Повеќефункционални печатачи во боја

Canon imageRUNNER ADVANCE C5500 ES Series

Спецификации

Детални спецификации

Главен уред

 • Тип на машина
  Повеќефункционален ласер во боја
 • Основни функции
  Печатење, копирање, скенирање, испраќање, складирање и изборен факс
 • Брзина на процесор
  Два прилагодени Canon процесори (споделени) со 1,75 Ghz
 • Контролен панел
  TFT LCD WSVGA-екран од 25,6 cm (10,1 инчи)
 • Меморија
  Стандардно: 4,0 GB RAM
 • Простор за складирање
  Стандардно: 320 GB HDD
 • Приклучок за интерфејс
  МРЕЖНИ стандарди: 1000Base-T/100Base-TX/10Base-T, безжичен LAN (IEEE 802.11 b/g/n) ДРУГИ стандарди: USB 2.0 (главен компјутер) x2, USB 3.0 (главен компјутер) x1, USB 2.0 (уред) x1
 • Капацитет за снабдување со хартија (A4, 80 gsm)
  Стандардно/максимум: 2.300 листови
  4 x касети за 550 листови
  Повеќенаменски фах за 100 листови
 • Капацитет на отпечатена хартија (A4, 80 gsm)
  Стандардно: 250 листови
  Максимум: 3.250 листови (со единица за завршна обработка на брошури -Y1 ES или единица за завршна обработка со захефтување-Y1 ES)
 • Опции за завршна обработка
  Стандардно: подредување, групирање
  По избор:
  Со внатрешна единица за завршна обработка: подредување, групирање, офсет печатење, захефтување, захефтување без хефталки, захефтување на барање
  Со надворешна единица за завршна обработка, единица за завршна обработка со захефтување и единица за завршна обработка на брошури: подредување, групирање, офсет печатење, захефтување, брошура1, захефтување без хефталки, захефтување на барање
 • Поддржани видови на медиуми
  Горна касета 1: тенка хартија, обична хартија, дебела хартија, хартија во боја, рециклирана хартија, однапред издупчена хартија, транспарентна, хартија за поврзување, пликови, меморандуми

  Долни касети 2/3/4: тенка хартија, обична хартија, дебела хартија, хартија во боја, рециклирана хартија, однапред издупчена хартија, транспарентна, хартија за поврзување, пликови, меморандуми

  Повеќенаменски фах: тенка хартија, обична хартија, дебела хартија, хартија во боја, рециклирана хартија, однапред издупчена хартија, транспарентна, паус хартија2, етикети, хартија за картички, хартија за поврзување, обложена хартија, пликови, меморандуми
 • Поддржани големини на медиуми
  Горна касета 1: стандардна големина: A4, B5, A5, A5R прилагодена големина: мин. 98,0 mm x 148 mm до 297 mm x 215,9 mm

  Долни касети 2/3/4: стандардна големина: A3, B4, A4, A4R, B5, B5R, A5R прилагодена големина: мин. 98,0 mm x 182 mm до 304,8 mm x 457,2 mm

  Повеќенаменски фах: стандардна големина: A3, B4, A4, A4R, B5, B5R, A5, A5R, SRA3, пликови (бр. 10 (COM 10)), Monarch, ISO-C5, DL), прилагодена големина на пликови (мин. 98,0 mm x 98,4 mm до 320,0 mm x 457,2 mm) слободна големина: мин. 98,0 mm x 139,7 mm до 320,0 mm x 457,2 mm
 • Поддржани тежини на медиуми
  Касети: 52 до 256 gsm
  Повеќенаменски фах: 52 до 300 gsm
  Двострано: 52 до 220 gsm
 • Потребно време за загревање
  Од моментот на вклучување: 30 секунди или помалку3
  Од режим на мирување: 10 секунди или помалку (со вклучен режим за брзо вклучување)
 • Димензии (Ш x Д x В)
  620 mm x 742 mm x 950 mm
 • Простор за инсталирање (Ш x Д)
  Основна верзија: 980 mm x 1.176 mm (извлечен повеќенаменски фах + отворени фиоки на касети)
 • Тежина
  Прибл. 142 kg со тонер

