МАКРО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Откријте го скриениот свет на инсектите

Откријте ги тајните животи на малите суштества со совети од професионалецот за фотографирање одблиску Pierre Anquet.
Слика одблиску од кафеав пајак-скокач.

„Пред да започнам со макро фотографирањето не бев голем љубител на инсекти“, вели францускиот фотограф Pierre Anquet. „Но, сега мислам дека се многу убави ако одвоите време да погледнете одблиску“.

„На почетокот фотографирав пејзажи и портрети, но видов видеоснимка од американскиот макро фотограф Thomas Shahan и тоа беше тоа: се заљубив во макро фотографирањето“, вели тој.

Неверојатните слики одблиску може да изгледаат како област на искусните фотографи со најскапа опрема, но тие всушност може да се постигнат со различни буџети. Можете да експериментирате со фокусирањето одблиску користејќи го објективот што се испорачува со фотоапаратот пред да го надградите со наменски макро објектив.

1. Снимајте креативни слики одблиску со објективот што се испорачува со фотоапаратот

Богомолка виси на лист.

Кај макро фотографирањето не е важно колку блиску се наоѓате до субјектот, туку важни се нивоата на зголемување. „Ако сакате да фотографирате одблиску, но немате буџет за макро објектив, можете да го искористите ова зумирање и да снимите навистина интересни фотографии“, вели Pierre. Снимено со EOS 90D и објектив EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM со избрани 55 mm 1/3200 сек., f/5,6 и ISO640. © Pierre Anquet

Иако вистинскиот макро објектив нуди неверојатно зголемување, стандардното зумирање може да се фокусира доволно блиску за одлични фотографии од поголеми инсекти.

„За овие фотографии најдов вид на богомолка наречен Empusa“, објаснува Pierre. „Долга е приближно 3-4 cm, што значеше дека можев да ја исполнам целата слика со помош на објективот EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM од Canon. Најголемиот предизвик ќе биде да се доближите доволно блиску до инсектот за да го фотографирате - би ви препорачал да се разбудите рано бидејќи во зората се помалку активни“.

Објективите EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM и EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM имаат вграден Macro Ring Lite што им овозможува на почетниците да додаваат интересни и креативни светлосни ефекти кои претходно беа можни само за професионалците.

Како алтернативен метод за користење автоматски фокус, Pierre постигнува максимално зголемување преку зумирање со објективот до неговата најголема фокусна должина, префрлување на рачен фокус и вртење на прстенот за фокусирање сè додека не дојде на минималното фокусно растојание, а потоа нежно поместувајќи го фотоапаратот наназад и нанапред за остро фокусирање на субјектот.

Pierre претпочита фотографирање без статив, но тој може да биде корисен за макро фотографирање бидејќи секое тресење на фотоапаратот е понагласено. „Стативите се премногу големи и пречат при фотографирањето. Објективот од 18-55 mm е совршен за рачно фотографирање бидејќи е многу мал и стабилизацијата на слика е многу практична“.

2. Фотографирајте „еден на еден“ со макро објектив

Слика одблиску од портокалово-кафеав пајак на гранка.

Pierre го користел објективот EF-S 60mm f/2.8 Macro USM за да фотографира пајак-скокач: „Беше помал од богомолката, но тоа ми овозможи да опфатам поголем дел од опкружувањето во фотографијата“. Снимено со EOS 90D и EF-S 60mm f/2.8 Macro USM со избрани 1/250 сек., f/8 и ISO500. © Pierre Anquet

Слика одблиску од богомолка што виси на гранка.

Pierre ја користи функцијата за спојување фотографии со различен фокус за некои од фотографиите. „Најголемиот број на слики што ги снимив за едно спојување фотографии со различен фокус беше 28. Богомолката беше на гранка, а јас сакав да го фокусирам целиот инсект. Со снимање многу фотографии и со поместување на фотоапаратот, можев да ги фокусирам главата, нозете и телото“. Снимено со EOS 90D и објектив EF-S 60mm f/2.8 Macro USM со избрани 1/250 сек., f/9 и ISO200. © Pierre Anquet

Компактниот и неверојатно остар објектив EF-S 60mm f/2.8 Macro USM од Canon е одличен избор за зачекорување во светот на макро фотографирањето. Тој нуди зголемување во реална големина (1x) кога е поставен на минималното фокусно растојание, што значи дека деталите ќе се фокусираат на сензорот на фотоапаратот со иста големина како што се во реалноста.

Една работа што треба да ја имате предвид кога фотографирате одблиску е дека длабочината на полето е минимална. Користењето помали решетки, како што се f/11 и f/16, ќе ја зголеми длабочината на полето, но и ќе ја намали количината на светлина. Ова доведува до помала брзина на блендата, што може да резултира со заматена слика доколку се помести фотоапаратот или субјектот.

За да го спречите ова, можете да ја зголемите вредноста на ISO за да поставите пократко време на експозиција. „Фотоапаратот EOS 90D можам да го поставам до ISO2000 без никаков проблем. Но, треба да поставите точна експозиција на сликата - ако се обидете да ја зголемите експозицијата подоцна во софтверот, ќе добиете големо ниво на шум“.

Слика одблиску од глава на рогат црцорец со капка вода на неа.

Pierre препорачува да користите Speedlite за зголемување од 3-5x. „Главната светлина сè уште е сонцето“, вели тој. „Но, користењето на блиц ви овозможува дополнително да го истакнете субјектот“. Снимено со EOS 60D од Canon (сега заменет со новиот EOS 90D од Canon) со објектив MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo од Canon и Speedlite 430EX II со избрани 1/250 сек., f/10 и ISO400. © Pierre Anquet

Спојувањето фотографии со различен фокус е популарна техника што макро фотографите ја користат за да ја зголемат длабочината на полето. Тоа значи снимање серија идентични слики и рачно менување на положбата за фокусот за секоја од нив. Фокусираните површини на секоја слика потоа може да се комбинираат во софтвер за да се создаде фотографија со поголема острина.

Фотоапаратот EOS 90D од Canon има функција за фокусирање со групирање која може автоматски да ги сними сликите што ви се потребни за да споите фотографии со различен фокус во софтверот Digital Photo Professional на Canon. „Со текот на времето ќе се усовршите“, објаснува Pierre. „Го избирам режимот за континуирано фотографирање, рачно го поставувам фокусот на најблискиот дел од субјектот и потоа полека го поместувам фотоапаратот поблиску до инсектот додека снимам серија фотографии“.

3. Зголемување над реалната големина со специјален објектив

Слика одблиску од пајак-скокач на земја.

Објективот MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo од Canon е уникатен објектив што ви овозможува да фотографирате субјекти со зголемување до 5x во однос на нивната реална големина. Снимено со EOS 90D од Canon и објектив MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo од Canon со избрани 1/250 сек., f/9 и ISO800. © Pierre Anquet

Макро фотографија од лице на богомолка.

Објективот MP-E 65mm може да се користи за различни намени, нагласува Pierre. „Со зголемување од 1x можете да го исполните кадарот со поголем инсект како пеперутка или црцорец, а потоа можете да зголемите до 5x и да фотографирате многу мали инсекти“. Снимено со EOS 90D од Canon и објектив MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo од Canon со избрани 1/160 сек., f/8 и ISO2000. © Pierre Anquet

Прецизното фокусирање е од суштинско значење кога работите со зголемување до 5x, бидејќи сите грешки ќе бидат подеднакво зголемени. За да постигне прецизност при фотографирањето инсекти, Pierre ја следи сликата со помош на големиот заден екран на EOS 90D од Canon. „Можам рачно да зумирам и да видам точно каде сум фокусирал“, вели тој. „Прво го вртам прстенот на објективот за да го поставам зголемувањето, потоа се доближувам до субјектот и кога ќе видам на екранот дека е совршено фокусиран, ја снимам фотографијата“.

Можете да започнете со макро фотографирање на предмети во домот, без разлика дали станува збор за дезен на тепих или за домашно растение на прозорската штица пред да продолжите со снимање детални фотографии од инсекти.


Напишано од Marcus Hawkins

Слични производи

Слични статии