A river flowing through a landscape of mossy rocks.

ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Како да ја контролирате експозицијата

Експозицијата е мерење на количината на светлина што доаѓа до сензорот на вашиот фотоапарат и одредува колку светла или темна ќе изгледа вашата слика. Можете да ја контролирате преку брзината на блендата, решетката и ISO. Прилагодувањето на овие вредности не само што влијае на експозицијата, туку и на изгледот на вашата фотографија.

Вашиот фотоапарат најчесто може да ги задоволи сите ваши потреби за експозиција со помош на автоматскиот режим. Сепак, знаењето како различните елементи влијаат на вашите фотографии ќе ве охрабри да се решите за рачна контрола. Како резултат на тоа, вашите слики ќе се истакнуваат од останатите.

Овој видео запис објаснува како да ја користите решетката, брзината на бленда и ISO вредностите за да ја добиете точната експозиција и ефект за вашата фотографија.

Решетка

Решетка е големината на отворот во објективот низ кој минува светлината. Секој објектив има опсег на поставки за решетка, од мали до големи вредности. Користете го режимот за приоритет на решетка (Av) за да ја контролирате решетката, истовремено дозволувајќи му на фотоапаратот да ја контролира вкупната експозиција.

Решетката се мери како F вредност. Големите решетки се изразуваат како мали вредности, како што се f/2.8, при што се пропушта повеќе светлина и се добива мала длабочина на полето (зголемено заматување зад точката на фокусирање). Малите решетки се изразуваат со поголеми вредности, како што се f/16, при што се пропушта помалку светлина и се добиваат големи површини во фокусот, од преден план, до заднината.

Слични написи
Improve your images with HDR photography

ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Подобрете ги вашите фотографии со HDR-фотографирање

Дознајте како да споите повеќе слики од истата сцена во една слика, доловувајќи детали и во најсветлите и во најтемните елементи на сликата.

How to create stunning bokeh

ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Како да создадете прекрасно заматување

Следете ги овие совети и трикови за да добиете прекрасно заматување на вашите заднини.

canon-get-inspired-exposure-optiona-2-text-1920x1080

Овие две фотографии се со слична експозиција, но со различни вредности на решетка. Погледнете како користењето на мала решетка за сликата на левата страна создава поголема длабочина на поле, со многу области во фокусот. Зголемувањето на решетката во сликата на десната страна ја намалува длабочината на поле, така што во фокусот е многу помала област.

Брзина на бленда

Брзина на бленда е времетраењето за кое на светлината ѝ се дозволува да паѓа врз сензорот. Таа се изразува во секунди. Користете го режимот за приоритет на бленда (Tv) за да ја контролирате брзината на блендата, истовремено дозволувајќи му на фотоапаратот да ја контролира вкупната експозиција.

Поголемите брзини на бленда како што е 1/1000 сек. се користат за замрзнување на случувањата како што е течењето на вода. Помалите брзини на бленда се користат за додавање движење како што е заматувањето на водата што тече во поток.

canon-get-inspired-exposure-optiona-3-text-1920x1080

Споредете ги овие две фотографии снимени со многу слична експозиција, но со различни брзини на бленда, погледнете го ефектот од користење на помала брзина на бленда врз водата што тече. За долга експозиција ќе ви биде потребен статив или поддршка за да се спречи тресењето на камерата.

ISO

ISO ја поставува чувствителноста на светлина на сензорот. Затоа може да се користи за да се засили светлината што паѓа на сензорот, што овозможува поголема флексибилност на брзината на бленда и решетката. ISO вообичаено започнува како вредност 100 и се зголемува со зголемувањето на чувствителноста.

ISO може и да го намали квалитетот на сликата во форма на зрнеста текстура или шум во вашите слики, како и да ги придуши боите. Најчесто е најдобро да се користат пониските вредности на ISO, доколку тоа е можно.

canon-get-inspired-exposure-optiona-4-1920x1080

Сцената прикажана од десната страна е многу потемна од онаа прикажана на левата страна. За да задржите доволно голема брзина на бленда за снимање без статив, ќе треба да ја зголемите вредноста на ISO за да извршите компензација. Овојпат на 1250, што не влијаеше на квалитетот на сликата во голем степен.

Прилагодување на експозицијата

Контролирањето на експозицијата претставува балансирање на овие три поставки. На пример, зголемувањето на брзината на блендата за да ги доловите брзите дејства може премногу да ја намали експозицијата на сликата. За да извршите компензација за ова, ќе треба да ја зголемите решетката. Слично на тоа, за намалување на решетката за да се максимизира фокусот однапред наназад ќе биде потребно да ја намали брзината на блендата. Можете да ги користите и вредностите за ISO за да ја задржите експозицијата. Оваа поврзаност меѓу вредностите често се илустрира како триаголник на експозицијата.

Вртливото копче за компензација на експозицијата ви овозможува да ја осветлите или затемните сликата. Намалувањето на вредноста ќе ја намали експозицијата и ќе ја затемни сликата, а зголемувањето на вредноста ќе ја зголеми експозицијата и ќе ја осветли сликата.

canon-get-inspired-exposure-optiona-5-800x534

Овие две фотографии очигледно се направени со различна експозиција, и покрај сличната осветленост на сцената. Левата фотографија е премногу темна или со намалена експозиција, а десната е премногу светла или со зголемена експозиција. Користењето на компензација на експозицијата би ја коригирало експозицијата.

Прилагодувањето на експозицијата на овој начин може да се користи за креативен ефект. Затемнете ги вашите фотографии за да ја засилите атмосферата и да ги продлабочите боите, особено при фотографирањето пејзажи. Зголемувањето на експозицијата ќе ги осветли сенките и ќе создаде помодерен изглед.

Групирањето на експозицијата ви овозможува да ја доловите сцената со повеќе експозиции и потоа да ја одберете онаа која најмногу ви одговара. Изберете меѓу 1 и 3 чекори на скалата за експозиција и дозволете му на фотоапаратот да ги изврши потребните прилагодувања на вашите поставки.

Следниот пат кога ќе го користите фотоапаратот, обидете се да експериментирате со различните поставки и самите да ги видите промените што тие може да ги извршат врз вашите фотографии.

Слични производи

Слични статии

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники