RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE

ВИРТУЕЛНА РЕАЛНОСТ

Нов начин на гледање. Добредојдовте во СИСТЕМОТ EOS VR на Canon

Дознајте како да создавате прекрасни тродимензионални содржини користејќи компатибилен EOS-фотоапарат за целосна слика и објектив RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE, со поефикасен и поедноставен работен процес благодарение на системот EOS VR.

Снимете стереоскопски слики за виртуелна реалност од 180° со EOS

Иновативното решение на Canon за снимање содржини за виртуелна реалност од 180° го олеснува целиот процес. Ова решение ги користи придобивките од RF-приклучокот за да го овозможи дизајнот на компактен објектив со двоен ефект на рибино око што проектира стереоскопски слики за левото и десното око со еден сензор за целосна слика. Овој иновативен дизајн ефективно ги елиминира проблемите со порамнување на објективот и синхронизација на сликата, снимајќи две слики со ефект на рибино око поставени една до друга директно во една датотека. Затоа, процесот на конвертирање и извезување во крајна правоаголна слика за виртуелна реалност е поедноставен и посигурен.
RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE

Фотографирајте

Компатибилните фотоапарати за целосна слика со RF-приклучок, како што е EOS R5 / R5 C и неговиот извонреден сензор со висока резолуција, овозможуваат поедноставно поставување и снимање стереоскопски слики од типот 180° VR. Прикачете го објективот RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE на компатибилен фотоапарат со соодветен фирмвер, изберете ги саканите поставки на фотоапаратот и уживајте во потполно нов свет на создавање виртуелни содржини.

Далечинско фотографирање

Користете ја најновата верзија на EOS Utility од Canon (за поврзување преку кабел) или на Camera Connect (за мобилно безжично поврзување) за да далечински го поставите и контролирате фотоапаратот, како и за да видите две слики со ефект на рибино око поставени една до друга или преглед во живо на правоаголна слика.

Camera Connect
EOS VR Utility

Конвертирање

Сложениот процес на порамнување, синхронизација и спојување повеќе системи на датотеки/фотоапарати сега е бесконечно полесен благодарение на софтверот EOS VR Utility1 од Canon (што го поддржува форматот Canon RAW со поддржани фотоапарати, како и форматот 8K RAW LT/60P од EOS R5 C) што нуди многу поефикасен процес за конверзија на стереоскопските видеоматеријали и фотографии заради уредување и репродукција. Можете дури и да ги увезувате и автоматски да ги конвертирате снимените видеозаписи за виртуелна реалност (MP4) од Canon директно во Adobe Premiere Pro1, со помош на дополнителната компонента EOS VR од Canon.

Уредување

Со софтверот EOS VR Utility од Canon можете да вршите основно отсекување на вашите видеодатотеки за виртуелна реалност од Canon, пред конвертирањето. Меѓутоа, за поголема контрола врз градацијата и уредувањето, за попрофесионални продукции, користете го софтверот Adobe Premier Pro со увезување на конвертираните датотеки од EOS VR Utility или користете ја дополнителната компонента EOS VR за Adobe Premier Pro за увезување и конвертирање на вашите датотеки за виртуелна реалност од EOS во еден процес.

Дополнителна компонента Vr за Adobe Premiere Pro

Придобивки од СИСТЕМОТ EOS VR на Canon

Системот EOS VR на Canon нуди побрз и поефикасен начин од почетокот до крајот на обработката на слика, со цел создавање на неверојатни и професионални стереоскопски содржини за виртуелна реалност од 180°.

 • ТЕХНОЛОГИЈА

  Два објектива, еден сензор

  Им овозможува на компатибилните фотоапарати со висока резолуција и RF-приклучок, како што е EOS R5/R5 C2, да снимаат две слики со нивниот сензор за целосна слика со цел побрзо, поедноставно и посигурно поставување на фотоапаратот, без потреба од порамнување и синхронизација на фотоапаратот или објективот. Исто така, користењето систем од еден сензор на еден фотоапарат значи дека и двете слики покажуваат иста реакција на бои и карактеристики на експозиција, а според зададените поставки, сите поставки на фотоапаратот ќе бидат потполно исти, што значи дека ќе биде потребно помалку време за усогласување на левата и десната слика во постпродукцијата.

