ПЕЧАТЕЊЕ

5 причини зошто MAXIFY GX7040 може да ви заштеди време и пари

Одличен за деловно работење, MAXIFY GX7040 од Canon е брз и разновиден, со подобрени опции за поврзување и нуди печатење со врвен квалитет со неверојатно ниски трошоци.
Печатач MAXIFY од Canon врз дрвена маса.

„Квалитетот на нашите документи треба да се совпаѓа со оној на нашите нацрти,“ вели Ian Scullion, еден член од тимот од тројца зафатени архитекти што работат во Fasciato Architects во Altrincham, Greater Manchester, Обединетото Кралство. „Како бренд, унифицираниот изглед на сите наши отпечатени материјали е важен.“

Покрај архитектонските нацрти во A3 и A0 формат што фирмата ги изработува за проекти, потребно ни е да печатиме и многу материјали со стандардна големина, без разлика дали се работи за документи за клиентите или за планирање.

На конкурентниот пазар, секој бизнис треба да изгледа добро на хартија. Деловните печатачи MAXIFY од Canon се брзи, едноставни за користење и нудат врвен квалитет со многу ниски вкупни трошоци за користење.

Овде, Ian и специјалистот за производи од Canon, Zubair Rahim ги откриваат поволностите од користењето печатач MAXIFY GX7040 од Canon на вашето работно место.

1. Брз и едноставен за употреба

Слика одблиску од екранот на допир на печатач MAXIFY од Canon.

Новиот печатач MAXIFY (и неговиот сестрински модел) се првите печатачи MegaTank од Canon што се одликуваат со екран на допир. „Навистина е корисен и многу ги олеснува активностите, од првичното поставување на печатачот и поврзувањето на Wi-Fi, до скенирањето и копирањето,“ вели архитектот Ian Scullion.

Човек ја заменува хартијата во печатач MAXIFY од Canon.

Новиот модел MAXIFY има влезен капацитет од 2 касети по 250 листови во својата основа, како и снабдување од задната страна и D-ADF (автоматски механизам за снабдување со документи) од 50 листови што може да ги скенира двете страни од двостраните документи во едно поминување.

Ian особено беше импресиониран од брзото и едноставно поставување на MAXIFY GX7040. „Целиот процес на инсталација траеше само 10-15 минути,“ вели тој. „Секое од четирите шишиња со мастило е поединечно назначено и подредено по боја, така што ни физички не е можно да турите мастило во погрешниот резервоар. Не мора да ги стискате шишињата, а мастилото автоматски престанува да тече кога резервоарот е полн, така што нема никаков неред.“

Тој уживаше и во брзините на печатење и скенирање, бидејќи тој и колегите често работат со кратки рокови. Печатењето на една страница трае околу седум секунди, а брзините на печатење во црно-бело или во боја се околу 24 или 15,5 слики/мин.¹.

„Една од предностите на GX7040 во споредба со GX6040 е можноста за скенирање двострани документи во едно поминување,“ објаснува Zubair. „Благодарение на елементите за двојно скенирање, нема потреба да скенирате една страна, да го свртите листот и да ја скенирате и другата. Ако имате голем број двострани документи, тоа ви заштедува многу време и труд.“

Ако сакате помал и подостапен печатач MAXIFY, тогаш GX6040 е за вас.

2. Извонреден квалитет што ќе направи да изгледате добро на хартија

Човек работи на лаптоп поставен на биро покриено со архитектонски скици.

