A plate of pea fritters garnished with peas and rocket leaves.

ФОТОГРАФИРАЊЕ ХРАНА

Најдобри објективи од основна класа од Canon за фотографирање храна

Фотографирањето храна е одличен начин да експериментирате снимање одблиску со вашиот фотоапарат од Canon, но не само поради тоа што на крајот од сесијата ќе можете да го изедете субјектот што сте го фотографирале. Внимателно позиционирајте ги состојките за вашата слика, приспособете го осветлувањето и прилагодете ги поставките за да добиете прекрасни фотографии од храна.

Секако, има опрема што може да ви помогне да извлечете максимален квалитет од вашиот фотоапарат. Стативот може да ви помогне кога фотографирате храна при слаба осветленост или, на пример, кога фотографирате на екстремно мала оддалеченост, но и објективите од Canon со технологија за стабилизација на слика (IS) можат да ви помогнат во вакви ситуации. Ако ја надополните опремата со блиц Speedlite или друг вид на вештачко осветлување, тогаш ќе добиете повеќе креативни опции.

Сепак, купувањето подобар објектив ќе има најголемо влијание врз фотографирањето на храната. Голем број објективи ви овозможуваат да фокусирате доволно блиску за да ги зголемите малите детали, но само вистински макро објектив може да ви понуди зголемување од најмалку 1x. Тоа значи дека субјектот ќе се сними во сензорот со сооднос од 1:1 или во реална големина кога објективот е поставен на неговиот минимален фокус.

Ако набавите макро објектив од Canon - или некој од сè поголемиот избор на стандардни објективи со посебна положба за макро на прстенот за зумирање што овозможува фокусирање одблиску - ќе можете да ги откриете скриените текстури, незабележливите шаблони и дискретните структури на храната што лесно може да останат незабележани.

Тука ќе ги разгледаме најдобрите опции за сите видови на EOS-фотоапарати.

Објективите од Canon со стабилизација на слика овозможуваат полесно елиминирање на ефектите предизвикани од тресење на фотоапаратот при рачно фотографирање одблиску.

Најдобри објективи од серијата EF-S на Canon за фотографирање храна

Најдобар за: APS-C DSLR

Може да се користи и со: фотоапарати EOS M (со M-адаптер) и фотоапарати со системот EOS R (со R-адаптер)

EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM од Canon

Canon EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM
Објективот EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM од Canon има вграден LED Macro Lite. Вртете го прстенот од двете страни за да снимате остри детали или, пак, завртете половина круг на прстенот за да добиете подобри сенки и текстури.

Најширокиот макро објектив од серијата на објективи EF-S е дизајниран да одговара на пропорциите на сензорите APS-C и нуди приказ што е еквивалентен на објектив од 56 mm со f/2,8 вграден во фотоапарат за целосна слика.

Тој може да ја испорача истата репродукција во реална големина како и објективот EF 100mm f/2.8 Macro USM од Canon, но ако користите пократок објектив ќе треба да се позиционирате многу поблиску за да го постигнете истото. За да извршите компензација за сите сенки што може да се создадат при фотографирање на помала оддалеченост, вградениот LED Macro Lite на завршетокот на објективот ќе ви овозможи да го осветлите субјектот и да добиете креативна контрола врз осветлувањето на храната. Може да ги активирате двете страни на прстенот истовремено или да ги користите независно за да добиете сенки и поголема длабочина.

Објективот EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM од Canon е доволно мал и лесен за да можете лесно да фотографирате рачно и е совршен придружник за компактните DSLR-фотоапарати како EOS 250D од Canon и EOS 850D од Canon. Тој е опремен и со хибриден систем за стабилизација на слика (IS) кој го минимизира тресењето на фотоапаратот што е почеста појава кај фотографирањето одблиску.

Вградениот LED Macro Lite ви овозможува да ги осветлите дури и најмалите детали.

