ОСНОВИ ЗА ФОТОГРАФИРАЊЕ

Водич за избирање објектив наменет за почетници

Размислувате дали да купите нов објектив? Овде следи сѐ што ви треба да знаете за да го пронајдете најдобриот објектив за вас - почнувајќи од тоа кои објективи се компатибилни со вашиот фотоапарат, па сѐ до функциите што треба да ги барате.
Три објективи RF од Canon – RF 35mm F1.8 MACRO IS STM, RF 50mm F1.8 STM и RF 85mm F2 MACRO IS STM – поставени на дрвена површина, а зад нив има портокалов ѕид.

Барате нов објектив? Можеби се надградувате од компактен фотоапарат на фотоапарат со променлив објектив, или сакате да го зголемите вашиот потенцијал за фотографирање над објективот испорачан со вашиот фотоапарат. Еве што треба да знаете за да го најдете совршениот објектив за вас.

Името на објектив од Canon ги вклучува клучните информации за него. Земете го Canon RF 100mm F2.8L MACRO IS USM како пример:

 • RF = видот на објективот, што соодветствува на различните видови на приклучоци за објективи на фотоапарати од Canon.
 • 100mm = фокусната должина на објективот.
 • F2.8 = максимална решетка.
 • L значи дека овој објектив е дел од „професионалната“ палета од серијата L (со повисок квалитет) од Canon.
 • MACRO = ја вклучува можноста за снимање слики при макро зголемување.
 • IS = објективот има вградена стабилизација на слика за да го намали заматувањето предизвикано од тресењето на фотоапаратот.
 • USM = ултразвучен мотор, брз и тивок мотор за фокусирање.
 • Специјалистичките објективи може да имаат други елементи во името, што се поврзани со дизајнот или вградените технологии како што е ефектот на „рибино око“ , DS (рамномерно дефокусирање) или DO (оптика за дисперзија на светлина).
 • Некои објективи содржат II или III во името. Ова го означува бројот на моделот, наместо својствата на објективот. На пример, EF 75-300mm f/4-5.6 III USM е третата верзија од овој објектив со зум EF, со опсег на фокусна должина од 75-300 mm, опсег на решетка од f/4 до f/5,6 и USM-мотор.

Неколку објективи RF од Canon еден до друг наспроти бела заднина.

Обемната палета на објективи RF од Canon нуди нешто за секој жанр и критериум за фотографирање, од широкоаголни објективи за доловување на целата сцена, до телефото објективи за фотографирање далечни субјекти.

Приклучоци за објективи и компатибилност со фотоапарати

Пред да купите објектив, треба да проверите дали е компатибилен со вашиот фотоапарат. Секој фотоапарат Canon EOS користи еден од четири различни приклучоци за објективи. Секој вид на објектив е дизајниран да соодветствува со одреден приклучок за објективи:

 • Објективите RF и RF-S се наменети за употреба со фотоапарати без огледало со EOS R-систем – погледнете подолу.
 • Објективите EF, TS-E (закосување-поместување) и MP-E (макро) се дизајнирани за приклучокот EF на фотоапаратите Canon EOS DSLR. Тие може да се користат и на фотоапарати со EOS R-систем преку адаптер за монтирање објективи EF-EOS R.
 • Објективите EF-S се наменети за DSLR-фотоапарати со APS-C-сензор. Не може да се користат со DSLR-фотоапарати за целосна слика, но може да се користат со фотоапарати со EOS R-систем (за целосна слика или APS-C-сензор) со адаптер за монтирање објективи.
 • Објективите EF-M се наменети за фотоапарати без огледало EOS M и не може да се користат со кој било друг вид на фотоапарат.

Сите фотоапарати со EOS R-систем имаат идентичен приклучок RF, што значи дека кој било фотоапарат во палетата може да се комбинира со секој објектив RF или RF-S. Објективите RF-S се дизајнирани за APS-C-фотоапарати, но може и да се користат со фотоапарати со EOS R-систем за целосна слика, иако фотоапаратот автоматски ја отсекува површината на сликата за да соодветствува со помалата покриеност на APS-C-сензорот на објективот.

Можно е да се користи и објектив RF за целосна слика (или објектив EF со адаптер) или фотоапарат со EOS R-систем со APS-C-сензор како што е EOS R7, EOS R10 или EOS R50. Меѓутоа, APS-C-сензорите се помали од сензорите за целосна слика, што значи дека сензорот нема да го користи целосното видно поле на објективот. Наместо тоа, ја отсекува сликата на помалата активна област на сензорот. Во фотоапарати од Canon, „факторот на отсекување“ е 1,6x. Ова предизвикува ефект на зумирање во сликата, давајќи му го истото видно поле на објектив од 50 mm што е еднакво на објектив од 80 mm на фотоапарат за целосна слика (50 x 1,6 = 80), видно поле на објектив од 100 mm што е еднакво на објектив од 160 mm итн.