Спецификации за печатење

 • Брзина на печатење
  До 60 стр./мин. (A4), 32 стр./мин. (A3), 36 стр./мин. (A4R), 60,5 стр./мин. (A5R)
 • Резолуција на печатење (dpi)
  600 dpi x 600, 1.200 dpi x 1.200 (половина брзина)
 • Јазици за опис на страница
  Стандардно: UFRII, PCL6, Adobe® PostScript®3TM
 • Двострано печатење
  Стандардно: автоматски
 • Директно печатење
  Поддржани типови на датотеки*: TIFF, JPEG, PDF, EPS и XPS

  *Поддржано е само печатење PDF-датотеки од веб-страници
 • Печатење преку мобилни уреди / Cloud
  AirPrint, Mopria, апликација Canon PRINT Business и uniFLOW Online (изборно)

  Достапен е голем избор на софтверски решенија и решенија основани врз MEAP за да се овозможи печатење од мобилни уреди или уреди поврзани на интернет и услуги основани врз Cloud во зависност од вашите потреби.
  Ве молиме обратете се кај вашиот претставник за продажба за дополнителни информации
 • Фонтови
  PS-фонтови: 136 Roman
  PCL-фонтови: 93 Roman, 10 Bitmap-фонтови, 2 OCR-фонтови, Andalé Mono WT J/K/S/T1 (јапонски, корејски, едноставен и традиционален кинески), фонтови за баркодови4

  *1 Потребен е изборен комплет меѓународни PCL-фонтови-A1.
  *2 Потребен е изборен комплет за печатење баркодови-D1.
 • Функции за печатење
  Истек на време за суспендирање задачи, завршна обработка на подгрупа (само PS), поставки за профили, безбедно печатење, воден печат, граници на страници, заглавие/подножје, распоред на страници, двострано печатење, подредување, печатење брошури, групирање, мешани големини/ориентации на хартии, офсет печатење, печатење врз транспарентни хартии, предни/задни корици, намалување на тонерот, печатење постери, задржување задачи за печатење
 • Оперативни системи
  UFRII: Windows® 8.1/10/11/Server2012/Server2012 R2/
  Server2016/Server2019/Server2022,
  Mac OS X (10.11 или понов)
  PCL: Windows® 8.1/10/11/Server2012/Server2012 R2/
  Server2016/Server2019/Server2022
  PS: Windows® 8.1/10/11/Server2012/Server2012 R2/
  Server2016/Server2019/Server2022, Mac OS X (10.11 или понов)
  PPD: Windows® 8,1/10/11, Mac OS X (10.11 или понов)
  Од септември 2022

Спецификации за копирање

 • Брзина на копирање
  До 60 стр./мин. (A4), 32 стр./мин. (A3), 36 стр./мин. (A4R), 60 стр./мин. (A5R)
 • Време до првата копија
  Прибл. 2,9/4,5 секунди или помалку
 • Резолуција на копирање (dpi)
  Читање: 600 dpi x 600 dpi
  Печатење: до 1.200 x 1.200
 • Повеќе копии
  До 999 копии
 • Густина на копирање
  Автоматски или рачно (6 нивоа)
 • Зголемување
  Променлив зум: 25% до 400% (чекори на зголемување од 1%)
 • Однапред поставени намалувања
  Однапред поставено намалување/зголемување: 25%, 50%, 70%, 100% (1:1), 141%, 200%, 400%
 • Основни функции за копирање
  Однапред поставени соодноси за намалување/зголемување по површина, двострано, прилагодување на густината, избор на оригинални видови, режим за прекин, книга во две страници, двостран оригинал, создавање задача, N на 1, додавање корица, вметнување листови, оригинали во различни големини, нумерирање на страници, нумерирање на отпечатена серија, острина, бришење на рамка, безбедносен воден печат, датум на печатење, растојание меѓу страници, печатење и проверка, негатив/позитив, повторување слики, спојување блокови од задачи, пресликување слика, зачувување во поштенско сандаче, копирање документи за идентификација, оригинал со слободна големина, режим за бои, резервирана копија, примерок од копија

Спецификации за скенирање

 • Тип
  Двостран автоматски механизам за снабдување со документи во едно поминување (2-страно на 2-страно (автоматски))
 • Спецификации на скенирање со повлекување
  Colour Network ScanGear2. Поддржани оперативни системи за TWAIN и WIA: Windows® 8.1/10/11/Server2012/Server2012 R2/Server 2016/Server 2019/Server 2022

