НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

Совети за фотографирање на Месечината: како да фотографирате вонземски слики од ноќното небо

Следете го овој водич во чекори кон креативно фотографирање на Месечината и за кратко време ќе снимате безвременски слики од ѕвездениот придружник на Земјата.
Фотографија одблиску од Месечината, од којашто се гледа само една четвртина, фотографирана со Canon EOS R8 од астрофотографот Mara Leite.

Месечината отсекогаш била привлечна глетка за фотографите ширум светот, особено во ретките мигови кога преминува во супермесечина или крвава месечина. Но, не е лесно да се долови нејзината вистинска убавина. Снимањето на светол предмет којшто е многу оддалечен, при слаба осветленост, како и обликувањето на кадри и фокусирањето со голема фокусна должина може да биде доста тешко. Сепак, со правилна опрема за фотографирање и поставки за експозиција, како и внимателно планирање пред да излезете, ќе можете да создадете лунарни фотографии со прекрасни детали, како и амбиентални месечеви пејзажи. Овде, ги споделуваме сите информации коишто ви се потребни за фотографирање на Месечината, со професионални совети за поставките и опремата, како и совети за тоа како да ги добиете најдобрите лунарни слики, од фотографот Mara Leite.

1. Проучете ја Месечината

Делче од полумесечина се гледа меѓу два црквени столба, фотографирано со Canon EOS R10.

„Можете да ги следите фазите на Месечината со апликации или веб-страници“, вели Mara, којашто има освоено награди за фотографирање пејзажи и за астрофотографија. „Вклучуваат и времиња на изгревање и заоѓање на месечината на различни локации низ целиот свет“. Фотографирано со Canon EOS R10 и објектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM со избрани 100 mm, 1/5 сек., f/6,3 и ISO 1250. © Mara Leite

Силуета од лисја на гранка наспроти заматена полна месечина, фотографирано со Canon EOS R10.

„Специфични апликации можат да го следат движењето на Месечината на небото и да пресметаат колку голема ќе биде вашата месечина во споредба со вашиот субјект“, вели Mara. Фотографирано со Canon EOS R10 и објектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM со избрани 400 mm, 1/320 сек., f/9 и ISO 1250. © Mara Leite

Месечевата орбита околу Земјата трае 27,322 дена. Овој циклус е поделен на фази: млада месечина, прва фаза на осветлување, прва четвртина, последна фаза на осветлување, полна месечина, прва фаза на затемнување, последна четвртина, последна фаза на затемнување и повторно млада месечина. Секоја фаза ви дава различна перспектива на Месечината, а освен тоа, фазите влијаат и на условите за осветлување, од сјајна полна месечина до млада месечина што едвај се гледа.

Некои моменти во лунарниот календар се навистина посебни. Кога Месечината е поблиску до Земјата, а тоа се совпаѓа со полна месечина - времето во месецот кога Сонцето, Месечината и Земјата се порамнети - добиваме зголемена полна месечина или супермесечина. Крвава месечина - кога обична супермесечина се совпаѓа со целосно затемнување на месечината - е уште поретка. Ова значи дека земјата целосно ја блокира директната сончева светлина и до неа стигнува само прекршената светлина од атмосферата на земјата, поради што месечината се обојува со светло црвена боја.

2. Планирајте однапред

Полумесечина се гледа на небото зад светилник, фотографирано со Canon EOS R8.

„Планирање однапред за временски услови е неопходно поради очигледни причини“, вели Mara. „Облаците не се секогаш лоши, за разлика од дожд или облачна временска прогноза. Можат да додадат драма и мистерија во вашите фотографии од Месечината. Препорачувам да го проверите процентот на покриеност со облаци, како и брзината на ветерот, на веб-страници за временски услови или локалниот центар за временски услови“. Фотографирано со Canon EOS R8 и објектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM со избрани 100 mm, 1,6 сек., f/5,6 и ISO 6400. © Mara Leite

Полна месечина видлива над португалски манастир, фотографирана со Canon EOS R8.

„Ако е можно, одење лично на локацијата за фотографирање пред планираното време за фотографирање е задолжително за мене за да потврдам дека нема пречки во моето видно поле и дека местото е отворено по работното време“, вели Mara. Фотографирано со Canon EOS R8 и објектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM со избрани 325 mm, 1/320 сек., f/8 и ISO 1600. © Mara Leite

Освен што ќе се забавувате додека ги тестирате способностите на вашиот фотоапарат, фотографирањето на месечината е и одлична прилика да се запознаете со движењата на земјата и нејзиниот сателит. Можеме да одредиме точно кога месечината ќе изгрее, како ќе се движи на небото и каде ќе зајде и тоа за секоја вечер и далеку во иднината. Постојат неколку практични телефонски апликации коишто може да ви помогнат прецизно да ги испланирате аглите. Начелно, полната месечина се појавува точно наспроти сонцето коешто заоѓа.

