ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Уживајте во природата: 5 техники за фотографирање вода

Од заматени водопади до капки вода што паѓаат, дознајте ги петте најдобри совети за фотографирање вода.
Вода од мал водопад тече врз карпи и се слева во река што минува низ густа зелена шума.

Ако сакате опуштена пауза од секојдневниот живот, тогаш сигурно ќе пронајдете вода во близина - од семеен ден на плажа до прошетка во природа покрај река, многу луѓе уживаат во смирувачките ефекти на водата во природа. Затоа, без разлика дали станува збор за прекршувачки бран, магла предизвикана од водопад или рефлектирања во мирното езеро, летово сигурно ќе доловите вода во вашите фотографии. Но, како да снимите прекрасни фотографии од субјект што има различни карактеристики и нуди изобилие на движења? Има повеќе креативни начини на кои може да ги подобрите вашите летни фотографии.

Овие пет техники за фотографирање вода ќе ви помогнат да ги подобрите вашите слики, независно дали ќе истражувате нови места за време на летото или ќе барате субјекти што се поблиску до вашиот дом во поладните месеци.

1. Како да фотографирате рефлектирања во водата

Маж држи фотоапарат врз својата глава за да фотографира кула за набљудување на плажата.

Експериментирајте со висината на фотоапаратот кога го обликувате кадарот околу нешто што се рефлектира: со високата перспектива може да го прикажете појасно, а со ниската перспектива може да доближите поблиску до површината и да добиете подинамички приказ.

Пејзаж од плажа со кула за набљудување што се рефлектира од водата на песокот.

Најфотогеничниот аспект на водата е можеби нејзината способност за рефлектирање. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 24-105mm f4-7.1 IS STM од Canon со избрани 31 mm, 1 сек., f/16 и ISO100.

Големата и мирна водна површина е идеална за фотографирање рефлектирања, што е одличен начин да ги направите обичните пејзажи поинтересни. Побарајте водна површина кога истражувате - потоците можат да ви понудат поапстрактни ефекти на рефлектирање, а мирната површина на езерцата може да создаде помирно рефлектирање што наликува на огледало. Ако ова е тоа што го барате, тогаш пронајдете засолниште или почекајте да се смири ветрот пред да почнете да фотографирате.

Режимот за приоритет на решетка (Av) на фотоапаратот ви овозможува да изберете вредност за решетката, а фотоапаратот автоматски ќе ја прилагоди брзината на блендата и за да добиете правилна експозиција. За да добиете остри детали и во преден план и во рефлектираниот приказ во далечина, изберете мал отвор на блендата и искористете го калкулаторот за хиперфокусно растојание и длабочина на поле (DOF) во апликацијата Photo Companion. Фокусирањето со хиперфокусно растојание ќе ви помогне да изострите повеќе детали во кадарот преку пронаоѓање на најблиската точка на која може да фокусирате, а притоа заднината да остане прифатливо остра.

Наместо мал отвор на блендата, може да се обидете да користите многу широк отвор на блендата за да ги заматите или деталите во преден план или рефлектирањето и да добиете апстрактен ефект.

2. Како да фотографирате водопади

Слика со прекумерна експозиција на водата што тече од водопадот, чие движење е заматено.

За да ја доловите водата што паѓа како прекрасно заматено движење ќе ви треба долга експозиција. Снимено со EOS 850D од Canon и објектив EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM од Canon со избрани 64 mm, 15 сек., f/20 и ISO100.

Фотограф стои покрај река со водопад, неговиот фотоапарат е поставен на статив.

Филтрите со неутрална густина (ND) се одлични за блокирање светлина, но можат и да го отежнат гледањето низ визирот. За да го избегнете тоа, користете го режимот за прегледување во живо за да го обликувате кадарот и да фокусирате, а потоа поставете тајмер од две секунди за да спречите тресење на фотоапаратот.

Следниот пат кога ќе планинарите и ќе забележите водопад што едвај чека да биде фотографиран, искористете ја максимално приликата со додавање филтер за неутрална густина (ND) на фотоапаратот. ND-филтрите ја спречуваат светлината да навлезе во фотоапаратот во одредени степени (чекори), поради што добивате поголема контрола при избирањето на брзината на блендата. ND-филтерот со 6-чекори е идеален за водопади, а воедно и најдобар повеќенаменски филтер за заматување на водата. Пред да започнете да фотографирате, проучете го текот на водопадот и запомнете каде создава пена во основата, бидејќи тоа е областа што ќе формира прекрасни заматени линии.

За едноставно поставување, ставете го фотоапаратот во рачен (M) режим со доволно мала решетка за да добиете голема длабочина на полето и ISO100, а потоа прилагодувајте ја брзината на блендата сè додека не добиете соодветно мерење. Потоа прикачете го ND-филтерот и прилагодете ја брзината на блендата по потреба. Секој степен на блокирана светлина со ND-филтерот ви овозможува двојно поголемо време на експозиција. Методот на броење на кликнувањата може да биде практичен за повторно пресметување, бидејќи за секој чекор се потребни две или три кликнувања на вртливото копче за брзина на блендата (во зависност од чекорите на зголемување поставени во менито на вашиот фотоапарат).

3. Како да го измазните морето

Маж клечи покрај фотоапарат и статив на плажа со камења.

Впарувањето на вашиот фотоапарат со апликацијата Canon Camera Connect ви овозможува да активирате и запирате експозиции во режимот Сијалица (B) што траат по неколку минути преку вашиот телефон, што значи дека може да ја држите блендата активирана колку што ќе посакате.

Слика со долга експозиција од карпи на крајбрежје наспроти заматено море, при зајдисонце.