За пресметување на ефикасната фокусна должина на APS-C-фотоапарат, помножете ја фокусната должина на објективот со 1,6x. Или, за да си ја олесните работата кога користите објектив со зум со променлива фокусна должина, бесплатната апликација Canon Photo Companion содржи калкулатор за ефикасна фокусна должина.

Човек држи фотоапарат од Canon со објектив Canon RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM до лицето.

Името на објектив од Canon, во овој случај, RF-S 55-210mm F5-7.1 IS STM, ви ги кажува клучните детали, како фотоапаратите со кој е компатибилен, фокусната должина и максималната решетка.

Корисник што се подготвува да стави објектив на приклучокот RF на Canon EOS R7.

Објективите RF и RF-S се наменети за употреба со фотоапарати со EOS R-систем од Canon. Во споредба со приклучокот EF, приклучокот RF овозможува многу побрза комуникација меѓу фотоапаратот и објективот, многу поголем пропусен опсег на брзина на префрлување податоци и поддршка за најновите технологии за фокусирање, стабилизација на слика и оптика.

Што е фокусна должина?

Фокусната должина на објектив е растојанието меѓу оптичкиот центар на објективот и сензорот на фотоапаратот. Ова е вообичаено напишано на објективот. Ако објективот е примарен (со фиксна фокусна должина), тоа е еден број, како 24 mm или 135 mm. Ако објективот е со зум (променлива фокусна должина), се прикажува како опсег на броеви, како 15-35 mm или 24-70 mm.

Фокусната должина на објективот го одредува неговото видно поле, поради што објективите се делат во три широки категории: широкоаголни, стандардни и телефото.

 • Широкоаголните објективи – тие до околу 35 mm – вклучуваат повеќе од сцената што ја фотографирате, поради што се идеални за фотографирање пејзажи. Објективи под околу 24 mm (еквивалент на целосна слика) понекогаш се нарекуваат „извонредно широкоаголни“.
 • Стандардните објективи типично имаат фокусна должина од околу 50 mm. Се вели дека овие објективи имаат „природна“ перспектива што приближно соодветствува со перспективата на човечкото око, поради што тие се одлични повеќенаменски објективи за патувања и фотографирање портрети.
 • Телефото објектив е објектив со фокусна должина од околу 85 mm или повеќе. Има објективи до 600 mm, 800 mm или дури 1200 mm. Објективите над 300 mm понекогаш се нарекуваат „супер телефото“ и типично се користат во жанрови како што е фотографирање диви животни и спорт/движења, при што фотографите вообичаено треба да фотографираат субјекти на растојание или да изберат паметен дел од сцената.

Некои објективи со зум покриваат повеќе од една од овие категории, при што нивниот опсег се движи од широкоаголен до телефото - на пример, 24-240 mm.

Дали е подобро да имате примарен објектив или објектив со зум? Објективите со зум нудат поголема разновидност, што значи дека не морате да носите многу објективи во вашата торба со опрема за да сте подготвени за различни ситуации за фотографирање. Меѓутоа, примарните објективи имаат подобар оптички квалитет и се често достапни со пошироки решетки - погледнете подолу.

Човек насочува фотоапарат од Canon со објектив Canon RF 50mm F1.8 STM кон модел облечен во живописна црвена, жолта и сина облека.

Објектив со широка решетка, како што е Canon RF 50mm F1.8 STM, дозволува пропуштање на повеќе светлина во сензорот на фотоапаратот, што ви овозможува да фотографирате при поголеми брзини на блендата и да доловите остри слики од субјекти во движење.

Портрет фотографиран со решетка f/1,8 што прикажува модел облечен во жолт џемпер што е во остар фокус, а во заднината се гледаат заматени дрвја.

Широките решетки создаваат и прекрасна заматена заднина, поради што овие објективи се идеални за фотографирање портрети. Фотографирано со Canon EOS R6 и објектив Canon RF 50mm F1.8 STM со избрани 1/2,500 сек., f/1,8 и ISO 100.

