ФОТОГРАФИРАЊЕ ДВИЖЕЊА

Фотографирање движење: како да доловите движење во вашите фотографии

Дознајте како најдобро да ја искористите технологијата којашто го користи вашиот фотоапарат од Canon за да снимате извонредни фотографии од движење.
Траги од светлина од автобус замрзнати во даден момент на прометна улица во Мадрид, Шпанија.

Од деца и миленичиња што си играат во градината, до пејзажи со водопади, акциони спортови и многу повеќе, фотографијата ви дава можност да го снимите животот во движење на само една фотографија.

Како фотограф, имате две можности. Можете да го замрзнете движењето за да доловите конечен момент или да го заматите движењето за да создадете чувство на движење и брзина. Вашиот фотоапарат од Canon е опремен со технологија којашто можете ја користите и за двата пристапи, како што ќе објасниме тука.

Разбирање на брзината на блендата при фотографирањето движење

Ластовичка лета и лови инсект.

Времето за коешто блендата на вашиот апарат е отворена се мери во секунди, а доста често и во делови од секундата. За да го замрзнете предметот што се движи во конкретен момент, блендата треба да е отворена многу кратко време. За да постигнете креативен ефект на заматување, блендата треба да остане отворена малку подолго. Снимено со EOS 90D од Canon и објектив EF 400mm f/2.8L IS III USM од Canon, со избрани 1/5300 сек., f/7,1 и ISO 2500. © Markus Varesvuo, амбасадор на Canon

Најважниот фактор при снимањето движење во вашите фотографии е контролата на брзината на блендата од фотоапаратот. Експериментирајте со брзината на блендата додека не сфатите што најмногу ви одговара. Повеќето фотоапарати DSLR имаат максимална брзина на блендата од 1/4000 сек. или 1/8000 сек., додека некои фотоапарати EOS без огледало ви нудат можност за употреба на електронска бленда со којашто добивате уште поголема брзина на блендата. Од друга страна, помала брзина на блендата овозможува природно заматување на предметите коишто се движат, што може да биде многу ефективно за создавањето чувство на движење.

Како да ја поставите брзината на блендата за фотографирање движење

Був се подготвува да слета на гранка со раширени крилја.

Ако ги владеете напредните функции на вашиот EOS („Electro-Optical System“ (Електрооптички систем)), ви препорачуваме да експериментирате со режимот за приоритет на блендата (Tv). Снимено со EOS 90D од Canon и објектив EF 400mm f/2.8L IS III USM од Canon, со избрани 1/1300 сек., f/2,8 и ISO 6400. © Markus Varesvuo, амбасадор на Canon

Балерина ги менува движењата, а рацете ѝ се заматени.

Режимот за приоритет на блендата (Tv) може да го замрзне или креативно да го замати движењето на предметот којшто го фотографирате. Снимено со EOS R6 од Canon, со избрани 2 сек., f/10 и ISO 100. © Wanda Martin, амбасадор на Canon

Режимот Tv („Time Value“ (вредност за време)) со којшто се опремени фотоапаратите DSLR и фотоапаратите без огледало EOS од Canon често се нарекува и режим за приоритет на блендата. Овој режим е одличен за фотографирање движење бидејќи можете да ја изберете брзината којашто сакате да ја користите, а системот за мерење на фотоапаратот автоматски ќе ја прилагоди решетката кон точната експозиција.

Сепак, во одредени услови со премала или преголема осветленост, може да ви е достапен ограничен опсег на брзини за блендата. Ова значи дека при фотографирање во услови на слаба осветленост, нема да можете да користите доволно голема брзина за блендата за да можете да го замрзнете предметот, а на светли денови, нема да можете да ја продолжите експозицијата доволно долго за да постигнете креативно заматување. Најлесниот начин да го решите ова е да го користите автоматскиот режим за ISO во комбинација со режимот за приоритет на блендата. Вашиот фотоапарат автоматски ќе ја постави чувствителноста за да можете да фотографирате при голема или мала брзина на блендата.

Како да го замрзнете движењето

Човек во син кајак го фаќа бранот.

Со зумирање на субјектот, тресењето на фотоапаратот станува позабележително поради што ви треба поголема брзина на блендата за да го минимизирате тресењето. Фотографирано со EOS R6 од Canon, со избрани 1/2700 сек., f/4 и ISO 100. © Samo Vidic, амбасадор на Canon

Коњ галопира низ двор со јавач на грбот, а зад себе крева прашина.

