ТЕХНИКИ ЗА ОСВЕТЛУВАЊЕ

7 најдобри совети за фотографирање при слаба осветленост

Дознајте како да извлечете максимум од вашиот фотоапарат од Canon и научете како да создавате неверојатни слики од самрак до зори.
Разнобојни светлосни зраци врз крајбрежна патека.

Зората и самракот се волшебни времиња. Тоа се моментите кога фестивалите живнуваат, расположението на градовите скокнува на следното ниво и се укажува изобилство од можности за фотографирање. Но, доловувањето на деталите не е лесно кога осветлувањето е слабо - особено ако ја користите камерата на вашиот паметен телефон.

Во ситуациите кога осветлувањето е слабо, креативните режими на DSLR-фотоапаратите, фотоапаратите без огледало или напредните компактни фотоапарати ќе ви помогнат да добиете остри и детални фотографии што инаку се тешки за снимање.

1. Користете широка решетка (мал f-број) за да пропуштите колку што е можно повеќе светлина

Слика одблиску од лицето на жена со темна коса која има ставено розов кармин и сенка за очи, при слаба осветленост.

Објективите со пошироки решетки пропуштаат повеќе светлина кон сензорот за слика, овозможувајќи поголеми брзини на блендата со кои може да доловите повеќе детали и да ги замрзнете движењата без потреба да избирате премногу високи вредности за ISO што го зголемуваат ризикот од појава на шум во сликата. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 50mm F1.8 STM од Canon со избрани 1/1250 сек., f/1,8 и ISO1250. © Ejiro Dafé

Ако имате фотоапарат со можност за рачни поставки, тогаш можете да ја контролирате неговата бленда со помош на режимот за приоритет на решетката (Av). Со поставката за решетката му кажувате на фотоапаратот колку светлина да пропушти во неговата внатрешност. Во услови со слаба осветленост треба да пропуштите колку што е можно повеќе светлина за да добиете одлична експозиција и да ги доловите деталите во сцената. За да го направите тоа, треба да користите широка решетка (мал f-број). Ако експозицијата на вашата слика сè уште не е доволна (премногу темна), може да користите и помала брзина на блендата за да пропуштите повеќе светлина преку зголемување на времето на експозицијата, но постои ризик од заматување - погледнете го делот подолу за задржување на острината на сликите.

Поставката за решетката влијае врз многу повеќе фактори освен експозицијата. Широката решетка може да предизвика и мала длабочина на полето - односно, со мал f-број, само мал дел од сцената ќе биде остро фокусиран. Ова може да биде идеално ако снимате портрети пред изгрејсонце и сакате да добиете пријатно заматена заднина, но ако сакате да ги доловите специјалните тонови на градските пејзажи во самрак, на пример, тогаш користете потесна решетка (поголем f-број) за да добиете поголема длабочина на полето, со цел да фокусирате поголем дел од сцената. За да добиете добра експозиција ќе треба да користите помала брзина на блендата.

Се разбира, некои објективи имаат поширока или „побрза“ решетка. Во одличните компактни опции за фотоапаратите за целосна слика без огледало EOS R, како што се EOS R6 и EOS RP од Canon, спаѓа објективот RF 35mm F1.8 MACRO IS STM од Canon кој е одлично решение за широкоаголни слики од ноќни градски пејзажи и други сцени при слаба осветленост. RF 50mm F1.8 STM од Canon нуди постандардна перспектива (слична на таа на човечкото око) и е идеален за прекрасни улични фотографии снимени навечер, а поголемиот телефото дострел на RF 85mm F2 MACRO IS STM од Canon го прави совршен за портрети при слаба осветленост.

Ако користите DSLR-фотоапарат, објективите како EF 35mm f/2 IS USM од Canon нудат природна перспектива и стабилизација на слика (IS) за рачно фотографирање. EF 35mm f/1.4L II USM од Canon нуди извонредни перформанси при слаба осветленост благодарение на неговата уште поширока максимална решетка. Ако имате DSLR-фотоапарат со сензор од типот APS-C, како што е EOS 850D од Canon, тогаш објективот EF-S како што е EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM од Canon ќе биде одлична опција за резултати со природна перспектива. Ако барате сличен широк агол и природна перспектива за фотоапарат без огледало EOS M како што е EOS M50 Mark II, кој исто така е опремен со APS-C-сензор, тогаш идеален избор за него би биле извонредно компактниот објектив во вид на „палачинка“ EF-M 22mm f/2 STM од Canon или неверојатно брзиот EF-M 32mm f/1.4 STM од Canon.

2. Зголемете ја поставката за ISO за да ја зголемите чувствителност на светлина

Голема водена површина опкружена со ридови и планини, снимена при слаба осветленост.

Доколку сте користеле широка решетка, но сметате дека сликата сè уште не е доволно осветлена, тогаш обидете се да ја зголемите вредноста за ISO на вашиот фотоапарат. Со тоа ќе ја зголемите чувствителноста на светлина на сензорот, што е многу корисно и кога фотографирате во темнина без блиц. Колку вредноста на ISO е поголема, толку поголема ќе биде и чувствителноста. DSLR-фотоапаратите, фотоапаратите без огледало и напредните компактни фотоапарати од Canon имаат поголеми сензори, па затоа создаваат подобри фотографии со високи ISO-вредности во однос на фотоапаратите со помали сензори, како што се камерите на паметните телефони.

CMOS-сензорите за целосна слика што се вградуваат во фотоапаратите без огледало од Canon, како што се EOS RP и EOS R6 од Canon, им овозможуваат да создаваат извонредно квалитетни резултати со високи ISO-вредности и малку или незабележително малку шум. APS-C-сензорите вградени во најновите фотоапарати од Canon се малку помали, но сепак создаваат детални и квалитетни слики со малку шум дури и при високи ISO-вредности, поради што тие фотоапарати се идеални за рачно фотографирање во темнина.

3. Сликите треба да бидат остри

Ако фотографирате рачно при слаба осветленост, можно е да добиете заматени резултати. Тоа најчесто се случува ако користите подолго време за експозиција (помала брзина на блендата) за да доловите повеќе светлина. Еве уште една придобивка од користењето поширока бленда: колку повеќе светлина ќе навлезе во објективот, толку поголема брзина на блендата ќе можете да користите. Ова е важно бидејќи поголемите брзини на блендата можат да ги замрзнат движењата, а колку е побрзо движењето што сакате да го доловите, толку поголема брзина на блендата треба да користите за да спречите заматување. Во услови со добра осветленост, релативно статичните субјекти можат да се доловат со брзина на блендата од приближно 1/50 сек., за субјектите кои одат треба малку побрза бленда од приближно 1/250 сек., а за побрзите движења треба да користите брзини на блендата од 1/1000 сек. или поголеми. Во услови со слаба осветленост се потребни поголеми брзини на блендата.

Освен движењето на субјектите, мора да го земете предвид и тресењето на фотоапаратот - колку е поголема фокусната должина, толку потешко е да се избегне тресењето на фотоапаратот кога фотографирате рачно. Општо правило е да почнете со вредност за решетката што ќе биде реципрочна вредност од фокусната должина, па затоа за објектив со фокусна должина од 50 mm, треба да користите брзина од 1/50 сек. или поголема, а за објектив со фокусна должина од 600 mm треба да користите брзина од 1/600 сек. итн. Користењето објектив со оптичка стабилизација на сликата (IS) овозможува користење помали брзини на блендата и добивање резултати со иста острина.

EOS R6 од Canon има вграден систем за стабилизација на слика (IBIS) кој соработува со објективите со сопствена стабилизација на слика за да овозможи долги експозиции со извонредна острина при рачно фотографирање. За да го намалите тресењето на фотоапаратот може да го искористите и вашето опкружување: потпрете се на ѕид или ставете го фотоапаратот на стабилна површина. Доколку имате статив, употребете го за да добиете максимална флексибилност.

4. Искористете ги максимално опциите за баланс на белата боја

Слика од црквата Bath Abbey во темнина, осветлена со топли рефлектори и улична светилка.

Прилагодувањето на балансот на белата боја е креативен начин за значително менување на конечниот изглед на вашите слики. Снимено со EOS 7D од Canon (сега е заменет со новиот EOS 7D Mark II од Canon) и објектив EF 17-40mm f/4L USM од Canon со избрани 2,5 сек., f/11 и ISO100. © Marcus Hawkins

Фотографија од црквата Bath Abbey во темнина, со поладни бои и небо во темна сина нијанса.

