ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Како да снимате фотографии далечински – и зошто ќе сакате

За дивите животни, фотографиите снимени навечер и фотографиите од пејзажи, како и за автопортрети, императив е да научите како да управувате со фотоапаратот далечински. Ова е брз водич за придобивките од далечинското фотографирање и како се прави тоа.
Жена облечена во жолт летен фустан позира на заоблен пешачки мост, EOS R10 од Canon е поставен на мал статив за да ја фотографира.

Далечинското фотографирање можеби изгледа како напредна техника, но е многу полесно отколку што се чини и има огромни придобивки. Дознајте како функционира, кога да го користите и како им користи на различни видови фотографирање со овој корисен водич.

Што значи далечинско фотографирање?

Корисник држи паметен телефон со активирана апликација Canon Camera Connect, прикажувајќи го истиот приказ како и на фотоапаратот од Canon што стои зад него.

Голема е веројатноста дека веќе ја имате опремата што ви е потребна за далечинско фотографирање – многу фотоапарати од Canon може да се контролираат преку бесплатната апликација Canon Camera Connect на вашиот паметен телефон или таблет уред.

Далечинското фотографирање значи дека го контролирате фотоапаратот и блендата од друг уред, наместо од контролите на самиот фотоапарат. Традиционалното решение за ова беше кабел за далечинско активирање на блендата што се приклучува во фотоапаратот, но сега е возможна безжична контрола. Голем број фотоапарати од Canon имаат опција за поврзување со Wi-Fi, а новите модели, вклучувајќи ги сите фотоапарати од палетата EOS R исто така се одликуваат и со Bluetooth. Со апликацијата Canon Camera Connect имате опција да контролирате широка палета на поставки и да ја активирате блендата директно од вашиот паметен телефон или таблет уред.

Кога се користи далечинско активирање на бленда?

Далечинското активирање на бленда има многу придобивки. Прво, бидејќи не го допирате фотоапаратот, ризикот од нагло поместување при активирање на блендата е елиминиран, поради што ова е одличен начин за превенција на тресење на фотоапаратот и за добивање на многу остри слики. Второ, корисно е за снимање слики што може да се тешки за обликување кога го држите фотоапаратот во раце, вклучувајќи групни фотографии во кои учествувате и вие или фотографии од срамежливи животни во природа.

Далечинското фотографирање е практична алатка за многу различни жанрови на фотографирање, како што се:

Фотографија од река во стрмна долина, снимена со долга експозиција со PowerShot G5 X Mark II од Canon. Поради долгата експозиција, водата изгледа млечно и заматено, а остатокот од сцената е остар.

Овде, долгата експозиција го замати движењето на водата, одржувајќи го остар остатокот од сцената. За да се постигне овој ефект, клучно е да не се поместува фотоапаратот, така што можноста да се активира блендата без да се допре фотоапаратот е многу практична. Снимено со PowerShot G5 X Mark II од Canon со избрани 8 сек., f/11 и ISO125. © James North

Далечинско фотографирање за фотографирање пејзажи

Далечинското активирање на блендата е идеално кога фотографирате пејзажи од статив, посебно кога користите долги експозиции, бидејќи фотоапаратот не се тресе кога не го допирате. Кога снимате забрзани движења, ви помага да не го тресете фотоапаратот и да го измените кадарот, што може да доведе до крајниот видеозапис да скока на начин на којшто ќе ви го одвлекува вниманието. Можноста за менување на поставките од паметен телефон што ја нуди апликацијата Canon Camera Connect исто така значи дека не мора постојано да се враќате до фотоапаратот или да ги проверувате фотографиите на екранот од фотоапаратот. Можете и да давате оценки со ѕвездички со вашиот мобилен уред за да помогнете во понатамошниот избор, споделување и обработка.

Човечки прст допира на фотографија од був во апликацијата Canon Camera Connect на екран од паметен телефон.

Лесно е да фокусирате кога фотографирате далечински со апликацијата Canon Camera Connect на вашиот паметен телефон. Едноставно, допрете го екранот таму каде што сакате објективот да се фокусира и гледајте како се појавува субјектот.