Освен менувањето на брзината на блендата, постојат и други техники што може да ги користите за да доловите движење во фотографиите. Подгответе се за најважните моменти на настанот. Можете да фотографирате и само еден предмет, но со фотографирање на два предмети коишто се движат во тандем, создавате впечаток на брзо движење и дејство, како во примерот со коњот и калта што ја остава зад себе. Снимено со EOS 90D од Canon и објектив EF 70-200mm f/4L IS II USM од Canon, со избрани 81 mm, 1/8000 сек., f/5,6 и ISO 400.

Со брзина на блендата од 1/250 сек., ќе можете да ги замрзнете луѓето додека пешачат, а брзина од 1/500 сек. е посоодветна ако предметот се движи малку побрзо. За побрзи предмети како автомобили или птици во лет, се препорачува користење на брзина на блендата од 1/2000 сек., 1/4000 сек. или поголема. Експериментирајте со различна брзина на блендата додека не откриете што ви одговара најмногу, но не заборавајте да се забавувате.

Кученце замрзнато во воздух додека се приближува кон фотоапаратот.

Кога фотографирате мали животни или деца, полесно ќе ви биде да ги фокусирате ако се оддалечени барем три метри од фотоапаратот. Ако премногу се приближите, ќе ви биде потешко да ги задржите во фокусот. Снимено со EOS 850D од Canon и објектив EF 70-200mm f/2.8L IS II USM од Canon (којшто е сега заменет со новиот EF 70-200mm f/2.8L IS III USM од Canon), со избрани 200 mm, 1/1600 сек., f/3,5 и ISO 100.

Пет деца си играат на кауч, а околу нив паѓаат конфети во боите на виножитото.

Тука, паѓањето на конфетите е замрзнато во времето со брзина на блендата од 1/200 сек. и со блицот на Speedlite El-100, со што е доловен возбудливиот момент. Фотографирано со EOS 800D од Canon (којшто е сега заменет со новиот EOS 850D од Canon) и објектив EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM од Canon, со избрани 18 mm, 1/200 сек., f/4 и ISO 400.

Бидејќи малите деца и кучињата се движат брзо и ненадејно, доволно е да користите брзина на блендата од 1/1000, а истото важи и за фотографирањето спортисти.

Режимот за фотографирање деца и миленичиња со којшто често се опремени фотоапаратите PowerShot користи повеќе рамки за фокусирање за да обезбеди соодветно автоматско фокусирање со следење на субјектите. Кај фотоапаратите EOS коишто немаат режим за фотографирање деца и миленичиња, префрлете се на Servo AF (континуирано автоматско фокусирање).

Режимот за спортско фотографирање којшто е достапен на повеќето фотоапарати од Canon е добра почетна точка за замрзнување на брзо движење. Во овој режим се менуваат параметрите за фотографирање на фотоапаратот во полза на големи брзини на блендата, се следат предметите коишто се движат со помош на Servo AF и се снима група снимки со режимот за континуирано фотографирање. Сепак, за да го заматите движењето на вашите спортски фотографии, препорачливо е да се префрлите на режимот Tv (приоритет на бленда) и да ја поставите брзината на бленда којашто ви одговара.

Фотоапаратите EOS R System од Canon вклучуваат AF на очи во режим за следење којшто му овозможува на фотоапаратот да ги препознае очите на вашиот субјект, како и да ги задржи во фокусот, а со тоа и да го следи субјектот додека се движи.

Како да снимате заматено движење

Главна прометна улица по којашто пешачат луѓе во сите насоки, заматени.

За да снимите заматено движење, употребете помала брзина на блендата. Фотографирано со EOS M100 од Canon (којшто е сега заменет со новиот EOS M200 од Canon) и објектив EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM од Canon, со избрани 18 mm, 1/6 сек., f/22 и ISO 100.

Малите брзини на блендата и долгата експозиција ви овозможуваат да внесете заматување на движењето во вашите фотографии. И тука, брзината на предметот што се движи ќе одреди со колку мала брзина на блендата треба да фотографирате.

Брзина на блендата од 1/30 сек. е соодветна за фотографирање на велосипеди, додека брзина на блендата од 1/60 сек. и 1/125 сек. е соодветна за фотографирање на автомобили и мотори. За фотографирање на водопади, најдобро е да користите релативно долга експозиција од 3 до 5 секунди. На истиот начин можете да ги заматите и луѓето коишто пешачат, со што ефективно ќе ги отстраните од фотографиите со архитектура од улични сцени или често посетувани знаменитости.