Ако експозицијата трае до една минута ќе можете да доловите прекрасно млечно заматување во морето и минимално движење на облаците. Снимено со EOS 850D од Canon и објектив EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM од Canon со избрани 24 mm, 2,5 сек., f/16 и ISO100.

Прошетката на плажа е една од најголемите летни задоволства што ќе сакате да ги доловите за во вашиот албум. Но, и покрај тоа што океанот е една од најубавите природни глетки, нерамната површина на водата понекогаш не изгледа убаво на фотографиите. Ако користите многу долга експозиција за да го заматите движењето на морето, тогаш може да ја претворите пенливата вода во многу мазна површина без детали. Ако фотографирате при дневна светлина, тогаш ќе ви треба моќен ND-филтер што ќе блокира приближно 10-16 чекори светлина. Во самрак може да користите послаб ND-филтер, а може и да не користите филтер - појдете на рана утринска прошетка ако сакате да добиете ваква прилика и уживајте во смиреноста на празната плажа додека ја подготвувате сликата.

4. Како да фотографирате прекршувачки бранови

Фотограф клечи на карпи покрај силни бранови со својот статив и фотоапарат.

Може да биде тешко да го одредите темпирањето кога фотографирате бранови, па затоа изберете режим за придвижување на фотоапаратот што ќе овозможи континуирана работа со голема брзина и снимете серија брзи слики додека се прекршуваат брановите.

Мали бранови кои удираат врз камења на крајбрежјето.

Ништо не може да ја демонстрира извонредната моќ на водата како прекршувачките бранови - експериментирајте со различни брзини на блендата за да добивате различни конечни слики. Снимено со EOS 850D од Canon и објектив EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM од Canon со избрани 27 mm, 1/20 сек., f/25 и ISO100.

Ако сакате да го замрзнете интересното движење на морето, тогаш ќе ви треба голема брзина на блендата од приближно 1/500 сек. Или, пак, може да изберете помала брзина на блендата за да го пренесете чувството на движење преку претворање на прскањето и паѓањето на водата во прекрасни заматени линии. Поставете го фотоапаратот во режим за приоритет на блендата (Tv) и намалете ја брзината на блендата до приближно 1/20 сек. со ISO100. Со ваква брзина на блендата најдобро е да користите статив, но може да фотографирате и рачно доколку стоите стабилно.

Ако имате објектив со стабилизација на слика или EOS R5 или R6 со вградена стабилизација на слика, и користите широкоаголен објектив, тогаш според „реципрочното“ правило, експозицијата од 1/20 секунди може да се сними рачно со објектив од 20 mm.

5. Како да замрзнете капки вода

Маж, кој држи фотоапарат врз чаша со вода поставена наспроти сина фолија, фотографира капка вода што паѓа одозгора.

Позиционирањето на блицот зад лист од сина фолија предизвикува рефлектирање на разни бои од водата.

Капка вода паѓа и предизвикува бранови.

Макро објективите како RF 35mm F1.8 Macro IS STM, што James го употреби за да ја сними оваа фотографија, ви овозможуваат да фотографирате капки вода одблиску со врвни детали. Фокусирајте рачно однапред во точката каде што ќе падне капката. Снимено со EOS RP од Canon и објектив RF 35mm F1.8 Macro IS STM со избрани 2 сек., f/16 и ISO100.

За жал, времето не е секогаш на наша страна. Во таков случај, секогаш може да вежбате фотографирање вода блиску до вашиот дом, а капките вода можат да изгледаат неверојатно кога се гледаат одблиску. За да го доловите движењето на капка вода што паѓа ќе ви треба надворешен блиц, како што е Speedlite EL-100 од Canon, и ќе треба да фотографирате во темна локација. На тој начин ќе можете да го користите времетраењето на блицот (времетраењето на испуштање светлина) за да го замрзнете движењето на во моментот кога капката вода ќе ја допре површината на водата долу.

Вежбајте ја техниката со поставување пипета или шприц над чаша со вода и позиционирање блиц за осветлување на капката вода одзади. Поставете го фотоапаратот во рачен (M) режим со f/8, ISO100 и брзина на блендата од приближно две секунди. Активирајте ја експозицијата, пуштете ја капката вода, а потоа активирајте го блицот рачно во моментот кога капката вода ќе допре на површината или, пак, користете уред за далечинско активирање за да го активирате блицот автоматски. Ова е предизвик за вашите вештини за фотографирање и техники за осветлување, но резултатите можат да бидат спектакуларни.

Напишано од James Paterson

Слични производи

 • DSLR-фотоапарати

  EOS 850D

  Преземете го следниот чекор во креативната контрола за да снимате фотографии со прекрасни детали и неверојатни 4K-видеоснимки со помош на лесен DSLR-фотоапарат со различни опции за поврзување што ќе ве инспирира и ќе го награди вашиот труд.
 • Објективи за DSLR

  EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS USM

  Објектив за зумирање со многу разновидни опции и технологија Nano USM, кој може да се користи за снимање фотографии и видеоснимки со многу брзи движења.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS RP

  Мал, лесен и интуитивен фотоапарат без огледало за целосна слика што е дизајниран за секојдневно фотографирање и фотографирање при патувања.
 • Објективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макро објектив f/1,8 од 35 mm со брза решетка за широкоаголна перспектива, кратко растојание на фокусирање и хибридна стабилизација на слика.
 • Објективи RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Идеален објектив за секојдневна употреба за фотоапарати за целосна слика без огледало наменет за ентузијасти. Практичниот објектив RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е лесен, компактен и подготвен да го однесе вашето фотографирање на повисоко ниво.

Слични статии