Поголема острина

Добијте нов вид на автоматско фокусирање

Применивме технологија со вештачката интелигенција за длабоко учење и илјадници слики од реалниот свет за да го научиме EOS R10 да препознава луѓе, животни и возила и да ги фокусира со голема острина и прецизност додека се движат низ целиот кадар.
EOS R10 од Canon - придобивка - поголема острина

ЛУЃЕ

Без разлика дали снимате портрети, документирате патувања или ги снимате семејните настани како свадбите, EOS R10 овозможува вашите субјекти да бидат во неверојатно остар фокус. Фотоапаратот им дава приоритет на очите на субјектот, а ако тие не се видливи, тогаш го следи неговото лице. Ако вашиот субјект се заврти за момент (на пример, фудбалер што се врти спротивно од фотоапаратот), фотоапаратот следно ќе продолжи да ја следи неговата глава, а потоа и телото.

ЖИВОТНИ

EOS R10 може да ги препознава и да ги следи мачките, кучињата и птиците и овозможува тие секогаш да бидат во остар фокус, дури и кога движењето им е непредвидливо. Дури и миленичињата на вашето семејство како што се мачките и кучињата ќе бидат препознаени. Ентузијастите за диви животни ќе го обожаваат фокусирањето на птиците во лет - еден од најтешките субјекти во фотографирањето диви животни.

EOS R10 од Canon - откривање животни

ВОЗИЛА

Кога фотографирате мотоспортови, EOS R10 со леснотија ги следи тркачките автомобили и мотоциклите. Фотоапаратот дури и разликува возила без и со покрив, фокусирајќи се на шлемот на возачот кога е видлив.

Континуираниот AF исто така може да се приспособува со избор на еден од четирите опции за AF.
 • Опција 1 - општо. Идеално за повеќето субјекти во движење.
 • Опција 2 - ги игнорира пречките и продолжува да ги следи субјектите. Добар избор за фотографирање спорт и диви животни кога субјектите може привремено да се покриени од објекти во преден план.
 • Опција 3 - брз одзив. Користете ја оваа опција кога чекате субјектот да се појави во кадарот - на пример, скејтер што одеднаш скокнува во кадар.
 • Опција 4 - за субјекти што брзо ја зголемуваат или намалуваат брзината, како куче што трча кон фотоапаратот или спортисти кои трчаат на атлетска патека.
 • Опција A - оставете фотоапаратот автоматски да ја избере најсоодветната од горенаведените опции за субјектот.
Секоја опција може дополнително да се прецизира преку приспособување на чувствителноста на следењето и забрзувањето/ забавувањето на следењето, за тоа да одговара на видот на дејството што го фотографирате.

Чувствителност при слаба осветленост

Ако некогаш се најдете во услови на слаба осветленост, EOS R10 ќе ви овозможи фотографирање со остар фокус. Нашата технологија Dual Pixel CMOS AF II која е водечка во индустријата е брза, прецизна и чувствителна, дури и во услови на осветленост од -4EV1. Тоа е отприлика исто како фотографирање на месечева светлина.

Оваа чувствителност е одлична за фотографирање вечерни забави и прослави што се осветлени со вештачко осветлување или при фотографирање настани во затворени простории, како што се свадбите. Ентузијастите за диви животни и спортови ќе ја обожаваат можноста што ја нуди EOS R10 за автоматско фокусирање при користење објективи со мали максимални решетки (како што е нашиот лесно пренослив RF 600mm f/11 IS STM). Всушност, автоматското фокусирање е можно дури и со максимална решетка од само f/22, што овозможува користење на телеконвертори.

EOS R10 од Canon - чувствителност при слаба осветленост

Автоматски (25600)

100 проценти покриеност

За разлика од DSLR-фотоапаратите, фотоапаратот без огледало EOS R10 покрива 100 проценти од визирот2 AF-зони со голема чувствителност, така што може да ги фокусирате субјектите секогаш кога ќе бидат во сцената. Тоа е одлично за портрети надвор од центарот и сцени што непредвидливо се менуваат. Зоните на фокусирање може да се користат поединечно, во групи или колективно, така што може да снимате многу селективно или со откривање објекти каде било во кадарот.

Поместете ја активната точка или област за фокусирање со помош на интуитивната и практична контролна палка, која се наоѓа веднаш под вашиот палец кога окото ви е прилепено за фотоапаратот. Или, пак, поместете ја активната AF-точка така што ќе допрете и ќе го повлечете прстот или палецот по површината на екранот на допир на фотоапаратот.

Фокусирање со групирање

Кога снимате одблиску, длабочината на поле може да биде многу ограничена, така што функцијата за фокусирање со групирање што ја нуди EOS R10 е одлично средство за макро фотографите. Со едно притиснување на копчето за блендата се активира континуираното фотографирање, а фокусот автоматски се приспособува од почетната позиција па сѐ до бесконечност.

Добиената серија на слики - секоја со малку поинакви точки на фокусирање - може да се спои во една слика со помош на нашиот софтвер Digital Photo Professional и да се добие совршена длабочина на поле низ целата површина на фотографијата. Покрај тоа, функцијата за одредување на длабочината што ја нуди EOS R10 сега овозможува овој процес да се одвива во самиот фотоапарат, а отсекувањето на длабочината на поле им овозможува на фотографите да одредат кога фокусот да почне да се намалува.

Canon EOS R10 - фокусирање со групирање

Фокусирање со групирање

 1. При фотографирање, со објектив со f/1,2, централна AF-точка, AF со една снимка, при 23°C/73°F, ISO100. Освен RF-објективи со слој за рамномерно дефокусирање.
 2. Применливо кога кадарот на субјектот се прикажува при следењето и кога на фотоапаратот е прикачен компатибилен објектив додека целиот опсег на AF е активен или субјектот е откриен успешно во друг режим. За подетални информации за поддржаните објективи, погледнете го делот [Дополнителни информации] за [EOS R7/EOS R10] на „cam.start.canon“.

Слични статии

 • ПРИДОБИВКА

  Доловување моменти што траат само дел од секундата

  Животот тече многу брзо, па затоа ви треба фотоапарат што е доволно брз за да ги долови овие непредвидливи моменти

 • ПРИДОБИВКА

  Ова е ваша приказна, раскажете ја на ваш начин

  Снимајте неверојатни видеоснимки со истиот фотоапарат што го користите за снимање извонредни фотографии. EOS R10 е уред за создавање содржини со врвни перформанси кој ќе ви помогне да ја раскажете вашата приказна преку фотографии или видеоснимки.

 • ПРИДОБИВКА

  Видете. Доловете.

  Без разлика дали правите транзиција од паметен телефон или од DSLR-фотоапарат, брзо и лесно ќе се прилагодите на EOS R10 од Canon и ќе можете да фотографирате креативно на начини што претходно ви биле недостижни.

 • ПРИДОБИВКА

  Фотоапарат со одлични опции за поврзување

  Квалитетот на EOS во комбинација со практично ракување преку паметен телефон - совршен спој за сите кои сакаат да снимаат содржини за социјални медиуми, да уредуваат содржини во движење или да го контролираат својот фотоапарат далечински. Независно дали сте блогер, инфлуенсер или само сакате да споделувате слики со пријателите и семејството, изразувањето на вашата креативност на интернет никогаш не било полесно.

 • СПИСАНИЕ

  Добијте инспирација, пријавете се веднаш

  Не пропуштајте ги никогаш најновите понуди од Canon, совети и водичи, вести и покани за локални настани.