EF-S 60mm f/2.8 Macro USM од Canon

Првиот макро објектив EF-S од Canon што може да создаде слики во реална големина и што е одличен прв избор за фотографите за храна. Тој е мал, лесен, нуди остар приказ и има голема максимална решетка што овозможува полесно позиционирање на субјектот помеѓу прекрасно заматена заднина и предметите во преден план на сликата.

Одликувајќи се со агол на гледање што е еквивалентен на објектив од 96 mm со f/2,8 вграден во фотоапарат за целосна слика, објективот EF-S 60mm f/2.8 Macro USM од Canon ќе ви понуди поголем „дострел“ за да можете да снимате фотографии со исполнет кадар од поголема оддалеченост. Ова не само што значи дека веројатноста да направите сенка врз субјектот е помала, туку ќе можете и полесно да ги изолирате сите вкусни залчиња на чинијата.

Објективот е опремен со брз систем за автоматски фокус, но можно е и рачно ротирање на прстенот за фокусирање за прецизно прилагодување на острината.

Најдобриот објектив EF-M од Canon за фотографирање храна

Најдобар за: фотоапаратите EOS M

Доловете ги парчињата овошје, прекрасните десерти и сјајните сосови на правилен начин со овој компактен макро објектив наменет за фотоапаратите од серијата EOS M на Canon.

EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM од Canon

Освен тоа што нуди репродукција во сооднос од 1:1, овој компактен макро објектив наменет за еднакво компактните фотоапарати без огледало EOS M нуди и приказ во сооднос поголем од реалната големина. Со активирање на режимот супер макро ќе добиете зголемување од 1,2x што ќе ви овозможи да ги истражувате текстурите на тестата или мазната структура на овошјата со извонредни детали.

Режимот супер макро ви овозможува да се доближите до субјектот на растојание до 13 mm, а конвергентниот дизајн на цилиндарот ќе ви помогне да ја минимизирате сенката што ја создава објективот. Исто така, опремен е со истата технологија LED Macro Lite како и објективот EF-S 35mm f/2.8 Macro IS STM од Canon, овозможувајќи ви креативна контрола врз осветлувањето кога работите на многу мала оддалеченост.

Покрај UD-елементи (извонредно ниска дисперзија) и асферични елементи на објективот за висок квалитет на слика, објективот EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM од Canon е опремен и со хибридна стабилизација на слика. Со својата фокусна должина при целосна слика што е еквивалентна на приближно 45 mm, овој објектив е одличен за носење кога ги истражувате пазарите за храна и отворените ресторани, особено во комбинација со фотоапарат што нуди одличен автоматски фокус при слаба осветленост, како што е EOS M6 Mark II од Canon.

Најдобри објективи EF од основна класа од Canon за фотографирање храна

Најдобар за: DSLR за целосна слика

Може да се користи и со: фотоапарати APS-C DSLR, фотоапарати EOS M (со M-адаптер) и фотоапарати со системот EOS R (со R-адаптер)

Широката решетка на објективот EF 50mm f/1.8 STM од Canon ви овозможува да го фокусирате вашиот субјект со врвна острина.

EF 50mm f/1.8 STM од Canon

За разлика од другите објективи за фотографирање храна што се препорачани тука, објективот EF 50mm f/1.8 STM од Canon нема функција за макро. Но, тој ви овозможува да фокусирате дури до 35 cm и нуди „стандарден“ агол на гледање во комбинација со фотоапарат за целосна слика што ги прави сликите да изгледаат природно.

Широката максимална решетка f/1,8 пропушта многу светлина, поради што е одличен избор за фотографирање во слабо осветлени кафе-барови и ресторани. Исто така, ви овозможува да фокусирате селективно во мала површина од подготвената храна, а притоа ја дефокусира заднината.

Благодарение на STM (чекорен мотор) за автоматско фокусирање, објективот брзо и тивко го фокусира субјектот, па затоа е одличен избор доколку сакате снимате и видеоснимки покрај фотографиите. Ако сакате рачно да ги фокусирате сликите што ги снимате одблиску, тогаш тоа ќе можете да го направите прецизно со помош на функцијата за зголемен приказ со прегледување во живо што ја нудат DSLR-фотоапаратите од Canon како што се EOS 850D од Canon и EOS 4000D од Canon.

