ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ / НА ОТВОРЕНО

Совети за фотографирање во екстремни временски услови

Топло или студено, дожд или сонце, следете ги овие совети за да снимите неверојатни фотографии во секое време или опкружување.
Фотограф, кој е облечен во зимска облека и носи ранец, стои на планинска падина покриена со снег и држи фотоапарат од Canon. © Richard Walch

Обично потешко е да се фотографира на екстремни температури. Снегот, мразот и ледот придонесуваат за прекрасни зимски сцени, но повеќето фотоапарати се дизајнирани да работат само на температура над 0°C/32°F. Исто така, екстремно жешките опкружувања може да предизвикаат прегревање на фотоапаратите, додека песочните локации го зголемуваат ризикот од оштетување на незаштитената опрема.

Многу фотоапарати од Canon имаат заштита од лоши временски услови и може да функционираат во мошне екстремни услови, но мора да го земете предвид и човечкиот елемент. Фотографирањето во опкружувања со екстремни услови може да биде тешко и за вас и за вашата опрема.

Ќе треба да бидете внимателни кога фотографирате на екстремни температури, како и да ја проверите временската прогноза пред да тргнете и да ја спакувате соодветната облека и опремата за фотографирање на отворено. Меѓутоа, добро е и да знаете неколку практични совети за фотографирање што ќе ви ја олеснат работата. Ова се нашите најдобри совети за фотографирање во многу ладни и жешки услови.

Фотографирање на ладни температури

1. Дланките треба да ви бидат топли

Фотограф носи зимска јакна, капа и ракавици и држи Canon EOS R5.

Дланките треба да ви бидат топли додека фотографирате во екстремни временски услови. Купете пар тенки термо ракавици што се ставаат под главните ракавици и овозможуваат да се задржи топлиот воздух.

Треперењето на рацете може да предизвика тресење на фотоапаратот и заматени фотографии. Не заборавајте да спакувате пар дебели водоотпорни ракавици и грејачи за дланки за повторно да ги згреете дланките откако сте биле изложени на студ одредено време.

Иако ракавиците се важни за фотографирање на ладно време, тие може да го отежнат притискањето на копчињата на фотоапаратот. Објективите од Canon со приспособлив прстен за контрола, како што се RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, RF 35mm F1.8 MACRO IS STM или RF 85mm F2 MACRO IS STM, може полесно да се ракуваат додека носите ракавици. Фотоапаратите од Canon со контролна палка, како што е Canon EOS R10, исто така овозможуваат практично ракување ако ракавиците ви го отежнуваат користењето на екранот на допир за поместување на AF-точката.

Ако сте фотограф кој сака да фотографира во зима, тогаш фотографот за спорт и амбасадорот на Canon Richard Walch ви препорачува да купите ракавици за планинарење што ќе ви овозможат да ги изложите врвовите на прстите за да фотографирате, но и да ги заштитите дланките додека чекате.

2. Заштитете ја вашата опрема

Дланка со ракавица која држи фотоапарат од Canon со прикачено сенило за објектив за да го заштити од зимските услови.

Во зимски услови, сенилото за објектив може да спречи наталожување капки вода врз објективот. „Сенилото за објектив е исклучително важно при паѓање снег“, објаснува Ричард. „Може да работите во многу лоши услови ако користите добро сенило за објектив“. © Richard Walch

Фотографка се снима себеси на ветровито пристаниште со фотоапарат од Canon на кој се прикачени микрофон и заштита од ветер.

Кога снимате видео, шумот од ветерот може да го уништи вашиот звук. За да добиете чист звук, овозможете ги режимите за намалување на ветерот на вашиот фотоапарат од Canon или користете надворешен микрофон со заштита од ветер.

Фотоапаратите со Canon EOS R-систем, како што се EOS R6, EOS R6 Mark II и EOS R7 имаат заштита од лоши временски услови и може да се користат за фотографирање на дожд, но проверете пред да излезете да фотографирате на пороен дожд. Ако има капки вода на објективот, избришете ги со чиста крпа од микрофибер или со марамче за објективи. Може да купите и заштитни филтри за вашите објективи кои се многу корисни во екстремни услови. Ви препорачуваме да не ги менувате објективите при силен дожд или снежни бури, бидејќи може да постои ризик од оштетување на вашата опрема.

Ако фотографирате надвор и ако не сте го вртеле прстенот за фокусирање рачно или не сте користеле автоматски фокус подолго време, тогаш прстените за фокусирање и зумирање на објективот може да замрзнат. За да не дојде до тоа, треба добро да го завиткате фотоапаратот и да го чувате во висококвалитетна торба кога не го користите, а треба и да го покриете доколку фотографирате кога паѓа снег. Или, пак, треба да ги вртите прстените за фокусирање и зумирање со помош на моторот за AF, а тоа може да го правите и рачно.