Објаснување на решетката

Накратко, решетката на објективот е отворот низ кој поминува светлина. Големината на решетката е изразена во вредност на f, во форма на f/2,8, f/4 итн. Косата црта не се пишува секогаш во името на објективот, но е важна, бидејќи вредноста на f е всушност дропка:

дијаметар на решетка: фокусна должина (f) поделена со f-број

Откако ќе го разберете ова, ќе разберете зошто помал f-број значи поголема решетка - тоа е именителот на дропката, а 1/4 е поголема од 1/16. Колку е помал бројот, толку е поголем капацитетот на максималната решетка на објективот: f/1,4 е многу широка, f/4 е потесна, а f/16 е уште потесна.

Колку е поширок отворот, толку повеќе светлина може да помине до сензорот на вашиот фотоапарат, што значи подобри резултати, особено во услови со слаба осветленост. Објектив со широка максимална решетка (мал f-број) е познат како „брз“ објектив - бидејќи пропушта повеќе светлина, можете да користите поголема брзина на бленда отколку што би ви била потребна со објектив со помала решетка за да ја постигнете истата експозиција.

Дополнително, решетката ја одредува длабочината на поле – на сликата, т.е., колкав дел од сцената што ја фотографирате е во остар фокус. Широка решетка (помал f-број) произведува мала длабочина на полето, што, на пример, на портретите им дава привлечна заматена заднина. Потесна решетка (поголем f-број) произведува поголема длабочина на полето, што е идеално за сеопфатна острина на пространи пејзажи. Дознајте повеќе во нашиот сеопфатен водич за решетки.

Некои објективи со зум имаат променлива максимална решетка, што значи дека максималната решетка што може да ја поставите се разликува во зависност од позицијата на зумот. На пример, објективот RF 24-240mm F4-6.3 IS USM има максимална решетка од f/4 на крајот од 24 mm и f/6,3 на крајот од 200 mm.

Примарните објективи нудат најшироки решетки, поради што се одличен избор за фотографирање при слаба осветленост и создавање мала длабочина на полето. Поради оптичката прецизност што се бара, објективите со многу широки решетки може да бидат скапи, но не секогаш - меѓу достапните опции спаѓа објективот Canon RF 50mm F1.8 STM.

Кога станува збор за објективи со зум, избирањето објектив со разумно широка максимална решетка, како што е f/2,8, ќе ви обезбеди одличен баланс меѓу придобивките од широка решетка и флексибилноста на различни фокусни должини.

Машки атлетичар започнува да трча брзо нанапред веднаш откако ја минува стартната линија, фотографиран со објектив Canon RF 600mm F11 IS STM.

Со стабилизација на слика со 5 чекори, објективот RF 600mm F11 IS STM испорачува неверојатно остри слики и видеозаписи, дури и ако рачно фотографирате спорт и движења. Фотографирано со Canon EOS R и објектив Canon RF 600mm F11 IS STM со избрани 1/1600 сек., f/11 и ISO 800.

Човек држи фотоапарат од Canon со објектив Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM во рурално подрачје, а во заднина се гледа водена површина.

Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM е одличен објектив со зум за снимање видеоблогови и патувања - поради моќната стабилизација на слика со 5,5 чекори, рачното фотографирање е лесно.

Квалитет на објективот, IS и други функции што треба да ги барате

Сите објективи се создадени од сложена оптичка и механичка изработка, но некои компоненти, материјали и технологии се поскапи. Цената на објективот може да зависи од различни фактори, како видот на стакло што се користи, специјални слоеви или процеси што се користеле во оптичките елементи за намалување на проблеми како одблесоци и отсјај, или, пак, материјалите за прецизна конструкција и заштита што ја зголемуваат отпорноста на прав и влага. Објективите од серијата L од Canon, што ја содржат буквата L во името на објективот по решетката, се дизајнирани и изградени за да ги исполнат строгите барања за перформанси и издржливост на професионалните корисници.

Некои објективи имаат вградена стабилизација на слика (IS) за да го спречат заматувањето на сликата предизвикано од тресење на фотоапаратот. Овие објективи содржат IS во името. Може, но и не мора, да имаат преклопник на страничниот дел за активирање на IS, како и посебен преклопник за префрлување меѓу различни режими на IS за различни ситуации за фотографирање. IS ќе ви користи ако, на пример, фотографирате во услови со слаба осветленост и ви треба мала брзина на бленда - со IS, можете да добиете остра слика, дури и ако фотографирате рачно. IS помага и ако немате статив, ако не е практично да се користи статив или сте некаде каде што не е дозволено да се користи статив. Ова може да вклучува секаков вид на фотографирање, од мотоспортови до планинарење. Спецификациите на објектив со IS (на пример, на неговата веб-страница на страницата на Canon) ги вклучуваат придобивките што можете да ги очекувате од IS, иако ова ќе се разликува поради фокусната должина, брзината на блендата и други фактори.

