ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Совети за есенско фотографирање

Од максимално искористување на променливото време до доловување на сезонските бои, дознајте какви техники и опрема ви се потребни за снимање прекрасни фотографии и видеоснимки од овој убав временски период.
Слика одблиску од кафеав есенски лист на земјата, прекриен со капки дожд.

Есента е практично најдобрата сезона за фотографирање надвор. Топлата светлина, прекрасните бои и животните што собираат храна за зимата ќе се погрижат секогаш да имате нешто интересно за фотографирање. Периодот за фотографирање на најубавите есенски бои минува брзо, бидејќи сè што е потребно е еден ветровит ден за да ги бутне сите лисја од дрвата. Затоа е важно да ги зграпчите сите моменти што можете.

За да започнете ќе ви понудиме девет совети за есенско фотографирање со кои максимално ќе ги искористите прекрасните портокалови, црвени и златни нијанси, независно каков фотоапарат од Canon користите.

1. Искористете ги придобивките што ги нуди променливата светлина

Планински поток што тече низ есенски пејзаж, со папрати и камења во преден план.

Сонцето под низок агол во есенските денови може да ја истакне текстурата на теренот. Оваа класична есенска слика ги доловува сите бои на сезоната. Течењето на водата доловено со долга експозиција, заедно со папратите, буките и брезите, помагаат во балансирањето на композицијата. Снимено со EOS 5D од Canon (сега е заменет со новиот EOS 5D Mark IV од Canon) и објектив EF 17-40mm f/4L USM од Canon, со избрани 29 mm, 15 сек., f/16 и ISO100. © Theo Bosboom

Неколку лисја висат на прилично голи гранки, а во маглата во заднина се гледааат бледи стебла од дрва.

Темната заднина помага во истакнување на неколкуте есенски лисја што висат на тенките гранки. Снимено со EOS 5D Mark III од Canon (сега е заменет со новиот EOS 5D Mark IV од Canon) и објектив EF 70-200mm f/2.8L IS II USM од Canon (сега е заменет со новиот EF 70-200mm f/2.8L IS III USM од Canon) со избрани 190 mm, 1/50 сек., f/8 и ISO200. © Theo Bosboom

Пониската положба на сонцето значи дека есенската светлина најчесто е топла и мека - тоа е одлично за фотографирање во текот на денот.

Најдобриот период за есенско фотографирање е можеби „златниот“ час - периодот непосредно пред изгревање на сонцето и непосредно пред неговото заоѓање. Сончевата светлина во овој период може да ви помогне да доловите убави текстури и форми, што е идеално за доближување и фотографирање паднати лисја. Исто така, долгите сенки што ги создава ниското сонце можат да внесат интересни елементи во пејзажите и градските сцени.

Доцните изгрејсонца и магливата светлина во раните утра можат да ви понудат одлични прилики за амбиентални слики, како на пример, празни градски улици и магливи шумски сцени. Обидете се да фотографирате додека заоѓа сонцето, кога на небото сè уште има светлина, но можете да ја доловите и светлината од градските светилки.

2. Не избегнувајте го дождот, маглата и ладното време

Два лебеда на река што се делумно прекриени со магла над водата, што на сцената ѝ дава блед портокалов сјај.

Искористете ги временските услови во ваша полза. Тука, маглата што делумно ги прекрива лебедите создава атмосфера и внесува уникатно чувство во сцената со река. Снимено со EOS R6 од Canon, адаптер за монтирање објективи EF-EOS R од Canon и објектив EF 70-200mm f/2.8L USM од Canon, со избрани 200 mm, 1/1000 сек., f/3,5 и ISO100. © Dmitry Kupratsevich

Пајак стои на средина од својата мрежа, наспроти темнозелена и кафеава заднина. Конците на мрежата се прекриени со мали капки роса.

По некоја ладна ноќ, излезете рано наутро со вашиот фотоапарат за да доловите роса или мраз на пајакови мрежи. За да ги истакнете ваквите провидни субјекти, фотографирајте ги наспроти темна заднина. Снимено со EOS R6 од Canon и објектив RF 70-200mm F4L IS USM од Canon со избрани 200 mm, 1/400 сек., f/4 и ISO500. © Lucia Griggi

Променливото есенско време значи дека е можно да фотографирате во различни временски услови во текот на истиот ден. Небото може да биде светло и остро, а веќе следната минута да стане облачно и темно.