Далечинско фотографирање при фотографирање диви животни

Далечинското фотографирање е идеално за фотографирање или снимање срамежливи или недофатливи субјекти, како што се дивите животни. Можете да го поставите фотоапаратот на најдобрата локација за да ја снимите фотографијата, дури и да е на незгодно или опасно место, а потоа да се скриете за да не ги исплашите субјектите или да го нарушите нивното природно однесување. Далечинското фотографирање е одлично за фотографии одблиску и макро фотографирање на мали субјекти, што ги зголемува и најмалите движења на фотоапаратот, расипувајќи го кадарот или тргнувајќи го фокусот од субјектот. Истото важи ако ја користите техниката за фокусирање со групирање за да фотографирате серија макро фотографии со различни делови од субјектот во фокус, за да ги комбинирате во една слика со повеќе остри делови – клучно е да се држи фотоапаратот стабилно. Да повториме, можноста за менување на поставките и прегледување на фотографиите од вашиот паметен телефон, дури и зголемување на прегледот за да го проверите фокусот, значи дека не мора постојано да се враќате до фотоапаратот и да ја вознемирувате сцената. Кога имате снимена фотографија, гео-означувањето – додавање податоци за локација на сликата од вашиот паметен телефон со апликацијата Canon Camera Connect – ќе ви овозможи прецизна евиденција за тоа каде сте го забележиле реткото животно.

Човек користи паметен телефон за далечински да ги приспособи поставките на фотоапарат од Canon што прикажува сцена од зајдисонце на екранот.

Фотографии снимени навечер и при слаба осветленост исто така изискуваат долги експозиции, при што далечинското управување е непроценливо и овозможува фотографирање без ризик од тресење на фотоапаратот при активирање на блендата.

Астрофотографија со далечинско фотографирање

При астрофотографија, често е потребно да се фотографираат многу долги експозиции кои траат од 30 минути до неколку часа. Далечинското фотографирање го отстранува тресењето на фотоапаратот кога ја активирате блендата, а тоа е клучно за остри слики од небото. Што е поважно, можете да сте оддалечени од фотоапаратот, да се греете во вашиот автомобил или засолниште додека чекате да заврши експозицијата. Ретко е потребно да се приспособуваат многу поставки во астрофотографијата, но, ако сакате, дури и да се префрлите од автоматски фокус на рачно фокусирање, тоа можете да го сторите оддалеку. Дополнително, LCD-екранот на фотоапаратот може да остане исклучен, при што се елиминира вишок светлина што може да ѝ наштети на експозицијата.

Група возрасни луѓе и деца седат на маса, а човекот од левата страна ја активира блендата на фотоапаратот од Canon, што е поставен на масата во преден план, со помош на својот паметен телефон.

Креативни автопортрети и group слики се возможни со користење на апликацијата Canon Camera Connect за сите совршено да се вклопат во кадарот и за менување на поставките од апликацијата.

Фотографија снимена со EOS R10 од Canon, со користење на далечинско фотографирање, прикажувајќи жена облечена во жолт фустан, под раскошно украсен свод во Севиља.

Далечинското фотографирање преку апликацијата Canon Camera Connect исто така ви овозможува да ја доловите целата сцена во која учествувате и вие. Снимено со EOS R10 од Canon и објектив RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM од Canon со избрани 35 mm, 1/2000 сек., f/5,6 и ISO12800. © Diana Millos

Фотографирање портрети без користење на рацете

Ако сакате да се обидете да правите креативни автопортрети, тогаш далечинското фотографирање е идеално. Лесно влезете во кадарот и проверете дали опфаќате сè што сакате да фотографирате. Можноста за менување на поставките, како што е решетката, значи дека можете да експериментирате со различни ефекти без да ја менувате композицијата со тоа што ќе одите до фотоапаратот и пак назад. Далечинското фотографирање е многу корисно за групни фотографии бидејќи можете да проверите дали се сите вклучени (и насмеани) без да ја вознемирувате сцената. Веднаш прегледајте ги сите слики и приспособете ги поставките по потреба, или поместете ги луѓето во подобри положби пред да се растури групата.

Кога правите фотосесија во студио, можете да го контролирате фотоапаратот од вашиот компјутер со софтверот EOS Utility од Canon, што ви нуди уште поголем екран од вашиот мобилен уред – наскоро ќе се навратиме на ова.

Што ви е потребно за далечинско фотографирање?

Жена облечена во жолт фустан клечи за да ги приспособи поставките на фотоапарат EOS R10 oд Canon којшто е поставен на статив.

