МАКРО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Избирање на најдобрата опрема за започнување со макро фотографирање

Без оглед на тоа дали фотографирате слики одблиску од бубачки или бебиња, миленичиња или слаткарница, следат сите карактеристики на фотоапарати и објективи кои треба да ги барате, како и најдобрата дополнителна опрема.
Фотографија одблиску од вилино коњче што седи на трева, снимена со објектив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon.

Ако сакате да ги доловите геометриските текстури на окото на инсект, капка утринска роса на трева или трепките на лицето на вашето бебе, најдобриот начин за истакнување прекрасни детали е преку макро фотографирање.

Меѓутоа, иако е лесно да навлезете во макро фотографирањето и е многу исполнувачко, има предизвици, како што е достигнување доволно голема длабочина на поле за сите детали на мал субјект да излезат остри.

Многу фотоапарати и објективи од Canon се опремени со функции кои ги задоволуваат специфичните потреби на макро фотографирањето. За да ви помогнеме да ја изберете соодветната опрема, ги избравме функциите кои треба да ги барате кога ги избирате најдобрите фотоапарати и објективи за да започнете со вашето патување во макро фотографирањето.

Фотографија од капки роса на црвена роза снимена на екстремно кратко растојание снимена со EOS R7 од Canon и макро објектив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon.

Макро фотографирањето претставува фотографирање одблиску на мали субјекти при зголемувања од 0,5x или повеќе, а субјектот се разликува – од растенија и инсекти до храна и предмети во домаќинството. Можете да снимате макро фотографии во затворени простории и надвор. Фотографирано со EOS R7 од Canon и објектив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon со избрани 1/2000 сек., f/1,8 и ISO 200.

Функции на фотоапаратот за макро фотографирање

Две раце држат EOS R10 од Canon, а на екранот на фотоапаратот е прикажано објаснување на поставките за фокусирање со групирање.

EOS R10 од Canon се одликува со фокусирање со групирање, што ќе сними серија слики при автоматско зголемени фокусни должини во чекори. Има и опција за комбинирање на сликите во самиот фотоапарат за да ја одредите длабочината со совршена сеопфатна острина.

Фотографија од чинија со храна на која има различен зеленчук и варени јајца снимена на екстремно кратко растојание со EOS R10 од Canon.

При фокусирање со групирање, можете да го наведете бројот на сликите што сакате фотоапаратот да ги сними. Спојувањето на сликите создава остра слика со поголема длабочина на поле. Снимено со EOS R10 од Canon и објектив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM од Canon со избрани 35 mm, 1/2000 сек., f/5 и ISO 1600.

Напредно фокусирање

Фокусот е најважен во макро фотографирање. Фотоапаратите EOS R од Canon се идеални за макро фотографирање бидејќи нудат многубројни моќни функции со кои секогаш ќе добиете совршен фокус.

Колку е поблиску вашиот субјект, толку е помала длабочината на поле при зададена решетка. Ако нема доволно светлина, што често се случува кога снимате на многу кратко растојание, тогаш е потребно да ја отворите решетката пошироко за да пропуштите повеќе светлина, а тоа ја намалува длабочината на полето уште повеќе. Ова значи дека слика ќе има само мал дел во фокус – што не е идеално кога целта е да се истакнат сите детали.

За да го надминат ова, неколку фотоапарати EOS R, како што се EOS R10 и EOS R50 нудат фокусирање со групирање. Оваа функција го фотографира истиот кадар повеќепати, автоматски поместувајќи ја фокусната точка во чекори за да се доловат многу мали делчиња во остар фокус. Овие слики тогаш може да се комбинираат за да се создаде една слика во која многу поголем дел од субјектот ќе биде во фокус отколку што е можно при поединечно фотографирање. Ова се нарекува спојување фотографии со различен фокус или спојување повеќе длабочини на поле, што многу фотоапарати може да го извршат автоматски во самиот фотоапарат. Исто така, можете да го направите ова рачно со алатки како што е алатката за спојување повеќе длабочини на поле во софтверот Digital Photo Professional (DPP) од Canon.

EOS R50 оди чекор подалеку со напредниот режим А+. Ова автоматски открива кога е потребно спојување фотографии со различен фокус, ги снима потребните снимки и ја применува вградената алатка за спојување повеќе длабочини на поле, така што не мора да го поставувате сето тоа самите.