Дури и дождот може да ви понуди одлични прилики за креативно фотографирање. Фотоапаратите со системот EOS R од Canon и објективите RF имаат заштита од лоши временски услови, што значи дека може да ги користите во различни опкружувања и различни услови. Сенилото за објективи ќе го заштити предниот дел на објективот ако зароси, но земете си заштита од дожд за вашиот фотоапарат за да можете да продолжите да фотографирате доколку заврне силно. Пронајдете темна заднина за да можете да ги истакнете капките дожд и искористете ги вировите вода за да фотографирате рефлектирања од разнобојните дрва.

Поладните ноќи ја зголемуваат веројатноста за формирање магла наутро, па затоа станете рано за да фотографирате и снимате магливи градови или села пред сонцето да ја избрка маглата. Обидете се да фотографирате свртени кон сонцето или кон уличните светилки за да внесете сјај во маглата.

3. Искористете ги есенските бои максимално

Големо дрво без лисја на ливада со ниска вегетација. Во далечината се гледа магла, а ниската положба на сонцето се гледа низ гранките на дрвото.

Ако снимате фотографија кон сонцето, тогаш вашиот субјект може да изгледа потемно од очекуваното. Зачувувањето на вашите слики како RAW-датотеки ќе ви овозможи прецизно прилагодување на експозицијата при обработката по снимањето. Снимено со EOS 5D Mark IV од Canon и објектив EF 24-70mm f/2.8L II USM од Canon со избрани 24 mm, 1/8000 сек., f/4 и ISO2500. © Marcus Hawkins

Слика од големо дрво без лисја на ливада со ниска вегетација, отворена во софтверот за уредување Digital Photo Professional од Canon.

Уредувањето на вашите датотеки во софтверот Digital Photo Professional од Canon ви овозможува да ги прилагодувате боите и да поставувате стилови на слика. © Marcus Hawkins

Поставете го фотоапаратот за да добиете многу заситени бои во есенските слики. За да ги подобрите златните нијанси на есенските пејзажи, изберете однапред поставени параметри за баланс на белата боја што ќе внесат топлина, како што се параметрите дневна светлина или облачно. Ако користите некој од режимите на фотоапаратот за автоматско фотографирање што ви овозможуваат да го промените тонот на боите, тогаш изберете ја опцијата за топли бои.

Снимањето есенски слики во RAW-формат (наместо во JPEG) ќе ви овозможи максимална флексибилност во уредувањето на сликите преку компјутер. Софтверот Digital Photo Professional од Canon ви ги нуди сите алатки што ви се потребни за обработка на RAW-датотеки. На пример, променете го балансот на белата боја за да внесете топлина во вашите слики и експериментирајте со различни стилови на слики како што е стилот есенски нијанси што може да се преземе од веб-сајтот на Canon. Исто така, можете прецизно да ги прилагодите нијансите, заситувањето и осветленоста на поединечни бои со помош на алатката за „прилагодување бои“.

4. Експериментирајте со сезонски бои

Млади маж и жена со насмевка ги туркаат своите велосипеди по патека, со златни есенски лисја во заднина.

Сонцето свети низ златните есенски лисја и создава прекрасна заднина за овој портрет. Експериментирајте со внесување елементи во преден план за да ја подобрите вашата композиција или обидете се со фрлање есенски лисја. Подобрете ги пејзажите со додавање субјект во нив. Снимено со EOS 200D од Canon (сега е заменет со новиот EOS 250D од Canon) и објектив EF 50mm f/1.8 STM од Canon, со избрани 1/800 сек., f/1,8 и ISO200.

Есенските бои создаваат одлична заднина во портретите. За да добиете убава слика, оддалечете се од вашиот субјект и поставете голем зум на објективот. На овој начин карактеристиките на лицето нема да бидат толку нагласени и ќе добиете подобар резултат. Потесниот приказ на големиот зум ќе ви понуди и поголема контрола врз тоа што се случува во заднината на вашиот портрет, што значи дека може да ја исполните заднината со есенски бои.