При силна дневна светлина, најчесто нема да можете да користите голема брзина на блендата доволно долго за да би се постигнало заматување на движењето дури и ако користите тесна решетка. Ова можете да го надминете со поставување на филтер со неутрална густина (ND) пред објективот, со што ќе го намалите количеството на светлина којашто доаѓа до сензорот, а со тоа ќе можете да ја продолжите и експозицијата. Во некои случаи, експозицијата може да надмине 30 секунди. Во ваква ситуација, изберете го рачниот режим на фотоапаратот и користете ја поставката со светилка.

Како да снимите движење со користење на режимот за снимање видеоснимки со забрзани движења

Кога контролата на брзината е во ваши раце, имате многу простор за експериментирање со видеоснимките. Со фотографирањето видеоснимки со забрзани движења, снимате повеќе слики во подеднакви интервали за да создадете ефект на забрзување на движењето. Потребно е да снимите серија фотографии во исти интервали – прочитајте повеќе во нашиот водич за снимање видеоснимки со забрзани движења.

Фотоапаратите како EOS 250D и EOS R System од Canon имаат вграден режим за снимање видеоснимки со забрзани движења за уште полесно снимање на фантастични видеоприкази.

Како да создадете движење со користење на зумирање за постигнување ефект на заматување

Заматена фотографија од црвени лисја.

Тешко е да доловите заматено движење на сликата ако предметот не се движи. Сепак, можете да постигнете интересен ефект на заматување на движењето со користење на објектив за зумирање. Снимено со EF 17-40mm f/4L USM од Canon, со избрани 1/4 сек., f/14 и ISO 200.

Изберете режим на снимање Tv кај фотоапаратите DLSR или фотоапаратите без огледало и обидете се да ја поставите брзината на блендата од 1 до 4 секунди. Зумирајте и фокусирајте автоматски со нежно притискање на копчето за блендата. Потоа, притиснете го докрај копчето за блендата за да започнете со експозицијата и некаде на половина пат, започнете да го намалувате зумот со користење на прстенот за зумирање од објективот. Обидете се да завршите со промената во поставките за зумирање истовремено со завршување на експозицијата. Друг начин на којшто можете да го постигнете истиот ефект е да започнете да снимате без зум, а да зумирате за време на експозицијата.

Како да снимите траги од светлина

Траги од светлина над железнички шини опкружени со дрвја прекриени со мраз.

Снимањето на траги од светлина по должина на железничките шини е овозможено благодарение на долгата експозиција. Снимено со EOS RP од Canon и објектив RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM од Canon, со избрани 105 mm, 32 сек., f/8 и ISO 100.

Снимањето траги од светлина коишто се создаваат при движењето на возилата е одличен начин да се долови чувство на движење. Бидејќи шансите за прекумерна експозиција во темни услови се мали, можете да ја користите експозицијата со светилка и да ја оставите блендата отворена и неколку минути доколку е потребно за да добиете многу траги од светлина на фотографијата. Важно е да го поставите фотоапаратот на статив или друга цврста потпора отпорна на вибрации.

Друг начин за снимање на траги од светлина е да го осветлите возилото коешто се движи со помош на блиц за да добиете добра експозиција на автомобилот, моторот, возот, па дури и велосипедот, покрај снимањето на трагите од светлина. Ќе треба да го поставите блицот на режимот за блиц со задна завеса за тој да се активира на крајот од експозицијата наместо на почетокот. Со употреба на вообичаениот блиц со предна завеса, трагите од светлина ќе изгледаат како да се протегаат пред возилото коешто се движи наместо зад него.

Како да вршите поместување со фотоапаратот

Крос-мотоциклист јури низ поле.

Ако го поместувате фотоапаратот за да следите субјекти во движење, заднината ќе се замати и движењата ќе изгледаат подинамички. Снимено со EOS 90D од Canon и објектив EF 70-200mm f/4L IS II USM од Canon, со избрани 135 mm, 1/30 сек., f/8 и ISO 100.

Употребата на помали брзини за блендата за заматување на движењето е придружена со ризик од тресење на фотоапаратот, особено при користење на телефото објективи, поради што се заматува и главниот субјект. Во вакви ситуации, стабилизацијата на слика е особено корисна. Одредени објективи IS (стабилизација на слика) користат автоматско откривање на поместувањето коешто врши корекција само во вертикалната рамнина кога вршите хоризонтално поместување.

Други објективи за стабилизација на сликата од Canon се опремени со опција за двоен режим за стабилизација на сликата којашто ви овозможува да изберете режим бр. 1 за статични фотографии или режим бр. 2 за поместување. Одредени објективи како RF 70-200mm F2.8L IS USM и EF 70-200mm f/4L IS II USM од Canon имаат и трет изборен режим за стабилизација којшто се користи за стабилизација на сликата само за време на експозицијата. Ова ви овозможува полесно следење на предметите со непредвидливо движење во визирот.