  Од септември 2022
 • Резолуција на скенирање (dpi)
  Скенирање за копирање: 600 x 600
  Скенирање за праќање: (проследување) 600 x 600 (SMB/FTP/WebDAV/IFAX), (повлекување) 600 x 600
  Скенирање за факс: 600 x 600
 • Капацитет за хартија на механизмот за снабдување со документи (80 gsm)
  До 150 листови
 • Прифатливи оригинали/тежини
  Еднострано скенирање: 38 до 157 gsm/64 до 157 gsm (ЦРНО-БЕЛО/БОЈА)
  Двострано скенирање: 50 до 157 gsm/64 до 157 gsm (ЦРНО-БЕЛО/БОЈА)
 • Поддржани големини на медиуми
  A3,B4, A4, A4R, B5, B5R, A5, A5R, B6R
 • Начин на скенирање
  Скенирање со проследување, скенирање со преземање, скенирање кон сандаче, скенирање кон Advanced Space, скенирање кон мрежа, скенирање кон USB-мемориски уред, скенирање кон мобилен уред, скенирање кон Cloud (uniFLOW Online - изборно)

  Скенирање кон услуги на Cloud: достапни се повеќе решенија за скенирање кон услуги на Cloud. Ве молиме обратете се кај вашиот претставник за продажба за дополнителни информации.
 • Брзина на скенирање
  Еднострано скенирање: 80/80 (300 dpi), 80/60 (600 dpi)
  Двострано скенирање: 160/150 (300 dpi), 150/80 (600 dpi)
 • Двострано скенирање
  Стандардно

Спецификации за испраќање

 • Изборно / стандардно
  Стандардно кај сите модели
 • Одредиште
  Стандардно: е-пошта/интернет факс (SMTP), SMB, FTP, WebDAV, поштенско сандаче
  Изборно: Super G3-факс
 • Адресар / броеви за брзо бирање
  LDAP (2000)/локално (1600)/брзо бирање (200)
 • Резолуција за испраќање (dpi)
  Проследување: до 600 x 600
  Повлекување: до 600 x 600
 • Протокол за комуникација
  Датотека: FTP, SMB v3.0, WebDAV
  E-пошта/И-факс: SMTP, POP3
 • Формат на датотека
  Стандардно: TIFF, JPEG, PDF (компактно, со можност за пребарување, применување политика, оптимизирање за на интернет, PDF A/1-b, шифрирано), XPS (компактно, со можност за пребарување), Office Open XML (PowerPoint, Word), PDF/XPS (дигитален потпис)
  Изборно: PDF (траг и рамномерност)
 • Универзални функции за испраќање
  Избор на оригинални видови, двостран оригинал, книга во две страници, оригинали во различни големини, прилагодување на густината, острина, сооднос на копирање, бришење на рамка, создавање задача, одложено испраќање, преглед, известување за завршена задача, име на датотека, предмет/порака, одговори на, приоритет на е-пошта, TX-извештај, ориентација на оригиналните содржини, прескокнување празни оригинали

Спецификации за факс

 • Изборно / стандардно
  Изборно кај сите модели
 • Максимален број на линии за поврзување
  2
 • Брзина на модем
  Super G3: 33,6 kbps
  G3: 14,4 kbps
 • Метод на компресија
  MH, MR, MMR, JBIG
 • Резолуција (dpi)
  400 x 400 (ултра фино), 200 x 400 (супер фино), 200 x 200 (фино), 200 x 100 (нормално)
 • Големина за испраќање/примање
  Испраќање: A3, A4, A4R, A5*1, A5R*1, B4, B5*2, B5R*1
  Примање: A3, B4, A4, A4R, A5R, B5, B5R

  *1 Испратено како A4
  *2 Испратено како B4, кратко
 • FAX-меморија
  До 30.000 страници
 • Броеви за брзо бирање
  Макс. 200
 • Групно бирање/одредишта
  Макс. 199 броеви за бирање
 • Секвенцијално пренесување
  Макс. 256 адреси
 • Резервна копија на меморија
  Да
 • Функции за факс
  Име на испраќачот (TTI), избирање телефонска линија (при испраќање факс), директно испраќање, одложено испраќање, преглед, известување за завршена задача, TX-извештај, прекин на преносот, секвенцијално пренесување, испраќање секундарна адреса/лозинка, доверливо поштенско сандаче, евиденција 2 на 1