 • ТЕХНОЛОГИЈА

  Ефикасно управување и конверзија на една датотека

  Снимањето на сликите за левото и десното око со еден сензор овозможува снимање на веќе порамнетите и синхронизирани слики во една датотека. Ова го поедноставува управувањето со датотеката за правоаголна конверзија на еднакво растојание (без потреба од дополнителни процеси за спојување повеќе слики/датотеки) и извезувањето во различни професионални кодеци што се подготвени за репродукција или дополнително уредување во системот за NLE.

 • ТЕХНОЛОГИЈА

  Фотоапарат EOS

  Употребата на фотоапарат EOS како што е EOS R5/R5 C, со неговиот 8K-сензор, им овозможува на операторите да снимаат со попознат и пофлексибилен фотоапарат, како и да снимаат со Canon Log/Log3, создавајќи слики со висока резолуција и широк динамички опсег за видеоматеријали со поголемо чувство на задлабочување и реализам во крајниот резултат.

Поврзан софтвер

 • СОФТВЕР

  EOS VR Utility

  Моќна и ефикасна апликација, а сепак едноставна за користење, што е потребна за конвертирање кружни слики со ефект на „рибино око“ за виртуелна реалност од Canon снимени со компатибилни фотоапарати во стандардни слики со правоаголна конверзија на еднакво растојание, наменети за гледање во виртуелна реалност и за постпродукција.

 • СОФТВЕР

  Дополнителна компонента EOS VR за Adobe Premiere Pro

  Користете ја оваа дополнителна компонента наместо софтверот EOS VR Utility за автоматско конвертирање на датотеките со кружни слики со ефект на „рибино око“ за виртуелна реалност од Canon и нивно увезување во добро познатата апликација на Adobe.

 • СОФТВЕР

  EOS Utility

  Контролирајте го вашиот фотоапарат далечински со компјутер преку USB, со можност за прегледување во живо.

 • СОФТВЕР

  Camera connect

  Поврзете го вашиот фотоапарат со вашиот уред од Apple или уред со Android за да фотографирате од далечина и полесно да ги преземате вашите фотографии за практично споделување.

Слични производи

 • Фотоапарати без огледало

  EOS R6 Mark II

  Фотографии или видео, акција или портрет - комбинацијата од перформанси и квалитет на слика што ја нуди EOS R6 Mark II ви овозможува да бидете максимално креативни
 • Систем Cinema EOS

  EOS R5 C

  Снимајте прекрасни видеоснимки со резолуција од 8K и фотографии со 45 MP со најмалата камера Cinema EOS којашто ќе одговори на сите предизвици.
  Погледнете детали EOS R5 C
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R5

  Променете ја вашата перспектива за фотоапаратите без огледало. Беспрекорните перформанси на EOS R5 ќе го подобрат начинот на кој фотографирате и снимате.
  Погледнете детали EOS R5
 • RF-објектив за виртуелна реалност

  RF 5.2mm F2.8L DUAL FISHEYE

  Доловете го светот во неверојатна виртуелна реалност со овој револуционерен објектив од серијата L што е дизајниран за беспрекорни работни процеси со виртуелна реалност.

ВИ ТРЕБА ПОМОШ?

Дали сакате да дознаете повеќе за системот EOS VR на Canon?

 1. EOS VR Utility и дополнителната компонента EOS VR за Adobe Premiere Pro се потребни за проекција со правоаголна конверзија на еднакво растојание на сликите од типот 180° VR снимени со компатибилен фотоапарат од Canon. Верзијата 1.2 или поновите верзии на EOS VR Utility овозможуваат конверзија на поддржани RAW-датотеки од Canon, вклучувајќи го форматот 8K RAW LT/60P од EOS R5 C (компатибилните RAW-формати може да се разликуваат во зависност од фотоапаратот), а нудат и поддршка за Apple Silicon и користење GPU. За конверзија на видеозаписи подолги од 2 минути можеби ќе треба да се претплатите на соодветна услуга, поради што ќе ви треба Canon ID-сметка. Исто така, ќе треба да инсталирате соодветен софтвер „HEVC Activator“ за фотоапаратот што го користите.
 2. За компатибилност со виртуелната реалност може да биде потребен најновиот фирмвер.

  ВЕ МОЛИМЕ ИМАЈТЕ ГО ПРЕДВИД СЛЕДНОТО: ОВОЈ СИСТЕМСКИ СОФТВЕР ЗА ВИРТУЕЛНА РЕАЛНОСТ МОЖЕ ДА СЕ РАЗЛИКУВА ОД КОМЕРЦИЈАЛНИОТ ПРОИЗВОД.