ТЕХНИКИ ЗА СНИМАЊЕ ВИДЕО

Како да снимите видеоприказна

10 совети и трикови што ќе ви помогнат да ги снимите сите потребни материјали за да создадете свои мини видеоснимки.
Фотографија од фотоапарат EOS R50 од Canon, надворешен микрофон и стативот со држач на розова дрвена заднина, опколен со материјали за изработување.

Без оглед на тоа дали сте снимател на документарци што сака авантури, видеоблогер за производи или готвач на социјални медиуми, важно е да знаете како да снимите видеоприказна. Снимањето се врти околу создавањето приказна, без разлика на тоа дали крајната дестинација е TikTok или големите екрани.

Како да создадете прекрасна видеоприказна? Прво, ви треба комплет што соодветствува на вашата креативност. Фотоапаратите EOS R од Canon се дизајнирани за денешните хибридни фотографи. EOS R50 од Canon, на пример, има мала тежина и е лесен за ракување, но се одликува со снимање во 4K со прекумерно семплирање, како и голем број професионални функции за снимање видео за да ви помогне да создадете висококвалитетни содржини, вклучувајќи и снимање забавени движења со максимум 120 fps, екран на допир со променлив агол и интелигентен автоматски фокус Dual Pixel CMOS AF II.

Меѓутоа, квалитетот и професионализмот на вашите видеа исто така зависат од правилните вештини и техники. Следат 10 совети за создавање видеоприказна која ќе ви го привлече вниманието од почеток до крај.

 1. Испланирајте го снимањето
 2. Воспоставете ја сцената
 3. Одржете ја стабилноста
 4. Фокусирајте се на деталите
 5. Експериментирајте со различни перспективи
 6. Обмислете ја композицијата
 7. Експериментирајте со брзината и времето
 8. Снимајте појасен звук
 9. Зголемете ја неизвесноста
 10. Забавувајте се, но останете фокусирани

1. Испланирајте го снимањето

Раце што сместуваат EOS R50 од Canon во црна торба за фотоапарати.

EOS R50 од Canon е неверојатно компактен за фотоапарат со толку моќни перформанси за снимање видео. Поради ова, тој е совршената алатка за создавање содржини бидејќи е доволно лесен за носење насекаде.

Планирањето на снимањето ќе ви помогне да ги снимите сите потребни видеоснимки. Запишете белешки за тоа што сакате да прикажете или составете нацрт илустриран приказ - ова го организира снимањето во вашата глава пред да започне.

Исто така, помага да земете предвид како сакате видеото да изгледа и да се чувствува. Фотоапарат од Canon како што е EOS R50 се одликува со голем број креативни профили на бои за прекрасна естетика. Експериментирајте со овие поставки пред да се решите за тоа каква атмосфера сакате за вашата видеоснимка.

Исто така, важно е да ја подготвите опремата пред снимањето: наполнете ги батериите, исчистете ги објективите и форматирајте ги мемориските картички.

За крај, проверете дали вашиот паметен телефон или таблет-уред е поврзан со апликацијата Canon Camera Connect – ова ви овозможува далечински да ги приспособувате поставките и брзо да префрлите видео од вашиот фотоапарат.

2. Воспоставете ја сцената

Жена во крзнено кафеаво палто стои со чадор в рака на калдрма, покрај осветлени излози. Фотографирано со EOS R50 од Canon.

Експериментирајте со длабочината на полето за да го изолирате субјектот или да го позиционирате во опкружувањето. Многу од објективите RF и RF-S од Canon нудат широки максимални решетки за меки и заматени заднини, но можеби сакате да го вклучите опкружувањето со мала длабочина на поле за да понудите контекст. Снимено со EOS R50 од Canon и објектив RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM од Canon со избрани 45 mm, 1/40 сек., f/6,3 и ISO 3200.

Страничен профил на жена во крзнено кафеаво палто што ја крева раката до очилата. Фотографирано со EOS R50 од Canon.

Можете да се потпрете на автоматскиот фокус Dual Pixel CMOS AF II од Canon за да се уверите дека лицето на вашиот субјект е секогаш во остар фокус со следење на лицето и очите. Снимено со EOS R50 од Canon и објектив RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM од Canon со избрани 18 mm, 1/500 сек., f/4,5 и ISO 800.

Кога снимате на локација, воспоставете контекст со широки слики од опкружувањето. Мешајте ги тие слики со детали и фотографирање на околината одблиску, снимена на екстремно кратко растојание. Движете се низ локацијата и не снимајте од иста положба. Обидете се да снимите најмалку 10 секунди по видеозапис за воведни кадри, кои потоа можете да ги отсечете по желба при уредување.