„Подобрувањето во заситувањето на боите беше очигледно на нашата хартија за меморандуми,“ вели Ian. „А издржливоста на мастилата ќе биде многу корисна кога ќе ги разгледуваме документите на самата локација.“

Квалитетот на документите што претпријатието ги испраќа може да биде клучен за претставата што неговите клиенти ќе ја имаат за него. „Понекогаш испраќаме проекти за да конкурираме за награди или натпревари, а сакаме и да печатиме слики за во канцеларија на различни типови хартија,“ вели Ian. „Квалитетот за печатење на MAXIFY GX7040 е многу подобар од другите печатачи што сме ги користеле во минатото.“

„GX7040 и GX6040 се првите печатачи од серијата MegaTank со резервоари за мастило што се дополнуваат што користат мастила со пигмент за сите три бои, како и за црната боја,“ додава Zubair. „Ова им овозможува да создаваат навистина јасен и пополнет текст и да доловуваат богати, живописни бои при печатењето графика, со неверојатно фини детали што го задржуваат изгледот и на најмалите фонтови, кои често се користат како мал текст во правните документи.“

3. Интуитивни функции за зголемување на продуктивноста

Маж држи отпечатен материјал и печати од својот телефон на печатач MAXIFY од Canon.

Користењето пигмент во мастилата MAXIFY овозможува документите да бидат „деловно издржливи“, како и отпорни на размачкување, на вода и на маркери.

Маж седи на биро во канцеларија со печатач MAXIFY од Canon поставен на дрвена маса зад него.

„Овие печатачи MAXIFY се одликуваат и со резервоар за одржување што може да го менува корисникот, а во кој се собира мастилото што излегува при чистење на главата за печатење,“ вели специјалистот за производи од Canon, Zubair Rahim. „Може да треба да го сторите тоа приближно еднаш годишно во зависност од користењето, а замената е многу лесна.“

MAXIFY GX7040 има три фахови за хартија. Двете предни касети имаат капацитет од по 250 листови (GX6040 има само една предна касета), а задниот фах собира 100 листови. „Ни се допаѓа разновидноста што ни ја овозможува поголемиот број на фахови,“ вели Ian. „Задниот фах е особено погоден за специјални медиуми, така што може да печатите на сјајна или мат фотохартија, пликови, етикети, визит-картички, магнетни реквизити, па дури и ленти со должина до 1,2 m. Тоа е сеопфатно решение за сите ваши потреби за печатење.

„Навистина ми се допаѓа што можам да печатам документи директно од телефонот,“ додава тој. „Исто така е одлично што можам да скенирам документи и да ги испраќам по е-пошта благодарение на екранот на допир или да ги зачувам на USB-мемориски уред на предната страна на печатачот. Исто така имате можност за скенирање во мрежна папка. Сè е многу интуитивно и целиот процес е навистина едноставен.“

4. Разновидни опции за поврзување

Маж го користи својот телефон за печатење на печатач MAXIFY од Canon.

Апликацијата Canon PRINT ви овозможува да печатите, копирате и скенирате од паметните уреди, како и да ги менувате поставките за печатење, да ги проверувате нивоата на мастилата и да вршите рутинско одржување. Овие печатачи MAXIFY се и целосно компатибилни со Apple AirPrint за iOS и Mopria за Android.

„Користиме WhatsApp за да комуницираме со клиентите кои понекогаш ни испраќаат слики или документи на тој начин, така што можноста за печатење директно од нашите телефони е многу практична за нас,“ вели Ian. „Користиме и таблет-уред, така што ако разговараме за нешто со клиентот, лесно можеме да го отпечатиме документот или нацртот и потоа да скицираме врз него. Скенирањето на печатените материјали на USB-мемориски уред исто така е поефикасен начин на складирање од чувањето големи хартиени материјали.“

Тоа е корисно и за луѓето што работат на терен - тие може да печатат материјали во канцеларијата што може да се споделуваат или да се потпишат. „PIXMA Cloud Link ви овозможува да печатите од секаде преку апликацијата Canon PRINT,“ додава Zubair. „Може и далечински да ги скенирате документите со помош на камерата на вашиот паметен уред и потоа да ги отпечатите во канцеларија, како и да скенирате документи на печатачот во канцеларијата и да ги испратите на паметен телефон.“

5. Ниски трошоци за користење

Слика одблиску од печатач MAXIFY од Canon на која се гледаат резервоарите за мастило во предниот дел.

