НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Најдобра опрема од основна класа за ноќни снимки и астрофотографија

Почнувајќи од портрети снимени навечер, па сѐ до ноќни градски пејзажи и ѕвезди што паѓаат, дознајте кои фотоапарати и објективи обезбедуваат извонреден квалитет на слика.
Силуета од човек се потпира до зграда осветлена со жолта светлина. Снимено од Lorenz Holder, амбасадор на Canon, со EOS R6 од Canon.

Светлината е клучна компонента на фотографирањето, така што фотографирањето навечер или при слаба осветленост е голем предизвик. Но, ноќното фотографирање нуди уникатни креативни можности. Суптилно осветлени портрети пред темна заднина може да изгледаат волшебно, а притоа да го изолираат главниот субјект во сцената. Ноќните животни му даваат нова перспектива на фотографирањето диви животни, а ноќните градски пејзажи уживаат во сопствено светлосно шоу. За навистина извонреден раскош, завртете го погледот кон небото и снимете го Млечниот Пат

Синиот час на самракот пред да изгрее сонцето или откако ќе зајде им е омилен период на многу фотографи. Сѐ уште има природна светлина за истакнување на детали, а уличните светилки им даваат топол сјај на сцените. Темната сина боја на небото додава доза на драматичност. Меѓутоа, синиот час може да е многу краток, во зависност од глобалната ширина на вашата локација и годишното време, што може да ви овозможи само неколку минути за максимално да го искористите најдоброто осветлување. Планирајте однапред со тоа што ќе ги пребарате времињата за изгрејсонце и зајдисонце и со барање локација за снимање.

Имајте предвид дека можеби ќе треба да се борите со мраз и роса, па затоа, спакувајте топли или водоотпорни алишта. Иако многу фотоапарати и објективи од Canon се одликуваат со сеопфатна заштита од лоши временски услови, голем чадор ја одржува вашата опрема сува.

Корисни функции за фотографирање во темнина

Зелени и црвени светла се одразуваат во вирови вода на влажен пат, исто така се гледа силуета од жена која држи чадор. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 70-200mm F2.8L IS USM од Canon.

EOS R6 од Canon без огледало се одликува со чувствителен сензор за целосни слики од 20,1 MP којшто е специфично наменет за лесно справување со сцени со голем динамички опсег, како и со ситуации со слаба осветленост. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 70-200mm F2.8L IS USM, со избрани 153 mm, 1,8 сек., f/2,8 и ISO320. © Lorenz Holder - амбасадор на Canon

Долга експозиција снимена со PowerShot G7 X Mark III од Canon од далечни улични светилки под ѕвездено небо.

Ако претпочитате компактен фотоапарат со фиксиран објектив, тогаш PowerShot G7 X Mark III од Canon е одлична опција за создавање блогови и видеоблогови навечер, како и за секаков вид на ноќно фотографирање. Снимено со PowerShot G7 X Mark III од Canon со избрани 8,8 mm, 8 сек., f/1,8 и ISO400.

Фотоапаратите без огледало имаат голема предност во однос на DSLR-фотоапарати за ноќно фотографирање. Нивните електронски визири можат автоматски да го подобрат нивото на светлина за да се симулира ефектот на поставките за експозиција. Ова ви овозможува да гледате во темнина, а во исто време и да ја прегледате светлината во снимената фотографија за која било поставка за експозиција, дури и пред да фотографирате.

Можноста да се снима без ограничувања навечер, без потреба да се носи статив, е прекрасна. Фотоапаратите како што се EOS R6 и EOS R7 се одликуваат со вградена стабилизација на слика (IBIS), што ви овозможува да снимите стабилни слики без тресење. Во комбинација со оптичката стабилизација на слика на некои објективи, можете да постигнете стабилизација на слика со максимум 8 чекори, што е совршено за рачно фотографирање при многу поголеми брзини на бленда. 

Брзиот и доследно прецизен автоматски фокус исто така може да е огромна предност. AF-системот на EOS R6 функционира во речиси потполна темнина при -6,5 EV (вредност на експозиција). Ова е еквивалент на пејзаж осветлен од извор на светлина мал колку четвртина месечина. За EOS R7 е -5 EV и -4 EV за EOS R10, што е приближно еднакво на соодветно осветлување од полумесечина или месечина што расте.

