СНИМАЊЕ ВИДЕОБЛОГОВИ

Водич за снимање видеоблогови: осум совети за почетници

Започнувањето видеоблог е забавно, позитивно и лесно како никогаш досега – особено ако ги следите нашите професионални совети за создавање поквалитетни и поефективни видеоблогови.
Жена држи фотоапарат на статив со испружена рака, насочен кон себе, со повеќе дефокусирани разнобојни згради на брегот од реката зад неа.

Имате соодветен интерес, прекрасна локација и интересна приказна. Можеби сметате дека тоа е рецептот за совршен видеоблог, но дали знаете каква опрема треба да изберете и како да го снимите видеото на доволно висок стандард за да ги задоволите љубопитните гледачи?

Во овој водич за снимање видеоблогови споделуваме осум совети кои може да им помогнат на почетниците и на искусните видеоблогери да ги подобрат своите видеоблогови. Дознајте како да создавате квалитетни видеоблогови што ќе ги заинтересираат вашите гледачи и ќе сакаат да гледаат повеќе ваши содржини - како да снимате стабилни (без тресење) и јасни видеозаписи, важноста на креативното обликување на кадарот и што ќе ви биде потребно за да снимате остар и јасен звук. Без разлика дали снимате видеоблогови со фотоапаратот PowerShot G7 X Mark III од Canon, EOS M50 Mark II од Canon, EOS R10 од Canon или EOS R6 од Canon, еве што треба да имате предвид кога ги снимате вашите први видеоблогови.

1. Кога избирате опрема треба да направите рамнотежа помеѓу големината на сензорот и фотоапаратот

Поделена слика што го прикажува EOS R6 од Canon на голема карпа со мов и EOS R7 од Canon, исто така на карпа.

Сензорите за целосна слика од Canon се 1,6x поголеми од сензорите APS-C. Тоа значи дека APS-C-фотоапаратот, како што е EOS R7 (десно), дава потесен приказ од фотоапаратот за целосна слика, како што е EOS R6 (лево), опремен со ист објектив со „фактор на отсекување“ од 1,6x – така што објектив за целосна слика од 24 mm на APS-C-фотоапарат дава видно поле од 38,4 mm.

Фотоапаратите со поголем сензор ќе ви понудат слики со подобар квалитет, но за снимањето видеоблогови е важно да има рамнотежа помеѓу големината на сензорот и вкупната големина на фотоапаратот. На пример, фотоапаратите од серијата PowerShot G со вграден објектив, како што е PowerShot G7 X Mark III од Canon, се неверојатно компактни и преносливи фотоапарати за снимање видеоблогови. Меѓутоа, фотоапаратите без огледало или DSLR-фотоапаратите со заменливи објективи ќе ви понудат поголем избор на објективи.

Кај фотоапаратите со заменливи објективи има уште еден избор што ќе треба да го направите: целосна слика или APS-C. Фотоапаратите за целосна слика (како што се EOS RP од Canon и EOS R6) имаат големи сензори со широк динамички опсег и одлични перформанси при слаба осветленост, како и широко видно поле, но самото куќиште на фотоапаратот е поголемо и потешко. Фотоапаратите APS-C (како што се фотоапаратите за целосна слика EOS R10 од Canon и EOS R7) имаат помал сензор што нуди потесно видно поле, но овозможува фотоапаратот да биде помал и полесен.

2. Најдобри објективи за снимање видеоблогови

Жена во летен фустан држи ладен пијалак и стои покрај морски брег, држејќи фотоапарат пред себе за да се снима.

Повеќенаменскиот објектив RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM нуди широко видно поле што е идеално за снимање видеоблогови.

Многу видеоблогери користат широкоаголни објективи бидејќи можат да ги користат во многу тесни простории како спални соби или кујни за да прикажат колку што е можно поголем дел од сцената. Објектив од 24 mm е добар за таа цел, но извонредно широкиот објектив - со ефективна фокусна должина помала од 24 mm - е уште подобар.

Затоа, ако снимате со APS-C-фотоапарат како EOS M50 Mark II од Canon и го комбинирате со извонредно широкоаголен објектив со зум како што е EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM од Canon, тогаш ќе можете да опфатите повеќе во кадарот.

Кај фотоапаратите за целосна слика со систем EOS R како што се EOS R6 или EOS RP, RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM е компактен, тивок и практичен објектив што нуди слично извонредно широко видно поле. Корисниците на DSLR може да се одлучат за објективот EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM од Canon, кој може да се користи и на фотоапарати EOS R со помош на адаптерите за монтирање објективи EF-EOS R.