„Од деловен инк-џет печатач, обично очекувате да добиете околу 1.000 до 1.500 страници од еден комплет картриџи за голем обем на печатење,“ вели Zubair. „Од овие печатачи MAXIFY GX, ќе добиете до 14.000 страници², па дури и до 21.000 ако се префрлите во економичен режим³. Дури и ако печатите 1.000 страници месечно, нема да треба да се грижите за замена на мастилата повеќе од една година. Со тоа се штеди време и труд, а се намалува и пластичниот отпад.“

Клучни предности на GX7040 – и на GX6040 – се ниските работни трошоци и ниските вкупни трошоци за користење. „Тоа го претвораме во просечен трошок по страница и вкупниот трошок за претпријатието во период од пет години, вклучувајќи ја и цената на печатачот, како и на потрошните материјали," објаснува Zubair. „Со овие печатачи, обете суми се многу ниски. Може да очекувате просечна заштеда од 85% на вкупните трошоци за користење во споредба со најдобрите 10 ласерски и инк-џет печатачи."

Ова се одлични вести за фирмите како онаа на Ian. „Многу сме задоволни дека GX7040 ќе ни овозможи толку големи заштеди,“ вели тој.

Напишано од Matthew Richards

 1. Брзините на печатење документи се просечни вредности добиени од ESAT (Word, Excel, PDF) за тестот за категорија канцеларии за зададениот едностран режим, ISO/IEC 24734.

  Брзината на печатење може да се менува во зависност од конфигурацијата на системот, интерфејсот, софтверот, комплексноста на документот, режимот на печатење, покриеноста на страницата, видот на користена хартија итн.

 2. Бројот на страници што може да ги отпечатите со првото шише мастило е помал во однос на замената, бидејќи за време на првичното поставување е потребна одредена количина на мастило за да се наполни главата за печатење. Потрошувачката на страници претставува вредност што е пресметана врз основа на посебен метод за тестирање на Canon, користејќи ја симулацијата за континуирано печатење и табелата за бои ISO/IEC 24712 со резервни шишиња со мастило по почетното поставување.

  Потрошувачката на страници за црното мастило и мастилата во боја не треба да се комбинира.

  Потрошувачката на страници може значително да се разликува во зависност од содржините што се печатат и други фактори.

 3. Економичниот режим ја намалува потрошувачката на мастило преку намалување на густината, при што може да се отпечатат 50% повеќе страници отколку во стандардниот режим
 4. Оценети просечни заштеди при печатењето на 1.000 страници месечно во текот на пет години врз основа на првичните купувачки трошоци на хардверот плус трошоците на мастило или тонер. Моделите што се споредени во пресметката на намалувањето на трошоците за користење (TCO) се 10-те најдобри и најпродавани ласерски печатачи во боја и 10-те најдобри и најпродавани инк-џет печатачи според IDC EMEA Hardcopy Tracker (податоци од Q1 2020 до Q3 2020). Повеќе детали се наоѓаат на веб-страницата на Кенон.

Слични производи

Слични написи

 • A small office with a printer positioned in the middle compartment of a grey wall unit.

  СОВЕТИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

  Печатачи MegaTank и придобивките што ги нудат

  Дознајте шест причини зошто ви треба печатач MegaTank.

 • Двајца градежни работници печатат документи со PIXMA TR150 од Canon. На масата до нив се наоѓа портокалов заштитен шлем.

  СОВЕТИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

  Печатете во движење со PIXMA TR150

  Дознајте како пренослив печатач може да го подобри мобилното деловно работење.

 • ПЕЧАТЕЊЕ

  Инк-џет или ласер: што ви одговара повеќе?

  Откријте ги разликите помеѓу инк-џет и ласерските печатачи од Canon и дознајте кој од нив ќе одговара најмногу за вашите потреби.

 • Get-Inspired-PIXMA-TR8550

  ПЕЧАТЕЊЕ

  Безжично печатење

  Користете безжична технологија во вашата домашна канцеларија и печатете од секоја локација - поставувањето е лесно.