Нискиот агол на сонцето во есенските денови може да биде неудобен за субјектот кој позира за портретот, па затоа фотографирајте под сенка на некое дрво или зграда со цел субјектот да не ги напрега очите. Или, пак, позиционирајте го субјектот на начин на кој топлата светлина ќе го осветли одзади или од страна, а потоа ставете нешто бело блиску до неговото лице за да ја рефлектирате светлината и да ги осветлите деловите што се во сенка.

Есенското време е непредвидливо, а понекогаш ќе треба да фотографирате и внатре. Користете бела мрежа или тул за дифузија на светлината што навлегува од прозорецот и позиционирајте го субјектот за портретот на начин на кој светлината ќе паѓа на едната страна на неговото лице. Замолете ги да ја завртат малку главата и да гледаат низ прозорецот, за да може меката светлина да им го осветли лицето рамномерно.

5. Подгответе се да станете рано наутро за да фотографирате диви животни

Мала бела птица стои на гранка со црвени бобинки, со нејзината долга црна опашка крената зад неа.

За да добиете остри слики треба добро да ги потпрете фотоапаратот и објективот или, пак, да користите објектив. Објективите со стабилизација на слика (IS) или фотоапаратите со системот EOS R и вградена стабилизација на слика (IBIS), на пример, ќе ви помогнат рачно да снимате поостри слики. Снимено со EOS R7 од Canon и објектив RF 600mm F4L IS USM од Canon со избрани 1/4000 сек., f/4,5 и ISO640.

Прикажан е елен со мали рогови кој е половично скриен во поле со високи и златни полски култури, со златно сонце во заднина.

Елените и многу други цицачи имаат многу чувствително сетило за мирис, па затоа приближувајте им се само кога ветерот дува кон вас, наместо обратно кога го носи вашиот мирис кон нив. Снимено со EOS RP од Canon и објектив RF 100-400mm F5.6-8 IS USM од Canon со избрани 373 mm, 1/250 сек., f/8 и ISO1250. © Ben Hall

Сезонските бои внесуваат дополнителна убавина во фотографиите од диви животни и птици, но честопати ќе ви треба долг објектив за да добиете слики со исполнет кадар. Повеќето животни се активни во текот на зората или самракот, па затоа треба да се позиционирате на некоја локација пред да пристигне вашиот субјект. Користете го најбрзиот погонски режим на вашиот фотоапарат за да можете да фотографирате секвенцијално и поставете автоматски фокус AI Servo/Servo за да ги следите животните додека се движат.

Дивите животни како што се елените, вервериците и птиците можат да се вклопат во нивното опкружување, па затоа треба да се обидете да ги доловите наспроти живописни есенски лисја за да ги истакнете. Ако во вашата градина доаѓаат птици, тогаш ставете храна за птици за да ги поттикнете да слетаат пред некоја разнобојна заднина.

6. Доближете се за да добиете подобри слики

Слика одблиску од кремаста и кафеава печурка, на земја во шума прекриена со мов.

За да го издвоите вашиот субјект од опкружувањето, изберете решетка што ќе биде доволно широка (најмалата вредност за f) за да ја замати заднината. Снимено со EOS R6 од Canon, адаптер за монтирање објективи EF-EOS R од Canon и објектив EF 70-200mm f/2.8L IS II USM од Canon, со избрани 200 mm, 1/100 сек., f/8 и ISO640. © Brian Worley

Сув есенски лист снимен наспроти сонце во ниска положба, со портокалово небо што ги осветлува неговите жили.

Обидете се да го фотографирате вашиот субјект со портокаловиот сјај на зајдисонцето или изгрејсонцето зад него, за да добиете силуета од субјектот, а потоа употребете блиц за да го осветлите. Кога фотографирате есенски лисја, држете ја задната страна на фотоапаратот паралелно со листот за да можете да фокусирате поголема површина од листот. Снимено со EOS RP од Canon и објектив RF 24-105mm F4L IS USM од Canon со избрани 24 mm, 1/1000 сек., f/4 и ISO100. © Agi Wojcik

Макро фотографирањето е одличен начин за истражување на тоновите и текстурите на есента. Експериментирајте со режимот за макро или режимот за фотографирање одблиску и барајте сезонски детали како печурки, капки дожд на лисја или жили на паднати лисја.