Ако претпочитате, фотоапаратите без огледало од Canon ви овозможуваат максимална контрола при фокусирање. Сите фотоапарати EOS R се одликуваат со опции за приказ на издвојување со рачен фокус, што користи светли бои за да ги означи областите на вашата слика што се во фокус. Исто така, тие ви овозможуваат да зумирате во слика во прегледување во живо за рачно да го проверите фокусот. Некои фотоапарати, како што се EOS R10 и EOS R7, имаат преклопници за AF/MF на куќиштето кои ви овозможуваат брзо префрлување во режим на рачно фокусирање и да изберете точно каде сакате да се фокусирате.

Најдобри фотоапарати со напредно фокусирање за започнување со макро фотографирање:

Фотографија од жолт цвет снимена на екстремно кратко растојание со ситни детали од ливчињата во фокус, снимена со EOS R50 од Canon.

APS-C-сензорот во EOS R50 ги зголемува малите предмети во кадарот кога ги користите истите објективи на фотоапарат за целосна слика. Фотоапаратот исто така нуди брзо континуирано фотографирање до 15 fps со тивката електронска бленда, поради што е возможно да се фотографираат субјекти во движење, како цвеќиња на ветер. Фотографирано со EOS R50 од Canon и објектив RF 35mm F1.8 MACRO IS STM од Canon со избрани 1/125 сек., f/8 и ISO 400.

Фотографија од неколку розови цвеќиња снимена на екстремно кратко растојание, снимена со EOS R50 од Canon.

Поради компактниот дизајн и лесната тежина, EOS R50 е совршен за рачно макро фотографирање. Го има истиот приклучок за RF-објектив како и секој друг фотоапарат EOS R, што значи дека можете да го додадете кој било објектив RF или RF-S, вклучувајќи и многубројни макро објективи. Фотографирано со EOS R50 од Canon и објектив RF 35mm F1.8 MACRO IS STM од Canon со избрани 1/250 сек., f/2,8 и ISO 800.

Големина и резолуција на сензор

Некои фотоапарати EOS R имаат сензор за целосна слика, а некои имаат APS-C-сензор. И двата вида на сензори имаат придобивки кога станува збор за макро фотографирање. APS-C-сензорите се помали, што значи дека малите субјекти се поголеми во кадарот отколку на сензор за целосна слика при истата фокусна должина, а APS-C-сензорите, општо, нудат поголема длабочина на поле отколку целосна слика. Поради тоа, фотоапарати APS-C како што се EOS R10 и EOS R50 се соодветни за макро фотографирање.

Меѓутоа, ако треба да снимате мал субјект во движење, за што ви е потребна голема бленда, особено ако нема доволно светлина и морате да користите високи вредности на ISO, тогаш фотоапарат за целосна слика како што е EOS R8 може да ви понуди слики со помалку шум.

Без оглед на тоа дали ќе одлучите да користите APS-C или целосна слика, избирање фотоапарат со сензор со голем број мегапиксели може да ви помогне при макро фотографирање. Повеќе пиксели значат повеќе детали, поради што, ако ја отсечете сликата за мал субјект да изгледа поголем во кадарот, сѐ уште ќе изгледа остро.

Најдобри фотоапарати со APS-C-сензори за започнување со макро фотографирање:

Објектив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon покрај купче маргаритки.

Објективот RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon може да функционира на растојание дури до 14 cm, зголемувајќи го субјектот за 0,5x. Широкиот агол на гледање е совршен за натрупување многу детали во кадарот, а вградената оптичка стабилизација на слика ќе се погрижи за заматувањето што се предизвикува од тресење на фотоапаратот, дури и кога фотографирате рачно.

Фотографија од маргаритка снимена на екстремно кратко растојание, снимена со објектив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon.

Објективот RF 24mm F1.8 MACRO IS STM се фокусира брзо, со тивок чекорен мотор, така што не мора да се грижите ако субјект се помрдне – сепак ќе добиете јасна снимка. Фотографирано со EOS R6 од Canon и објектив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon со избрани 1/4000 сек., f/1,8 и ISO 100.