Далечинското управување на фотоапаратот овозможува снимање автопортрети од необични агли – поставете го фотоапаратот и влезете во кадар, проверете ја композицијата и приспособете ги поставките преку апликацијата Canon Camera Connect и сликајте кога сте подготвени. Идеално е да се користи статив, но, ако немате, доволно е да го ставите фотоапаратот на каква било стабилна површина.

Canon ви нуди палета на дополнителна опрема за далечинско фотографирање. Далечинскиот прекинувач RS-60E3 е уред за далечинско управување со кабел со должина од 60 cm за EOS-фотоапарати со приклучок од тип Е3, а далечинскиот прекинувач RS-80N3 е уред за далечинско управување со должина од 80 cm за EOS-фотоапарати со приклучок од тип N3. Далечинскиот управувач со тајмер TC-80N3 (кој може исто така да го изискува адаптерот за далечински управувач RA-E3) ви овозможува да фотографирате во исти интервали за проекти со забрзани движења без да го допрете фотоапаратот.

Кога станува збор за безжични решенија, далечинскиот управувач RC-6 од Canon функционира на растојанија до 5 метри преку инфрацрвена светлина. Безжичниот далечински управувач BR-E1 од Canon се користи со EOS-фотоапарати што се компатибилни со Bluetooth на растојанија до 5 метри.

Меѓутоа, најверојатно веќе ја имате опремата што ви е потребна за далечинско фотографирање. Апликацијата Canon Camera Connect е бесплатна за преземање за корисници на iOS и Android и брзо се поставува на вашиот паметен телефон или таблет уред. Компатибилна е со огромен број на фотоапарати од Canon – не само најновите фотоапарати без огледало, туку и некои DSLR-фотоапарати и компактни фотоапарати PowerShot.

Некои функции на апликацијата работат преку Bluetooth, а за други е потребно поврзување преку Wi-Fi, а за да ја искористите апликацијата максимално, овозможете ги и двете на вашиот мобилен уред.

Како да ја користите апликацијата Canon Camera Connect app за далечинско фотографирање

Поврзување со фотоапаратот е едноставен процес, а во самата апликација има упатства на екранот што ве водат низ секој чекор. Штом се поврзете, имате неколку опции за истражување, зависно од моделот на фотоапаратот, како што е далечинското фотографирање, додавање оценки со ѕвездички на сликите и префрлување на слики и видеа за да ги споделите со другите.

Би требало да видите опција што се вика Далечинско фотографирање со прегледување во живо, што ви прикажува прегледување во живо на тоа што го гледа фотоапаратот. Одовде, можете да ги приспособувате поставките, како што се фокусната точка, брзината на блендата, решетката, ISO, баланс на белата боја, тајмер, мерење и друго. Вреди да се запознаете со интерфејсот кога го поставувате првпат.

На екранот, исто така ќе видите големо бело копче кое можете да го допрете за да снимите фотографија. Ако сакате да снимите видео, изберете ја иконата за видео на горниот дел од екранот за да се префрлите на режим за видеоснимки.

Апликацијата Canon Camera Connect исто така служи како центар за други апликации што се корисни за вашиот фотоапарат, како што е апликацијата image.canon за префрлување и складирање слики основано врз Cloud, поради што претставува сè-во-едно решение за најновите алатки. Со EOS R3, PowerShot ZOOM и други EOS-фотоапарати издадени од 2022 година и подоцна, можно е да се ажурира фирмверот на фотоапаратот преку апликацијата Canon Camera Connect, поради што е поедноставно од кога било да одржувате чекор со најновите подобрувања и функции.

Како да фокусирате при далечинско фотографирање?

Три слики од екран од апликацијата Canon Camera Connect на коишто е објаснето како да се приспособи фокусната точка, со пример од фотографија одблиску од зелено јаболко.

Користете ја апликацијата Canon Camera Connect за лесно префрлување меѓу рачно фокусирање и автоматски фокус и поставете ја фокусната точка врз основа на тоа каква слика сакате да снимите.

Фокусирањето преку апликацијата Canon Camera Connect е лесно. Можете да го допирате екранот за да ја промените AF-точката и ќе видите дека објективот автоматски се фокусира таму каде што ја поставувате фокусната точка.