За да ги истакнете текстурите на есенските лисја, осветлете ги од низок агол. Ако сакате да ја доловите деликатната структура на листот, тогаш залепете го листот на прозорец и фотографирајте го додека сонцето го осветлува одзади.

Објективот RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon за фотоапарати EOS R има минимално фокусно растојание (MFD) од 14 cm (зголемување од 0,5x или половина од реалната големина), што ви овозможува да го исполните кадарот со детали, а објективот RF 85mm F2 MACRO IS STM од Canon ви овозможува да фокусирате на растојание до 35 cm (зголемување од 0,5x). Макро објективите не се наменети само за фотографирање одблиску - може да ги користите и за портрети, пејзажи и други субјекти.

Не ви треба специјален објектив за макро фотографирање. Сè додека имате квалитетен фотоапарат и објектив, сите слики можат да се отсечат за да се прикажат деталите на субјектот. Многу објективи што се испорачуваат со фотоапаратите EOS од Canon имаат импресивно кратко MFD, како на пример, објективот RF 24-105mm F4-7.1 IS STM од Canon кој може да фокусира на растојание од дури 13 cm.

7. Изберете соодветна опрема

Жена носи зимска капа и палто и гледа во LCD-екранот на својот фотоаапрат од Canon додека клечи долу за да сними фотографија од карпа прекриена со мов.

Наместо да фотографирате сè од висина на главата, потрудете се да се спуштите ниско и да ја прикажете есенската сцена од нова перспектива. Фотоапарат со екран со променлив агол овозможува полесно фотографирање од креативни агли.

Фотоапаратите EOS R од Canon се одлична лесна опција што може да ја носите цел ден за време на есенското фотографирање. Компактните EOS R10 од Canon и EOS RP од Canon се практични за користење и нудат многу креативни функции што ви овозможуваат да ги подобрите вашите вештини за фотографирање и снимање.

Експериментирајте со различни објективи за да внесете разновидност во вашите есенски слики. Широкоаголните објективи, како што е RF 24mm F1.8 MACRO IS STM од Canon, се одлични за снимање сезонски пејзажи, а лесниот објектив RF 100-400mm F5.6-8 IS USM е идеален за фотографирање диви животни. Објективите со голема максимална решетка, како што е RF 50mm F1.8 STM од Canon, овозможуваат полесно фотографирање при слаба осветленост.

Не заборавајте да понесете дополнителна опрема. Рефлекторите ви нудат поголема контрола врз светлината кога фотографирате есенски слики одблиску и портрети, а лесните стативи ќе ви овозможат да продолжите да фотографирате во текот на ноќта. Филтрите за кружно поларизирање што се прикачуваат на предната страна на објективот се одлична дополнителна опрема за есенско фотографирање, бидејќи ги намалуваат рефлектирањата и го зголемуваат заситувањето.

8. Обидете се да снимате есенски видеозаписи

Две жени носат зимски капи и палта, држат фотоапарати од Canon, стојат во шума и гледаат нагоре. Една од нив покажува нагоре.

Погледнете нагоре и видете што се случува над вас. Опфаќањето на речиси голите гранки наспроти небото во вашата слика или видеоснимка го пренесува есенското чувство и му овозможува на гледачот да ужива во убавината и кревкоста на природата.

Кога сте излезени и фотографирате есенски слики, зошто не ја доловите есента и во движење? Фотоапаратите EOS од Canon, како што е EOS R10 од Canon, ви овозможуваат да снимате висококвалитетни видеозаписи со допирање едно копче. Ако имате фотоапарат опремен со Wi-Fi, тогаш ќе можете лесно да ги споделувате вашите видеозаписи на социјалните медиуми додека сте во движење, преку апликацијата Canon Camera Connect.

Ако фотографирате пријатели, членови од семејството или други луѓе, тогаш погрижете се ѕвездите во вашите филмови да носат облека во бои што ќе ги надополнат есенските нијанси. За да добиете содржини со професионален изглед, поставете го фотоапаратот на едно место и избегнувајте зумирање со објективот додека снимате.

Обидете се да снимите неколку видеозаписи од лисја што паѓаат од дрвата, а зошто не земете и купче лисја со раката и да ги фрлите во воздух? Уверете се дека е вклучена опцијата за внатрешно снимање звук за да го доловите звукот на крцкање на лисјата под нозете или смеата на вашите пријатели.

Може да се обидете да снимите и видеоснимки со забрзани движења или видеоснимки со хипер забрзани движења, за да прикажете како се менува сезонската светлина во период од неколку часа, на пример, или како се формира роса на есенската трева.

9. Отпечатете ги омилените слики

Лист со есенски слики што излегува од компактен печатач од Canon.

SELPHY CP1500 од Canon печати прекрасни фотографии со фотолабораториски квалитет врз различни хартии, почнувајќи од формати со големина на поштенски картички па сè до мини налепници.

Важно е да изберете оптимална хартија што ќе одговара на вашиот стил на фотографирање кога ќе печатите фотографии со заситени и топли тонови. Иако популарната и многу сјајна фотохартија Canon Pro Platinum нуди извонредно детални и живописни резултати, може да употребите и помека хартија. Одличен пример за тоа е хартијата Plus Semi-gloss од Canon која има сатенска завршна обработка и помал сјај за да добиете помек изглед.

Печатачот од серијата PIXMA TS7450 на Canon е идеална опција за во домот наменета за печатење врз различни креативни медиуми, а SELPHY CP1500 од Canon е идеален компактен избор.

Истражувањето на есенската убавина со вашиот фотоапарат може да ви даде идеи за многубројни инспиративни проекти за фотографирање, па затоа искористете ја максимално оваа живописна сезона додека трае магијата.

Напишано од Marcus Hawkins

Слични производи

 • Фотоапарати без огледало

  EOS R8

  Преминете на фотографии и видеозаписи во формат за целосна слика и остварете ги вашите креативни амбиции.
 • Објективи RF

  RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM

  Мал и неверојатно лесен објектив со зум од 24-50 mm од серијата RF што може да го користите секој ден за фотографирање патувања, пејзажи и многу повеќе.
 • Објективи RF

  RF 35mm F1.8 MACRO IS STM

  Макро објектив f/1,8 од 35 mm со брза решетка за широкоаголна перспектива, кратко растојание на фокусирање и хибридна стабилизација на слика.
 • Извонредно широкоаголен објектив со зум

  RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM

  Компактен и лесен објектив RF со зум од 15-30 mm што е совршен за патувања, но и за фотографирање градски сцени, пејзажи, архитектура и снимање видеоблогови во движење.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS R10

  Преземете ги следните чекори во фотографирањето и снимањето со фотоапаратот без огледало EOS R што е дизајниран со сензор со големина APS-C.
 • Фотоапарати без огледало

  EOS RP

  Мал, лесен и интуитивен фотоапарат без огледало за целосна слика што е дизајниран за секојдневно фотографирање и фотографирање при патувања.
 • Широкоаголен примарен објектив

  RF 24mm F1.8 MACRO IS STM

  Компактен и лесен примарен објектив од 24 mm што е идеален за фотографирање пејзажи, снимање видеоблогови и ентериери, но и за снимање одлични макро слики.
 • Објектив со телефото зум

  RF 100-400mm F5.6-8 IS USM

  Повеќенаменски, компактен и лесен RF-објектив со зум од 100-400 mm и стабилизација на слика со 5,5 чекори за фотографирање диви животни и движења.
 • Печатачи за во домот

  SELPHY CP1500

  Печатете материјали со извонредни бои и голема издржливост за само неколку секунди со овој практичен и компактен печатач за фотографии.
 • Слични статии

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ АВАНТУРИ

  Фотографирање авантури на отворено

  Фотографката Anna Blackwell планинари низ дивините на Дартмур со Canon EOS R6.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ПЕЈЗАЖИ

  Фотографирање на годишните времиња

  Истакнете ја уникатната атмосфера на секое годишно време со советите на Benjamin Hegyi.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ДИВИ ЖИВОТНИ

  Диви животни при слаба осветленост

  Откријте го тајниот живот на животните со нашите најдобри совети за ноќно фотографирање.

 • ФОТОГРАФИРАЊЕ ПЕЈЗАЖИ

  Најдобри совети за пејзажи

  Дознајте техники за фотографирање што ќе ви помогнат да снимате подобри пејзажи.