Независно каков објектив ќе одлучите да користите, завртете го обратно екранот на фотоапаратот за полесно да се позиционирате во кадарот и за полесно да се снимате себеси и да снимате од низок агол. Многу фотоапарати, како што е PowerShot G7 X Mark III од Canon, можат да се поврзуваат и со апликацијата Canon Camera Connect во вашиот паметен уред преку Bluetooth за да можете да се снимате или фотографирате далечински.

3. Примарен објектив или објектив со зум?

Фотоапарат EOS R6, објектив RF 16mm F2.8 STM и микрофон поставени на дрвена маса надвор.

Одличен објектив за видеоблогери-почетници за фотоапаратите со системот EOS R е RF 16mm F2.8 STM од Canon, којшто е извонредно широк, брз, неверојатно компактен и достапен.

Друг избор што треба да го направат видеоблогерите е примарен објектив или објектив со зум. Примарните објективи имаат фиксна фокусна должина што ги ограничува на едно видно поле и обично имаат поголеми решетки. Колку е поголема решетката (односно, колку е помала вредноста f) толку повеќе светлина влегува во објективот, што значи подобар квалитет на сликата при слаба осветленост. Големите решетки овозможуваат полесно да добиете мала длабочина на поле, па ако сакате да снимате видео со остар фокус на субјектот наспроти заматена заднина, примарниот објектив може да биде најдобар избор.

Примарните објективи често се оптички поостри од објективите со зум, но физички се помали и полесни. Ако обично снимате видеоблог од една позиција и сакате да го задржите квалитетот на сликата на највисоко ниво, тогаш примарниот објектив можеби е најдобар избор. За фотоапаратите за целосна слика EOS R, објективот RF 24mm F1.8 MACRO IS STM е одличен избор – тој е мал и лесен и е доволно широк за снимање видеоблогови во затворени простории, а неговата решетка од f/1,8 е одлична за заматување заднини и снимање во потемни опкружувања.

Објективите со зум обично се поголеми поради дополнителните подвижни делови што се неопходни, но нивната разновидна примена може да биде корисна ако снимате од различни растојанија и на различни локации. Објективот со зум и различни фокусни должини, како што е RF 24-105mm F4-7.1 IS USM, ќе ви овозможи да снимате со широк агол и телефото без да го менувате објективот, така што нема да мора да носите дополнителни објективи со вас.

4. Одлучете каква резолуција и стапка на слики ќе користите

Маж се снима додека медитира во близина на работ од карпа со PowerShot G7 X Mark III од Canon. Во заднината се гледа океанот.

Без оглед колку се креативни вашите содржини, ако снимените материјали не се доволно остри, тогаш треба да се подобрат. Барајте фотоапарати што снимаат во Full HD или 4K – Full HD е одличен стандард, но 4K-резолуцијата ќе ви понуди уште повеќе детали, овозможувајќи ви да ја отсекувате сликата и да ги стабилизирате снимените материјали без загуби во квалитетот. Ако снимате во 4K не значи дека треба да објавувате содржини во 4K и имајте предвид дека за 4K-видеозаписите треба повеќе време за уредување и вчитување на интернет.

Најважниот фактор што треба да го имате предвид е која стапка на слики ќе одговара за субјектот што го снимате. 60 слики во секунда (fps) е најдобрата стапка за видеоблогови со брзи движења и ќе ви овозможи да правите ефекти на забавени движења. 30 fps или 25 fps се доволни за сè останато. За да снимите уште подетални видеозаписи со забавени движења, EOS R7 и PowerShot G7 X Mark III нудат големи стапки на слики до 120 fps при снимање во Full HD.

5. Снимајте стабилно и задржете го фокусот

EOS M50 Mark II од Canon со микрофон на врвот и преклопен екран свртен нанапред е поставен на мал статив на бела маса.

EOS M50 Mark II од Canon е дизајниран за снимање видеоблогови. Со автоматски фокус со следење лица и субјекти и 143 точки за автоматско фокусирање, овој фотоапарат ја задржува острината на сликите и може да снима дури и вертикални видеа подготвени за споделување на TikTok или Instagram Reels.

Компактната големина и малата тежина на фотоапаратите за снимање видеоблогови од Canon, како што се PowerShot G7 X Mark III од Canon, EOS M50 Mark II од Canon и EOS R10 од Canon, се идеални за снимање движења. Видеоблоговите се интересни ако успеете да ја однесете публиката на патување со вас, независно дали ќе се движите по градски улици или ќе ја покажете вашата реакција при отпакување на најновиот производ што сте го купиле, а движењето е најважно во овие ситуации. Наместо нестабилни видеозаписи што не го задржуваат вниманието на публиката, снимајте јасни видеозаписи за да можат гледачите да се фокусираат на локацијата каде што се наоѓате или на вашата интересна приказна.