Ладното време ги празни батериите побрзо, па затоа чувајте ги батериите и фотоапаратот во вашата торба за да ги заштитите од ладното или, пак, чувајте ги во внатрешен џеб каде што температурата на вашето тело ќе ја задржи нивната топлина. Исто така, не заборавајте да спакувате двојно повеќе батерии од вообичаеното.

Ако го внесете фотоапаратот од ладно во топло опкружување ќе предизвикате кондензација што може да ја оштети вашата опрема. „Кога одите на ручек, или вие или ранецот ќе останете надвор“, вели Richard. Ако преминете од ладно во топло опкружување и се обидете да ги проверите сликите, оштетувањето е неизбежно. Фотоапаратот ќе се замагли, објективот ќе се замагли и постои ризик од оштетување на фотоапаратот. Фотоапаратот мора да го чувате во иста температурна зона“. Ставете ја вашата торба за опрема на поладно место, како трем, за да овозможите постепено да се приспособи температурата на опремата.

Ако треба да преминете директно од едно опкружување во друго, може да се обидете да завиткате пластична кеса околу вашата опрема неколку минути, така што промената на температурата нема да биде толку драстична.

3. Користете статив и фотографирајте далечински

Фотограф во зимска облека клечи зад Canon EOS R6 прикачен на статив што е поставен на карпи покрај река.

Поставувањето на фотоапаратот на статив и фотографирањето далечински преку апликацијата Canon Camera Connect ќе го намалат ризикот од тресење на фотоапаратот ако треперите од ладното. Можете да го проверите кадарот и да ја прилагодите експозицијата со помош на функцијата за прегледување во живо на апликацијата, а потоа да фотографирате и да префрлувате слики директно на вашиот паметен телефон.

Снимањето стабилни слики нема да биде лесно ако се тресете од ладното. Лесен и пренослив статив ќе ви помогне да го стабилизирате фотоапаратот за да можете да фотографирате сигурно. Само не заборавајте да не го допирате стативот со голи раце доколку температурата е под нулата, бидејќи може да ја оштетите вашата кожа. Стапнете на земја покриена со снег за да создадете рамна, и компактна површина пред да го поставите фотоапаратот.

Може да ја користите и апликацијата Canon Camera Connect на вашиот паметен телефон за да ја активирате блендата од далечина и безжично, што значи дека воопшто не треба да го допирате фотоапаратот. Можете да го прилагодите фокусот преку апликацијата, а можете да ја користите и за да ставате географски ознаки во сликите, така што никогаш нема да заборавите каде сте биле кога сте снимиле некоја прекрасна слика.

Фотографирање во жешки или песочни услови

1. Заштитете се од сонцето

Жена седи под сенка на засолниште и го насочува својот фотоапарат од Canon, поставен на статив, преку прозорец.

Засолнете се доколку е можно. Седењето на сонце предолго време не само што може да предизвика дехидрација, туку и прегревање на вашата опрема. Во зависност од тоа каде ќе фотографирате, не заборавајте да понесете многу вода.

Избегнувајте директна сончева светлина и останете под сенка доколку е можно. Ако треба да бидете надвор на сонце, носете крем за сончање со соодветен фактор за заштита од УВ-зрачење и капа што го заштитува вашето лице. Доколку е можно, чувајте ја вашата опрема под сенка, особено батериите. Ако треба да фотографирате во опкружување со екстремни услови, известете некого каде и кога одите и кога планирате да се вратите за да може да ви помогне доколку е потребно.

2. Изберете соодветна опрема

Фотограф со шапка држи фотоапарат од Canon на кој е прикачен објектив Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM со бел слој.

Црната опрема ќе апсорбира повеќе светлина и ќе се прегрева побрзо од опремата со бел слој, како што е објективот Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM (на сликата).

Жена клечи на песочна плажа и става фотоапарат од Canon во својата торба за опрема.

Инвестирањето во висококвалитетна торба за опрема ќе ви овозможи безбедно да ја транспортирате вашата опрема и да ја заштитите кога не ја користите.

Избегнувањето на директна сончева светлина ќе го спречи и прегревањето на вашата опрема, особено кога снимате видео. Фотоапаратите не може да функционираат кога ќе станат премногу жешки, така што нема да може да продолжите кога вашиот фотоапарат ќе се прегрее и може да пропуштите снимки додека чекате да се олади.

Ако снимате во песочни средини, како плажа или пустина, треба да ја заштитите вашата опрема од зрната песок. Решението е да инвестирате во фотоапарат со заштита од лоши временски услови, како што е Canon EOS R7, којшто е отпорен на влага и прав. EOS R7 има и заштита за блендата којашто спречува правта да навлезе во сензорот. И објективите се подложни на оштетување. Комбинирајте го вашиот фотоапарат со заштита од лоши временски услови со објектив со слична заштита, како што е Canon RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, којшто има гумена заштита што ќе спречи песокот да ја оштети внатрешната оптика.

Дури и ако не е екстремно жешко, сепак влажноста може да влијае на вашата опрема, што може да доведе до навлегување на влага и оштетување на вашата опрема. Опремата отпорна на влага и со заштита од лоши временски услови ќе го спречи ова, но може да преземете и други чекори. Користете водоотпорна торба за опрема и ставете неколку мали кесички со силикагел во неа за да ја впијат влагата што ќе навлезе. Чувајте ја вашата торба за опрема на суво место - можеби просторија со уред за намалување на влагата доколку е можно.

Ако работите при екстремна топлина, може да ставите пакување со мраз во вашата торба за да спречите прекумерно загревање. Меѓутоа, погрижете се мразот да биде соодветно завиткан за да спречите оштетување на вашата опрема од влагата додека се топи пакувањето со мраз.

И бојата на вашата опрема има важна улога. Некои објективи од Canon, како што е RF 200-800mm F6.3-9 IS USM, имаат бел слој што ја одржува внатрешноста на објективот ладна при високи температури. Canon EOS R50 е достапен и во бела боја, што треба да му овозможи да остане поладен подолго од црниот фотоапарат на сончева светлина. Исто така, објективите RF од серијата L, како што е Canon RF 70-200mm F2.8L IS USM, имаат слој за заштита од топлина што спречува прегревање на цилиндарот на објективот под силните сончеви зраци.

3. Осветлување и прекумерна експозиција

Силуета стои на влезот од пештера и држи фотоапарат наспроти светло и сончево небо.

Фотоапаратите без огледало од Canon може да снимаат датотеки со RAW-слики. Ако фотографирате во лоши услови на осветлување како, на пример, силна сончева светлина, RAW-датотеката ќе сними повеќе податоци и поширок динамички опсег што ќе овозможи полесна корекција на експозицијата при обработката.

Силната сончева светлина може да предизвика снимање слики со прекумерна експозиција. Внимавајте светлите тонови да не бидат премногу осветлени кога фотографирате - кога тоа ќе се случи, податоците ќе се изгубат и нема да може да се вратат, што значи дека нема да можете да ја коригирате прекумерната експозиција при обработката по снимањето.

Користете го хистограмот или црно-белите ленти на фотоапаратот за да го следите издвојувањето на светлите тонови на екранот или преку EVF, намалувајќи ја експозицијата на вашата слика доколку е потребно. Сè додека внимавате светлите тонови да не бидат премногу осветлени, ќе може да ја поправите сликата што е малку пресветла со намалување на светлите и белите тонови во софтверот за уредување како Digital Photo Professional на Canon.

За повеќе совети и техники за фотографирање во лоши услови, погледнете го нашиот напис за фотографирање во средини со екстремни услови*.Напишано од Peter Wolinski* Достапно само на неколку јазици.

Слични производи

 • Фотоапарати без огледало

  EOS R7

  Истражете ја дивината со фотоапарат што нуди неверојатна брзина и квалитет на слика во преносливо APS-C-куќиште дизајнирано за иднината.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R6 Mark II

  Фотографии или видео, акција или портрет - комбинацијата од перформанси и квалитет на слика што ја нуди EOS R6 Mark II ви овозможува да бидете максимално креативни
 • Објективи RF

  RF 200-800mm F6.3-9 IS USM

  Моќен извонреден телефото објектив со зум и фокусна должина од 200-800 mm што е идеален за фотографирање спорт, диви животни и движења.
 • Објективи RF

  RF 24-105mm F4-7.1 IS STM

  Идеален објектив за секојдневна употреба за фотоапарати за целосна слика без огледало наменет за ентузијасти. Практичниот објектив RF 24-105mm F4-7.1 IS STM е лесен, компактен и подготвен да го однесе вашето фотографирање на повисоко ниво.
 • Објективи RF

  RF 85mm F2 MACRO IS STM

  Објективот RF 85mm F2 MACRO IS STM нуди разновидни опции за фотографирање одблиску со дискретна телефото компресија и стабилизација на слика со 5 чекори, вградени во компактно и лесно куќиште.
 • Објективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макро објектив f/1,8 од 35 mm со брза решетка за широкоаголна перспектива, кратко растојание на фокусирање и хибридна стабилизација на слика.
 • Слични написи

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ АВАНТУРИ

  Фотографирање авантури на отворено

  Фотографката Anna Blackwell планинари низ дивините на Дартмур со Canon EOS R6.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ПЕЈЗАЖИ

  Впечатливо фотографирање пејзажи

  Како да снимате совршени автопортрети во природа со фотографот на пејзажи и инфлуенсер Ása Steinars.

 • ОТВОРЕН ПРОСТОР

  Совети за фотографирање зимски спортови

  Професионалниот спортски фотограф Richard Walch ги споделува своите професионални совети за подобри зимски фотографии, почнувајќи од избор на фотоапарат па сè до најдобри поставки.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ПРИ ПАТУВАЊА

  Најдобри фотоапарати и објективи за патување

  Без разлика дали истражувате градски улици или рурални области или, пак, летате до другиот крај на светот, добро е да патувате со лесен багаж. Ова е најидеалната опрема од Canon за снимање доживувања, без да го надминете вашиот буџет.