Зголемување

За макро фотографирање, најважната функција на објективите е зголемување. Кога објектив зголемува при 0,5x (или 1:2), сликата на сензорот е половина од вистинската големина. Кога објектив зголемува при 1,0x (или 1:1), сликата на сензорот е во реална големина. Ова открива екстремно многу детали, особено кога сликата се прикажува на поголем екран или при печатење.

За да постигнете вакво зголемување, макро објективите треба да имаат кратко минимално растојание на фокусирање, што значи дека може да фокусираат многу блиску до субјект. Примери за тоа се RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, што може да фокусира на растојание дури до 14 cm и RF 35mm F1.8 MACRO IS STM од Canon, што може да фокусира на растојание дури до 17 cm. Двата се објективи 0,5x што се одликуваат со брзи максимални решетки кои пропуштаат многу светлина и нудат стабилизација на слика (IS) за снимките да не бидат заматени кога фотографирате рачно при помали брзини на блендата.

Најдобри почетнички макро објективи со зголемување до 0,5x и кратки фокусни растојанија:

Фотографија одблиску од розов цвет, снимена со објектив RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM од Canon.

Објективот RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM не е строго макро објектив, но нуди максимално зголемување од 0,28x и моќно зумирање, што ви овозможува да фокусирате без да го вознемирите субјектот и да ги доловите и најмалите детали од далеку. Фотографирано со EOS R50 од Canon и објектив RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM од Canon со избрани 1/320 сек., f/7,1 и ISO 100.

Фотографија од зелен романеско карфиол снимена на екстремно кратко растојание со објектив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM од Canon.

Друг објектив што нуди широк опсег на зумирање е RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM. Нуди максимално зголемување од 0,59x при рачно фокусирање, што значи дека можете да доловите субјекти одблиску во прекрасни детали. Снимено со EOS R10 од Canon и објектив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM од Canon со избрани 35 mm, 1/200 сек., f/10 и ISO 400.

Фокусна должина

Доближувањето со објектив со кратко фокусно растојание може да делува како очигледен избор, но телефото објективите исто така нудат значајни придобивки. Фотографирање од поголемо растојание значи дека е помалку веројатно дека ќе го вознемирите субјектот или дека ќе фрлите несакани сенки врз него. Телефото макро објектив, како што е RF 85mm F2 MACRO IS STM од Canon, што нуди зголемување до 0,5x, ви овозможува да стоите подалеку од субјектот, а притоа да го задржите во кадарот. Објективот се одликува со оптичка стабилизација на слика, исто како и сличните модели со поширок агол, за нештата да останат остри при помали брзини на блендата.

Исто така, можете да користите објектив со телефото зум, како што е RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM или RF 100-400mm F5.6-8 IS USM од Canon. Иако овие објективи не се строго макро објективи (0,5x), нивните максимални телефото фокусни должини ќе ви овозможат снимки одблиску од вашиот субјект и да го исполните кадарот од далечина.

Најдобри телефото макро објективи и телефото објективи со зум за започнување со макро фотографирање:

Слика од видеозапис што го објаснува макро режимот со централен фокус. Сликата ја прикажува раката на корисник што мести објектив од Canon покрај мал модел на човечка фигура.

Макро режим со централен фокус

Некои RF-објективи од Canon, вклучувајќи го и RF 24-105mm F4-7.1 IS STM и RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM се одликуваат со можност за макро режим со централен фокус. Иако овие објективи не достигнуваат макро зголемување со автоматски фокус, нивното минимално фокусно растојание во режим на рачно фокусирање е многу помало, што значи дека можат да фокусираат при многу пократки растојанија и да постигнат најмалку макро зголемување од 0,5x.

Најдобри почетнички објективи со можност за макро режим со централен фокус:

Сакате да одите уште подалеку?

Ако се вљубивте во макро фотографирањето, можеби сте поподготвени да потрошите повеќе за професионални објективи со поголемо зголемување, подобар оптички квалитет или подолги фокусни должини за да можете да снимите слики од субјекти до кои не можете да се приближите што го исполнуваат кадарот. Погледнете го нашиот водич за професионални објективи за макро фотографирање (достапно на одредени јазици).