Во оваа верзија од истата слика, балансот на белата боја е променет за да се добијат поприродни бои на камењата и небото да добие потемна сина нијанса. Снимено со EOS 7D од Canon и објектив EF 17-40mm f/4L USM од Canon со избрани 21 mm, 2,5 сек., f/11 и ISO100. © Marcus Hawkins

Функцијата за автоматски баланс на белата боја кај фотоапаратите од Canon нуди резултати со доследна прецизност при фотографирање на дневна светлина и не дозволува намалување на перформансите кога фотографирате при слаба осветленост. Меѓутоа, со користење поинакви однапред поставени параметри за баланс на белата боја, може да внесете уметнички ефекти во вашите слики снимени при слаба осветленост и да ги збогатите со одреден амбиент.

Ако фотографирате под светлината на уличните светилки во самрак, на пример, тогаш опцијата за вештачка светлина на балансот на белата боја ќе создаде неутрална температура на боите во вештачки осветлените површини, а ќе ја засили и темно сината боја на небото. Или, пак, ако сакате да ја нагласите топлината на вештачкото осветлување, изберете ја опцијата за дневна светлина на балансот на белата боја.

Многу фотоапарати од Canon, вклучувајќи ги и компактните фотоапарати како PowerShot G5 X Mark II од Canon, можат да фотографираат во форматот RAW. Изберете ја оваа опција за да можете да го промените или прилагодите балансот на белата боја кога ќе ги обработувате сликите по снимањето, со помош на софтвер за обработка на RAW-датотеки по ваш избор, во кои спаѓа и моќниот и бесплатен Digital Photo Professional од Canon.

5. Ефекти на осветлување

Мачка во недоволно осветлена просторија со предните шепи ставени врз две книги.

Ако го ставите вашиот фотоапарат на статив ќе можете да користите помали брзини на блендата за да доловите повеќе светлина, а притоа ќе добиете остри и квалитетни слики. Секако, пожелно е да имате субјект кој ќе соработува со вас и ќе позира без да се поместува многу. Снимено со EOS 850D од Canon и објектив EF 50mm f/1.2L USM од Canon со избрани 1/160 сек., f/2,8 и ISO100.

Мрежа од патишта во темнина, предната сигнализација на автомобилите создава јасно дефинирани траги од светлина.

Долгите експозиции се идеални за претворање на ноќниот сообраќај во траги од светлина, односно да ги претворат обичните сцени во прекрасни креативни слики. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 15-35mm F2.8L IS USM од Canon со избрани 61 сек., f/16 и ISO400. © Lorenz Holder

Внесете динамика во ноќните слики со создавање траги од светлина, користејќи сè што можете, почнувајќи од задните светилки за сигнализација на автомобилите во движење па сè до панаѓурски атракции осветлени со неонки. Ќе ви треба долга експозиција ако сакате да го доловите движењето на светлината низ вашата фотографија, што значи ќе треба да изберете брзина на блендата од неколку секунди или повеќе секунди доколку го поставите фотоапаратот на статив или друга стабилна површина. Експериментирајте со различни времиња на експозиција. Користете го тајмерот на фотоапаратот или функцијата за далечинско фотографирање за да бидете сигурни дека нема да предизвикате тресење на фотоапаратот кога ќе го притиснете копчето за блендата. Многу фотоапарати од Canon се опремени со Wi-Fi, а тоа значи дека може да ги менувате поставките и да ја активирате блендата преку вашиот паметен телефон со помош на апликацијата Canon Camera Connect.

6. Пробајте го секвенцијалниот режим

Силуета од човек на крос-мотор кој скока преку рид, наспроти темно небо.

Континуираното фотографирање, или секвенцијален режим, е совршен за фотографирање движења при слаба осветленост и ви овозможува да го доловите совршениот момент во секоја прилика. Снимено со EOS 7D Mark II од Canon и објектив EF 24-70mm f/2.8L II USM од Canon со избрани 35 mm, 1/1600 сек., f/8 и ISO3200.

Режимот за континуирано фотографирање (нарекуван и режим за групно снимање на одредени фотоапарати) снима брза секвенца од слики за само неколку делови од секундата. Тој е практичен за фотографирање субјекти во движење или движења што траат дел од секундата. Затоа, ако е достапен во вашиот фотоапарат, вклучете го и пробајте го - тој ќе ги зголеми вашите шанси за снимање извонредни фотографии од движења во услови со слаба осветленост.