Објективи со широка решетка пропуштаат повеќе светлина до сензорот на вашиот фотоапарат, што ви овозможува да фотографирате и во најтемните ноќи, а широките агли ви овозможуваат да користите поголеми брзини на бленда. Објективи со оптичка стабилизација на слика се корисни за намалување на заматувањето кога фотографирате рачно.

Астрофотографија

Фотографија снимена навечер од силуети на горниот дел од палми насочени кон Млечниот Пат. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 16mm F2.8 STM од Canon. 

Користени на или блиску до најширокото поставување на решетката, широкоаголните објективи со светла решетка од околу f/1,8 до f/2,8 пренесуваат повеќе светлина до сензорот на фотоапаратот, што може да претставува голема предност во астрофотографијата. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 16mm F2.8 STM од Canon со избрани 16 mm, 25 сек., f/2,8 и ISO6400.

Фотограф со статив стои на врвот од карпа, насочувајќи го фотоапаратот кон ноќното ѕвездено небо.

Иако моќната комбинација на вградената стабилизација на слика и вградените системи на стабилизација на слика во објективите овозможува рачно снимање во речиси потполна темнина, при некои ситуации, како што е астрофотографијата, е неопходен статив. Дури и кога се користи статив, важно е да не го допирате фотоапаратот кога ќе започне експозицијата за да не се појави заматено движење. Апликацијата Canon Camera Connect ви овозможува да го контролирате фотоапаратот далечински.

Фотоапарати за целосна слика се соодветни за астрофотографија, за разлика од сличните модели со формат APS-C, бидејќи многу широко видно поле е соодветно за доловување на ноќното небо. Но, ако ја снимате месечината, можете да комбинирате фотоапарат APS-C со телефото објектив за да ги доловите деталите на сателитот на Земјата.

Canon EOS R6 особено добро функционира при фотографирање во темнина. Комбинацијата на сензор за целосна слика и скромните 20,1 MP резултира со споредливо големи индивидуални пиксели со поголем потенцијал за собирање светлина. Резултатот е минимален шум на слика при користење високи вредности на ISO за да се избегнат мали брзини на бленда при слаба светлина. Стандардниот опсег на чувствителност се протега од ISO100 до ISO102400.

Рачното фокусирање е општо претпочитано за астрофотографија, а фотоапаратите без огледало EOS R од Canon и имаат опција за издвојување со фокус, коешто можете да го користите за да ги осветлите контурите на субјектот во фокус на визирот или задниот екран.

Брзи објективи со светла решетка се соодветни за пропуштање што е можно повеќе светлина. Објективот RF 16mm F2.8 STM од Canon добро функционира на двете полиња, при што овозможува астрофотографија на EOS R7 со формат APS-C и EOS R10, каде што ефикасната фокусна должина од 25,6 mm овозможува мошне широко видно поле. 

RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon е уште една одлична опција за доловување на ѕвездени траги и чуда како што е поларната светлина. Брзата максималната решетка f/1,8 има кружен дизајн со девет сечила што нуди врвни перформанси при слаба осветленост и создава прекрасни дефокусирани површини и заматени заднини.

Ноќни портрети

Слабо осветлен портрет од мачка што седи на полица, снимен со објектив RF 85mm F2 MACRO IS STM од Canon.

Малку темнина може многу да помогне за да го изолирате главниот субјект. RF 85mm F2 MACRO IS STM од Canon се одликува со 5 чекори за стабилизација на слика и е одличен избор за креативни портрети при слаба осветленост. Снимено со EOS R5 од Canon и објектив RF 85mm F2 MACRO IS STM од Canon со избрани 1/500 сек., f/2 и ISO200.

Слабо осветлен портрет од страничен профил на жена со заматени дискови од светлина во заднината, снимен со објектив RF 50mm F1.8 STM од Canon.

Мал, лесен и достапен, објективот RF 50mm F1.8 STM од Canon со брза решетка од f/1,8 има врвни перформанси при слаба осветленост и е совршен за создавање амбиентално заматување на заднината. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 50mm F1.8 STM од Canon со избрани 1/125 сек., f/1,8 и ISO1250. © Ejiro Dafé

EOS R10 од Canon со 24,2 MP и EOS R7 со 32,5 MP обезбедуваат импресивен квалитет на слика за ноќни слики со стандарден опсег на чувствителност од ISO100-32000. Ова ви овозможува флексибилност при одржување на големи брзини на бленда за рачно фотографирање навечер. Canon EOS RP е уште една корисна опција. Се одликува со сензор за целосна слика од 26,2 MP и опсег на чувствителност што се протега до ISO40000, што овозможува фотографирање без блиц, а притоа се задржуваат деталите и боите.