Земете го предвид времето од денот. Месечината е највпечатлива кога првпат се појавува на хоризонтот - изгревот на месечината. Исто така, ако фотографирате супермесечина, фотографирањето може да е уште повпечатливо. Светлината минува странично низ атмосферата на земјата додека да стигне до вас поради што месечината се обојува со жива црвеникава боја. Тогаш месечината изгледа и најголемо, но ова е илузија бидејќи големината не ѝ се менува во текот на ноќта, туку заоблувањето на атмосферата служи како лупа.

Важно е и да ја проверите временската прогноза пред да излезете. Јасни услови ќе ви обезбедат оптимална видливост. Истражете локации што ќе ви понудат добар поглед на нештата и вклучете визуелно интересни нешта - како возбудлива градска сцена - но, со минимално одвлекување на вниманието. Проверете дали опремата ви е подготвена. Тоа значи дека е целосно наполнета и спакувана. Месечината брзо се движи, поради што не е препорачливо да трчате дома бидејќи сте заборавиле нешто, или ќе ја испуштите!

3. Поставки за фотографирање на месечината

Човек го прилагодува екранот со променлив агол на својот Canon EOS RP при фотографирање на Месечината.

Бидејќи снимањето на светол предмет во темна средина може да предизвика проблеми со експозицијата, обидете се рачно да ја прилагодите.

Екран на Canon EOS RP на којшто се прикажани поставките за издвојување.

Ако не успевате да ја фокусирате месечината, обидете се со рачно фокусирање. Користете ја функцијата за прегледување во живо и овозможете издвојување со фокус за да добиете остри детали.

Режимите за автоматска експозиција може да не се соодветни за фотографирање на месечината поради што најдобро е да користите рачна експозиција. Бидејќи интензитетот на сончевата светлина којашто доаѓа до месечината не се менува, можете да го користите едноставното правило за експозиција - „правилото f/11“. Поставете ја решетката на f/11 и усогласете ја брзината на блендата со спротивната вредност за ISO, со што при ISO од 100, ќе се користи 1/100 сек., при ISO од 200, ќе се користи 1/200 сек. итн. Секако, не морате строго да се придржувате до ова правило, туку можете да ја менувате и приспособувате брзината на блендата и решетката околу овие вредности додека не ја добиете посакуваната слика.

4. Најдобра опрема за фотографирање на месечината

Делче од полумесечина ѕирка зад улична светилка, фотографирано со објектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM.

Canon EOS R10 е опремен со фокусирање при слаба осветленост од -4 EV, што ви овозможува прецизно фокусирање при слаба осветленост. Комбинирајте го со достапниот, но сепак моќниот објектив RF 24-105mm F4-7.1 IS STM за да снимите прекрасни фотографии од Месечината. Фотографирано со Canon EOS R10 и објектив Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM со избрани 105 mm, 1/5 сек., f/7,1 и ISO 800. © Mara Leite

Месечина во прва четвртина се гледа на небото, фотографирана со објектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM.

Со оптичката стабилизација на слика со 5,5 чекори, Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM е одличен објектив за фотографирање на месечината бидејќи обезбедува зголемена стабилност за рачно фотографирање - идеално за краткотрајните снимки кога немате време да поставувате статив. Фотографирано со Canon EOS R8 и објектив Canon RF 100-400mm F5.6-8 IS USM со избрани 400 mm, 1/200 сек., f/8 и ISO 1000. © Mara Leite

Долг објектив е задолжителен за месечеви фотографии снимени одблиску, но не грижете се ако сте почетник. Користењето на брз и скап објектив не е пресудно бидејќи Месечината е доволно светла за да не мора да користите најширока решетка каква што имаат врвните долги објективи. Можете да користите дури и стандарден зум како Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM или RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM – можеби нема да можете да го исполните кадарот, но секогаш можете да го отсечете непотребното од фотографиите. Овде настапуваат фотоапаратите со EOS R-систем, со својата висока резолуција. Canon EOS R8 за целосна слика ви нуди неверојатна острина, дури и при слаба осветленост, а APS-C-сензорите на Canon EOS R10 и EOS R50 им нудат помало видно поле на објективите, што нуди поголем дострел од пошироките објективи.

5. Доближете се

Слика одблиску од месечината на којашто се гледаат особености и детали од нејзината површина.

Фазите на месечината во коишто таа се намалува или расте (кога е речиси три-четвртини исполнета) се погодни за снимање на детали од нејзината површина. Снимено со Canon EOS RP со објектив Canon RF 800mm F11 IS STM + додаток за продолжување RF 2x, со избрани 1600 mm, 1/50 сек., f/22 и ISO 100.