Фотоапаратите EOS R5 и R6 од Canon имаат и функција за вградена напредна стабилизација на сликата (IBIS). За уште подобра стабилизација, можете да ги користите заедно со функцијата за стабилизација на слика од објективите со оптичка стабилизација.

За повеќе информации, прочитајте го нашиот водич Совети за поместување при снимање движења.

Како да внесете движење со употреба на повеќе експозиции

Фотографија снимена со повеќе експозиции од човек на мотор којшто прави салто на песочен насип.

Фотографија снимена со повеќе експозиции со користење на режимот за континуирано фотографирање којшто претставува корисна алатка за снимање на движење. Фотографирано со EOS 5D Mark III од Canon (којшто е сега заменет со новиот EOS 5D Mark IV од Canon) со избрани 1/1600 сек., f/8 и ISO 400.

Некои од поновите фотоапарати EOS, вклучувајќи ги и EOS 5D Mark IV и EOS R System од Canon, се опремени со функција за повеќе експозиции. Користете ја оваа функција заедно со режимот за континуирано фотографирање за да снимите повеќе фази од движењето во само еден кадар. За постигнување на најдобри резултати, потребно е да има јасна разлика помеѓу предметот и заднината, како на пример, светол предмет наспроти темна заднина и обратно. За повеќе информации, погледнете го нашиот водич Снимање со повеќе експозиции (достапен на одредени јазици).

Истиот ефект можете да го постигнете и со употреба на блиц. Speedlite EL-100 од Canon има режим за треперење на блиц што може да се програмира. Со активирање на серија блицови за време на долга експозиција, можете да го снимите предметот којшто се движи во неколку точки од неговата патека наспроти статична позадина.

Движење на фотоапаратот за снимање поинтересни видеоснимки

Видеоснимките изгледаат многу подинамично ако го поместувате вашиот фотоапарат додека снимате, отколку кога снимате со фотоапаратот поставен на стативот. Во многу од фотоапаратите DSLRs и фотоапаратите EOS M и EOS R без огледало од Canon е вградена функцијата за дигитална стабилизација на сликата. Таа претставува вид на електронска стабилизација на сликата предвидена да се користи само при снимањето видеоприкази, којашто може да го смири тресењето на фотоапаратот и да ви овозможи подобра стабилизација. Можете да ја користите заедно со опцијата за оптичка стабилизација на слика на објективите и вградената стабилизација на слика во фотоапаратите EOS R5 и R6 од Canon.


Напишано од Matthew Richards

Слични производи

 • DSLR-фотоапарати

  EOS 90D

  Максимално опремен DSLR-фотоапарат што овозможува доближување до целта, побрзо фотографирање и снимање извонредни слики со 32,5 мегапиксели.
 • DSLR-фотоапарати

  EOS 850D

  Преземете го следниот чекор во креативната контрола за да снимате фотографии со прекрасни детали и неверојатни 4K-видеоснимки со помош на лесен DSLR-фотоапарат со различни опции за поврзување што ќе ве инспирира и ќе го награди вашиот труд.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS RP

  Мал, лесен и интуитивен фотоапарат без огледало за целосна слика што е дизајниран за секојдневно фотографирање и фотографирање при патувања.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R6

  Без разлика што фотографирате и како фотографирате, EOS R6 ќе ви овозможи да бидете креативни на начини што никогаш досега не сте знаеле дека постојат.
 • SPEEDLITE EL-100

  ПРОФЕСИОНАЛЕН БЛИЦ

  Едноставен начин за да додадете светлина и да постигнете природни резултати со изглед на дневна светлина.
 • Објективи RF

  RF 70-200mm F2.8L IS USM

  RF 70-200mm F2.8L IS USM е неопходен објектив од професионалното трио на објективи за зумирање и претставува совршен придружник за вести, спорт и патувања.

Слични статии

 • ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Совети за брзината на блендата

  Усовршете ја брзината на блендата со нашиот водич за почетници и снимајте подобри слики од движења.

 • ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Фотографирање со поместување за почетници

  Научете како да го користите поместувањето за да снимите подобри фотографии од движење со помош на следните врвни совети.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ДВИЖЕЊА

  Најдобри објективи за фотографирање движења

  Нашиот водич за најдобри објективи за фотографирање движења.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ СПОРТ

  Како да снимите одлични фотографии од движења

  Совети за снимање прекрасни фотографии од движења со вашиот фотоапарат од Canon.