A water droplet on a flower stem, reflecting a flower head.

МАКРО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Креативно макро фотографирање: фотографирање цвеќиња што се рефлектираат во капки вода

Добијте нова перспектива за фотографирањето цвеќиња со помош на макро објектив и моќта на прекршувањето на светлината за да добиете прекрасни фотографии. Снимајте детали во капка вода и експериментирајте со прекршувањето на светлината. За оваа техника ќе ви треба макро објектив, а идеално би било да користите и статив и уред за далечинско активирање на блендата - ако имате фотоапарат со Wi-Fi, како што е EOS 90D од Canon, тогаш ќе можете да ја користите апликацијата Canon Camera Connect во вашиот паметен телефон за да го обликувате кадарот на сликата и да ја активирате блендата. За максимално прилагодување на осветлувањето, најпрактично е да користите надворешен блиц како што се блицовите од серијата Speedlite на Canon.

Поставување

Со оваа едноставна техника може да снимате прекрасни фотографии од субјекти со извонредни детали што се рефлектираат во мала капка вода.

Оваа техника може да ја користите надвор (доколку сте во можност) или внатре. Предноста што ја нуди поставувањето во затворена просторија е поголема контрола врз осветлувањето и намалување на ризикот од губење на капките вода поради ветар. Исто така, нема да треба да станувате рано за да ја доловите утринската роса!

Освен макро објектив и статив за стабилност и спречување на тресењето на фотоапаратот, ќе ви требаат цвеќиња и малку глицерин (може да купите во аптека, во делот за намирници за готвење во супермаркетите или преку интернет) за да направите долготрајни капки со голем степен на рефлектирање. Ќе ви треба и силен извор на светлина - или од прозорецот или од надворешен блиц Speedlite од Canon.

Зголемување

A Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM lens.
Сите макро објективи се соодветни за оваа техника - сликите на оваа страница се снимени со објективот EF 100mm f/2.8L Macro IS USM од Canon, но и EF-S 60mm f/2.8 Macro USM од Canon е одлична алтернатива за DSLR-фотоапарати со APS-C-сензори.

Поставете го вашиот макро објектив на најкраткото фокусно растојание за да добиете најголемо зголемување. Дури и во реален сооднос на зголемување од 1:1, капките вода ќе изгледаат мали во кадарот, па затоа е препорачливо да го отсечете кадарот по фотографирањето со помош на софтвер за уредување слики. Објективот треба да се позиционира блиску до капките, но внимавајте да не направите сенка со него врз целата слика. Ако користите лампа или надворешен блиц Speedlite од Canon, тогаш ќе имате повеќе контрола врз насоката на осветлувањето. Друг начин за избегнување на сенката е да користите макро објектив со вграден Macro Lite, како што е EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM од Canon или EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM од Canon.

Додавање капки

Слични написи
Swirling multicoloured patterns of soap in water.

МАКРО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Апстрактно макро фотографирање: фотографирање сапуница

Дознајте како да снимате прекрасни, разнобојни и апстрактни макро фотографии од сапуница во овој едноставен водич со објаснувања во чекори.

A close-up of a leaf, showing the veins inside it.

МАКРО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Макро фотографирање: откријте ја убавината во деталите

Фотографот за диви животни Ian Wade ги споделува своите најдобри совети за фотографирање макро слики.

Macro photography tips and techniques

МАКРО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Совети за макро фотографирање

Макро фотографирање на едноставен начин - дознајте за најдобрата опрема, совети и техники.

Фотографирањето во режимот за решетка (Av) ќе ви овозможи повеќе контрола врз длабочината на полето, но подгответе се да експериментирате со решетката за да менувате кои елементи ќе бидат во фокус. Доближувајте го цвеќето за да ја промените композицијата во капката вода и користете го копчето за приказ на длабочината на полето пред да ја активирате блендата за да дознаете како тоа ќе влијае врз вашата слика.

Користењето глицерин наместо вода ќе ви овозможи да добиете посјајни и повискозни капки што подолго време остануваат прилепени на нивната подлога, овозможувајќи ви повеќе време за фотографирање за да можете да ја доловите совршената слика. А користењето поголема брзина на блендата ќе ви овозможи да добиете многу повеќе слики за краток временски период. Ставете игла или чепкалка во глицеринот за да можете да ја пренесете течноста - на овој начин ќе можете да ги позиционирате капките каде што ќе посакате и да додавате капки по ваша желба. Експериментирајте со капки во различна големина и групи од капки за да добиете покреативни слики.

Техниката

Фотографирајте со широк агол - тоа ќе ви помогне да ја заматите заднината, а капките ќе останат во фокус.

Фокусирајте ги капките рачно и почнете да го поместувате цвеќето во заднина сè додека не добиете прекршена слика што ќе се прикаже јасно во течноста. Фотографирајте во режимот за решетка (Av) за да имате повеќе контрола врз длабочината на полето и изберете решетка f/8 за почеток. Поентата тука е цвеќето во заднина да биде дефокусирано, а прекршената слика од него да биде остра, па затоа подгответе се да експериментирате со положбата на цвеќето и решетката. Капките треба да бидат паралелни со фотоапаратот за да бидат остро фокусирани.

За да ја зголемите острината, користете го режимот за прегледување во живо за да не го дестабилизирате фотоапаратот со пресликаното движење и фотографирајте со тајмерот на фотоапаратот, уред за далечинско активирање на блендата или апликацијата Canon Camera Connect во вашиот паметен телефон, доколку вашиот фотоапарат ја поддржува. За повеќе совети за почетниците за макро фотографирање и за повеќе инспирации за нови трикови, преземете ја апликацијата Canon Photo Companion за iOS или Android.


Напишано од Marcus Hawkins и Tamzin Wilks

Слични производи

Слични статии

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники