Фокусирањето на одредена површина или субјект во фотографирањето храна овозможува поголема креативност. Снимено со EOS 5D Mark IV од Canon и објектив EF 100mm f/2.8L Macro IS USM со избрани 1/200 сек., f/6,3 и ISO250. © Yasmin AlBatoul
Фотографирањето храна не ја губи популарноста и резултира со милиони објави на Instagram секојдневно. Но, при толку многу достапни содржини, за новите фотографи за храна станува сè потешко да се истакнат од останатите. Дознајте како дури и наједноставните оброци подготвени дома можат да изгледаат достојни за ѕвезда од Мишелин.
Еден од фотографите кои прераснаа од аматери во професионалци е амбасадорката на Canon - Yasmin AlBatoul. Со потекло од Батна во Алжир и вештини што сама ги усовршила, Yasmin веќе има препознатлив стил, а тоа е примена на движења и енергија со кои ги истакнува своите слики од останатите. „Најинтересен ми е предизвикот за претворање нешто обично, нешто секојдневно како храна, во нешто прекрасно и уметничко“ - вели таа.
Yasmin почна да фотографира во раните тинејџерски години, а инспирација добиваше од француските каталози за дизајн на ентериер на нејзиниот дедо. „Некои од нив имаат повеќе од 4000 страници и јас многу долго ги разгледував, посакувајќи и јас да можам да снимам такви фотографии“.
Неколку години подоцна, Yasmin почна да користи социјални медиуми и да гледа водичи на YouTube за да ги совлада рачните контроли на нејзиниот EOS 600D од Canon (сега заменет со новиот EOS 850D од Canon). Како што растеше нејзиното искуство, така растеше и бројот на нејзините следбеници, а за кратко време стана професионален фотограф за храна. Денес има приближно 50.000 следбеници на Instagram, а има сработено и голем број професионални ангажмани.
Yasmin е во одлична положба да разговара за нејзините достигнувања и тука ќе ни ги открие најважните лекции што ги научила по патот кон успехот.