Спецификации за складирање

 • Поштенско сандаче
  100 влезни сандачиња за корисници, 1 влезно сандаче за меморија RX,
  50 доверливи влезни сандачиња за факс
  Складирање максимум 30.000 страници
 • Напреден простор
  Протокол за комуникација: SMB или WebDAV
  Поддржан компјутерски клиент: Windows® 8,1/10/11
  Истовремени врски (макс.): SMB:64, WebDAV:3
 • Достапен слободен простор на Advanced Space
  Стандардно: 16 GB
 • Функции на Advanced Space
  Проверка на идентитет за најавување во Advanced Space, функција за подредување, печатење PDF-датотека со лозинка, поддршка за imageWARE Secure Audit Manager, пребарување, преглед на датотеки, управување со проверката на идентитетот, отворено за јавноста, URI TX, правење резервна копија/обновување
 • Мемориски медиуми
  Стандардно: USB-мемориски уред

Спецификации за безбедноста

 • Проверка на идентитет и контрола на пристап
  Стандардно: проверка на идентитет на корисниците (најавување со слика, најавување со слика и PIN, најавување со картичка*, најавување со корисничко име и лозинка, најавување на ниво на функција, најавување со мобилен уред), проверка на ID на оддел (најавување со ID на оддел и PIN, најавување на ниво на функција), uniFLOW Online Express (најавување со PIN, најавување со слика, најавување со слика и PIN, најавување со картичка, најавување со картичка и PIN, најавување со корисничко име и лозинка, најавување со ID на оддел и PIN, најавување на ниво на функција), систем за управување со пристап (контрола на пристапот)

  *Читачите на картички се изборни, ве молиме погледнете ги хардверските додатоци. Потребно е активирање

  Изборно: функција My Print Anywhere за безбедно печатење (потребен е uniFLOW Online/UniFLOW)
 • Мрежна безбедност
  Стандардно: филтрирање на IP/Mac-адреса, IPSEC, шифрирање TLS 1.3, SNMP V3.0, IEEE 802.1X, IPv6, SMTP-проверка на идентитет, POP-проверка на идентитет пред SMTP, S/MIME
 • Безбедност на документите
  Стандардно: безбедно печатење, интеграција со Adobe LiveCycle® Rights Management ES2.5, шифриран PDF, шифрирано безбедно печатење, потпис на уред, безбедносни водени печати, uniFLOW Secure Print* Изборно: потпис на корисник, заклучување на скенирањето документи

  *Потребен е софтверот uniFLOW Online/uniFLOW
 • Безбедност на уред
  Стандардно: платформа со безбедносен модул (TPM), заклучување на хард диск со лозинка, бришење на хард диск, заштита на поштенско сандаче со лозинка, шифрирање на хард диск (проверено со AES-256bit/CBC, FIPS140-2), Common Criteria сертификат (DIN ISO 15408)

  Изборно: спречување на губењето податоци (потребен е uniFLOW Online/UniFLOW)
 • Управување со уреди и ревизија
  Лозинка на администратор, управување со лозинки и дигитални сертификати, евиденција на ревизија, евидентирање податоци за слики, поставување политика за безбедност

Услови во опкружувањето

 • Работни услови
  Температура: 10 до 30 ºC (50 до 86 ºF)
  Влажност: 20 до 80% RH (релативна влажност)
 • Извор на напојување со енергија
  220-240 V 50/60 Hz 5 A
 • Потрошувачка на енергија
  Максимум: прибл. 1,8 kW
  Печатење: прибл. 849 W или помалку
  Режим на подготвеност: прибл. 67,9 W
  Режим на мирување: прибл. 0,8 W5
  Исклучена дополнителна компонента: прибл. 0,23 W
  Типична потрошувачка на електрична енергија (TEC)*: 0,86 kWh
  *Според US ENERGY STAR верзија 3.2

  За детални информации за регулативата Erp:Lot6/26, ве молиме одете на: https://www.canon-europe.com/for_work/lot26/
 • Нивоа на шум
  Ниво на моќност на звук (LwAd)6
  Активен режим (ЦРНО-БЕЛО): 67,5 dB или помалку, активен режим (ВО БОЈА): 68,1 dB или помалку7, режим на подготвеност: 40 dB или помалку8