Технологијата за речиси бесшумен STM му овозможува на објективот EF 50mm f/1.8 STM од Canon да фокусира со екстремна брзина.

EF 100mm f/2.8 Macro USM од Canon

Овој макро објектив со среден телефото опсег нема хибридна стабилизација на слика како професионалниот EF 100mm f/2.8L Macro IS USM од Canon, но сепак може да снима неверојатно остри резултати.

Објективот EF 100mm f/2.8 Macro USM од Canon нуди зголемување од 1x при фокусирање на најмала оддалеченост, но релативно големата фокусна должина од 100 mm ќе ви овозможи да се оддалечите повеќе за разлика од објективите со пократка фокусна должина. На овој начин ќе можете полесно да поставувате светилки, рефлектори и друга дополнителна опрема што може да ви биде потребна за да внесете реалистичност во храната што ја фотографирате.

Автоматскиот фокус е брз и прецизен благодарение на ултразвучниот мотор (USM), а брзината на AF може да ја зголемите уште повеќе со помош на преклопникот за ограничување на фокусот што се наоѓа на цилиндарот.

Одликувајќи се со врвна оптика, објективот EF 100mm f/2.8 Macro USM од Canon може да долови извонредна палета на бои и мали детали. Решетката со осум сечила нуди прекрасен квалитет за дефокусираните површини во сликата, а слоевите Super Spectra на објективот го намалува рефлектирањето на светлината во внатрешноста на објективот за да добиете резултати со голем контраст.

Објективите со брз автоматски фокус ќе ви овозможат да снимате неверојатно остри слики.

Најдобар објектив RF од основна класа од Canon за фотографирање храна

Најдобар за: фотоапарати со системот EOS R

Фотографирање со широк агол или одблиску - RF 35mm F1.8 IS STM од Canon е одличен повеќенаменски објектив за фотографирање храна.

RF 35mm F1.8 MACRO IS STM од Canon

Повеќенаменскиот макро објектив RF 35mm F1.8 MACRO IS STM од Canon е дизајниран за фотоапаратите за целосна слика без огледало EOS R од Canon и може да снима широкоаголни слики од масата со храна и слики одблиску со двојно помал сооднос од реалната големина - и сè останато измеѓу.

Тој е доволно мал и лесен за да се користи без статив, а технологијата Dual Sensing за стабилизација на слика со 5 чекори ќе ви помогне да извлечете максимум од импресивната моќ за обработка на објективот.

Како и другите објективи во серијата RF од Canon, така и RF 35mm F1.8 MACRO IS STM од Canon има приспособлив прстен за контрола на предната страна на цилиндарот, на кој може да му доделите важна контрола за фотоапаратот како што е решетката, ISO или компензација на експозицијата. На тој начин ќе можете лесно и прецизно да ја прилагодувате таа поставка со брзо вртење на прстенот.

Користете го овој објектив со EOS RP од Canon за да ги искористите придобивките што ги нуди функцијата за фокусирање со групирање на фотоапаратот за да внесете ново ниво на острина во вашите фотографии од храна.

Напишано од Marcus Hawkins

Слични статии
A table display with cakes, meringue, iced donuts and pastries.

ФОТОГРАФИРАЊЕ ХРАНА

Усовршете ги вештините за фотографирање храна

Фотографот и блогер за храна, Lina Lomelino, ги открива нејзините најдобри совети за снимање најдобри фотографии од храна.

A father and son flick through the pages of a recipe book together.

СОВЕТИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ

Отпечатете сопствена книга со рецепти

Natasha Alipour-Faridani објаснува како да фотографирате и да отпечатите сопствена книга со рецепти.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

ФОТОГРАФИРАЊЕ ВО ЗАТВОРЕНИ ПРОСТОРИИ

Три идеи за креативни фотосесии во домот

Научете да ракувате со вашиот фотоапарат и дознајте како да снимате филмски портрети, макро фотографии и видеоснимки со забрзани движења.

Слични производи

Слични написи

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники