EOS R5 од CANON

Револуција на видеографијата. Повторно.

Ние во Canon се гордееме со улогата што ја имавме во трансформирање на начинот на снимање со производи како нашата серија на DSLR-фотоапарати EOS 5D и фотоапарати и објективи Cinema EOS. EOS R5 и EOS R5 C ја продолжуваат оваа традиција со револуционерни перформанси за снимање видео што одново ги дефинираат очекувањата за мали фотоапарати што треба да ги имаат хибридните фотографи и режисерите.

Пристигна форматот 8K RAW

EOS R5 може да снима видеоснимки во форматот 8K DCI RAW на CFexpress-картичка, користејќи ја целосната ширина на сензорот за целосна слика, за да добиете видеозаписи што изгледаат како филмови. Достапно е и фокусирање со следење за да добиете видеоматеријали што ќе изгледаат како да се снимени со холивудски буџет.

Освен тоа што нуди реалистичен квалитет на слика, 8K-резолуцијата им овозможува на уредниците да ги отсекуваат снимените материјали и да добијат конечни резултати со 4K-резолуција.

EOS R5 нуди повеќе опции за снимање со 8K-резолуција:
RAW со 12 бита,
• ProRes RAW со 10 бита преку Atomos Ninja V+
MP4/H.265 со 10 бита и 4:2:2
MP4/H.265 со 8 бита и 4:2:0

Со избор на соодноси на слика DCI или UHD, методи на компресија ALL-I или IPB и опциите Canon Log, Canon Log 3 или HDR PQ. Брзина на кадри од 23,98p, 24p, 25p или 29,97p ќе ви помогнат да го постигнете саканиот изглед или чувството. Видеоснимки во 8K-резолуција може да снимате и на брзи SD-картички (v90) доколку користите компресија IPB.

Форматот 8K RAW нуди највисоко ниво на квалитет на слика и флексибилност: снимајте со четири пати поголема резолуција од 4K и менувајте параметри како баланс на белата боја откако ќе ги снимите материјалите, со помош на софтверот Canon Cinema RAW Development или вашата омилена апликација за нелинеарно уредување.* Форматот 8K RAW е достапен во стандардна или компресирана верзија, за да снимате мали датотеки за видео со флексибилноста што ја нуди RAW.

Исто така, може да снимате фотографии од видеоснимките со 8K-резолуција, како и JPEG-датотеки со 35 мегапиксели (или HEIF-датотеки ако видеоснимките се снимени со HDR PQ), што е идеално во ситуации во кои ќе треба да испорачате и видеоснимки и фотографии за истиот настан.

*Компатибилноста и достапноста се различни за секој производител на софтвер

Ivan D'Antonio filming on a mountain with a Canon EOS R5 camera on a tripod.

Перформанси за 4K како никогаш досега, со максимум 120 fps

Покрај неговите револуционерни можности за снимање во 8K, EOS R5 им овозможува на видеографите да снимаат и во форматите 4K DCI (целосна слика) и 4K UHD со стапка на слики до 120p (119,88 fps) и 4:2:2/10 бита за да добијат извонредно рамномерни забавени движења со неверојатно висока резолуција. Со брзина на кадри до 59,94 fps имате избор да ја користите целосната ширина на сензорот на фотоапаратот или да користите отсекување од 1,6x, што има слична големина на форматот Super 35 mm.

За оние на кои им е потребен највисок 4K-квалитет, режимот 4K HQ на EOS R5 репродуцира неверојатни детали со стапка на слики до 30p со прекумерно семплирање на материјалите снимени со 8K-резолуција. Резултатите треба да ги видиме за да се увериме дека се вистински.

Редизајнираното мени на режимот за видео нуди пристап до многубројните опции за резолуција, стапка на слики итн. што ги нуди EOS R5, овозможувајќи полесно пронаоѓање на комбинацијата на поставки што ја барате.

Редизајнираното мени на режимот за видео нуди пристап до многубројните опции за резолуција, брзина на кадри итн. што ги нуди EOS R5, овозможувајќи полесно пронаоѓање на комбинацијата на поставки што ја барате.

Dual Pixel CMOS AF II

Нашиот подобрен систем Dual Pixel CMOS AF II овозможува рамномерно и прецизно континуирано фокусирање во сите режими за снимање, а функциите како тие за откривање лице и очи го прават фотоапаратот идеален за документарни филмови и снимање во движење. Тој може да препознава и мачки, кучиња и птици и може лесно да ги следи низ кадарот. Ефектите со промени на фокусот, што го насочуваат вниманието на публиката од едно на друго место, се лесни за создавање – треба само да го допрете екранот на допир на фотоапаратот EOS R5 и тој рамномерно ќе го промени фокусот со брзина што однапред ќе ја одредите.

Кога фокусирате рачно, EOS R5 нуди многубројни алатки што ќе ви помогнат да добиете врвна острина и прецизност. Функцијата за издвојување со фокусот ги обележува рабовите на предметите што се во фокус со боја по ваш избор, а Dual Pixel Focus Guide користи графички индикатор за да прикаже дали фокусот е пред/зад субјектот и свети во зелена боја кога фокусот е правилен.

© Robert Marc Lehmann

Стабилизација на слика

Истиот систем за интелигентна стабилизација на слика што ги заштитува фотографиите од тресењето на фотоапаратот функционира и кога EOS R5 снима видео за да ги намали ефектите од ненамерните движења на фотоапаратот. Во комбинација со системот за електронска и дигитална стабилизација на слика за видео,* што ги подобрува перформансите, снимените материјали се одлични и изгледаат како да се снимени со ротирачки механизам за стабилизација.

*Системот за дигитална стабилизација на слика за видео не е достапен при снимање во форматот 8K RAW

8K забрзан видеозапис

Исто како што резолуцијата 8K открива врвни детали и острина, така фотографирањето за забрзано прикажување може да открие детали од движењата што се случуваат во потполно нова димензија. Спојте ги овие две опции и ќе добиете прекрасна глетка - рај за очите.

EOS R5 значително го олеснува снимањето на таквите видеозаписи за забрзано прикажување и висока резолуција, што може да се снимат и во 4K-резолуција, бидејќи видеозаписот се создава во самиот фотоапарат. Времето помеѓу снимање на секоја слика може да се избере, а може да изберете и дали експозицијата ќе остане иста како на почетокот на серијата слики или ќе се одредува за секоја слика.

Интуитивно користење за да се посветите на вашиот субјект

Може да користите надворешни снимачи со EOS R5 благодарение на неговиот чист излезен HDMI-сигнал во 4K/60p. Всушност, видеозаписите може истовремено да ги снимате внатрешно и надворешно заради правење резервни копии и безгрижно работење. Ако го користите со надворешниот снимач Atomos Ninja V+, ќе можете да снимате во форматот ProRes RAW со 10 бита и резолуција 8k со 30p или, пак, во форматот ProRes RAW со 12 бита и резолуција 5K со 60p, со фактор на отсекување од 1,6x. Ако го користите со снимачот Atomos Ninja V или Atomos Shogun 7, може да снимате надворешно во форматот ProRes RAW со резолуција 5K со 30p и фактор на отсекување од 1,6x.

EOS R5 сега ги поддржува објективите со зум Cinema EOS со вградени серво мотори. Контролирајте го зумот со допирање едно копче на фотоапаратот, што е одлично за снимање документарци или природонаучни проекти во кои окото мора да ви биде залепено за субјектот.

EOS R5 е дизајниран за инстинктивно и природно чувство при снимањето за да можете да се концентрирате на субјектот и вашата креативна замисла. Екранот со променлив агол може да се оддалечи од фотоапаратот и да ротира за 270˚, овозможувајќи удобно фотографирање од тешки агли. Прекумерната експозиција може да се означи со маркери во вид на црно-бели ленти што ќе ве предупредат кога површините се премногу осветлени.

Време на снимање

EOS R5 нуди врвна класа на автоматско фокусирање и опции за снимање видеоснимки со висока резолуција и голема стапка на слики користејќи ја максималната ширина на сензорот за целосна слика со големи бит-стапки. Оваа комбинација на функции несомнено ќе создаде значителна количина на топлина, поради што ќе се ограничи времето на снимање. Со фирмверот V1.60 и со поставување на функцијата „Auto power off temperature“ (Температура за автоматско исклучување) на [High] (Висока) ќе добиете подолго време на снимање, но кога ја користите оваа функција, надворешната површина на фотоапаратот ќе стане многу жешка.
Подолу се дадени приближните времиња на снимање за достапните резолуции и стапки на слики во опкружувања со температура од 23°C / 73°F, кога уредот не бил користен непосредно пред вклучувањето.

8K 30P
- Максимална ширина на сензорот во RAW-формат со надворешен снимач: неограничено
Температура за автоматско исклучување - стандардна
- Максимална ширина на сензорот: 20 минути
- Максимална ширина на сензорот во RAW-формат: 20 минути
Температура за автоматско исклучување - висока
- Максимална ширина на сензорот: 45 минути *2
- Максимална ширина на сензорот во RAW-формат: 45 минути *2

4K 120P
- Максимална ширина на сензорот: 15 минути *1

4K 60P
Температура за автоматско исклучување - стандардна
- Максимална ширина на сензорот: 35 минути *2
- Отсекување во APS-C-формат (5,1K со прекумерно семплирање): 25 минути
Температура за автоматско исклучување - висока
- Максимална ширина на сензорот: 60 минути или повеќе *2
- Отсекување во APS-C-формат (5,1K со прекумерно семплирање): 50 минути *2

4K 30P
- Максимална ширина на сензорот: не е ограничено од топлина *2
- Максимална ширина на сензорот со висок квалитет (8,2K со прекумерно семплирање): 30 минути
- Отсекување во APS-C-формат (5,1K со прекумерно семплирање): не е ограничено од топлина *2

*1 Снимањето ќе запре откако ќе изминат 7 минути и 30 секунди за видеоснимки со голема стапка на слики. Го посочува времето кога ќе можете веднаш да продолжите со снимањето.
*2 Снимањето е ограничено на 29 минути и 59 секунди. Го посочува времето кога ќе можете веднаш да продолжите со снимањето.

Мерки на претпазливост
* Броевите наведени погоре се добиени врз основа на условите за тестирање од Canon, а притоа се користени CFexpress-картички и SD-мемориски картички што ги исполнуваат стандардите за тестирање на Canon.
* Кога амбиенталната температура е повисока од +23°C/73°F, достапното време на снимање ќе биде пократко.
* Кога го користите визирот (EVF), максималното достапно време на снимање ќе биде пократко отколку при користење на екранот на фотоапаратот
* Во споредба со користење на батеријата, максималното достапно време на снимање ќе биде пократко ако фотоапаратот се напојува преку USB.
* Во зависност од квалитетот за снимање видео и капацитетот на мемориската картичка што се користи, картичката може да се наполни пред да измине достапното време на континуирано снимање.
* Ако снимате видеоснимки кога функцијата [Auto pwr off temp.] (Температура за автоматско исклучување) е поставена на [High] (Висока), картичката може да стане многу жешка. Ве молиме внимавајте кога ќе ја отстранувате мемориската картичка.


Ако фотоапаратот ја достигне температурната граница, ви препорачуваме да го исклучите фотоапаратот за да овозможите дисипација на топлината.
Подолу се наведени приближните времиња на обновување во опкружувања со температура од 23°C / 73°F, но тие зависат од повеќе фактори како што е амбиенталната температура, континуираната употреба на фотоапаратот и избраната резолуција за снимање. Времето потребно за да добиете максимално време за снимање ќе се разликува во зависност од амбиенталната температура.

8K 30P
- Мирување од 10 минути овозможува време за снимање од прибл. 3 минути
- Мирување од 20 минути овозможува време за снимање од прибл. 8 минути

4K 60P
- Мирување од 10 минути овозможува време за снимање од прибл. 10 минути

За хибридните фотографи чиј приоритет е снимање видео, ја создадовме камерата EOS R5 C. Иако има исти димензии како EOS R5, EOS R5 C поддржува уште повеќе кодеци и подолго време на снимање со 8K-резолуција. Дознајте кој фотоапарат ќе ви одговара најмногу со помош на нашиот водич за споредба.

Куќишта на фотоапарати

Вградена стабилизација на слика

Да
Не (само електронски)

Веднаш почнете да снимате видео од режимот за слики/фотографии

Да
Не

Повеќефункционален приклучок

Не
Да

Компатибилност со Speedlite

Компатибилност со сите блицови Speedlite
За сериите 580EX/600EX/EL-1 на Speedlite има одредени ограничувања, погледнете ги спецификациите за да дознаете повеќе информации

Ограничување на времето за снимање видео

29 мин. 59 сек.
Неограничено

Систем за ладење

Пасивно
Активно со вентилатор

Проследување од фотоапаратот (преку UVC / RTP)

Не
Да

Анаморфно снимање

Не
Да

Кодеци

CRM Raw со 12 бита (Normal/ Lite)

MP4 HEVC со 10 бита / MP4 H.264 со 8 бита

10-битен ProRes RAW во 8K со 30P на надворешен снимач Atomos Ninja V+

CRM Raw со 12 бита (HQ/ST/LT)

XF-AVC со 10 бита / MP4 HEVC со 10 бита / MP4 H.264 со 8 бита

10-битен ProRes RAW во 8K со 30P на надворешен снимач Atomos Ninja V+

Тежина и големина

650 g

138,5 x 97,5 x 88,5 mm

680 g

141,5 x 97,5 x 111 mm

Слични статии

 • СТАТИЈА

  Први слики со Canon EOS R5: ги доловува прекрасните детали на природата

  Ула Ломан и Роберт Марк Леман за тоа како сензорот со 45MP и AF што ги следи очите во Canon EOS R5 им помогнале да направат спектакуларни слики на отворено.

 • СТАТИЈА

  Снимање 8К и преголем примерок 4К со Canon EOS R5

  Во првите видеоснимки на Canon EOS R5, Мартин Бисиг и Иван Д’Антонио истражуваат како неговите 8K функции го намалуваат времето на снимање и ги зголемуваат опциите за креативност.

 • СТАТИЈА

  EOS R5 од Canon: 10 функции што не треба да ги занемарите

  Откријте ги функциите што го прават EOS R5 револуционерен уред, вклучувајќи ја и можноста за фотографирање со 45 MP и брзина до 20 fps, како и снимање 8K RAW-видеоснимки.

 • СТАТИЈА

  EOS R5 во споредба со EOS R6 од Canon - кој ви одговара повеќе?

  Canon ви претставува не еден, туку два револуционерни фотоапарати без огледало за целосна слика. Кој ви одговара повеќе? Да ги споредиме EOS R5 и EOS R6 еден покрај друг.