 • Безбедност на документите
  Безбедност за печатење (безбедно печатење, шифрирано безбедно печатење, печатење со принудна задршка, uniFLOW Secure Print*1), безбедност на примени податоци (доверливо поштенско сандаче за факс што автоматски ги препраќа примените документи), безбедност за скенирање (шифриран PDF, PDF/XPS со потпис од уред, PDF/XPS со кориснички потпис*2), безбедност за испраќање податоци (ограничени функции за испраќање е-пошта/датотеки, потврда на бројот за факс, овозможување/забранување преноси преку факс, овозможување/забранување испраќање од историја, поддршка за S/MIME)

  *1 Потребен е изборниот софтвер uniFLOW Online / uniFLOW
  *2 Потребен е изборниот универзален комплет за испраќање со дигитален потпис на корисник-C1
 • Безбедност на уред
  Стандардна иницијализација на мемориски простор, заштита на интегритетот на софтверот MFD, проверка на системот при вклучувањето, откривање напади за време на извршување
 • Управување со уреди и ревизија
  Лозинка на администратор, управување со лозинки и дигитални сертификати, евиденција на ревизија, соработување со надворешен безбедносен систем за ревизија (управување со настани и безбедносни информации), поставување политика за безбедност

Услови во опкружувањето

 • Работни услови
  Температура: 10 до 30 ºC
  Влажност: 20 до 80% RH (релативна влажност)
 • Извор на напојување со енергија
  iR C1538iF: 220-240 V 50/60 Hz 4,0 A
  iR C1533iF: 220-240 V 50/60 Hz 3,9 A
 • Потрошувачка на енергија
  Максимум: прибл. 1.500 W
  Режим на подготвеност: прибл. 33,3 W*1
  Режим на мирување: прибл. 1,1 W*2

  *1 Референтна вредност: измерена една единица
  *2 Режимот на мирување не е достапен во сите случаи поради одредени поставки.


  Типична потрошувачка на електрична енергија (TEC)*:
  iR C1538iF : 0,43 kWh
  iR C1533iF : 0,40 kWh

  *Според US ENERGY STAR верзија 3.0

  За детални информации за регулативата Lot26, ве молиме одете на: https://www.canon-europe.com/for_work/lot26/
 • Нивоа на шум
  Нивоа на шум (ЦРНО-БЕЛО/ВО БОЈА):

  Ниво на моќност на звук (LWA, m)
  Активен режим (1-страно): 6,1 B*1 , Kv 0,3 B*1

  *1 Референтна вредност: измерена само една единица со ISO7779, објаснето со ISO9296:2017

  Ниво на звучен притисок (LpAm)
  Положба на стоење до уредот:
  Активен режим (1-страно): 50 dB*1

  *1 Референтна вредност: измерена само една единица со ISO7779, објаснето со ISO9296:2017
 • Стандарди
  Blue Angel (апликацијата е испратена)

Софтвер и управување со печатачот

 • Следење и создавање извештаи
  uniFLOW Online Express
 • Алатки за далечинско управување
  iW Enterprise Management Console
  eMaintenance
  Систем за испорака на содржини
 • Софтвер за скенирање
  Network ScanGear

Потрошни материјали

 • Картриџи со тонер
  ТОНЕР T10 BK/C/M/Y
  ТОНЕР T10L BK/C/M/Y
 • Проценета потрошувачка на тонер
  Потрошувачка на тонер (проценета при покриеност од 5%):

  ТОНЕР T10 BK: 13.000 страници
  ТОНЕР T10 C/M/Y: 10.000 страници
  ТОНЕР T10L BK: 6.000 страници
  ТОНЕР T10L C/M/Y: 5.000 страници

Опции за залиха на хартија

 • Единица за снабдување на касетата
  Единица за снабдување на касетата-AV1:

  Капацитет за хартија: 550 листови (80 gsm)
  Вид на хартија: тенка, обична, тешка, рециклирана, во боја, однапред издупчена, за поврзување, етикети
  Големина на хартија: A4R, A5, A5R, A6R, B5R 
  Прилагодена големина: 101,6 × 148,0 mm до 216,0 × 355,6 mm
  Тежина на хартија: 60 до 163 gsm
  Димензии (Ш x Д x В): 597 x 635 x 225 mm
  Тежина: прибл. 15,5 kg
 • Механизам за снабдување со хартија
  Механизам за снабдување со хартија PF-D1:

  Капацитет за хартија: 550 листови (80 gsm)
  Вид на хартија: тенка, обична, тешка, рециклирана, во боја, однапред издупчена, за поврзување, етикети
  Големина на хартија: A4R, A5, A5R, A6R, B5R 
  Прилагодена големина: 101,6 × 148,0 mm до 216,0 × 355,6 mm
  Тежина на хартија: 60 до 163 gsm
  Димензии (Ш x Д x В): 458 x 464 x 130 mm
  Тежина: прибл. 6,1 kg

Хардверски додатоци

 • Читачи на картички
  Додаток со читач на картички со копирање-J1
  Читач на картички со копирање-F1
 • Други
  Комплет со MiCARD-додаток-B1

Опции за контролерите и системот

 • Дополнителна опрема за печатење
  Комплет меѓународни PCL-фонтови-A1
 • Опции за испраќање
  Универзален комплет за испраќање PDF-документи од типот „Trace & Smooth“-A1
  Универзален комплет за испраќање со дигитален потпис на корисник-C1
 • Печатење баркодови
  Комплет за печатење на бар-кодови-D1
 • Дополнителна опрема за системот
  Комплет за интерфејс за контрола на копирање-C1

Други опции

 • Дополнителна опрема за пристапност
  Рачка за пристап на ADF-A1
  Комплет TELEPHONE 6 со долг кабел Cool White