Фокусна должина од 85 mm е, општо, идеална за портрети за фотоапарати за целосна слика. ОбјективотRF 85mm F2 MACRO IS STM од Canon со светла решетка ви овозможува да го замрзнете движењето на субјектот со голема брзина на решетка; дури и при темни услови. Нема потреба премногу да ја зголемувате поставката за ISO на вашиот фотоапарат за да го постигнете ова, така што можете да го задржите оптималниот квалитет на сликата со тоа што ќе ги максимизирате ситните детали и ќе го минимизирате шумот на сликата.

Уште една придобивка е тоа што широка решетка овозможува мала длабочина на полето, така што можете да ги дефокусирате заднините што одвлекуваат внимание за да го изолирате главниот субјект и да ги претворите уличните или новогодишните светилки во меки дефокусирани дискови.

За EOS R7 и EOS R10 од Canon, примарен објектив од 50 mm овозможува ефикасна фокусна должина од 80 mm што е соодветна за портрети, со што се обезбедува речиси исто видно поле како и на објектив од 85 mm на фотоапарат за целосна слика. Објективот RF 50mm F1.8 STM од Canon со светла решетка е компактен, лесен и претставува исклучителна вредност за вашите пари, а побрзиот објектив RF 50mm F1.2L USM е најдобриот професионален објектив.

Ноќни градски пејзажи

Долга експозиција од ноќен градски пејзаж снимена со EOS R7 од Canon со објектив RF 24-105mm F4L IS USM од Canon. 

Објективот RF 24-105mm F4L IS USM од Canon е доволно лесен за да можете да го носите со вас додека истражувате градови навечер, а квалитетот на изработка како кај серијата L штити од прав и влажност. Снимено со EOS R7 од Canon и објектив RF 24-105mm F4L IS USM, со избрани 50 mm, 1,6 сек., f/4,5 и ISO400.

Градски пејзаж осветлен навечер, одразите на зградите се видливи во водата во преден план. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon.

Објективот RF 24mm F1.8 MACRO IS STM е брз, компактен и лесен широкоаголен објектив, идеален за фотографирање ноќни градски пејзажи. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon со избрани 24 mm, 0,3 сек., f/1,8 и ISO100.

Ако рачно снимате ноќни градски пејзажи, стабилизацијата на слика е практична за слики без тресење, а EOS R7 обезбедува до 7 чекори за стабилизација со компатибилни објективи. Меѓутоа, за снимање градски пејзажи навечер, најверојатно е потребно да користите статив или соодветна стабилна површина на којашто ќе можете да го поставите фотоапаратот и да користите мала брзина на бленда или долга експозиција.

Како и со астрофотографијата, брз и широкоаголен објектив е најдобриот избор за сместување пространи градски пејзажи и ноќни пејзажи во кадарот. RF 16mm F2.8 STM од Canon и RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon се силни кандидати.

Способноста за зумирање се истакнува кога вашето движење е ограничено од згради и други пречки во градско опкружување, така што објективот RF 24-105mm F4L IS USM од Canon е одличен избор, особено ако ви треба поголем телефото дострел за да го покриете растојанието или да се фокусирате на помали делови од градскиот или ноќниот пејзаж.

Фотографирање објекти што се движат навечер

Глава на елен фотографирана навечер со објектив RF 800mm F11 IS STM од Canon и додаток за продолжување RF 1,4x од Canon.

Извонреден телефото објектив комбиниран со додаток за продолжување ви овозможува да снимите ноќни диви животни со прекрасни детали. Снимено со EOS R од Canon со објектив Canon RF 800mm F11 IS STM и додаток за продолжување RF 1,4x од Canon, со избрани 1120 mm, 1/200 сек., f/16 и ISO800.

Мотоциклист за груби терени опколен од црвени и сини траги од светлина скока пред темно небо. Снимено со EOS R6 Mark II од Canon.