7. Најдобрите фотоапарати за фотографирање при слаба осветленост

Фотоапарат EOS R6 од Canon.

Без разлика какви се вашите потреби и вашиот буџет, ние секогаш ви нудиме голем избор на фотоапарати што се идеални за фотографирање при слаба осветленост, а тука спаѓа и EOS R6 од Canon.

EOS R6 од Canon - Фотоапарат за целосна слика без огледало совршен за фотографирање при слаба осветленост

 • Вградена стабилизација на слика со голема ефикасност
 • Системот за автоматско фокусирање е водечки во својата класа и функционира во речиси потполна темнина
 • Импресивен квалитет на слика при високи ISO-вредности

EOS RP од Canon - Најдобар фотоапарат без огледало со поволна цена за ноќно фотографирање

 • Сензор за целосна слика што нуди неверојатен квалитет при слаба осветленост
 • Напредни перформанси за автоматско фокусирање при слаба осветленост
 • Конкурентна цена за фотоапарат за целосна слика без огледало

EOS M50 Mark II од Canon - Идеална надградба за фотографирањето со паметни телефони

 • Придобивки од системот без огледало во елегантно и лесно куќиште со сензор за слика во APS-C-формат
 • Врвни перформанси за AF при многу слаба осветленост до -4EV и фотографирање со ISO 25.600
 • Специјална палета на заменливи и компактни објективи EF-M

EOS 850D од Canon - Новиот стандард за креативна контрола: лесен DSLR-фотоапарат

 • Лесно куќиште со тежина од 515 g - одлично за ноќно улично фотографирање
 • APS-C-сензор со 24,1 MP што нуди неверојатен квалитет на слика
 • Класична DSLR-ергономија и оптички визир за директна врска со сцената

PowerShot G5 X Mark II од Canon - Мал и лесен, а сепак многу софистициран

 • Моќен вграден опсег на зумирање до 5x, еквивалент на опсег од 24-120 mm
 • Мал, а сепак висококвалитетен сензор за слика од тип 1,0
 • Огромен избор на режими за ноќно фотографирање, меѓу кои и ѕвезден портрет, ѕвезден ноќен пејзаж, траги од ѕвезди, видео со забрзано движење на ѕвезди и рачно снимање на ноќни сцени

Прочитајте повеќе совети за фотографирање при слаба осветленост* од менторот на Redline Challenge, Lorenz Holder.Напишано од Matthew Richards*Достапно на одредени јазици.

Слични производи

 • Фотоапарати без огледало

  EOS R6 Mark II

  Фотографии или видео, акција или портрет - комбинацијата од перформанси и квалитет на слика што ја нуди EOS R6 Mark II ви овозможува да бидете максимално креативни
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R8

  Преминете на фотографии и видеозаписи во формат за целосна слика и остварете ги вашите креативни амбиции.
 • Стандарден објектив

  RF 50mm F1.8 STM

  Компактен, тивок и лесен примарен RF-објектив од 50 mm, со широка решетка од f/1,8, што е совршен за реализирање на вашата креативна замисла.
 • Објективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макро објектив f/1,8 од 35 mm со брза решетка за широкоаголна перспектива, кратко растојание на фокусирање и хибридна стабилизација на слика.
 • Широкоаголен примарен објектив

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лесен примарен објектив од 24 mm што е идеален за фотографирање пејзажи, снимање видеоблогови и ентериери, но и за снимање одлични макро слики.
 • Слични статии

 • НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Фотографирање на Месечината

  Водич во чекори кон креативно фотографирање на месечината.

 • ТЕХНИКИ ЗА ОСВЕТЛУВАЊЕ

  Фотографирање при достапна светлина

  Дознајте како да ја барате и доловите најдобрата светлина за да го подобрите изгледот на вашите фотографии.

 • ТЕХНИКИ ЗА СНИМАЊЕ ВИДЕО

  Совети за снимање видео навечер

  Зачекорете во потполно нов свет на креативност со нашиот водич за снимање видео навечер.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ДИВИ ЖИВОТНИ

  Диви животни при слаба осветленост

  Откријте го тајниот живот на животните со нашите најдобри совети за ноќно фотографирање.