A child sits on a stepladder entertained by his parents.

Семејни фотографии

Како да снимите подобри божиќни фотографии оваа година

Дури и ако ги почитувате сите традиции за Божиќ, сите празнични сезони се уникатни. Затоа е важно да ги фотографирате специјалните моменти на семејна забава и дружба за Божиќ. Рускиот семеен фотограф Лена Петрова го усоврши нејзиниот метод за доловување на овој посебен период од годината, како за неочекуваните слики, така и за планираните - но сепак забавни и неформални - групни фотографии.

Пристапот на Лена кон семејното фотографирање може да се резимира со една реченица: „Ќе снимите добри слики кога сите ќе заборават на фотографирањето и ќе уживаат во времето што го поминуваат заедно.“. Тоа значи дека треба да го засилите тонот на музиката, да се шегувате и да играте со децата - да бидете весели и да создавате долготрајни спомени.

Без разлика дали планирате сами да снимите семејна божиќна честитка оваа година или, пак, сакате да го доловите духот и атмосферата на празниците, 10-те совети на Лена подолу ќе ви дадат многу идеи за божиќни фотографии и ќе ви покажат како да снимате семејни фотографии во домот. Штом ги снимите совршените семејни божиќни фотографии, одете до Creative Park за да добиете неограничени опции за нивно печатење, вклучувајќи шаблони за божиќни честитки, рамки за слики што може да се отпечатат и фото-книги што може да ги подарите на саканите.

10 совети за фотографирање божиќни фотографии во домот и вашата градина од Лена Петрова

1. Изберете ги важните моменти

„За неочекуваните слики треба да ги земете предвид елементите од празникот што ви се важни вам и на вашето семејство. Освен декорирањето на божиќната елка и отворањето на подароците, имате посети на божиќниот пазар, подготвување на вечерата, пишување честитки, возбуда заради посетата на Дедо Мраз и многу други работи што ви се важни вам и на вашето семејство. Затоа фотоапаратот треба секогаш да ви биде подготвен...“

2. Фокусирајте се на важните работи

„Предметите што создаваат пријатна атмосфера во реалниот живот не секогаш се соодветни за снимање убави фотографии, па затоа кога снимам портрети во домовите на луѓето, честопати го поместувам мебелот и непотребните декорации од кадарот, вклучувајќи и слики на ѕидот. Тоа не го правам за неочекуваните слики, но за среќа, постојат неколку начини за прилагодување на заднината со помош на вашиот фотоапарат. Не само што може да изберете добар агол и да го обликувате кадарот на фотографијата, туку може и да направите заматена заднина со ефект на дефокусирање доколку фотографирате со широка решетка како f/1,8.“

3. Обмислете ја заднината

„За семеен портрет барам дискретна заднина што нема да го одвлече вниманието од луѓето на фотографијата. Но, тоа не значи дека мора да биде обична - може да ја опфатите божиќната елка или украсните светилки за да добиете празнична атмосфера.“

4. Користете реквизити и украси

Слични написи
canon-get-inspired-christmas-craft-1-185

ИДЕИ ЗА ПЕЧАТЕЊЕ КРЕАТИВНИ МОДЕЛИ

Шест неверојатни работи што не знаевте дека може да ги направите со вашиот печатач

Бидете креативни и самите направете божиќни подароци, декорации и игри за претстојната празнична сезона. Сите шаблони се бесплатни за преземање и печатење.

How to shoot festive pet portraits

ПОРТРЕТИ НА МИЛЕНИЧИЊА

Како да фотографирате празнични портрети на миленичиња

Откријте како да извлечете максимум од фотографирањето на миленичињата и како да снимате празнични божиќни портрети со помош на овие врвни совети.

„Ако снимате божиќна фотографија на отворено, тогаш во кадарот ќе ви требаат елементи што укажуваат дека се ближи Божиќ, како елки, светилки и украси. Може да донесете и сопствени реквизити како чорапи, играчки или бонбони. Не плашете се да претерате. Подобро е да имате од сè по нешто отколку да се ограничите со еден или два вида реквизити. Не заборавајте и на празничната облека. Фотографијата може да изгледа чудно ако субјектите позираат во обични јакни додека држат божиќни реквизити и се опкружени со украсни светилки. Но, имајте предвид дека облеката не треба да го одвлекува вниманието од лицата на сликата поради премногу силни или контрастни бои.“

5. Користете соодветен објектив

„Застанете подалеку од вашите субјекти за да можете да користите објектив од 50 mm. Може да бидете во искушение да користите широкоаголен објектив за да опфатите повеќе луѓе во кадарот во тесни услови, но кратката фокусна должина создава изобличувања што нема да им се допаднат на вашето семејство. Ако немате наменски објектив за портрети, застанете колку што е можно подалеку од субјектот и зумирајте со стандардниот објектив.“

6. Направете го процесот забавен за децата

„За да снимите одлични фотографии од децата како си играат, најдобро е и вие да си играте со нив, дискретно да ги охрабрувате и да ја стимулирате нивната фантазија и самодоверба. Обидете се да дознаете што сакаат да прават децата и создадете ситуација во која ќе можат да го покажат тоа. Најдобрите снимки се прават кога сите се забавуваат.“

7. Не ја запирајте музиката

„Обидете се да избегнете периоди на тишина за време на подготовките за групна снимка. Фотографите-почетници честопати се концентрираат на техничките аспекти и забораваат на луѓето кои позираат за фотографирање. На вашите пријатели и членови од семејството ќе им здодее и тоа ќе се отслика на фотографиите. Кажувајте им што правите и пуштете погласна музика за да им помогнете да се опуштат. Јас обично носам пренослив звучник на сесиите токму поради таа причина.“

8. Усовршете ја композицијата за групни фотографии

„Многу е важно да ја организирате групата луѓе за семеен портрет. Вашата цел е да ги поставите сите глави на различно ниво. Побарајте столчиња со различна висина или, пак, искористете некоја фотелја и ставете некого на нејзиниот наслон за рака. Вообичаено почнувам од центарот на кадарот и работам нанадвор, додавајќи по едно лице во него. Но, ако семејството е големо, погледнувам во визирот, ја одредувам големината на кадарот и ставам двајца на левиот и десниот раб на кадарот. Потоа ги замолувам сите други да влезат во просторот измеѓу нив и правам неколку корекции за да ја добијам најдобрата композиција.

Ако поставите тајмер на вашиот фотоапарат или, пак, ако ја користите апликацијата Canon Camera Connect за далечинско фотографирање, тогаш и вие може да бидете дел од семејниот портрет. Не заборавајте да снимите повеќе слики, во случај некој да трепне.“

9. Користете соодветна длабочина на поле

„Кога снимате групен портрет, речиси секогаш работите со два реда луѓе. За да бидат сите учесници од двата реда во остар фокус, изберете отвор на бленда од f/4-5,6.“

10. Не заборавајте ги домашните миленичиња

„Божиќните светилки и играчки им се интересни на домашните миленичиња, што значи дека има голема веројатност да снимите забавни и разиграни божиќни фотографии од нив. Мачињата може да ги заинтересирате со лента за украсување подароци или трепкачки светилки, а кучињата со задоволство ќе си играат во снегот со децата - тоа се одлични субјекти за снимање забавни божиќни фотографии.“

Слични производи

Слични статии

Get Inspired е најголемиот извор на практични совети за фотографирање, водичи за купување и информативни интервјуа - сè што ви е потребно за да го пронајдете најдобриот фотоапарат или најдобриот печатач и да ја реализирате вашата следна креативна идеја.

Назад до сите совети и техники