Ако снимате други луѓе, прикажете ги главните ликови со тоа што ќе покажете детали од тоа каде се наоѓаат и што прават. Снимете различни снимки од субјектите во акција и експериментирајте со невообичаени композиции и стилови на осветлување.

3. Одржете ја стабилноста

CINC_EOS R50_Movie IS mode

За да избегнете нестабилни видеозаписи и да гарантирате дека ќе изгледаат професионално, важно е да го поддржите фотоапаратот и објективот. Држете го фотоапаратот со двете раце и вовлечете ги лактите.

За постабилни рачно снимени видеозаписи, EOS R7 од Canon се одликува со вградена стабилизација на слика (IBIS) со поместување на сензорот за да овозможи компензација на движењето на фотоапаратот со максимум 8 чекори, во зависност од објективот што се користи. EOS R50 од Canon исто така се одликува со вградена технологија што го сведува тресењето на фотоапаратот при снимање на минимум. Дигиталната стабилизација на слика за видео - како што е илустрирана во горенаведеното видео - гарантира дека рачно снимените видеа ќе останат остри и рамномерни.

Размислете за користење на објектив со внатрешна стабилизација, како што е RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM од Canon. Овој достапен објектив со зум се одликува со оптичка стабилизација на слика со 4,5 чекори за да ја одржи острината на рачно снимените видеозаписи, како и разновиден опсег на зумирање за снимање различни снимки.

4. Фокусирајте се на деталите

Изолирањето одредени предмети со снимки одблиску го зголемуваат интересот. Објективите со зум RF и RF-S од Canon можат да ви помогнат да се доближите колку што е можно повеќе за да направите субјектите да изгледаат поголеми во кадарот, а воедно и да ги изолирате уметнички од заднината.

Исто така, можете да искористите примарен макро објектив како што е RF 35mm F1.8 MACRO IS STM од Canon, кој ви овозможува да се фокусирате на сите детали, дури и при кратки растојанија. Макро објектив со кратко фокусно растојание е многу практичен за содржини поврзани со производи, храна или убавина, бидејќи гледачите сакаат да ги видат интересните детали.

EOS R50 се одликува со корекција на промените во фокусот, прикажано во горенаведеното видео, коешто го одржува аголот на гледање при менување на фокусот, гарантирајќи дека вниманието ќе остане таму каде што вие сакате да биде и обезбедувајќи поприроден и попрофесионален изглед.

5. Експериментирајте со различни перспективи

Фотоапарат EOS R50 од Canon со прикачен микрофон се држи со вертикален држач со објективот насочен надолу. На екранот на допир со променлив агол на фотоапаратот се гледа тавче.

Екранот на допир со променлив агол на EOS R50 од Canon ви нуди флексибилност за снимање од речиси сите агли.

Човек гледа во екранот на допир со променлив агол на EOS R50 oд Canon што го држи за да сними чинија со храна.

Екранот на допир со променлив агол ви овозможува да ја проверите композицијата и експозицијата кога снимате рачно.

Снимете ги субјектите од необични агли за да го направите вашето видео подинамично. Сите снимки нема да изгледаат добро, но нема да дознаете сè додека не се обидете. Променете ја гледната точка така што ќе се позиционирате над вашиот субјект и ќе снимате надолу или, пак, спуштете се на земја и снимајте нагоре.

Менувањето на перспективата исто така помага при раскажувањето приказни, на пример, снимање од низок агол помага при доловување дека личноста во кадарот има моќ или доминира над гледачот.

Исто така, можете да ја менувате перспективата со објективи. Ако снимате зад субјектот што е во преден план, тогаш изберете одредена фокусна точка за да ја изострите заднината и да внесете филмско заматување во преден план. Можете да го сторите тоа со намалување на решетката. RF-објектив со широка максимална решетка, како што е RF 50mm F1.8 STM од Canon, ви дава неверојатно мала длабочина на полето и мало заматување за филмски ефект.

6. Обмислете ја композицијата

EOS R10 од Canon поставен на статив меѓу заоблена ограда за да сними жена во далечината.

Силни композициски линии, како што се линиите на оваа заоблена ограда, го водат гледачот од предниот план кон заднината. Ниско позиционирање на фотоапаратот го максимизира ефектот.

Размислете како најдобро да ги позиционирате елементите во кадарот. Генерално, испробани и тестирани пристапи за композиција, како што е правилото на третини и линии што го насочуваат вниманието, функционираат добро. Пробајте и други гледни точки. На пример, користете симетрија за да снимите алтернативни снимки. Ова може да биде едноставен процес на правење еден чекор налево или надесно, поместување на фотоапаратот повисоко или пониско, клекнување или легнување.