Сакате одблиску да фотографирате инсекти, цвеќиња или други мали субјекти? Ова можете да го направите со различни поставувања, но макро објектив – што содржи MACRO во името – ќе помогне со мало минимално фокусно растојание и зголемување од 0,5x или повеќе. Имајте предвид дека макро објектив може да се користи за секакво фотографирање - на пример, RF 24mm F1.8 MACRO IS STM, е компактен и лесен широкоаголен објектив што е идеален за фотографирање пејзажи и снимање видеоблогови, како и макро фотографирање.

Раце прикачуваат објектив Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM на Canon EOS R5.

Canon RF 24mm F1.8 MACRO IS STM е брз и лесен објектив што е идеален за фотографирање пејзажи и макро субјекти на растојание дури до 14 cm.

Човек става фотоапарат од Canon со објектив Canon RF 28mm F2.8 STM во торба.

Со извонредно компактниот Canon RF 28mm F2.8 STM можете лесно да го ставите вашиот фотоапарат во торба и да го носите со себе без да ви тежи.

Тежина и големина на објективот на фотоапаратот

Големината и тежината на објективот може да ви е важна, врз основа на фактори како тоа колку објективи веќе имате во торбата со опрема и што можете удобно да носите. Иако фотоапаратите со EOS R-систем може да функционираат со објективи EF (со адаптер за монтирање објективи, што малку ја зголемува тежината), вреди да се разгледаат објективите RF како претпочитана опција – општо, објективите RF се помали и полесни од објективите EF. Исто така, тие обезбедуваат многу технички придобивки, како многу побрза комуникација меѓу фотоапаратот и објективот.

Дури и меѓу објективите RF, може да најдете објективи што делуваат слично во поглед на спецификациите, но се разликуваат во големината. На пример, RF 24mm F1.8 MACRO IS STM и RF 28mm F2.8 STM имаат слични фокусни должини и се објективи со кои можете да се шетате за улично фотографирање, патувања и за секојдневниот живот. Меѓутоа, вториот објектив е познат како објектив во вид на „палачинка“, што значи дека е многу компактен - долг само 24,7 mm и тежи 120 g. Првиот објектив е долг 63,1 mm и тежи 270 g. Ако врвен приоритет ви се големината и тежината, тогаш објективот од 28 mm е одлична опција. Меѓутоа, објективот од 24 mm нуди поширока максимална решетка и ви нуди макро фотографирање при зголемување од 0,5x. Така што, ако поголема флексибилност ви е приоритет, тогаш поголемите димензии и тежината се компромис.

Фотографија од вода што тече преку мовливи камења, снимена со објектив Canon RF 14-35mm F4L IS USM.

Моментално, RF 14-35mm F4L IS USM е објективот со најширок агол во RF-палетата од Canon. Максималната решетка f/4 останува иста низ целиот опсег за зумирање, поради што нема промени во брзината на блендата или вредноста на ISO при зумирањето. Фотографирано со Canon EOS R5 и објектив Canon RF 14-35mm F4L IS USM со избрани 35 mm, 1,3 сек., f/10 и ISO 100.

Жена во поле со висока трева се снима со Canon EOS R7 и објектив Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM, држејќи го со испружена рака.

Canon RF-S 18-150mm F3.5-6.3 IS STM ви обезбедува опсег за зумирање, од широкоаголни до телефото објективи (ефикасна фокусна должина од 29-240 mm), поради што е соодветен за патувања, диви животни и макро фотографирање. Исто така, одличен е и за снимање видеоблогови, особено ако се обидувате да ја доловите сцената околу вас, а стабилизацијата на слика со 4,5 чекори го намалува тресењето на фотоапаратот.

Избирање објектив

Ако ви треба помош при избирање објектив, практичната алатка за пребарување објективи од Canon ги приспособува препораките врз основа на вашиот фотоапарат, жанрот во кој сакате да фотографирате, како и функциите кои ви се најважни. Ако размислувате за одреден жанр, погледнете ги нашите водичи за најдобри објективи за фотографирање портрети, фотографирање пејзажи, фотографирање движења и фотографирање диви животни за да одлучите.

Подготвени сте да го преземете следниот чекор и да го усовршите вашето фотографирање? Со нашите совети, паметно ќе изберете објектив и ќе почнете да ги снимате сликите за кои отсекогаш сте сонувале.

Amy Davies and Alex Summersby

Слични производи

Слични статии