Иако полната месечина лесно нè хипнотизира, ова не е најдобриот момент за фотографирање доколку сакате да снимите релјефни формации на површината, како што се кратерите. За време на полната месечина, сончевата светлина директно ја осветлува месечината и на тој начин елиминира голем дел од сенките слично како што блицот од фотоапаратот го осветлува лицето. Во други делови од месецот, сончевата светлина доаѓа отстрана, со што се создаваат осветлените површини и сенките коишто се потребни за истакнување на контурите и деталите од месечевата површина. Одличен објектив за фотографирање одблиску е RF 100-400mm F5.6-8 IS USM, којшто комбинира долг телефото зум со стабилизација на слика. Дополнително, ако навистина сакате да го исполните кадарот, изберете многу долг објектив, како што е RF 600mm F11 IS STM. Решетката f/11 е совршена за фотографирање на месечината и е компатибилна со „правилото f/11“. Ако сакате да го проширите дострелот на вашите објективи, додатоци за продолжување за објективи како што се додаток за продолжување RF 1,4x и додаток за продолжување RF 2x може да бидат практични.

6. Добијте поширок приказ

Месечината силно сјае на темното небо, над ноќна сцена од река, мост и бродови, а во заднина има градски пејзаж.

Mara користи онлајн карти и социјални медиуми за истражување нови локации и интересни субјекти и предни планови во областа што ја фотографира. „Може да помогне и да се распрашате меѓу мештаните“, вели таа. Фотографирано со Canon EOS R8 и објектив Canon RF 14-35mm F4L IS USM со избрани 19 mm, 20 сек., f/22 и ISO 640. © Mara Leite

Месечината е високо на небото над светлопортокалови облаци и водна површина, фотографирана на изгрејсонце со Canon EOS R8.

Решетката f/4 на објективот Canon RF 14-35mm F4L IS USM останува постојана низ целиот опсег на фокусна должина. Ова значи дека брзината на блендата и вредностите на ISO остануваат исти кога зумирате кон Месечината. Фотографирано со Canon EOS R8 и објектив Canon RF 14-35mm F4L IS USM со избрани 17 mm, 1/500 сек., f/6,3 и ISO 2500. © Mara Leite

Експериментирајте креативно со поширок објектив како Canon RF 14-35mm F4L IS USM. Ова ќе ви овозможи да ја внесете Месечината во постоечки пејзаж. Иако Месечината плени кога се гледа во изолација, внесување на познати знаменитости или одредена градска сцена додава контекст и ви овозможува да создадете интересни композиции. Исто така, ви овозможува да си играте со размерот за да создадете моќни ефекти.

Усовршете ги вашите фотографии од месечината со дополнителните совети и инспирација од професионалниот фотограф Andrew Fusek Peters*.


Напишано од James Paterson, Phil Hall и Rachel Segal Hamilton

* Достапно само на неколку јазици.

Слични производи

 • Фотоапарати без огледало

  EOS R8

  Преминете на фотографии и видеозаписи во формат за целосна слика и остварете ги вашите креативни амбиции.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R10

  Преземете ги следните чекори во фотографирањето и снимањето со фотоапаратот без огледало EOS R што е дизајниран со сензор со големина APS-C.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R50

  Снимете ги вашите најдобри содржини со овој фотоапарат без огледало EOS R, од остри фотографии до 4K-видеоснимки и проследување во живо. Сè во еден наменски уред.
 • Објектив за зумирање со извонредно широк агол

  RF 14-35mm F4L IS USM

  Извонредно широкиот објектив RF од Canon опфаќа детали со прецизност карактеристична за серијата L, од 14 до 35 mm, и го олеснува држењето на фотоапаратот благодарение на стабилизацијата на слика со 5,5 чекори.
 • Објективи RF-S

  RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM

  APS-C-објектив од серијата EOS R со опсег на зумирање од широк агол до телефото што е совршен за фотографирање патувања, диви животни, спорт и животен стил.
 • Објективи RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Идеален објектив за секојдневна употреба за фотоапарати за целосна слика без огледало наменет за ентузијасти. Практичниот објектив RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е лесен, компактен и подготвен да го однесе вашето фотографирање на повисоко ниво.
 • Објектив со телефото зум

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Повеќенаменски, компактен и лесен RF-објектив со зум од 100-400 mm и стабилизација на слика со 5,5 чекори за фотографирање диви животни и движења.
 • Објективи RF

  RF 600mm F11 IS STM

  Револуционерен објектив со извонреден телефото опсег што е компактен, лесен и идеален за фотографирање диви животни, патувања и сафари или фотографирање возови.
 • Објективи за DSLR

  RF 2x

  Додатокот за продолжување RF 2x нуди острина и разновидна примена со 2x поголем зум што двојно го зголемува дострелот на компатибилните објективи со стандарден и телефото зум од серијата RF.
 • Слични статии

 • НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Фотографирање на ноќното небо

  Врвни техники за ноќно фотографирање ѕвезди, вклучувајќи и снимки со забрзано движење и ѕвездени траги.

 • НОЌНО ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Најдобра опрема од основна класа за ноќни снимки

  Фотоапарати и објективи за извонредно ноќно фотографирање.

 • ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

  Како да ја контролирате експозицијата

  Совладајте ги поставките за решетка, брзина на бленда и ISO.

 • КРЕАТИВНО ПЕЧАТЕЊЕ

  Изработување на сончевиот систем

  Одвојте време повторно да се поврзете, да учите и да играте со збирката на хартиени модели со вселенски мотиви на Creative Park.