Поддржано е и рачното фокусирање, што може да биде практично за фотографии одблиску и макро фотографии во кои сакате прецизно да го уредите фокусот на субјектот. Дополнителна придобивка е тоа што можете да се префрлите од автоматски фокус во рачно фокусирање без да се враќате до фотоапаратот и да го користите прекинувачот на објективот – можете да го притиснете копчето за рачно фокусирање во апликацијата и да ги користите стрелките за да го приспособите рачното фокусирање.

Како да фотографирате далечински со помош на софтверот EOS Utility од Canon?

Лаптоп стои на маса надвор, во близина на фотоапарат поставен на статив, а екранот на лаптопот ги прикажува фотографиите од фотоапаратот, како и поставките отстрана.

Ако работите во поформални околности со вашиот лаптоп, EOS Utility од Canon ви овозможува преглед во живо и можноста далечински да ги приспособите поставките во поголем размер од екранот на вашиот телефон.

Вашиот паметен телефон не е единствената алатка преку која можете да фотографирате далечински. Зависно од вашите потреби, има други начини кои може да се посоодветни.

EOS Utility е софтвер од Canon за вашиот компјутер што овозможува далечинско фотографирање. Може да се користи безжично или преку USB-поврзување, овозможува обемна контрола над фотоапаратот и сликите може да се зачуваат директно на вашиот компјутер или мемориска картичка. Ова може да е одлична опција во студио, овозможувајќи ви да ги прегледате сликите на поголемиот екран од вашиот компјутер, да ги приспособите поставките и да гарантирате совршено обликување на кадарот во прикажувањето во живо, користејќи мрежи и алатки за композиција. Можете да го користите заедно со софтверот Digital Photo Professional од Canon за да ги уредите и оцените фотографиите што сте ги снимиле далечински.

Ако сакате да го користите фотоапаратот како веб-камера, EOS Webcam Utility е одлична опција. Компатибилен е со широка палета на фотоапарати од Canon и е дизајниран за да ви овозможи да го користите фотоапаратот за проследување во живо и видеоповици, што е исто така одлично за пренесување и снимање видеа со фотоапаратот.

Без разлика на моделот на вашиот фотоапарат и без разлика на видот на фотографирање, Canon ви овозможува начини за далечинско фотографирање или снимање видео. Зошто да не пробате далечинско фотографирање?

Astrid Pitman

Слични производи

 • Фотоапарати без огледало

  EOS R10

  Преземете ги следните чекори во фотографирањето и снимањето со фотоапаратот без огледало EOS R што е дизајниран со сензор со големина APS-C.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R7

  Истражете ја дивината со фотоапарат што нуди неверојатна брзина и квалитет на слика во преносливо APS-C-куќиште дизајнирано за иднината.
 • Статив

  Tripod Grip HG-100TBR

  Фотографирајте подолго со поголема стабилност и креативна флексибилност благодарение на овој уникатен статив со држач и отстранлив далечински управувач.
 • Објективи RF-S

  RF-S 18-45mm F4.5-6.3 IS STM

  Стандарден објектив со APS-C-зум од серијата EOS R што е совршен за секојдневни ситуации како фотографирање членови од семејството, животен стил, портрети и одмори.
 • Широкоаголен објектив

  RF 16mm F2.8 STM

  Компактен, достапен и извонредно широкоаголен објектив за целосна слика со фокусна должина од 16 mm што е наменет за серијата EOS R и дизајниран за видеоблогери и креатори на креативни содржини.
 • Широкоаголен примарен објектив

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лесен примарен објектив од 24 mm што е идеален за фотографирање пејзажи, снимање видеоблогови и ентериери, но и за снимање одлични макро слики.

Слични статии

 • ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Како да ја контролирате експозицијата

  Совладајте ги поставките за решетка, брзина на бленда и ISO.

 • НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Фотографирање на ноќното небо

  Врвни техники за ноќно фотографирање ѕвезди, вклучувајќи и снимки со забрзано движење и ѕвездени траги.

 • ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ / НА ОТВОРЕНО

  Совети за фотографирање во екстремни временски услови

  Од заштита на вашата опрема до грижа за себе, ова се нашите најдобри совети и трикови за усовршување на фотографирањето во екстремни временски услови.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ЗАБРЗАНИ ВИДЕОСНИМКИ

  Доловување на движењата во видеоснимки со забрзани движења

  Сигурни техники за снимање видеоснимки со забрзани движења, видеоснимки со хипер забрзани движења и видеоснимки со забавени движења.