Ако користите статив за да фотографирате траги од светлина, може да користите тајмер од две секунди, што на фотоапаратот му дава време да се стабилизира откако ќе го притиснете копчето за фотографирање. За побрз одговор, можете да го контролирате фотоапаратот далечински преку бесплатната апликација Canon Camera Connect, којашто ви овозможува прегледување на сликата во живо на вашиот паметен телефон. Снимено со EOS R6 Mark II од Canon и објектив RF 15-30mm F2,8L IS USM од Canon со избрани 15 mm, 8 сек., f/4,5 и ISO1250. © Teddy Morellec

Добар телефото дострел ќе ви помогне при фотографирање објекти што се движат, како што се ноќните диви животни. Додатоците за продолжување за објективи, како што се додатокот за продолжување RF 1,4x и додатокот за продолжување RF 2x ќе ви помогнат да го зголемите дострелот.

Можете да постигнете одлични резултати со објективи RF 24-105mm F4L IS USM од Canon или RF 85mm F2 MACRO IS STM при помали растојанија на фотографирање. Тоа е особено точно кога се користат со EOS R7 или EOS R10 од Canon, каде што факторот на отсекување од 1,6x го зголемува телефото дострелот на овие објективи до 168 mm или 136 mm, соодветно.

Разновидноста на дострелот на широкоаголниот зум до телефото зум на објективот RF 24-105mm F4L IS USM е идеална при фотографирање на сообраќај во движење за да создадете траги од светлина со долги експозиции. Ако снимате едно возило и користите блиц од Speedlite од Canon за да додадете светлина, изберете Режим на синхронизација со втора завеса. Ова ќе направи трагите од светлина природно да изгледаат растегнати зад возилото, наместо како да се протегаат пред него. Исто така можете да преминете преку дострелот на зумот за време на долга експозиција (распрснување на зум) за да создадете различен вид на трага од светлина со пресврт.


Најновите фотоапарати без огледало и придружни објективи од Canon ви нудат креативна слобода и флексибилност, без да се комплицираат нештата. Можете да откриете многу нешта по зајдисонце, а соодветната опрема од Canon, комбинирана со истражување, трпение и вежбање, гарантира снимање одлични слики.


Напишано од Matthew Richards

Слични производи

 • Фотоапарати без огледало

  EOS R6 Mark II

  Фотографии или видео, акција или портрет - комбинацијата од перформанси и квалитет на слика што ја нуди EOS R6 Mark II ви овозможува да бидете максимално креативни
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R7

  Истражете ја дивината со фотоапарат што нуди неверојатна брзина и квалитет на слика во преносливо APS-C-куќиште дизајнирано за иднината.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R10

  Преземете ги следните чекори во фотографирањето и снимањето со фотоапаратот без огледало EOS R што е дизајниран со сензор со големина APS-C.
 • Широкоаголен објектив

  RF 16mm F2.8 STM

  Компактен, достапен и извонредно широкоаголен објектив за целосна слика со фокусна должина од 16 mm што е наменет за серијата EOS R и дизајниран за видеоблогери и креатори на креативни содржини.
 • Широкоаголен примарен објектив

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лесен примарен објектив од 24 mm што е идеален за фотографирање пејзажи, снимање видеоблогови и ентериери, но и за снимање одлични макро слики.
 • Објективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макро објектив f/1,8 од 35 mm со брза решетка за широкоаголна перспектива, кратко растојание на фокусирање и хибридна стабилизација на слика.
 • Стандарден објектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тивок и лесен примарен RF-објектив од 50 mm, со широка решетка од f/1,8, што е совршен за реализирање на вашата креативна замисла.
 • Објективи RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Објективот RF 85mm F2 MACRO IS STM нуди разновидни опции за фотографирање одблиску со дискретна телефото компресија и стабилизација на слика со 5 чекори, вградени во компактно и лесно куќиште.
 • Објективи RF

  RF 800mm F11 IS STM

  Компактен, лесен и моќен објектив со извонреден телефото опсег што првично е наменет за ентузијастите кои фотографираат диви животни и на кои им треба огромен дострел.
 • Слични статии

 • ТЕХНИКИ ЗА СНИМАЊЕ ВИДЕО

  Совети за снимање видео навечер

  Зачекорете во потполно нов свет на креативност со нашиот водич за снимање видео навечер.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ДИВИ ЖИВОТНИ

  Диви животни при слаба осветленост

  Откријте го тајниот живот на животните со нашите најдобри совети за ноќно фотографирање.

 • НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Фотографирање на ноќното небо

  Врвни техники за ноќно фотографирање ѕвезди, вклучувајќи и снимки со забрзано движење и ѕвездени траги.

 • НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Фотографирање на Месечината

  Водич во чекори кон креативно фотографирање на месечината.