Ако најдете специфична композиција што функционира за вашиот субјект, усовршете ја и направете ја своја за да им дадете препознатлив изглед на вашите видеозаписи. Многу сниматели се прославиле поради својот стил на композиција, поради што вреди да се експериментира со различни правила - и кршење на истите - за да се долови атмосферата на видеозаписот, како и вашиот личен стил.

7. Експериментирајте со брзината и времето

Сцените со прескокнување внесуваат поголем простор во вашиот филм. Снимајте слични снимки од ист агол, а потоа прескокнувајте помеѓу различни делови од секоја снимка, преминувајќи од еден на друг момент.

Снимање при висока стапка на слики е одличен начин за снимање движења. Снимање во Full HD со 120 fps на EOS R50 ви овозможува да создадете извонредни ефекти со забавени движења, доловувајќи го секој момент кога го репродуцирате видеозаписот со нормална брзина.

Исто така, можете да го воодушевите гледачот со видеоснимка со забрзани движења за да ги компресирате бавните случувања во пократки снимки, или да се обидете да создадете видеохаику.

8. Снимајте појасен звук

Жена држи фотоапарат од Canon со прикачен стерео микрофон DM-E1 и снима маж со дупчалка.

Звукот е многу важен при создавање видеоприказна, затоа, инвестирањето во надворешен микрофон како што е Stereo Microphone DM-E1 од Canon, е добра идеја.

Квалитетот на звукот е исто толку важен колку и сликата, подобрувајќи ја вашата видеоприказна со тоа што нуди контекст и создава атмосфера. Повеќето фотоапарати имаат вграден микрофон за снимање звук, но за да снимите поквалитетен звук ви треба надворешен микрофон како стерео микрофонот DM-E1 или стерео микрофонот DM-E100 од Canon.

Комбинирање на вашиот фотоапарат со STM-објектив од Canon, како што е RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM од Canon, е одличен избор кога снимате звук, бидејќи STM-моторот (чекорен) обезбедува рамномерно и тивко фокусирачко движење.

9. Зголемете ја неизвесноста

Важно е да вклучите елементи на визуелна напнатост, особено кога вашето видео го достигнува крајот. Тоа ќе го постигнете со различни снимки, снимки снимени на екстремно кратко растојание и широки кадри. Преминот од кадарот на неутралниот субјект во кадарот на главната последна сцена е одличен начин да ја навестите последната етапа на вашиот филм.

Снимајте кратки снимки за да ја зголемите неизвесноста. Не заборавајте дека може да скратите подолг видеозапис, па затоа обидете се да снимите неколку секунди резервен материјал пред и по саканата содржина.

10. Забавувајте се, но останете фокусирани

Иако е добра идеја да снимите малку повеќе од тоа што ви треба, лесно е да се занесете и да снимите премногу, па затоа, потрудете се да останете објективни и да имате цел. Ќе си бидете благодарни подоцна кога ќе почнете да уредувате и нема да биде потребно да разгледувате многу непотребни видеозаписи.

Најважно е да се забавувате додека снимате и да запомните дека понекогаш работите не излегуваат како што сте планирале, но затоа може многу да научите од таквите ситуации. Вашата приказна содржи дел од вашиот карактер, па затоа уживајте додека ја снимате.

Peter Wolinski

Слични производи

Слични статии

 • Joel Santos, амбасадорот на Canon, клечи во трева во шума со неговиот фотоапарат од Canon.

  ТЕХНИКИ ЗА СНИМАЊЕ ВИДЕО

  Раскажете ги вашите приказна преку видеозаписи

  Наградуваниот снимател на документарни видеозаписи и амбасадор на Canon, Joel Santos, ги споделува неговите најдобри совети за раскажување приказни преку видеозаписи.

 • EOS R50 од Canon на статив, поставен врз маса за да сними жена облечена во розов комбинезон, опколена со алатки за изработување.

  ВИДЕО

  Совети за подобрување на вашите видеоснимки за социјалните медиуми

  Четворица креатори дискутираат што значи тоа да се направи добра содржина и како да се истакнувате онлајн.

 • Инфлуенсерката на социјални медиуми Fatou N'Diaye, облечена во дебел кафеав капут, клечи и се смее пред фотоапарат EOS R50 од Canon поставен на статив.

  СНИМАЊЕ ВИДЕОБЛОГОВИ

  Создавање содржини со EOS R50

  Усовршете ги вашите социјални медиуми со Canon EOS R50.

 • Фотограф снима двајца во зимска облека кои се гушкаат и печат маршмело на отворен оган. Сцената е осветлена само од огнот и низа украсни светилки во заднина.

  ТЕХНИКИ ЗА СНИМАЊЕ ВИДЕО

  Совети за снимање видео навечер

  Зачекорете во потполно нов свет на креативност со нашиот водич за снимање видео навечер.