Grizzly bear waiting for fish at waterfall

Загарантирана прецизност

Додека да трепнете

Останете фокусирани на случувањата со проширениот AF систем со 61 точка што ги следи дури и најнеправилните објекти. Кај EOS 5D Mark IV, 61-та AF точка1 се поставени врз поширока површина на која тие функционираат – вертикално проширување на централната површина од 8 проценти и вертикално проширување на периферната површина од 24 проценти – и овозможуваат поголема слобода за поставување на објектите при обликување на кадарот.

Viewfinder focus area of Canon EOS 5D Mark IV

Брзо и континуирано
фокусирање, дури и
при слаба осветленост

Со AF сензорот со голема чувствителност, фокусирањето кај EOS 5D Mark IV е загарантирано, дури и при слаба осветленост од EV-32. Ова се подобрува до EV-43 при снимање во режимот за прегледување во живо со Dual Pixel CMOS AF.

Супериорна прецизност на AF,
дури и со долги објективи

Доколку фотографирате спорт или дивина, често имате потреба да користите извонредни телефото објективи со додатоци за продолжување за да им се приближите на објектите. Со максимум 61 точка од кои 21 се AF точки од вкрстен тип при f/81, фокусирањето со голема прецизност е многу полесно.

Bear in viewfinder captured with EOS 5D Mark IV

Сензор за мерење со 150K

EOS 5D Mark IV користи наменски RGB+IR сензор за мерење со 150.000 пиксели за да овозможи мерење на експозицијата со голема прецизност. Овој сензор исто така работи во комбинација со AF системот на фотоапаратот за да ги открие и да ги следи обоените објекти и да врши препознавање на ликот.

150k pixel metering sensor in EOS 5D Mark IV

Следете ги вашите објекти
со уште поголема прецизност

EOS 5D Mark IV го содржи системот EOS iTR AF, што значително ги подобрува перформансите при следењето на објектот. Прилагодете го следењето врз база на вашите потреби со различните режими кога фокусирате или следите лице или друг објект.

Изберете перформанси
за фокусирање што ќе
одговараат за вашиот објект

AI servo AF III од Canon се одликува со алгоритам за AF кој ја подобрува чувствителноста за следење во сцените каде што објектот може да направи ненадејни движења.

Шесте прилагодливи поставки за AF за студии за анализа ви помагаат да ја изберете најсоодветната опција за вашиот објект како што се чувствителноста за следење, следењето со забрзување/успорување и автоматското менување на AF точки.

AF case study settings on the Canon EOS 5D Mark IV

Доловете го моментот при секој извор на вештачка светлина

EOS 5D Mark IV ја открива фреквенцијата на треперењето на изворите на светлина и го адаптира фотографирањето за да ја долови сликата со речиси максимална светлина за да ги намали ефектите на треперење. Оваа функција може да се користи при фреквенција на треперење од 100Hz и 120Hz и применува подобрен алгоритам за спречување на погрешното откривање на треперечка светлина.

Избор на AF точка

Новото копче за избирање на AF површина на задниот дел од EOS 5D Mark IV го олеснува менувањето на точките за автоматско фокусирање со фотоапаратот на окото.

EOS 5D Mark IV AF selection

Фусноти

Погледнете други придобивки