Дополнителна опрема за макро фотографирање

Три прегледи од апликацијата Canon Camera Connect на паметен телефон, што се користи за рачно фокусирање на дршката од зелено јаболко при фотографирање одблиску.

Апликацијата Canon Camera Connect ви овозможува да ги приспособите поставките на фотоапаратот и да ја активирате блендата од вашиот паметен телефон. Со компатибилни објективи, можете да се префрлите на и да го контролирате рачното фокусирање без да го допрете фотоапаратот, со што остри снимки одблиску се загарантирани.

Апликацијата Canon Camera Connect ви овозможува да го контролирате фотоапаратот далечински. Можете да користите прегледување во живо на екранот на вашиот паметен телефон за да го проверите и приспособите фокусот, или за да ја контролирате експозицијата и далечински да ја активирате блендата, што го спречува тресењето на фотоапаратот и гарантира дека нема да го вознемирите субјектот.

Со користење на статив, вашиот фотоапарат ќе стои мирно кога е потребно да користите помала брзини на блендата, но можеби нема да ви овозможи да се доближите до субјектите. Стативот со држач HG-100TBR од Canon ќе ви го овозможи тоа – тој е мал и повеќенаменски и доаѓа со далечински управувач кој ќе гарантира дека ќе го избегнете тресењето на фотоапаратот. Исто така можете да направите своја мека подлога на која можете да го поставите објективот за постабилни снимки или за да го амортизирате фотоапаратот кога работите ниско до земјата.

Продолжителните цевки поставени меѓу компатибилен објектив и куќиштето на фотоапаратот го зголемуваат зголемувањето на објективот, без изобличување или губење на квалитетот на сликата.

Осветлувањето може да биде проблематично во макро фотографирањето, но можноста за користење на надворешен блиц, како што е Speedlite EL-100 од Canon во комбинација со безжичниот Speedlite-предавтел ST-E10 ви овозможува да бидете попрецизни и понасочени кога станува збор за осветлување на вашиот субјект. За посветени макро фотографи, блицот Macro Ring Lite MR-14EX II од Canon се прикачува на предната страна на компатибилни објективи, потполно осветлувајќи го субјектот и давајќи ви контрола кога фотографирате одблиску.

Треба да ги барате овие главни карактеристики кога купувате опрема за макро фотографирање. Не грижете се ако ги немате сите – сепак можете да создадете прекрасни снимки одблиску. Вашата креативност е најважната состојка!Напишано од Peter Wolinski

Слични производи

 • Фотоапарати без огледало

  EOS R10

  Преземете ги следните чекори во фотографирањето и снимањето со фотоапаратот без огледало EOS R што е дизајниран со сензор со големина APS-C.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R50

  Снимете ги вашите најдобри содржини со овој фотоапарат без огледало EOS R, од остри фотографии до 4K-видеоснимки и проследување во живо. Сè во еден наменски уред.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R7

  Истражете ја дивината со фотоапарат што нуди неверојатна брзина и квалитет на слика во преносливо APS-C-куќиште дизајнирано за иднината.
 • Широкоаголен примарен објектив

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лесен примарен објектив од 24 mm што е идеален за фотографирање пејзажи, снимање видеоблогови и ентериери, но и за снимање одлични макро слики.
 • Објективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макро објектив f/1,8 од 35 mm со брза решетка за широкоаголна перспектива, кратко растојание на фокусирање и хибридна стабилизација на слика.
 • Објективи RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Објективот RF 85mm F2 MACRO IS STM нуди разновидни опции за фотографирање одблиску со дискретна телефото компресија и стабилизација на слика со 5 чекори, вградени во компактно и лесно куќиште.
 • Објективи RF-S

  RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM

  Зумирајте со овој лесен објектив со повеќенаменски телефото зум и APS-C-сензор и откријте нова димензија за фотографирање патувања, спорт, семејства и домашни миленичиња.
 • Објектив со телефото зум

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Повеќенаменски, компактен и лесен RF-објектив со зум од 100-400 mm и стабилизација на слика со 5,5 чекори за фотографирање диви животни и движења.
 • Статив

  Tripod Grip HG-100TBR

  Фотографирајте подолго со поголема стабилност и креативна флексибилност благодарение на овој уникатен статив со држач и отстранлив далечински управувач.

Слични статии