За да снимате стабилни видеозаписи треба да го држите фотоапаратот со една рака од долната страна, а со другата од страна. Ако ви треба дополнителна потпора, може да прикачите и држач на куќиштето на фотоапаратот за попрактично држење.

Технологијата може многу да помогне: за јасни и стабилни видеоснимки, користете објектив со стабилизација на слика или фотоапарат што има некаков вид на стабилизација на слика. Динамичката стабилизација на слика со 5 оски на PowerShot G7 X Mark III е дизајнирана да го спречува тресењето на фотоапаратот дури и кога трчате, кога се поместувате или кога снимате со максимален зум. Некои фотоапарати EOS R имаат вградена стабилизација на слика (IBIS) со поместување на сензорот којашто ја стабилизира сликата независно од тоа кој објектив е прикачен, но кога користите објектив со оптичка стабилизација на слика на фотоапарат со IBIS, двата система за стабилизација на слика работат заедно за да спречат поширок опсег на вибрации во споредба со само еден систем.

Како видеоблогер, вашето лице е тоа што ќе го гледа публиката, па затоа мора да биде во фокус. Технологијата за откривање лица и очи на Canon може автоматски да го следи вашето лице и да го фокусира.

6. Поместувајте го фотоапаратот ако има причина за тоа

Жена во градина се снима себеси со PowerShot G7 X Mark III од Canon поставен на статив со држач од Canon.

Совршена дополнителна опрема за видеоблогери во движење е стативот со држач HG-100TBR од Canon. Функционирајќи како мини статив и рачка со отстранливи контроли за далечинско снимање и прилагодлива глава, тој овозможува стабилност, па дури и има простор за прикачување надворешен микрофон.

Хоризонталното движење на фотоапаратот за време на снимањето, или „поместување“, ќе ѝ овозможи на вашата публика да гледа низ вашите очи - да биде со вас додека гледате некој прекрасен залив или пејзаж исполнет со интересни згради. Премногу поместување може да предизвика дезориентација, но ако се применува умерено може да го привлече вниманието на публиката и да помогне во пренесувањето на замислата.

Поместувањето треба да се користи повремено, без брзање и по хоризонтална оска. Некои фотоапарати, како што е PowerShot G7 X Mark III, се опремени со индикатор за нивелација што ви го овозможува тоа. IBIS во најновите фотоапарати EOS R, како што е EOS R7, исто така овозможува автоматско нивелирање. Ако немате статив, тогаш ставете го фотоапаратот врз стабилна површина - како работ на некоја клупа или маса - и поместувајте го стабилно, со добра причина, во лева или десна насока.

7. Приклучете надворешен микрофон за да добиете звук со подобар квалитет

EOS R10 од Canon со микрофон DM-E1D на врвот поставен на статив на маса во парк при силна сончева светлина.

Стерео микрофонот DM-E1D од Canon е целосно дигитален, безжичен, се напојува директно од фотоапаратот и може да се постави во три насоки (моно, 90° или 120°). Овој микрофон ефективно го подобрува квалитетот на звукот и е компатибилен со сите фотоапарати што имаат повеќефункционален приклучок - вклучувајќи ги EOS R3, EOS R7 и EOS R10.

Повеќето фотоапарати што снимаат видеозаписи нудат и звук со прифатлив квалитет, особено најновите модели како EOS R7 и EOS R10, но ако за вашите видеоблогови ви треба одличен звук, тогаш треба да користите надворешен микрофон. Надворешните микрофони се особено практични кога работите на отворено, бидејќи вградениот микрофон на фотоапаратот ќе ги сними непријатните шумови во заднина, како што е ветерот, а надворешните микрофони може да се позиционираат според потребите за да се блокира шумот. Некои фотоапарати имаат вграден филтер за ветер за намалување на шумот од ветер што го снима внатрешниот микрофон, но тоа го намалува и басот, па честопати создава понеприроден звук од добро позиционираниот надворешен микрофон.

Ако сакате да користите надворешен микрофон, побарајте фотоапарат со приклучок за надворешни микрофони, како што е EOS M50 Mark II од Canon, PowerShot G7 X Mark III или EOS R7.

8. Користете Wi-Fi за споделување

Раце го прилагодуваат LCD-екранот на PowerShot G7 X Mark III од Canon поставен на статив, свртен нанапред за да може лицето да се гледа себеси додека снима.

Фотоапаратите со подвижни екрани се совршени за снимање видеоблогови. Само завртете го екранот кон вас кога се снимате и лесно ќе можете да го задржите кадарот на вас.