  Звучен притисок (LpAm)9
  Положба на стоење до уредот:
  Активен режим (ЦРНО-БЕЛО): 49,6 dB или помалку, активен режим (ВО БОЈА): 50,2 dB или помалку, режим на подготвеност: 24 dB или помалку10

Софтвер и управување со печатачот

 • Следење и создавање извештаи
  Стандардно: Universal Login Manager (ULM)
  uniFLOW Online Express*
  Изборно: uniFLOW Online*

  *За повеќе информации, ве молиме одете на: uniFLOW Online Express, uniFLOW Online
 • Алатки за далечинско управување
  iWEMC
  eMaintenance
  Систем за испорака на содржини
 • Софтвер за скенирање
  Network ScanGear
 • Алатки за oптимизација
  Алатка за конфигурирање на драјвер на Canon
 • Платформа
  MEAP (повеќефункционална платформа за вградени апликации)
 • Издавање документи
  Изборно: Therefore™, Kofax Power PDF Advanced

Потрошни материјали

 • Картриџи со тонер
  C-EXV 51 ТОНЕР BK/C/M/Y
  C-EXV 51L ТОНЕР C/M/Y
 • Проценета потрошувачка на тонер
  C-EXV 51 ТОНЕР BK: 69.000 страници
  C-EXV 51 ТОНЕР C/M/Y: 60.000 страници
  C-EXV 51L ТОНЕР C/M/Y: 26.000 страници
  (процена @ 5% покриеност)

Излезни опции

 • Внатрешна единица за завршна обработка
  ВНАТРЕШНА ЕДИНИЦА ЗА ЗАВРШНА ОБРАБОТКА-H1 ES
  Број на фахови: 2
  Капацитет на фах A (горен): A4, B5, A5, A5R 45 листови, A3, B4, A4R, B5R, SRA3 45 листови
  Капацитет на фах B (долен): A4, B5, A5, A5R 500 листови, A3, B4, A4R, B5R, SRA3 250 листови
  Тежина на хартија: 52 до 300 gsm
  Позиција на единица за захефтување: во агол, двојно
  Капацитет на единицата за захефтување: захефтување во агол и двојно захефтување:
  A4/B5: 50 листови (52 до 90 gsm)
  A3/B4/A4R: 30 листови (52 до 90 gsm)
  Еко единица за захефтување:
  A3/A4/B4/B5: 5 листови (52 до 64 gsm)
  4 листови (65 до 81,4 gsm)
  3 листови (81,5 до 105 gsm)
  Захефтување на барање:
  40 листови (80 gsm)
  Димензии (Ш x Д x В): 466 mm × 525 mm × 225 mm
  Тежина: прибл. 8,6 kg
 • Единица за завршна обработка со захефтување
  ЕДИНИЦА ЗА ЗАВРШНА ОБРАБОТКА СО ЗАХЕФТУВАЊЕ-Y1 ES (Вклучена е единицата BUFFER PASS- L1)
  Број на фахови: 2
  Капацитет на фах A (горен): A4, B5, A5, A5R 250 листови, A3, B4, A4R, B5R, SRA3 125 листови
  Капацитет на фах B (долен): A4, B5, A5, A5R 3.000 листови, A3, B4, A4R, B5R, SRA3 1.500 листови
  Тежина на хартија: горен фах од 52 до 256 gsm
  Долен фах од 52 до 300 gsm
  Позиција на единица за захефтување: во агол, двојно
  Капацитет на единицата за захефтување: захефтување во агол и двојно захефтување:
  A4/B5: 50 листови (52 до 90 gsm)
  A3, B4, A4R: 30 листови (52 до 90 gsm)
  Еко единица за захефтување:
  A3/A4: 5 листови (52 до 64 gsm)
  4 листови (65 до 81,4 gsm)
  3 листови (81,5 до 105 gsm)
  Захефтување на барање:
  50 листови (90 gsm)
  Димензии (Ш x Д x В): 637 mm × 623 mm × 1.142 mm (кога фахот за проширување е извлечен)
  Тежина: прибл. 31 kg
 • Единица за завршна обработка на брошури
  Име: ЕДИНИЦА ЗА ЗАВРШНА ОБРАБОТКА НА БРОШУРИ-Y1 ES (Вклучена е единицата BUFFER PASS- L1)
  Број на фахови: 2
  Капацитет на фах A (горен): A4, B5, A5, A5R 250 листови, A3, B4, A4R, B5R, SRA3 125 листови
  Капацитет на фах B (долен): A4, B5, A5, A5R 3.000 листови, A3, B4, A4R, B5R, SRA3 1.500 листови
  Тежина на хартија: горен фах од 52 до 256 gsm
  Долен фах од 52 до 300 gsm
  Позиција на единица за захефтување: во агол, двојно
  Капацитет на единицата за захефтување: захефтување во агол и двојно захефтување:
  A4/B5: 50 листови (52 до 90 gsm)
  A3, B4R, A4R: 30 листови (од 52 до 90 gsm)
  Еко единица за захефтување:
  A3/A4: 5 листови (52 до 64 gsm)
  4 листови (65 до 81,4 gsm)
  3 листови (81,5 до 105 gsm)
  Захефтување на барање:
  50 листови (90 gsm)
  Големина на хартија за спојување на брошури:
  A3, B4, A4R, прилагодена големина (195,0 mm x 270 mm до 304,8 mm x 457,2 mm)
  Капацитет на единицата за захефтување за спојување на брошури:
  20 листови x 10 групи (81 gsm) (вклучувајќи 1 лист за корица до 256 gsm)
  Димензии (Ш x Д x В): 637 mm × 623 mm × 1.142 mm (кога фахот за проширување е извлечен)
  Тежина: прибл. 57 kg

Хардверски додатоци

 • Читачи на картички
  Читач на картички со копирање-F1
  Додаток со читач на картички со копирање-B7
  Кутија со читач за IC-картички за нумеричка тастатура-A1

  Достапни се различни читачи на картички, како MiCard Plus. Ве молиме обратете се во локалната канцеларија на Canon за повеќе детали.

Опции за контролерите и системот

 • Дополнителна опрема за печатење
  КОМПЛЕТ МЕЃУНАРОДНИ PCL-ФОНТОВИ-A1 (додава поддршка за PCL за Andalé Mono WT J/K/S/T (јапонски/корејски/едноставен кинески/традиционален кинески).
 • Опции за испраќање
  УНИВ. КОМПЛЕТ ЗА ИСПР. СО ДИГ. ПОТПИС НА КОРИСНИК-C1 - ја докажува автентичноста на PDF/XPS документот преку идент. на корисникот што го испратил документот преку видлив и/или невидлив дигитален потпис.
 • Печатење баркодови
  КОМПЛЕТ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ БАРКОДОВИ-D1 - овозможува печатење 1D и 2D баркодови со помош на технологијата Jet Caps.
 • Опрема за факс
  SUPER G3-ФАКС КАРТИЧКА-AS1 ES - придодава функција на факс.
  КОМПЛЕТ ЗА ДАЛЕЧИНСКИ ФАКС-A1 - му овозможува на уредот да прима и испраќа факсови од друг уред поврзан со факс картичка.

Други опции

 • Картриџ за единицата за захефтување
  ЕДИНИЦА ЗА ЗАХЕФТУВАЊЕ-P1 - за захефтување (2 x 5.000 парчиња)
  КАРТРИЏ ЗА ЗАХ.-Y1 - за сред. спој. (2 x 2.000 парчиња)
  ЕДИНИЦА ЗА МОМЕНТАЛНО ЗАХЕФТУВАЊЕ-B1
 • Други
  Антимикробна фолија - различни листови дизајнирани да одговараат на површините на уредите што најчесто се допираат*.

  *Ви препорачуваме поставувањето на фолиите да го врши сервисер
 1. Само единица за завршна обработка на брошури-Y1 ES
 2. Некои видови на паус хартија не може да се користат.
 3. Времето помеѓу вклучување на уредот и овозможување на копчето за активирање
 4. Некои видови на паус хартија не може да се користат.
 5. Режимот на мирување со потрошувачка од 0,8 W не е достапен во сите случаи поради одредени поставки.
 6. Декларирана емисија на шум во согласност со ISO 7779
 7. Податоците се преземени од декларацијата ECO
 8. Податоците се преземени од декларацијата ECO
 9. Декларирана емисија на шум во согласност со ISO 7779
 10. Податоците се преземени од декларацијата ECO