Многу фотоапарати на пазарот денес, вклучувајќи ги и EOS M50 Mark II од Canon и EOS R7 од Canon, имаат вграден Wi-Fi и Bluetooth за да можете да споделувате и да правите резервни копии безжично, без разлика во кој дел од светот се наоѓате. Кај компатибилните фотоапарати со Wi-Fi од Canon, кога се поврзани на интернет, услугата image.canon нуди непречено префрлување слики и видеоснимки во Cloud, каде што се безбедно складирани и може автоматски да се препратат до вашите уреди и веб-услуги.

PowerShot G7 X Mark III од Canon има Bluetooth и Wi-Fi за одржување постојана врска со вашиот паметен уред, а можете и да го поврзете преку Wi-Fi со вашиот паметен уред или на мрежа со пристап до интернет за да проследувате во живо на вашиот канал на YouTube1.

Напишано од Natalie Denton и Sam Kieldsen

 1. Услугата за проследување во живо на овој производ поддржува проследување во живо само на YouTube. За да ја користите услугата за проследување во живо, потребно е прво да се регистрирате на image.canon.

  Во согласност со „Ограничувањата за проследување во живо“ на YouTube, корисниците мора да имаат најмалку 1.000 претплатници на каналот за да проследуваат во живо од мобилен уред. Ова ограничување се однесува и на услугата за проследување во живо на YouTube што е достапна преку PowerShot G7 X Mark III од Canon.

  За најнови информации за ограничувањата, посетете го веб-сајтот за поддршка на Google.

  Проследувањето во живо на YouTube може да се промени, да запре или да прекине без претходно известување.

  Ве молиме имајте предвид дека Canon не презема никаква одговорност за услуги од трети страни, вклучувајќи го и проследувањето во живо на YouTube.

Слични производи

 • Компактни дигитални

  PowerShot V10 (Black)

  Истакнете се на интернет, но бидете дискретни кога снимате со сè-во-едно камерата за снимање 4K-видеоблогови од Canon со џебна големина.
 • Компактни дигитални

  PowerShot G7 X Mark III

  Фотоапарат со опции за поврзување што снима извонредни видеоснимки и фотографии што ќе им се допаднат на вашите следбеници.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R50

  Снимете ги вашите најдобри содржини со овој фотоапарат без огледало EOS R, од остри фотографии до 4K-видеоснимки и проследување во живо. Сè во еден наменски уред.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R10

  Преземете ги следните чекори во фотографирањето и снимањето со фотоапаратот без огледало EOS R што е дизајниран со сензор со големина APS-C.
 • Широкоаголен примарен објектив

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лесен примарен објектив од 24 mm што е идеален за фотографирање пејзажи, снимање видеоблогови и ентериери, но и за снимање одлични макро слики.
 • Извонредно широкоаголен објектив со зум

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Компактен и лесен објектив RF со зум од 15-30 mm што е совршен за патувања, но и за фотографирање градски сцени, пејзажи, архитектура и снимање видеоблогови во движење.
 • Широкоаголен објектив

  RF 16mm F2.8 STM

  Компактен, достапен и извонредно широкоаголен објектив за целосна слика со фокусна должина од 16 mm што е наменет за серијата EOS R и дизајниран за видеоблогери и креатори на креативни содржини.
 • Статив

  Tripod Grip HG-100TBR

  Фотографирајте подолго со поголема стабилност и креативна флексибилност благодарение на овој уникатен статив со држач и отстранлив далечински управувач.
 • Дополнителна опрема

  Насочувачки стерео микрофон DM-E1D

  За чист, јасен дигитален звук, изберете повеќефункционален приклучен насочувачки стерео микрофон DM-E1D заради неговата сигурна функција и брз пристап до поставките преку ЛЦД-екранот на компатибилен фотоапарат.
 • Слични статии

 • СНИМАЊЕ ВИДЕОБЛОГОВИ

  Создавање содржини со EOS R50

  Усовршете ги вашите социјални медиуми со Canon EOS R50.

 • ВИДЕО

  Совети за подобрување на вашите видеоснимки за социјалните медиуми

  Четворица креатори дискутираат што значи тоа да се направи добра содржина и како да се истакнувате онлајн.

 • СНИМАЊЕ ВИДЕОБЛОГОВИ

  Најдобри фотоапарати и објективи за снимање видеоблогови од Canon

  Canon нуди палета на фотоапарати и објективи што се идеални за креаторите на содржини. Овој водич ќе ви помогне да ја пронајдете совршената опрема.

 • СНИМАЊЕ ВИДЕОБЛОГОВИ

  Снимајте видеоблогови во движење

  Четворица врвни инфлуенсери ја демонстрираат моќта на Canon PowerShot V10.